Buma/Stemra houdt iTunes Match in Nederland tegen

55 reacties

Wat hebben Engeland, Frankrijk, Duitsland en België wat Nederland niet heeft? Inderdaad; iTunes Match. Apple’s clouddienst voor muzieksynchronisatie en back-ups heeft na Noord en Zuid Amerika ook Europa bereikt, maar waarom zijn ‘wij’ overgeslagen? Onze collega’s van MacFan hebben de telefoon gepakt en het gevraagd aan Buma/Stemra, de organisatie die auteursrechten voor muzikanten beheert, een gevalletje ‘waarom-zijn-wij-niet-op-dat-idee-gekomen’, zeg maar.

Wat blijkt? De deal is nog niet rond. Wat in al onze omringende landen, groot en klein, al wel gelukt is gaat Buma/Stemra, dat recent in opspraak kwam wegens malafide praktijken van bestuursleden, nog te ver. Volgens woordvoerder Bas Erlings vraagt de rechtenorganisatie ‘niets bijzonders’ en verlopen de onderhandelingen voorspoedig. Waarom er dan hier nog niet en elders al wel deals gesloten zijn kan Erlings alleen niet zeggen. 

Voor de uitrol van iTunes Match moeten er afspraken gemaakt worden met platenmaatschappijen én organisaties die autersrechtenbelangen behartigen. Zij krijgen immers een deel van de € 24,99 die Apple per jaar per gebruiker vraagt voor iTunes Match. Voor platenmaatschappijen is één deal voor heel Europa gemaakt. Auteursrechten worden echter per land anders behandeld. Daarom moeten dus voor ieder land waar Apple de dienst uitrolt aparte afspraken gemaakt worden, zo legt MacFan uit.

Wat Buma/Stemra nu precies wil van Apple is niet duidelijk, maar de organisatie is wel optimistisch over de toekomst. Woordvoerder Erlings spreekt tegenover MacFan in ieder geval de verwachting uit dat er binnenkort een overeenkomst met Apple ligt waarna het legaal backuppen van je eigen muziek voor €24,99 per jaar éindelijk ook in Nederland toegestaan is.

Reacties

55 reacties
 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Ben benieuwd waarom dat bij Buma/Stemra langer moet duren dan bij de zuiderburen. O wacht, omdat ’t simpelweg een stel schurken is? Ben benieuwd of we daar nog de vinger achter krijgen…

 • Profielfoto
  bram91

  Ongelooflijke organisatie.
  Ik mag hopen dat ze het snel rond krijgen.

 • Profielfoto
  aukem

  Ik hoop dat het rond komt…

 • Profielfoto
  error

  Zucht… Buma/Stemra. Die houden alles tegen in Nederland. Niet dat ik zit te wachten op iTunes Match overigens.

 • Profielfoto
  karelschapie

  BUMA/STEMRA. Krijg bij alleen de naam al kriebels…

 • Profielfoto
  Heijtink

  Gaan we nu bij ieder bericht push-niotifications krijgen? Want dan gooi ik de app snel van mijn telefoon. Ik vind PN’s helemaal niet zo erg. Maar het lijkt nu meer vanuit het belang van de website beredeneerd ipv vanuit de lezer.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @error: idd… Die organisatie(s) moeten eens flink peper in hun r**t gestouwd krijgen… Het wordt tijd dat er voor hén een hervorming opgedrongen wordt. iTunes Match hoeft van mij ook niet, maar dat wil niet zeggen dat andere gebruikers er hetzelfde over denken. Ik vraag me af hoeveel Buma/Stemra daadwerkelijk doorgeven aan de artiesten als je kijkt naar de gemiddelde prijs van CD’s (als in: platenzaak) in Nederland. Volgens mij blijft er hier namelijk heel wat aan de B/S-strijkstok hangen. Om dan nog maar te zwijgen van de administratieve puinzooi die het daar is. Zeker ook Semi-Overheid? Doet me nl. heel erg denken aan organisaties als het CIZ en het CAK — een al even grote puinzooi op administratief gebied…

 • Profielfoto
  coppess

  Man man man, Het zal de Buma/Stemra eens niet zijn. Het lijken wel ambtenaren…

 • Profielfoto
  hermen

  My god, waarom móet dit zo lang duren? Eindelijk een prachtige oplossing dat illgaal downloaden ed helpt tegen te gaan. En dat wordt opgehouden door buma/stemra, dat zelf niet echt schone handen heeft

 • Profielfoto
  UtregCity

  én bedankt Buma/Stemra… Not! :thumbsdown:

 • Profielfoto
  Anarcho

  @Heijtink
  Je kan zelf kiezen welke PN’s je wil en welke je niet wil..
  Voor het geval je niet weet hoe dat moet:
  Instellingen > Berichtgeving.

