Apple fluistert over iTV

32 reacties

In de door Walter Isaacson geschreven biografie van Steve Jobs valt te lezen dat Steve kort voor zijn dood het geheim tot succes ontrafeld dacht te hebben voor een revolutie in de televisiemarkt. Apple houdt zoals gebruikelijk de kaken stijf op elkaar over een eigen televisie, maar inmiddels lijken hooggeplaatste figuren binnen het bedrijf wel stille hints te geven aan TV studio’s die Apple’s ‘iTV’ van content moeten gaan voorzien.

Volgens de Wall Street Journal zijn er in de afgelopen maanden een aantal ontmoetingen geweest tussen media-bedrijven en leidinggevenden bij Apple. Hierbij is nog niet verteld dat Apple een televisie uit zal brengen, maar wel wat Apple’s visie op deze markt is. Zo zouden nieuwe methodes genoemd zijn waarbij een video gestart kan worden op een televisie en vervolgens afgekeken kan worden op een iPhone of iPad. Ook zou Apple gesproken hebben over methodes om een toekomstige televisie te bedienen met beweging en spraakherkenning, al zou de uitrol van deze toepassing nog even op zich laten wachten. WSJ baseert zich op bronnen die dicht bij deze gesprekken betrokken zouden zijn geweest.  

Geruchten over een Apple televisie gaan al jaren rond. Algemeen wordt aangenomen dat er in ieder geval een groot plat beeldscherm zal uitkomen met ingebouwde Apple TV-functionaliteit. Het blijft echter gissen wat Apple nog meer van plan is om van de iTV een succes te maken.

Recent werd gesuggereerd dat Apple’s televisie-plannen gefaseerd uitgebracht gaan worden, te beginnen in 2012 met nieuwe generatie iMac met een groter beeldscherm, een Apple-TV-interface én AirPlay-functionaliteit. Een échte televisie met siri-besturing zou volgens andere berichten in 2013 uitkomen. Dit laatste komt overeen met uitspraken van de bronnen van WSJ die aangeven dat besturing via spraak nog even op zich zal laten wachten.

Een aantal zaken over zo’n iTV staan min of meer vast. Er zullen direct films en tv series op gekocht en gehuurd kunnen worden via de iTunes Store. Via iCloud wordt deze content gesynchroniseerd met Mac’s en iOS-apparaten. De bediening van de iTV zal ongetwijfeld via iOS-apparaten mogelijk zijn. OMT denkt dat extra informatie en interactieve functies ook via iOS gebruikt kunnen worden. Daarmee maakt Apple hét verschil met de het bestaande (en weinig succesvolle) Smart TV en Google TV waar deze extra functies over het televisiebeeld heen gelegd worden.

Er blijft echter één groot vraagteken staan: kan je nog wel ‘ouderwets’ televisie kijken met de iTV. In andere woorden; zit er nog een aansluiting voor kabel, DVB-T (Digitenne) en/of satelliet-televisie aan het apparaat of wordt de iTV een combinatie van on-demand shows en televisie via het web?

Wat zou jij het liefste zien?

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  Paul26

  Zonder kabeltv aansluiting zie ik dit nog niet een groot succes worden.

 • Profielfoto
  bonoman

  Zonder ‘gewone’ tv functie gaat het niets worden denk ik

 • Profielfoto
  spacefreek

  Er blijft echter één groot vraagteken staan: kan je nog daadwerkelijk televisie kijken met de iTV. In andere woorden; zit er nog een aansluiting voor kabel, DVB-T (Digitenne) en/of satelliet-televisie aan het apparaat of wordt de iTV een combinatie van on-demand shows en televisie via het web?

  Ik denk dat ze wel moeten, zo niet, wat moet het dan vervangen? Wanneer je niet live TV kunt kijken, kan het lastig een TV vervangen. Klinkt als een uitgeklede iMac met iets te groot scherm. Al zou je met een digitale ontvanger wel een heel eind komen, maar je stopt er toch liever gewoon een digitale module (of oude kabel) in.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Het zal sowieso de eerste televisie zonder infraroodsensor worden. Dat op zich is al winst. De rest zijn open deuren als je het mij vraagt…

 • Profielfoto
  iFlorens

  Apple is niet gek denk ik, ik denk dus ook niet dat ze een TV uit zullen gaan brengen zonder dat je er echt TV op kan kijken:P Anders is het gewoon een overbodig beeldscherm.

