“Apple doet het verkeerd”

62 reacties

Het einde van het jaar is een tijd van lijstjes. Jan Mulder heeft in De Wereld Draait Door z’n lijstjes met ergernissen en zoiets wil ik ook een keer. Vandaar het hieronder gepresenteerde ‘overzicht van de domheid’. Ik hoor zóóóóó vaak dat Apple het allemaal verkeerd doet, maar achteraf blijkt het vaak toch anders te zitten. Iets wat ik en velen met mij al wisten natuurlijk. Het is niet dat ik me er aan erger, wel wil er met mijn OMT vrienden eens hard om lachen.

Ik ben een Apple fan in hart en nieren en dat begon allemaal in 1980. Apple verkocht in die tijd de Apple ][, een van de eerste computers die gewoon op je bureau stond. De ‘experts’ in die tijd vonden dat maar niets, een computer die op je bureau past zou nooit krachtig genoeg kunnen zijn om er ‘echt werk’ mee te doen. IBM was dankzij haar mainframes het grootste computerbedrijf en dat zou ook wel zo blijven. Een paar jaar later ging IBM ook PC’s verkopen en brak Microsoft door. Aardig is je nu te bedenken dat een iPhone van een paar jaar geleden ongeveer net zo krachtig is als die ‘superieure’ IBM mainframes van toen.

In 1984 kwam de Macintosh uit. Destijds waren er allerlei redenen waarom veel journalisten en andere experts vonden dat het echt niets zou worden. Allereerst konden er in de Mac geen floppy disks van vijf-en-een-kwart inch. In plaats daar van moest er een nieuw soort schijf gebruikt worden: Een steviger en daardoor minder kwetsbare schijf van Sony die maar drie-en-een-half bij drie-en-een-half inch groot was. Dat er veel meer gegevens op pasten (wel 400 kilobytes!) en dat de schijfjes niet zo makkelijk beschadigd raakten maakte niet uit, dat Apple de standaard niet volgde vond men fout. Uiteindelijk stapte alle computerfabrikanten over op deze Sony 3.5” schijf. (Nu weet je ook waarom een ‘moderne’ floppy helemaal niet ‘floppy’ is; de 5 1/4″ en eerdere 8″ versies waren dat namelijk wel.)

Ook dat de Mac geen sloten voor insteekkaarten had werd gezien als dommigheid. Een computer zonder insteekkaarten was volgens velen nutteloos. Apple is jaren later wel Macs met insteekkaarten gaan maken maar tegenwoordig hebben de meeste computers ze niet.

Een ook in 1984 veel gehoord sentiment was dat Apple door het gebruik van een muis bewees dat Apple computers eigenlijk alleen geschikt waren voor spelletjes. Dat noemen ze in de wasmiddelenindustrie vlek-op-vlek: Niet alleen heeft nu iedere computer een muis (of een trackpad) maar iedereen weet ook dat een muis juist niet zo geschikt is voor spelletjes.

In 1998 kwam de eerste iMac uit, de Bondi Blue iMac. Het ging in die tijd helemaal niet goed met Apple. Er werd gezegd dat dit de laatste stuiptrekking van Apple was. Want, niet alleen ondersteunde Apple de nieuwe USB standaard voor randapparaten, iets wat werkelijk niemand deed, Apple had in al haar domheid ook nog eens besloten dat de nieuwe Mac geen disk drive meer moest hebben. USB werd een groot succes en alleen opa en oma (en ik) weten nu nog was floppy’s zijn. De azijnpissers uit die tijd moeten zich doodschamen want juist die iMac bleek later het eerste van een lange rij successen te zijn die Apple uiteindelijk groter dan ‘grote concurrent’ Microsoft zou maken. Iets wat in die tijd niemand voor mogelijk hield.

In 2001 was Steve Jobs alweer een paar jaar ‘iCEO’ en kwam Apple met iets nieuws, de iPod. De negatieve reacties op de iPod verbraken alle records. Een reactie op Slashdot is nu de meest bekekende: “No wireless. Less space than a nomad. Lame.” (“Niet draadloos. Minder capaciteit dan een Nomad. Stompzinnig.”) Afgelopen 23 oktober bestond de iPod precies tien jaar en stond de teller op ruim 304 miljoen exemplaren.