  Nou.. we wachten het weer af..
  Ik kan trouwens niet wachten op iTunes Match

 • Profielfoto
  mymac

  En bedankt hè! Stelletje amateurs.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Bizar dat Sabam zo modern is. In België moet je bij de aankoop van gegevens dragers auteursrechten betalen. Harde schijven zijn dan ook duurder. goed dat ze inzien dat het een extra bron van inkomsten is. Ipv een verlies waardoor mensen minder zouden kopen. 25€ is niet veel als je heel veel muziek hebt. Maar denk niet dat het veel extra gaat opbrengen wat België betreft.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Hierbij beloof ik nooit meer legaal Nederlandse muziek te kopen.
  Je kunt toch door dit soort acties geen sympathie meer opbrengen voor deze organisatie.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ondanks dat Buma/Stemra ‘a bunch of braindead people’ zijn, zoals Steve had gezegd, snap ik de toevoeging van iTunes Match nog steeds niet. 25 euro!? Wtf…..

 • Profielfoto
  Riny Maas

  Apple betaalt hier vast 30 % meer dan in de omringende landen en het duurde vast zo lang omdat het contract moest worden aangepast vanwege een personeelswissel bij Buma.Stemra…

 • Profielfoto
  Fiekert123

  Vanwege deze corrupte k•t organisatie zijn wij weer de dupe. Dit soort organisaties moeten ze ontmantelen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is toch ongelooflijk dat de BumaStemra weer ’s dwars ligt…. Wat een stelletje pennenlikkers, geen andere woorden voor!! Ze denken dat ze de rechten van artiesten beschermen, maar het tegendeel is het geval. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het gratis downloaden van muziek van internet (dus niet iTunes Match, maar via Limewire en dat soort netwerken) helemaal niet slecht is voor artiesten – zoals ze al jarenlang beweren – maar dat juist bij artiesten waarvan veel muziek gratis wordt gedownload, de verkoop van hun muziek via iTunes, CD’s en DVD’s ook toeneemt. En meer dan van artiesten waarvan weinig gratis wordt gedownload. Het is dus allemaal gratis reclame voor muziek van de artiesten die zij zeggen te willen beschermen. iTunes Match is de muziek waarvoor je meestal al hebt betaald, via iTunes of CD’s. En als daar dan ook nog gratis downloads bij zitten, leidt dat uiteindelijk toch tot meer aankopen van muziek. Dus BumaStemra: hou ’s op met eeuwig op de rem gaan staan en probeer de mogelijkheden van moderne media eens in de vingers te krijgen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Ik heb er geen moeite mee dat er een organisatie si die de belangen behartigd van artiesten en muzikanten. Maar dat het weer langer moet duren geeft aan wat voor een organisatie het is. Het modern denken is ze niet meegegeven en geeft aan dat er een andere organisatie moet komen die wel in de toekomst gelooft en niet terug blijft kijken naar oude verdienmodellen etc

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Verdienmodellen……..na de gigantische introductieprijs van CD’s en de belofte dat de verkoopprijs lager zou worden, hebben ze al die jaren lang die prijzen hoog gehouden. De kopers gewoon uitgezogen. Ik heb er geen ander woord voor. CD prijzen in omringende landen als Duitsland en Engeland waren nog niet eens de helft van wat ze hier kostten. En nóg koop je een CD bij Amazon in Engeland vaak voor de helft van de prijs die je hier in Nederland betaald. En dan maar blijven klagen als mensen gaan downloaden. En blijkbaar angstig voor heel open en legale systemen als iTunes Match. Het zijn en blijven een stelletje ouderwetse zeurpieten. Het wordt tijd dat ze de 21e eeuw binnen stappen. En artiesten, muziekmaatschappijen én BumaStemra mogen Apple op hun blote knietjes danken dat Apple ervoor heeft gezorgd dat artiesten en muziekmaatschappijen op grote schaal kunnen blijven verdienen aan hun muziek. Dankzij de iTunes Store.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Wij moeten ook leiden met SABAM hoor.
  Die zijn even corrupt en hebzuchtig .

