Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Geruchten 19 december 2011

Apple fluistert over iTV

In de door Walter Isaacson geschreven biografie van Steve Jobs valt te lezen dat Steve kort voor zijn dood het geheim tot succes ontrafeld dacht te hebben voor een revolutie in de televisiemarkt. Apple houdt zoals gebruikelijk de kaken stijf op elkaar over een eigen televisie, maar inmiddels lijken hooggeplaatste figuren binnen het bedrijf wel stille hints te geven aan TV studio’s die Apple’s ‘iTV’ van content moeten gaan voorzien.

Volgens de Wall Street Journal zijn er in de afgelopen maanden een aantal ontmoetingen geweest tussen media-bedrijven en leidinggevenden bij Apple. Hierbij is nog niet verteld dat Apple een televisie uit zal brengen, maar wel wat Apple’s visie op deze markt is. Zo zouden nieuwe methodes genoemd zijn waarbij een video gestart kan worden op een televisie en vervolgens afgekeken kan worden op een iPhone of iPad. Ook zou Apple gesproken hebben over methodes om een toekomstige televisie te bedienen met beweging en spraakherkenning, al zou de uitrol van deze toepassing nog even op zich laten wachten. WSJ baseert zich op bronnen die dicht bij deze gesprekken betrokken zouden zijn geweest.  

Geruchten over een Apple televisie gaan al jaren rond. Algemeen wordt aangenomen dat er in ieder geval een groot plat beeldscherm zal uitkomen met ingebouwde Apple TV-functionaliteit. Het blijft echter gissen wat Apple nog meer van plan is om van de iTV een succes te maken.

Recent werd gesuggereerd dat Apple’s televisie-plannen gefaseerd uitgebracht gaan worden, te beginnen in 2012 met nieuwe generatie iMac met een groter beeldscherm, een Apple-TV-interface én AirPlay-functionaliteit. Een échte televisie met siri-besturing zou volgens andere berichten in 2013 uitkomen. Dit laatste komt overeen met uitspraken van de bronnen van WSJ die aangeven dat besturing via spraak nog even op zich zal laten wachten.

Een aantal zaken over zo’n iTV staan min of meer vast. Er zullen direct films en tv series op gekocht en gehuurd kunnen worden via de iTunes Store. Via iCloud wordt deze content gesynchroniseerd met Mac’s en iOS-apparaten. De bediening van de iTV zal ongetwijfeld via iOS-apparaten mogelijk zijn. OMT denkt dat extra informatie en interactieve functies ook via iOS gebruikt kunnen worden. Daarmee maakt Apple hét verschil met de het bestaande (en weinig succesvolle) Smart TV en Google TV waar deze extra functies over het televisiebeeld heen gelegd worden.

Er blijft echter één groot vraagteken staan: kan je nog wel ‘ouderwets’ televisie kijken met de iTV. In andere woorden; zit er nog een aansluiting voor kabel, DVB-T (Digitenne) en/of satelliet-televisie aan het apparaat of wordt de iTV een combinatie van on-demand shows en televisie via het web?

Wat zou jij het liefste zien?

Reageer op artikel:
Apple fluistert over iTV
Sluiten