 • Profielfoto
  JBStudio

  Danzij de App van Ziggo, gebruik ik de televisie in de slaapkamer niet meer…. dus waarom niet live kijken via een App op je televisie… Het is anders en wellicht wennen, maar laat maar komen!

 • Profielfoto
  maarts

  Alle digitale content komt toch al via separate kastjes, dus waarom nog een tuner inbouwen.

 • Profielfoto
  bartkoopman

  Zonder cabel…. zou best een idee zijn. Komt tegenwoordig nog weinig leuks op tv. En is het een leuk programma dan zit er 200 procent de lengte van het item reclame tussen. Erg vervelend! Maarja ik blijf wel weer afhankelijk van UPC die met koppelverkoop mij een tv abbonement aansmeert als ik internet wil!

 • Profielfoto
  Stutger

  Zou natuurlijk fantastisch zijn als iTV je UPC-kastje en je mede8er kan vervangen. Ik heb echter geleerd dat je je in NL niet teveel op dit soort dingen moet verheugen; alles valt of staat met de content.

  Net als films in de iTunes store, het aanbod is er nu eindelijk maar nog steeds erg magertjes. De rest van Europa/Amerika heeft al jaren toegang tot veel en veel meer content.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Overigens denk ik dat de focus van Apple nu vooral ligt bij de TV aanbieders, om ze zo ver te krijgen hun content via internet aan te bieden. Net zoals ze dat gedaan hebben met muziek. En dan natuurlijk, Apple-stijl, alleen beschikbaar via een Apple iTV..

 • Profielfoto
  Aidovive

  Ik denk niet dat Apple gaat komen met een display, maar met een nieuwe settop-box waarin al deze functies zitten. We zien al wel dat providers en TV stations hun content ook via internet gaan aanbieden. De nieuwe iTV kan deze bronnen dus gewoon aanspreken.

 • Profielfoto
  karelschapie

  Aan alleen dvb-t hebben wij niks hoor, in zuid Holland. Wij moeten dvd c hebben

 • Profielfoto
  MatthijsG

  Dit kan echt een succes worden, misschien erg gecompliseerd (goed gespeld?). Ik verwacht eerlijk gezegd dat het nog wel even duurt voor een Keynote met de TV, maar ik zou het erg gaaf vinden, camera voor zenders swipen, siri besturing, tv apps, als ze slim zijn een app gedeelde voor de wat ‘grotere’ games (Xbox/PS3/Wii grote, dus geen angry birds :P) besturing via iDevices etc. Het kan echt wat worden, alleen wordt het misschien erg lastig

 • Profielfoto
  krisp

  Persoonlijk denk ik dat het juist interessant is om een TV zonder kabelaansluiting uit te brengen. Wanneer Apple dat doet, omzeilt het namelijk een groot probleem: de differentiatie tussen de verschillende technieken om het kabel/antenne-signaal in de tv te ontvangen en te decoderen. De grotere tv-zenders kunnen op dat moment een App uitbrengen die live de zenders verstuurt, al dan niet gekoppeld aan een abonnement. Zo is het ook mogelijk om een eigen zenderpakket samen te stellen. Daar kan Apple vervolgens weer 30% fee over vragen (kabelproviders vragen hier overigens meer voor).

  Wellicht dat Apple nog een add-on uitbrengt met een tuner (of anders Elgato, die dan ook een app levert?), maar reken er niet te hard op. Apple was de eerste die de diskette eruit gooide, de cd, weigert blu-ray te implementeren. DVB-C/T/S zou volgens dit rijtje prima kunnen volgen.

 • Profielfoto
  poing

  Willen ze zich in de tv markt gaan mengen dan ben ik benieuwd wat de prijs gaat worden.

 • Profielfoto
  blurryMotions

  Van mij mag het een tv zonder scherm zijn. Liever een goeie projecter met een stevige LED lichtbundel. Lekker zuinig, en de kindertjes kunnen er geen vieze vingers op zetten. Nou ja, misschien kom ik daar ook wel weer van terug.
  Als de beeldkwaliteit maar goed is, want wat zijn er ongelofelijk veel slechte kwaliteit LCD tv’s zeg.

 • Profielfoto
  Japsuh

  itv is toch een Britse zender? Ik snap niet waarom het meteen iTV genoemd wordt.