Met de introductie van de iPhone was het wederom lachen geblazen. Het meest vermakelijk vond ik destijds de reactie van de CEO van Palm, in die tijd marktleider op het gebied van smartphones. Deze meneer stelde dat Apple geen succes zou hebben omdat Palm al jaren ervaring had en Apple maar een nieuwkomer was. De niet-officiële reactie daarop vanuit het Apple kamp was overigens dat Apple ook al jaren met telefoons bezig was maar in tegenstelling tot Palm niet besloot inferieure ontwerpen dan ook maar op de markt te brengen. Inmiddels is wat er over is van Palm, nu onderdeel van HP, op sterven na dood.

En wat heeft die discussie over Adobe Flash lang geduurd. Het zou geweldig geweest zijn als Flash gewoon gewerkt op de iPhone had maar dat was nu eenmaal niet zo. Steve Jobs schreef er een toch vrij duidelijke open brief over maar bij Adobe en bij al die andere smartphone makers bleven maar roepen dat Steve Jobs onzin verkondigde. Inmiddels heeft zelfs Adobe ingezien dat het niet werkt. Apart is dat Samsung wel nog steeds met Flash ondersteuning blijft adverteren.

En dan was daar de iPhone 4 met Antennagate. Natuurlijk, je zult hier niet lezen dat dat nou een slimme zet was van Apple. Maar recente geschiedenis heeft toch zeker geleerd dat Steve “non issue” Jobs meer gelijk had dan Consumer “do not buy” Reports. (Consumer Reports is in de VS net zoiets als de Consumentenbond in Nederland.) Apple maakt geen verkoopcijfers van iPhone modellen bekend maar ik schat dat Apple ongeveer 75 miljoen iPhone 4’s heeft verkocht en ze gaan nog steeds als warme broodjes, de 100 miljoen halen ze ook nog wel.

En dan was daar de iPhone 4S op een moment dat velen de iPhone 5 verwachten. De iPhone 4S was eigenlijk niets nieuws. Er waren zelfs flapdrollen die beweerden dat deze fout het bewijs was dat Steve Jobs al een hele tijd uit de running was. Feit is dat de iPhone 4S bijna twee keer harder verkoopt dan de iPhone 4.

De lijst is langer. Het scherm van de iPad was te groot en ook daar weer dat gedoe over Flash. Er waren discussies of downloads in iTunes nou wel of niet beveiligd moesten zijn. Dat Apple een eigen programmeertaal (Objective-C) had was maar raar. Apple spullen zouden te duur zijn. Dat Apple computers steeds vaker geen cd-lezer meer hebben is verkeerd, Apple gebruikers leiden aan het Stockholm syndroom, enzovoort, enzovoort.

Voor de goede orde: Het is niet zo dat iedereen er altijd maar naast zit met Apple. De meeste mensen weten gewoon waarover ze praten of hebben niet zo’n behoefte zich te profileren. Het is ook absoluut niet zo dat Apple nooit iets fout doet, integendeel, er zijn zaken waar ik me enorm aan stoor. Het blijft echter opmerkelijk dat er altijd een groep mensen is, ook journalisten die beter zouden moeten weten, die zich mijn inziens keer op keer blijk geven van een zekere vooringenomenheid als ze het over Apple hebben. Dat is hun goed recht overigens en dat gaat vast niet veranderen. Slim vind ik dat dan weer niet, van de geschiedenis kan je immers leren.

Reacties

62 reacties
 • Profielfoto
  francisbacon
 • Profielfoto
  fredtreebusch

  Prima verwoord. Overigens die Mulder kan er niets aan doen. Heeft hij al jaren last van.
  Prima stukje overigens.

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Leuk stukje, en met 1 ding ben ik het inderdaad wel eens, en dat is de prijs van Apple producten.
  Verder ben ik erg tevreden met m’n Apple producten

 • Profielfoto
  appelboer

  Mooi stukje.
  En tja het klopt. Stiekem lag ik altijd in mijn vuistje als zo’n iPhone weer een megasucces blijkt te zijn.

