‘Breedbeeld iPhone, Apple TV in 3 smaken’

17 reacties

Met Black Friday achter de rug en de feestdagen voor de boeg hoeven we dit jaar weinig nieuws uit Cupertino meer te verwachten, buiten de voorspelbare onverwacht-hoge verkoopcijfers van iPhone’s, iPad’s en Mac’s. Geruchtensites richten zich dan ook steeds meer op de producten die Apple in 2012 al dan niet gaat uitbrengen.

Vandaag kwamen twee berichten naar buiten die één ding gemeen hebben: beeldschermen. Om precies te zijn: 720p HD-beeldschermen voor de iPhone en Full HD schermen in drie maten voor een volgende generatie Apple TV. De vraag is echter, wat is waar?

Volgens de website Smarthouse werkt Apple op dit moment aan een volgende generatie Apple TV die een snellere versie van de huidige settop box combineert met een beeldscherm. Deze geruchten zijn natuurlijk niet nieuw, maar de site zegt nu als eerste te weten dat er drie modellen uitkomen, variërend in grootte van 32 tot 55 inch.

Smarthouse baseert zich op een groot Japans bedrijf dat betrokken zou zijn bij de productie van de televisie. Volgens die bron zou het beeldscherm een combinatie worden van OLED en nieuwe ‘Super HD TV’-technologie van LG. Helaas is de website in het verleden niet erg betrouwbaar gebleken, zo merkt MacRumors op. De drie schermgroottes waar Smarthouse over spreekt corresponderen echter wel met een gerucht dat MacRumors zelf een paar maanden terug publiceerde.

Apple TV concept van Guilherme Schasiepen

Het Duitse Apple-blog Macerkopf komt met een gerucht dat waarschijnlijk met nog meer scepsis tegemoet moet worden getreden. De site citeert twee losse bronnen die beiden beweren dat Apple prototype iPhones heeft gebouwd met quad-core processors en verschillende beeldschermverhoudingen. Er zouden prototypes rondzwerven met 1280×720 (oftewel 720p HD) beeldschermen en zelfs modellen met resoluties van 1440×800. The Cult of Mac denkt echter dat deze laatste resolutie een fout betreft en het 1440×900 moet zijn.

Nu zijn kleine schermen met zulke hoge resoluties al een unicum te noemen, maar nog verbazingwekkend is de 16:9 breeldbeeld-verhouding van dit soort schermen. De iPhone heeft altijd een 3:2 verhouding gehad, waardoor Apps op de vijf iPhone generaties er het zelfde uitzagen. Dit was vooral een voordeel voor ontwikkelaars die daardoor niet verschillende versies van hun Apps hoefden te maken, iets dat bijvoorbeeld wel voor Android of Windows Phone 7 ontwikkelaars het geval is.

Breedbeeld-iPhone concept van iArtiless

Er wordt al langer gespeculeerd over een iPhone met een groter beeldscherm, maar het zou veel gefronste wenkbrauwen bij ontwikkelaars opleveren als Apple de bekende 3:2 verhouding zou inruilen voor 16:9. Samen met de matige reputatie die Macerkopf heeft op het gebied van geruchten doet ons vermoeden dat we het zout deze winter niet alleen nodig hebben voor besneeuwde wegen.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  karelschapie

  Ik word ook een beetje moe van die speculaties over een ander grootte beeldscherm… hou deen sop!1

 • Profielfoto
  TakkU

  Dat iPhone concept zou ik niet te serieus nemen… plak er een HTC logo op en t plaatje klopt!

  Denk zelf niet dat Apple met een 16:9 iPhone gaat komen… Denk dat ze het bij de huidige verhouding gaan houden! Zou geen handige zet voor alle Apps momenteel in de App Store.. Zou betekenen dat duizenden apps zich moeten gaan aanpassen, en moeten zorgen dat er support moet blijven voor de oudere iPhones. Gezien Apple’s verleden denk ik persoonlijk niet dat dit gaat gebeuren!

