Apple in bed met patent-trollen?

Door: Koen van Tongeren - 9 reacties

Kun je je de Lodsys-zaak nog herinneren? Een half jaar geleden werden iOS-ontwikkelaars die in-app-purchases in hun apps hadden gestopt lastiggevallen door dit bedrijf. Lodsys had een patent hiervoor in handen en wilde daarvoor betaald worden, ook al had Apple al een licentie op het patent genomen. Praktijken van dit soort ‘patenttrollen’ komen steeds vaker voor. Met kapitaal van een investeerder worden patenten aangekocht of geleasd om er vervolgens zoveel mogelijk rechtszaken mee aan te spannen en geld binnen te harken.

Deze praktijk wordt alom veracht, ook door Apple dat ontwikkelaars bijstond in de Lodsys-zaak. Des te verrassender is het daarmee dat Apple nu zelf verdacht wordt van een vrijage met een patent-trol. In dit geval gaat het om Digitude Innovations, een bedrijf dat onlangs onder andere RIM, Nokia, Motorola en Amazon aanklaagde met een reeks eigen patenten. Twee van die patenten waren tot begin dit jaar echter nog in handen van Apple… wat is er gebeurd?

De website TechCrunch heeft sterk bewijs gevonden dat er via een tussenpartij inderdaad een deal gesloten is tussen Apple en Digitude, waarbij een aantal patenten zijn overgedragen aan de patenttrol. Het is alleen onduidelijk of Apple hiertoe is overgegaan om concurrenten buiten spel te zetten via een loopjongen, of dat het bedrijf door Digitude gedwongen is patenten af te staan.

Het eerste scenario lijkt onwaarschijnlijk, aangezien Apple er tot nu toe geen geheim van heeft gemaakt andere partijen zelf aan te willen klagen. Zowel HTC als Samsung kunnen daarover meepraten. Als je zelf niet bang bent voor negatieve pers door andere partijen aan te klagen, is het geen verstandig idee om een (dure) tussenpersoon naar voren te schuiven die dit voor je doet.

Het tweede scenario lijkt daarmee meer plausibel. Volgens TechCrunch zou het kunnen dat Digitude Apple heeft gedreigd aan te zullen klagen met andere patenten die de trol in huis had, tenzij er een regeling getroffen zou worden. Onderdeel van die regeling zou dan kunnen zijn dat Apple een aantal eigen patenten afstaat in ruil voor amnestie.

Tot slot zou het ook zo kunnen zijn dat Apple niet genoeg vertrouwen heeft in zijn eigen patenten om concurrenten te laten stoppen met het kopiëren van Apple’s innovaties. De deal zou dan ook gesloten kunnen zijn om de kans op succes in de rechtbank te vergroten door patenten van Apple en Digitude samen te voegen.

Welk scenario ook waar blijkt te zijn, een nobele gang van zaken is het allerminst. De conclusie kan dan ook zijn dat de patentenoorlog die al jaren woedt, behoorlijk uit de hand gelopen is.

Wil je meer weten over patenttrollen, dan raden we je aan de uitzending van This American Life van 22 juli 2011 te beluisteren.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik vind het een ongezonde situatie die Apple creëert. Voor de marktwerking en ontwikkeling van het platform zijn dit soort zaken uiteindelijk voor de eindgebruiker nadelig. Je moet er niet aan denken dat er bijvoorbeeld een browser oorlog zou uitbreken waarbij Microsoft Mozilla aanklaagt voor het gebruik van bookmarks en werkbalken of andersom, dat Mozilla Microsoft aanklaagt voor het gebruik van tabbladen. Wat dat betreft zou Safari niet eens bestaansrecht hebben.

  Veel toepassingen zijn terecht intellectueel eigendom van Apple. Dat wil niet zeggen dat ze veel bereiken met het uitspelen van deze rechten. Het zou Apple sieren wanneer ze kracht putten uit het innovatief zijn en blijven innoveren in plaats van tijd en energie te steken in een patenten oorlog.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Als dit waar is: triest. Heel triest. Misschien toch maar eens een Galaxy S overwegen, voor het tegenwicht?

 • Profielfoto
  SunKeeper

  ^Alvast veel succes ermee.^
  Zo’n stom toetsenbord heb ik nog nooit gezien, je hebt een toets met het
  streepje ( – ) en een komma erboven, maar het enige wat je krijgt is een komma. Na een kwartier snapte ik nog niet hoe in vredesnaam je het streepje kon typen.:confused:

 • Profielfoto
  Afroman

  Dat is gewoon een kwestie van wennen hoor, fanboy.

 • Profielfoto
  wouwout

  ^Alvast veel succes ermee.^
  Zo\’n stom toetsenbord heb ik nog nooit gezien, je hebt een toets met het
  streepje ( – ) en een komma erboven, maar het enige wat je krijgt is een komma. Na een kwartier snapte ik nog niet hoe in vredesnaam je het streepje kon typen.:confused:

  LOL. Lang indrukken. Net als op je iPhone.
  Gelukkig zijn er vele alternatieve toetsenborden in de Android market, met verschillende features, layouts én soms geavanceerde woordvoorspelling. Je kunt deze keyboards zonder problemen testen (vaak gratis) en installeren, waar iOS op dit punt volledig gesloten is.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Hoe lang indrukken? Een half uur?

  Zulke dingen snap ik ook wel (ook geprobeerd), alleen ze doen het nog niet eens goed, dat overkopiëren van functies.

  Nou ja, ik heb uiteindelijk het wachtwoord van het draadloze netwerk maar veranderd, alle streepjes vervangen door een ander symbool wat ik wel getyped kreeg. Ik moest iemands telefoon op de Wi-Fi gooien.

  En dat van die toetsenborden wisselen wist ik niet, maar wel vreemd dat dan het standaard meegeleverde toetsenbord het slechtst werkt van allemaal.

 • Profielfoto
  G-Force

  Alsof het iOS keyboard zo makkelijk is. ik heb enorm veel last van het feit dat je de toetsenbord layout moet wisselen met een knop om een cijfer of een leesteken te krijgen…
  .
  Had dan of een rij met cijfers geplaatst of een gedeelde toets op de huidige bovenste rij.
  .
  Ik ben iOS ook wel een beetje zat eigenlijk, na zoveel jaar iOS ben ik wel eens toe aan een vernieuwende frisse wind.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Als dit waar is: triest. Heel triest. Misschien toch maar eens een Galaxy S overwegen, voor het tegenwicht?

  Dus, omdat de maker van jouw telefoon een keihard bedrijf is ga jij naar de concurrent? En wat maakt het uit trouwens, die iPhone heb je toch al gekocht:)

 • Profielfoto
  Arthur345

  Dan ben je niet meteen een “troll”. Dat is gewoon marketing