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Erg leuk stukje, goed geschreven! Apple spullen zijn inderdaad duur, maar ook duurzaam, iets wat je van veel computerspullen niet kan zeggen! Het is niet zo zeer dat Apple duur is, de rotzooi is gewoon erg goedkoop!

 • Profielfoto
  pim939

  Heel mooi artiekel. Er is veel negativiteit rond de produckten van Apple maar ondertussen breken ze wel records. En ik vind het niet erg dat Apple wat duurder is. Je krijgt er teminste iets moois voor.

 • Profielfoto
  mikebas

  Mooi geschreven hoor!

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Inderdaad mooi stuk.
  Er zijn een aantal dingen waar ik mij aan stoor m.b.t. Apple: producten zijn duur als je bedenkt dat er ook onderdelen in zitten die “gewone” pc’s ook hebben; OS X en iOS zijn lang niet zo blijvend voor wat oudere apparaten als hun concurrenten. Voorbeeld: ik heb een iPod touch 2e generatie. Werkt nog prima, maar iOS 5 kan er niet op (gaat niet verder dan 4.2.1) en diverse software kan derhalve hier niet meer mee werken. Het apparaat is slechts een paar jaar oud!:cry: Apple doet hiermee een poging om mij “te dwingen” om dit nog werkend apparaat op de vuilnisbelt te doen en een nieuw apparaat te kopen. Daarmee is de duurzaamheid van Apple producten lang niet zo hoog als dat men doet voorkomen (Apple producten behouden hun waarde. Niet meer zoals vroeger dus).

  Tuurlijk moet Apple producten verkopen, maar met hun verkooptechniek zorgen ze voor meer vervuiling dan noodzakelijk is.
  En dat is jammer.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Voorbeeld: ik heb een iPod touch 2e generatie. Werkt nog prima, maar iOS 5 kan er niet op (gaat niet verder dan 4.2.1) en diverse software kan derhalve hier niet meer mee werken. Het apparaat is slechts een paar jaar oud! Apple doet hiermee een poging om mij “te dwingen” om dit nog werkend apparaat op de vuilnisbelt te doen en een nieuw apparaat te kopen. Daarmee is de duurzaamheid van Apple producten lang niet zo hoog als dat men doet voorkomen.

  Aan de andere kant: hij kan nog steeds hetzelfde als dat toen je ‘m kocht. In dat opzicht is de waarde er niet vanaf. Mijn ATV1 is ook twee jaar oud en die heeft ook geen AirPlay: maarja de rest kan ie nog wel…..
  Ik begrijp je redenering wel, maar er zit ook een andere kant aan.

 • Profielfoto
  ruudk

  In 1985 mijn eerste Macje gekocht, daarna ontelbare andere Apple producten, waaronder de geflopte Newton! Was je die vergeten in je lijstje Roelof? Terwijl ik op jouw aandringen / aanraden nog ook wel zo’n clamshell kocht. Ondanks de flop was de Newton revolutionair, geen bestanden maar ‘datasoup’. Werken met bestanden is natuurlijk een vreemd concept :-).
  Overigens heb ik van geen enkel aangeschaft Apple product ooit spijt gehad Het streven naar perfectie blijft natuurlijk streven. Maar daar is het track record van Apple wel een voorbeeld voor andere producenten . En uiteindelijk dringt dat besef ook door bij andere mensen, ik gun dan ook iedereen een of meerdere Apple producten:-)

 • Profielfoto
  Roelof Roos

  @iedereen: Wat een mooie reacties, dank!:)

  @ruudk: Als ik het me goed herinner was die ‘eMate’ (de clamshell Newton) in de we-moeten-ze-kwijt-aanbieding voor 300 gulden. De Newton was inderdaad revolutionair, maar echt goed werken deed het toch niet, ik ben blij dat het nu wel goed gaat. Wist je trouwens dat Steve Jobs toen hij iCEO werd ook nog gepolst heeft of hij Palm niet kon kopen. Ben achteraf gezien blij dat dat niet gelukt is.;)

 • Profielfoto
  MathiasB

  @iedereen: Wat een mooie reacties, dank!:)

  @ruudk: Als ik het me goed herinner was die \’eMate\’ (de clamshell Newton) in de we-moeten-ze-kwijt-aanbieding voor 300 gulden. De Newton was inderdaad revolutionair, maar echt goed werken deed het toch niet, ik ben blij dat het nu wel goed gaat. Wist je trouwens dat Steve Jobs toen hij iCEO werd ook nog gepolst heeft of hij Palm niet kon kopen. Ben achteraf gezien blij dat dat niet gelukt is.;)

  Ik wist niet dat de Newton een flop was, heeft Jobs die er niet uitgegooid om het gamma beperkter te houden ondanks het succes?