  Die hebben spotify ook lang tegengehouden hoor .
  Sinds kort hebben ze dit uiteindelijk toch toegelaten , en nu ook itunes Match

  Maar ik hoef itunes match eigenlijk niet

 • Profielfoto
  Aidovive

  Apple betaalt hier vast 30 % meer dan in de omringende landen en het duurde vast zo lang omdat het contract moest worden aangepast vanwege een personeelswissel bij Buma.Stemra…

  Omdat downloaden is Nederland niet verboden is wil BUMA/STEMRA voor iTunes Match een hogere afdracht. Dus iTunes Match gaat hier vast geen 24,99 kosten. Ik schat zo rond de 4999,- per jaar?

 • Profielfoto
  bzguy

  Hopen dat NL het gauw ook krijgt ; als wij ‘domme Belgen’ het kunnen krijgen, waarom jullie niet;) ?

  Zelf nog niet geprobeerd, library is te groot:(

 • Profielfoto
  Xcode

  Om op m’n iPhone maar niet dezelfde lange – terechte – verhalen als hierboven te schrijven, zal ik het kort houden: hulde aan MacFan!

 • Profielfoto
  kumi83

  het zal wel weer eens niet… leuk hoor BS…. zucht!

 • Profielfoto
  wwgnr

  @MacAanZee: Er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat gratis downloaden negatief bijdraagt aan de muziekverkoop in het algemeen. Maar artiesten moeten die hele platenmaatschappijen en buma de rug toekeren en gewoon direct vanaf hun site hun muziek aanbieden. Dan hoeven ze niet 80% af te staan aan de tussenpersonen en kan de prijs wat lager waardoor er meer verkocht wordt. Zie Comedian biedt video direct aan

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  In België hebben we spotify dankzij de oude minister van media die in de regering van lopende zaken was. Sabam is ook aangeklaagd wegens fraude en kijk ook basta neveneffecten die Sabam voor de gek hield omdat ze van die absurde regels hebben. Dit programma heeft het ook voor elkaar gekregen om die belspelletjes van de buis te krijgen.

 • Profielfoto
  hokkie

  Ik verwacht dat het niet zolang meer gaat duren, gewoon een kwestie van handjeklap met Buma Stemra. Ergens op een golfbaan of tijdens een – te dure – bijeenkomst, word dit door Apple wel gerealiseerd.

  Te grote belangen voor meerdere partijen dat iTunes match een succes gaat worden…

 • Profielfoto
  AppleStef

  Goed dat Sabam hier wel goed is geweest, anders had ik hun wel een leuk cadeautje bezorgt.

 • Profielfoto
  joram

  Kortom, BUMA MAFFIAA wil meer geld zien, omdat ze “licentiekosten” vergoed willen zien voor iets waar ze zelf met hun botte kop niet op zijn gekomen. Ik zie echt ’t nut wel in van dit soort organisaties, maar de manier waarop de meeste van deze organisaties hun werk nu doen (BREIN, Buma/Stemra, Sabam, RIAA, MPAA) mogen ze wat mij betreft allemaal wel even óf een toontje lager zingen, óf opdoeken.

 • Profielfoto
  marinusvw

  Gaan we nu bij ieder bericht push-niotifications krijgen? Want dan gooi ik de app snel van mijn telefoon. Ik vind PN\’s helemaal niet zo erg. Maar het lijkt nu meer vanuit het belang van de website beredeneerd ipv vanuit de lezer.

  Notification center -> Kan je ze uitzetten…

 • Profielfoto
  Obi

  Aanvulling op MacAanZee

  Bij introductie van de eerste CD’s waren de prijzen hoog (halverwege jaren 80): weinig aanbod (handjevol artiesten maakten CD’s voornamelijk ‘gesponsord’ door CD apparaat fabrikanten). Verder was het produceren van een CD een dure aangelegenheid. Er moest een zgn (dure) cleanroom gebouwd worden om CD’s te maken en de uitval in het productie proces van CD’s was hoog.

  In 1986 is de zgn ‘monoliner’ uitgevonden, een apparaat waarmee CD’s gefabriceerd kunnen worden ZONDER een cleanroom, bij wijze van spreke kun je CD’s produceren in een boeren schuur. Daarnaast werd de uitval een stuk lager en het aanbod van verschillende artiesten die CD’s maakten werd erg groot. Minder uitval, goedkoper te produceren en groter aanbod => echter geen prijsverlaging. Als klant werd je weer voorgelogen over de werkelijke kosten.

  Begin jaren 90 kostte het produceren van 1 CD ongeveer Fl 2,50, dit is inclusief, productie van de CD, boekje drukken en vouwen en het distribueren van die verpakte CD’s naar een “platenzaak”. Echter de prijs bleef ongewijzigd, sterker nog voor sommige ‘premium’ CD’s werd een hogere prijs bedongen.