 • Profielfoto
  iMaron

  Klinkt wel goed, dan met 4.5 inch ofzo, 1440×900 (wat overigens 16:10 verhouding is en hetzelfde als mijn 19 inch monitor ;P)

  Wordt een must have die iPhone 5, ik houd het in spanning nog wel een jaartje vol met m’n 4, al ben ik achteraf niet tevreden met 16 GB, wordt dus toch maar een 64GB iPhone 5 volgend jaar!:D

 • Profielfoto
  pim939

  Die iPhone lijkt idd te veel op een HTC. Maar die tv’s zien er wel netjes uit

 • Profielfoto
  lucschram

  Ben het volledig eens met Pim939.

 • Profielfoto
  wimbers

  zo, beide concepts lijken comopleet nergens op.
  de apple TV uitsluitend als beeldscherm uitbrengen zou enorm dom zijn, een set top van 119 vervang je nog wel, maar een 55″ scherm heb ik het liefst een jaar of 8-10 staan gezien de investering..

  daarnast, die iphone? willen ze dat samsung of HTC hen nu aanklaagd?
  dat gaat nooit gebeuren.
  compleet onhaalbaar, en ook onwenselijk.
  nee, apple gat met iets veel mooiers komen, zo’n design komt er nooit door

 • Profielfoto
  App69

  Smaken verschillen.
  M.a.w.
  Vind die TV’s niet mooi en die iPhone lijkt idd veel op een HTC.

 • Profielfoto
  Smon

  Jullie kijken allemaal naar dat concept design: dat is gewoon iemand die denkt hoe de volgende iPhone eruit gaat zien. Het lijkt mij niet onlogisch dat Apple de resolutie zal veranderen bij de volgende generatie iPhone, als je bedenkt dat geruchten over een iPhone met een groter scherm al sinds dit jaar bezig zijn.

  Een 960*640 resolutie (die de iPhone nu heeft), is te laag om nog ‘retina display’ te houden voor een 4″ iPhone. Apple zal denk ik niet veel minder pixels per inch willen (momenteel 326), want anders schieten ze zichzelf in de voet.

  3.5″ 960*640: 326 ppi (iPhone 4 en 4S)
  4″ 960*640: 288 ppi (dan ga je ver onder de grens van 300 ppi waar Apple het over had).

  Echter, bij de resoluties die worden vermeld krijg je dan dit bij een groter scherm:

  3.5″ 1280*720: 420 ppi
  3.7″ 1280*720: 397 ppi
  4″ 1280*720: 367 ppi
  4.3″ 1280*720: 342 ppi
  4.5″ 1280*720: 326 ppi

  Die resolutie op 3.5″ en 3.7″ lijkt minder goed haalbaar want dan krijg je wel hele hoge pixeldichtheden, maar 367 ppi lijkt prima haalbaar (zeker als je bedenkt dat we in 2012 al weer 2 jaar verder zitten sinds het eerste retina display (iPhone 4)).

  4.3″ is ook een optie en 4.5″ ook, want dan hou je dezelfde pixeldichtheid als er nu is!

  Voordeel is, dat het apparaat niet per se veel groter hoeft te zijn!

  De iPhone 4(S) heeft een even breed scherm als een 4″ 16:9 scherm (zoals bij deze resolutie het geval is). Sterker nog een 4″ 16:9 scherm is nét iets minder breed (maar wel langer), dan een 3.5″ 3:2 scherm (wat we nu hebben).

  Apple zou dus zelfs nog een 4.3″ 1280*720 scherm in de iPhone kunnen stoppen, zonder het apparaat daarbij groter te maken! Als ze 4.5″ gebruiken, dan zal het apparaat slechts ietsjes groter zijn maar niet dramatisch.

  3.5″ 1440*800: 471 ppi
  3.7″ 1440*800: 445 ppi
  4″ 1440*800: 412 ppi
  4.3″ 1440*800: 383 ppi
  4.5″ 1440*800: 366 ppi

  1440*800 is dus zeker mogelijk, maar lijkt mij minder waarschijnlijk. Het heeft een ongebruikelijk aspect ratio en de pixeldichtheden zullen technisch gezien een grotere uitdaging zijn.

  Maar 1280*720 zie ik zeker als een mogelijkheid, ondanks dat het 16:9 is. Dan heb je een HD 720p scherm, een resolutie die een standaard is, en het apparaat wordt niet of amper breder.

  16:9 zou dus wel een verandering zijn van 3:2, maar toch. Het is een veel gebruikt aspect ratio, een veelgebruikte resolutie en zou de algehele user-experience uiteindelijk verbeteren!