 • Profielfoto
  Zakske

  Leuk stukje, en met 1 ding ben ik het inderdaad wel eens, en dat is de prijs van Apple producten.

  Daarom verliest de iPhone momenteel ook fors marktaandeel in Europa. In Frankrijk ging Apple van 29 naar 20 procent, en in Duitsland van 27 naar 22 procent. iPhone’s zijn gewoon (te(?)) duur.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Ik wist niet dat de Newton een flop was, heeft Jobs die er niet uitgegooid om het gamma beperkter te houden ondanks het succes?

  Nee, dat heeft hij zeker niet.

  Het was een mega-flop. Een mooier verhaal valt er niet van te maken.:wink:

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Briljant artikel!:lol:

 • Profielfoto
  1984

  Een mooier verhaal valt er niet van te maken.:wink:

  Oh jawel , zoals gebruikelijk heeft Apple altijd een mooi verhaal bij een nieuw product :‘The Getting Started video that came with Apple’s Newton.”
  http://www.youtube.com/watch?v=64QuJdJmCbA

 • Profielfoto
  msimons61

  Een mooie preek voor eigen parochie. Heb het met plezier gelezen. Voor meer mooie verhalen over Apple en Steve ga naar Audible.com

  Wat de prijs betreft: men neemt in die discussie nooit de ontwikkelingskosten mee. Het heeft jaren gekost om de iPhone te ontwikkelen. Toen die eenmaal verscheen was het zo’n intuïtief product, dat het leek als of het al jaren bestond. Het gevolg: massale kopieerdrift. Kopiëren is altijd goedkoper.
  Dat de duur relatief is bewijst iPad. Men had verwacht dat iPad net onder de 1.000 dollar zou kosten, – je komt overigens dicht in de buurt met het top-end model – maar niemand had voorzien dat het basismodel net onder 500 dollar uit zou komen. Tot nu toe is geen concurrent in staat gebleken om voor hetzelfde geld een gelijk of beter presterend apparaat te maken. Amazon is de eerste ‘concurrent’ die het anders aanpakt en in zijn niche succesvol is.

  Wat marktaandeel betreft: heb je liever 55% marktaandeel en 10% van de omzet of 10% marktaandeel en 55% van de wereldwijde omzet in mobile devices.
  Het is niet te verwachten dat Apple’s marktaandeel de omvang krijgen als Microsoft had en nog heeft op het Windowsplatform. De reden: het aantal mensen dat Apple producten niet kan permitteren, het simpel weg niet voor overheeft, de schoonheid van de producten van ondergeschikt belang vindt of die niet willen meelopen in de groter wordende parade van Apple liefhebbers, zal groter blijken.

  Aan alle Apple liefhebbers: Stay hungry, Stay foolish.
  en het beste voor 2012.

 • Profielfoto
  poing

  Ik ben al jaren blij met mijn apple produkten, alleen het maken van een goede muis moeten ze gewoon aan logitech overlaten want daar hebben ze geen kaas van.

 • Profielfoto
  1984
 • Profielfoto
  MrHammond

  Apple loopt vaak gewoon erg voorop, en iets te hard van stapel: ze introduceren voordat “de wereld” weet wat ze ermee aan moeten iets nieuws, en gaan daar ook heel radicaal mee om: USB als de enige aansluitmogelijkheid, afschaffen van de floppy en nu de CD/DVD. Ook de wisseling van processors (68k -> PowerPC -> Intel) en OS (van Classic naar OS X) hebben ze heel radicaal aangepakt. Een voordeel is dat je zo snel van verouderde technieken die flink in de weg kunnen zitten af kunt komen, nadeel echter dat oude apparatuur en software niet meer te gebruiken zijn, vooral vervelend bij dure, specialistische apparatuur.