  Verder als je in het verleden platen had gekocht had je niet de mogelijkheid om dezelfde plaat als CD aan te schaffen tegen maak kosten van de CD, want je had toch een ‘licentie’ gekocht?
  Dus niet; je kon weer opnieuw de volle mep voor een CD betalen terwijl je 10 jaar daarvoor wel de volle mep voor die plaat hebt betaald.

  Daarnaast is het downloaden van muziek en films voor eigen gebruik/studie legaal en toegestaan, ondanks de ideetjes van het rund Teeven. (je kunt hieruit halen wie Teeven echt “vertegenwoordigd”, hint het is niet het volk)

  Muziek industrie en de parasitaire clubjes zoals de Bumra stemra’s hebben ons jarenlang voorgelogen en besodemieterd, en dat hebben ze oa kunnen doen doordat ze de auteursrechten/ en kopie rechten wet zodanig is verandert dat het tot een ‘gegarandeerd’ winstinstrument is verworden, en hun de mogelijkheid geeft om dezelfde herkauwde shit steeds opnieuw te blijven uitbrengen zonder iets toe te voegen.

  Mijn laatste gekochte plaat was van Motorpsycho na een concert, maar sinds 1997 download ik al mijn muziek. Bij hoge uitzondering koop ik wel eens een CD omdat ik het de artiesten gun, en meestal is dat tijdens/na een concert.

  Na jarenlang voorgelogen en besodemieterd te zijn als klant, is het nu tijd om deze oplichters terug te naaien…

  http://www.digimuziek.nl/legaal.htm

 • Profielfoto
  THX-1138

  “Legaal backuppen”… Voor mij voelt ’t meer als ‘witwassen’ van illegaal verkregen materiaal.. Maar ach, als ’t maar een naampje heeft..

 • Profielfoto
  Ruben

  Het hele nut/doel van deze constructie ontgaat me nog steeds. Voor zover ik weet is het maken van een backup voor eigen gebruik sowieso altijd toegestaan/legaal. Waarom moet ik daar €25 voor gaan betalen? Wat mis ik?

 • Profielfoto
  wwgnr

  @Ruben, de backup is in 256kbit aac kwaliteit, dus tenzij je al je muziek al in die kwaliteit of hoger hebt een kwaliteitsverbetering. Verder bied het de mogelijkheid om je hele collectie (bijv 80gb aan muziek) op een iphone/ipod van 32 gb te hebben. Er staat een selectie op je iDevice en mocht je dringend behoefte hebben aan een nummer haal je het via icloud zo uit je biblotheek alsnog binnen.

 • Profielfoto
  SvenHaverbus

  BUMA/STEMRA wat een losers zeg !! Dat ze dit tegen houden !

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  Was wel weer te verwachten dat een of ander onguur clubje iTunes match tegen wil werken in de hoop er (nog) meer geld uit te slepen.
  Iedereen kijkt ook reikhalzend uit naar de manier waarop Apple de TV markt wil gaan bestormen, nou met deze lieden hier in Nederland verwacht ik niet dat dat binnen 5 jaar beschikbaar komt.:thumbsdown:

 • Profielfoto
  flappah

  En dan heeft de politiek het over een “downloadverbod” en “legale alternatieven”. Politiek Den Haag, geef je waakhondje eens straf en laat echt eens zien dat je er voor het volk bent in plaats voor vriendjes en belangengroepen.

 • Profielfoto
  rdesign
 • Profielfoto
  Aidovive

  @Ruben Ik zou het geen backuppen willen noemen. Het is meer ‘draadloos’ synchroniseren via iCloud. Alle muziek die je in je iTunes bibliotheek hebt staan wordt vergeleken met datgene wat Apple in hun iTunes Store heeft staan. Dat wat ontbreekt, wordt alsnog naar je eigen iCloud-ruimte geupload. Wanneer alles eenmaal aan jouw AppleID is gekoppeld kun je op al je Apple devices de muziek afspelen. Handige feature voor ‘slechts’ 25 euro.

  Het probleem voor BUMA/STEMRA zal hem ongetwijfeld zitten in het feit dat dus ook alle geripte (of gedownloade) CD’s waarvoor nooit een afdracht aan BUMA/STEMRA heeft plaatsgevonden op die manier ook op alle devices kan worden afgespeeld. Iets wat nu ook al kan, alleen dan m.b.v. een iPod-kabeltje en iTunes (en dus omslachtiger).

 • Profielfoto
  rdesign

  Comment terecht weggehaald. Sorry voor mn taalgebruik, mods. Zit vandaag even niet mee hier. :sick:

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  No worries rdesign, dat soort dagen hebben we allemaal wel eens.