  Mocht Apple een tv uitbrengen, ben ik er niet in geïnteresseerd. Wat kan zo’n tv nu meer bieden dan dat tv’s nu doen? Zeker met waarschijnlijk een zeer hoog prijskaartje.

 • Profielfoto
  Aidovive

  @Japsuh Hetzelfde werd gezegd over een eventuele tablet die toen nog door Apple moest worden uitgebracht. De rest is geschiedenis….

 • Profielfoto
  Japsuh

  De iPad biedt voor mij (en heel veel anderen) nog steeds niets meer, dus voor mij gaat dat niet op…
  .
  En kom op, je gaat toch niet tegen apparaten praten!? Ik gebruik het op de computer nog niet eens.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Japsuh heeft een iPad?

 • Profielfoto
  poing

  Een tv met een retina scherm lijkt me wel vet.

 • Profielfoto
  Bento

  Volgens de Wall Street Journal zijn er in de afgelopen maanden een aantal ontmoetingen geweest

  Volgens de Wall Street Journal is er in de afgelopen maanden een aantal ontmoetingen geweest…

 • Profielfoto
  spacefreek

  Volgens de Wall Street Journal zijn er in de afgelopen maanden een aantal ontmoetingen geweest

  Volgens de Wall Street Journal is er in de afgelopen maanden een aantal ontmoetingen geweest…

  Taalprobleem

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik denk dat de TV gewoon Wifi heeft en iOS gaat draaien en dat de zenders via internet binnen komen. Het enige wat ze dan moeten doen is contracten sluiten met zenders. Die kunnen dan weer reclames op persoonlijke wensen uitzenden.
  Een camera herkent wie er tv kijken of dmv siri.
  Daarnaast kunnen programmamakers makkelijk de kijker mee laten doen in het spel en daar weer voor laten betalen op de Apple-manier.
  Zenders koop je apart als een abonnement. Zo betaal je niet voor troep die je toch niet wil.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  NIEMAND koopt een web TV waarmee je niet ook de gewone netten (in HD) via kabel of satelliet kunt zien.

 • Profielfoto
  wouwout

  ik ben inmiddels halverwege de biografie van Steve Jobs. Dan wordt je duidelijk hoe de ontwikkeling van deze TV is gegaan:
  .
  Jobs wilde het. Het moest er komen. Ik wil het ik wil het ik wil het.
  .
  Hij kreeg de ruimte om te ontwikkelen. Gelukkig zijn er voldoende mensen om Jobs heen die om kunnen gaan met zijn ‘reality distortion field’. Die de luchtbel kunnen doorprikken. Dat gaat met de TV ook gebeuren.
  .
  De TV heeft alleen commerciele waarde als kastje dat je op je TV aansluiten.

 • Profielfoto
  dushi

  Niet vergeten dat Bang & Olufsen al een tijdje hun tv, music systems, verlichting, etc… laat bedienen door een iPhone:)
  Dus denk dat apple het iets wat beter zal uitwerken, maar het bestaat dus al he eenvoudige bediening.

 • Profielfoto
  Macman

  Je moet ook je dagelijkse tv kunnen kijken, zolang dat niet via het we kan. Als je dan ook nog meerdere tuners hebt kan ieder gezinslid op zijn/ haar iphone/ipad/iPod zijn/ haar favoriete programma/film/serie kijken.

  Dan zou het een succes kunnen worden denk ik.

 • Profielfoto
  Joostxxx

  Ik ben heel erg benieuwd wat dit gaat opleveren. Ze beginnen in ieder geval weer ouderwets goed in het geruchten cirquit;-)

  Stiekem hoop ik dat het net zo gaat als bij de iPhone. Een nieuwe/frisse kijk door Apple kan nooit kwaad.

 • Profielfoto
  JTD

  Van mij mag het een tv zonder scherm zijn.

  Hahaha, dacht even dat je daarna ging schrijven:
  …want er is toch niks op TV…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Verschillende merken hebben al dergelijke “smart” TV’s op de markt, die volledig internet kunnen streamen, internetten etc. Dus Apple zal echt met nieuwe functies moeten komen om de wereld (opnieuw) te verrassen.

 • Profielfoto
  Nipper

  ITV krijkt apple niet , het engels tv netwerk itv heeft recht op het naam itv in het vs en europa , dus het naam blijft apple tv