 • Profielfoto
  Zakske

  Wat de prijs betreft: men neemt in die discussie nooit de ontwikkelingskosten mee.

  Toch… de iPhone heeft ongeveer $300 miljoen gekost om te ontwikkelen. Apple geeft erg weinig uit aan R&D; ongeveer 2% van hun omzet… dat is 6x minder dan Microsoft & 5x minder dan Google.

  Het heeft jaren gekost om de iPhone te ontwikkelen. Toen die eenmaal verscheen was het zo’n intuïtief product, dat het leek als of het al jaren bestond. Het gevolg: massale kopieerdrift. Kopiëren is altijd goedkoper.

  En wat waren de woorden van Steve Jobs ook alweer?… ik meen “Good artists copy, great artists steal”.

 • Profielfoto
  District

  En dan was daar de iPhone 4S op een moment dat velen de iPhone 5 verwachten. De iPhone 4S was eigenlijk niets nieuws. Er waren zelfs flapdrollen die beweerden dat deze fout het bewijs was dat Steve Jobs al een hele tijd uit de running was. Feit is dat de iPhone 4S bijna twee keer zo hard verkoopt dan de iPhone 4.

  Met Flapdrollen bedoel je een groot deel van de users hier? Man man, wat voor reacties hier geplaatst werden nadat de 4S aangekondigd was. Maar toch kopen.

 • Profielfoto
  donut

  mee eens dat Apple door de jaren heen een prettig eigenzinnig bedrijf is gebleven dat mooie producten maakt…

  Jammer dat er alleen geen USB3 in hun nieuwe producten zit..ligt waarschijnlijk aan Intel
  En hopen dat er wel opvolger komt voor mijn 3 jaar oude macPro.

  overigens kan ik zeker niet alles van hun huidige lijn kan waarderen…

  Agenda’s vormgeven met nep-digitaal-leer; Het niet kunnen aansluiten van je iPhone als simpele harde schijf; het vroegtijdig eruit gooien van rosetta ondersteunde applicaties; het net zoals Google willen vergaren van informatie in grote databanken….

 • Profielfoto
  Xserve

  Het is een mooi overzicht, maar Apple kan soms ook belachelijk hard achterlopen:
  – Wanneer de eerste Mac met Blueray?
  – Wanneer de eerste Mac met USB3 (in tegenstelling tot Thunderbolt zijn hier ook echt al betaalbare apparaten voor!)?
  – Op vlak van specificaties (bijvoorbeeld hoeveelheid geheugen, schijfruimte…) loopt Apple meestal erg achter.

 • Profielfoto
  Pokerface

  Prima artikel. Eén taalfoutje dat me opviel:

  ‘… twee keer zo hard verkoopt dan…’

  Dat moet natuurlijk zijn ‘… twee keer zo hard als…’ of ‘… twee keer harder dan…’

  @Xserve: De tijd zal het leren of Apple belachelijk hard achterloopt of juist goed heeft ingezien dat Blueray en USB3 geen succes worden. En qua specificaties valt het ook wel mee. M’n iMac heeft 8 GB RAM. Ik zou niet weten waarom ik meer nodig zou hebben.

 • Profielfoto
  Oldekamp

  Het is een mooi overzicht, maar Apple kan soms ook belachelijk hard achterlopen:
  – Wanneer de eerste Mac met Blueray?
  – Wanneer de eerste Mac met USB3 (in tegenstelling tot Thunderbolt zijn hier ook echt al betaalbare apparaten voor!)?
  – Op vlak van specificaties (bijvoorbeeld hoeveelheid geheugen, schijfruimte…) loopt Apple meestal erg achter.

  Blu-Ray is mijns inziens niet de toekomst. De schijfjes zijn makkelijk kwijt te raken en/of te beschadigen. Uiteindelijk gaat alles volledig digitaal, en daarmee bedoel ik vooral via internet. Ik zie wel een toekomst in het alles-op-het-internet concept.