 • Profielfoto
  iSponge

  Zo’n tv van Apple zou ik wel in de woonkamer willen hebben staan =D

 • Profielfoto
  maconly

  als het allemaal weer net zo gelimiteerd ( lees moeilijk gemaakt ) wordt als de huidige en oude apple tv dan zal het niet echt succesvol worden.

  M’n converter draait al jaren overuren.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  daarnast, die iphone? willen ze dat samsung of HTC hen nu aanklaagd?

  Wie? Degene die dit concept heeft gemaakt is gewoon iemand als jij en ik (misschien wat beter in photoshop) die zijn fantasie loslaat. Apple gaat heus niet met een HTC look-a-like komen hoor:lol:

  Die tv’s vind ik overigens wél schitterend!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik denk dat we een beetje moeten oppassen voor de blogjes her en der die willen meeliften op de marketing/geruchten machine van Apple. Eigenlijk zijn de bovenstaande geruchten de oude geruchten in een andere verpakking. Blijkbaar werkt het want er wordt weer volop door gelinkt en geciteerd. We weten toch wel wie we inmiddels wel of niet kunnen vertrouwen? Laten we vooral de rest geen podium geven om dit soort noise te voorkomen.

  55 inch klinkt wel erg smakelijk trouwens! Dat wordt sparen!;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Deze fantasie iPhones zijn wel de lelijkste die ik tot nu toe heb gezien….!
  iPhone 5 met unibody aluminium of liquid metal behuizing met in dikte verlopende achterkant: dáár ga ik voor!
  De echte Apple TV vind ik nou ’s niet zo mooi. Niet lelijk ook, maar totaal niet verrassend. Teveel een kopie van de iMac. Ik zou in elk geval het beeldscherm helemaal tot de rand laten lopen, dat lijkt me nou apart. Heb ik zelden of misschien wel helemaal nooit gezien. En ik hoop dat ze dat lelijke zwarte Apple TV boxje dan wel hebben ingebouwd in het apparaat!

  En dan volledig geïntegreerd met internet, met de mogelijkheid om te internetten, films, sport en docu’s te streamen italic text en als je wilt tijdens het kijken je twitter of Facebook berichten in een balk onderin te laten lopen – net als Sony heeft. En misschien nog wel meer.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @MacAanZee Ik vind dat, nu er nieuwe productlijn voor de deur staat, deze mock-ups teveel op het huidige design gebaseerd zijn. Ik vind de ronde hoekjes ook niet echt een strakke en moderne uitstraling hebben. Het zal me niks verbazen wanneer we een nieuwe productlijn gaan zien die, alleen al voor het verschil, afwijkt van de ronde hoeken. Hoop ik dan…. Zo wordt het ook tijd dat Apple de “baard” onder de iMac vaarwel zegt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Dr. Maddox Ik ben het helemaal met je eens. De ronde hoeken zouden wel ’s hun langste tijd gehad kunnen hebben. En inderdaad de onderkant van de iMacs (waarop het op je werk wél handig post-its plakken is!) zouden ook wel eens kunnen verdwijnen na al die jaren! (ruim 7 jaar intussen als ik goed tel). Dan zou echter ook de bekende standaard moeten veranderen, want om op goede ooghoogte te blijven zou de iMac dan op een hogere standaard moeten staan en dat lijkt me niet fraai bij de huidige standaard. Dat zou er heel anders uit zien. Misschien dus tijd voor een heel nieuw concept!

 • Profielfoto
  wouwout

  zo, beide concepts lijken comopleet nergens op.
  de apple TV uitsluitend als beeldscherm uitbrengen zou enorm dom zijn, een set top van 119 vervang je nog wel, maar een 55″ scherm heb ik het liefst een jaar of 8-10 staan gezien de investering..

  Helemaal mee eens. Het is veel logischer om de intelligentie van de TV in de losse AppleTV (zwarte doosje) te doen, zeker als dat voor rond de 100 euro kan. Want dan upgrade je ook nog eens, na een (paar) jaar.
  De Apple TV beeldscherm-set lijkt me de grote misser van Apple te worden. Ik ben benieuwd!

 • Profielfoto
  Stept

  Roddels roddels roddels, soms lijkt de community net de telegraaf