Oprichtingscontract Apple is hamerstukje

5 reacties

Bij Sotheby’s in New York zijn Apple’s oprichtingspapieren onder de hamer gegaan. Vooraf verwachtte het veilinghuis dat er ongeveer $150.000 voor geboden zou worden, maar dat bleek een ietwat conservatieve schatting. De documenten zijn uiteindelijk geveild voor $1.350.000 plus een bonus van 12% die Sotheby’s in zijn zak mag steken.

Het contract, waarmee Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne in 1976 Apple officieel oprichtte is in handen gekomen van Eduardo Cisneros, directeur van de gelijknamige multinational en lid van de op-een-na rijkste familie van Zuid Amerika.

Naast het oprichtingscontract bestaat het prijzige pak papier ook uit een document waarin vastgelegd is dat Ronald Wayne 11 dagen na oprichting weer afstand doet van zijn 10% in het bedrijf. Wayne vertelde twee jaar terug in een exclusief interview met OMT over de oprichting van het bedrijf. Hij werd door Steve Jobs gevraagd om te fungeren als tie-breaker tussen hem en Steve Wozniak, beiden in het bezit van 45% van de aandelen. Wayne stelde zelf het oprichtingscontract op dat nu door Sotheby’s geveild is.

Wayne heeft zelf echter weinig verdiend aan de veiling. Het gerucht gaat dat hij het contract weliswaar zelf nog jaren in bezit heeft gehad, maar het uiteindelijk voor een gering bedrag verkocht aan een handelaar. Ook met zijn korte aanwezigheid aan de top van Apple is Ronald Wayne niet rijk geworden. In totaal kreeg hij $2300 terug voor zijn 10%. Zijn aandeel zou vandaag een slordige 36 miljard dollar waard zijn.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Marius1976

  Ik zou er nog geen cent voor over hebben.

  Maar goed kennelijk denken anderen daar anders over haha.

  En de grootste winnaar is dat veilinghuis!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Als ik zoveel geld zou hebben zou ik in Californië een museum oprichten ter ere van Jobs. En de zoektocht zou beginnen bij een originele BlueBox.;)

 • Profielfoto
  MEEUW

  “totaal kreeg hij $2300 terug voor zijn 10%. Zijn aandeel zou vandaag een slordige 36 miljard dollar waard zijn.”

  Dat is geen goed vergeleken.
  Die 2300 is investering geld, voor het eerste product. De andere dingen zijn ook veel in geïnvesteerd. Dus je zou dat alle investeringen bij elkaar moeten optellen, en dan de waarde van bedrijf of aandelen moeten delen.

 • Profielfoto
  poing

  Alles is te koop behalve geluk;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wow……had die Wayne maar wat meer geduld gehad!
  Het bewijst ook de nog steeds snel groeiende populariteit van Apple in de wereld. Alles wat Apple heet wordt goed waard…..!