  USB 3.0 levert nou niet echt een dusdanige verbetering over bijvoorbeeld FireWire, aangezien extern het vaak nog HDD’s betreft. De maximum snelheid hiervan ligt niet dusdanig hoog dat je met USB 3.0 zoveel sneller uit de voeten bent. Dit is wel zo bij USB-Sticks, maar de bestanden die je hierop zet zijn vaak toch niet groter als 2GB. Als je het gaat hebben over RAID-arrays met SSD’s erin, dan profiteer je wel enorm van USB 3.0, maar als je dan toch al geld gaat neerleggen voor dusdanige opstellingen, dan heb je nog veel meer profijt van Thunderbolt.

  Ik vermoed overigens wel dat wanneer USB 3.0 officieel een ‘standaard’ word, dit ook bij Apple in de systemen komt. Volgens mij is dit vanaf de Ivy Bridge-ondersteunende chipsets, en dat duurt niet zo lang meer.

 • Profielfoto
  rickyyy9

  Goed geschreven artikel.

  Irriteer me hier overigens aan het feit dat mensen hier roepen Apple is te duur. ‘T mag wel wat goedkoper. Maar dat klopt niet, want de prijs is onderdeel van hun imago. Als de Iphone 4s 300 Euro zou zijn en een macbook €600 zou kosten zouden ze er waarschijnlijk lang niet zoveel verkopen. Over de prijzen is bij Apple echt wel goed nagedacht.

  Trouwens, zolang Apple goed verkoopt waarom zouden zij dan de prijs gaan verlagen?

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Wat de prijs betreft: men neemt in die discussie nooit de ontwikkelingskosten mee.

  Toch… de iPhone heeft ongeveer $300 miljoen gekost om te ontwikkelen. Apple geeft erg weinig uit aan R&D; ongeveer 2% van hun omzet… dat is 6x minder dan Microsoft & 5x minder dan Google.
  .

  Nu ben ik wel benieuwd wat het Samsung heeft gekost om bv de SGS2 te “ontwerpen”.
  Vast geen 300 miljoen dollar..

  @Ricky,
  De 4S voor 300 en een Macbook voor 600? En jij denkt dat ze er dan minder verkopen?
  Ze kunnen minder geld in de “iPhone 5” steken om weer te verbeteren of wat dan ook maar een prijsverlaging/halvering van een iPhone gaat echt voor een stormloop zorgen. Een 4S voor het bedrag waar je een 2e-rangs Android voor koopt.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Over de prijs kan je lang discussiëren. Bottom line is dat ik graag meer betaal voor een goed product met fatsoenlijke garantie. Helaas gaat dat laatste nogal eens mis bij Apple.

 • Profielfoto
  wouwout

  Selectief schrijven, daar wordt OMT nog heel groot mee.
  .
  “Feit is dat de iPhone 4S bijna twee keer zo hard verkoopt dan de iPhone 4.”
  .
  Ja dat klopt. Let ook op het “feit is”, bedoeld om de eenzijdige belichting wat sterker te maken.
  De iPhone verliest wereldwijd marktaandeel, dus de gecombineerde concurrentie verkoopt nog meer. Ik denk dan: de iPhone is geen groot succes meer, met de 4S heeft Apple haar voorsprong weggegeven – en het weggeven van een voorsprong is nou juist hét steeds terugkerende verhaal van Apple.
  Apple kan enorme mooie producten bedenken, maar is te langzaam, gesloten en perfectionistisch om vervolgens de markt bij te benen (wanneer de markt zich snel ontwikkelt, zoals bij smartphones)..

 • Profielfoto
  stopa

  Nou nog je boek, over Apple totaal schrijven.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Aan de andere kant: hij kan nog steeds hetzelfde als dat toen je \’m kocht. In dat opzicht is de waarde er niet vanaf.

  Vertel mij dan eens hoe ik vanaf vandaag mee kan doen met de iTunes-12 dagen cadeaus. De oude app werkt niet meer en de nieuwe app krijg ik niet op mijn iPod touch….