 • Profielfoto
  jligtenberg

  Ik denk dat we met de (opgestapte) directeur een deal moeten sluiten, zeg een 30% …. dan is het zo rond;-)

 • Profielfoto
  Cube

  Buma/Stemra moet flink gestraft worden. Die mensen denken overal geld uit te halen. Stelletje dieven zijn het. Achterbakse honden. Nederland is het enige land dat om dit soort bullshit moeilijk gaat zitten doen. En ook nog eens op deze smerige wijze miljoenen euro’s achter onze ruggen om opstrijken. Dit is een mooi iets en als Apple je als land zo’n deal geeft moet je daar gewoon akkoord mee gaan. Niet moeilijk doen. Nee nederland moet van een mug een olifant maken.

 • Profielfoto
  Heijtink

  Ik wil niet alle notificaties van deze app uitzetten. Maar ik wil ook niet voor iedere poep of scheet een notificatie te hebben.

 • Profielfoto
  franssie

  Wat hebben Engeland, Frankrijk, Duitsland en België niet wat Nederland wel heeft? Inderdaad; Buma/Stemra

  There – I fixed it:evil:

 • Profielfoto
  JTD

  “Buma/Stemra denkt overal geld uit te halen”
  “hebben ze al die jaren lang die prijzen hoog gehouden”
  “Dan hoeven ze niet 80% af te staan aan de tussenpersonen en kan de prijs wat lager waardoor er meer verkocht wordt”
  “Kortom, BUMA MAFFIAA wil meer geld zien”

  Etc.

  Kortom; Buma/Stemra zijn alleen uit op geld…

  Ja, en Apple? Dat is een filantropische instelling?

  Enne OMT:

  dat recent in opspraak kwam wegens malafide praktijken van bestuursleden,

  Het is (tot nu toe) 1 bestuurslid.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Kunstenaars en muzikanten kunnen hun eigen salaris wel verdienen daar hebben ze echt geen Buma/Stemra voor nodig. Het zijn de talentloze kunstenmakers en natuurlijk zij die werken bij Buma/Stemra die afhankelijk zijn van hun strooptochten. Goede reden om die flauwekul voorgoed af te schaffen.

 • Profielfoto
  JTD

  Goed zo, jan jansen, jij snapt het…:thumbsdown:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  En nog steeds heeft de industrie (en de politiek) het niet begrepen! Toevallig net in de biografie het hoofdstuk over de oprichting en het succes v/d iTunes store zitten lezen. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat Jobs de platenindustrie kon overtuigen van het nut van iTunes. Vóór iTunes had o.a Sony ook een internet dienst maar dat was een hopeloos geval.
  .
  En dan ligt nu weer BUMA/STEMRA dwars en moet het wiel wéér worden uitgevonden.
  .
  En als het nu nog maar een ‘schoon’ clubje was daar, maar dat is dus niet zo. want ook zij komen voor in de pas verschenen torrent database
  Dat is dus geen site waar je kunt downloaden, maar een site waar je zelf in kan staan als downloader. Dus een soort BKR voor downloaders zeg maar.
  .
  (Blijkt overigens niet goed te werken met Safari, maar wel met Firefox.)

 • Profielfoto
  waverider020

  Beste OMT redactie wordt het geen tijd voor een serious request actie van OMTers bij het kantoor van BUMA STEMRA bij het kantoor in Hoofddorp !!!!!!

 • Profielfoto
  JTD

  Zien jullie nu echt alles door een Apple bril? Is enige nuance jullie echt vreemd?
  Telegraaf journalistiek dat lees ik steeds meer bij OMT. Suggestieve berichtgeving. Jammer, want Apple is een leuk bedrijf om over te schrijven, maar doe het dan wel een beetje mét stijl.

 • Profielfoto
  BigAL

  Het nut van betalen voor een back-up van muziek die je zelf al hebt ontgaat mij volledig, ook al is het 256 bit AAC kwaliteit. De gemiddelde nederlander heeft al een lawaaidip door al dat geprop in de oren.

  Een fatsoenlijke harde schijf aan je netwerk hangen en je bent ook klaar. En het moet toch niet zo zijn dat de Amerikaanse overheid gaat grasduinen in het soort muziek dat ik leuk vind of andere bestanden die in een cloud geback-upt zijn.

 • Profielfoto
  Aidovive

  @BigAL Jij begrijpt blijkbaar niet wat iTunes Match doet. iTunes Match is een service die er voor zorgt dat je zonder kabeltje op al je iOS devices bij je content kunt. Het heeft in die zin dus niet zo heel erg veel met een backup te maken.