 • Profielfoto
  Ce

  Een heel aardig stuk maar het was een nog beter stuk geweest als je ook een tipje van de sluier had opgelicht over de zaken waar jij je enorm aan stoort. Nu blijft het een verhaal over Apple dat, wat ze ook doen, het ALTIJD bij het goede eind heeft, een verhaal wat qua sfeer uitstekend zou passen op de site van Macrumors, de enige plek ter wereld waar “klanten” elkaar van puur plezier op de schouders slaan, in luid gejuich uitbarsten en elkaar huilend in de armen vallen omdat hun fabrikant weer hogere winstcijfers en winstmarges mag presenteren…cijfers waar zij als klant aan bij hebben mogen dragen;)

  Het eigenzinnige van Apple zorgt inderdaad voor fantastisch mooie producten maar heeft ook een zwarte kant. Zo gaven ze nooit thuis toen na 13 maanden de adapter van mijn MBP stuk ging..en ook niet toen dat een jaar later nog een keer gebeurde. Vervolgens moest ik mijn MBP maar een keertje vaker opstarten toen, na 26 maanden, het “stagelight” probleem zich openbaarde en is mijn iPad 1 een draak van een toestel geworden na de update naar OS 5. Ik was zo naïef om te denken dat de hogere prijs ook een tikje betere kwaliteit en service in hield.

 • Profielfoto
  dinck

  In de categorie geschiedenis zijn er meer zaken die gebagatelliseerd danwel geridiculiseerd zijn: de ADB (apple desktop bus) waarmee o.a. op simpele wijze een compleet netwerk kon worden aangelegd, de Nubus-insteekkaarten en SCSI als standaard (duurder maar technisch superieur).
  In de Jobs-loze jaren was Apple nog steeds erg innovatief, maar helaas te weinig gefocust om daarmee succes te hebben. Maar de Newton was, hoewel zakeljk gezien een flop, een toekomstwijzend product. Wie weet zou alles er anders hebben uitgezien als Jobs Palm had kunnen kopen. De Palm Pilot was op kleinere schaal wat de Newton beloofde, en ik mis de Graffiti-interface nu nog…
  De keuze voor de PowerPC-chip was ook zo typisch eigenwijs Apple, laten we niet vergeten dat deze indertijd echt beter dan de toenmalige Intels waren, ondanks de lagere kloksnelheid. De enige reden waarom Apple moest overstappen op Intel was omdat de verdere ontwikkeling van PowerPC-chips niet rendabel was voor computers met zo’n klein marktaandeel, en door het heersende vooroordeel in de (consumenten)markt dat alles om kloksnelheid draaide. Overigens was NeXT oorspronkelijk ook gebaseerd op Motorola chips, en de tweede generatie op PowerPC.
  Maar is alles dat Apple doet ook goed? Natuurlijk niet, maar je kunt nu niet meer ontkennen dat ze succes hebben…
  Anderzijds is Apple steeds meer een ‘gewoon’ bedrijf aan het worden, en wat mij betreft vind ik het jammer dat de gebruikerservaring meer aandacht krijgt dan de gebruiker zelf.

 • Profielfoto
  chippie

  @Ce; inderdaad, dat ben ik met je eens. De service van apple past totaal niet bij het imago van het product. Als je zo graag in het top segment wilt zitten dan hoort daar i.m.o ook een top segment service bij. Het is van de gekke dat je bij een apple product haast wordt verplicht om uitgebreide garantie (apple care) te kopen.
  Ik ben een ontzettende fan van hun producten maar vind het soms moeilijk uit te leggen waarom hun producten zo duur zijn.
  Ik zou zeggen, maak apple care een standaard onderdeel van je te verkopen producten (m.a.w automatisch 3 jaar garantie op alles van apple) en je bent de concurrentie weer voor.
  Ondanks dat ben ik een tevreden apple consumer, precies zoals apples business model dat graag ziet.:-)

 • Profielfoto
  richdb

  Leuk verhaal, maar natuurlijk ook vanuit een bepaald oogpunt bekeken.
  Ik denk dat het bedrijf Apple maar met 1 ding bezig is, en dat is zoveel mogelijk geld verdienen, niets meer en niets minder. En dit komt altijd weer naar voren, met hoe ze handelen en reageren. Vooral het laatste jaar met alle rechtszaken. Misschien dat Apple eerst eens bij zichzelf moet gaan kijken.

  OSX, Ios .. is dit niet gewoon gebaseerd op een OS uit de jaren 60? En kan Apple hier niet vrijlijk gebruik van maken? Zonder dat het ze maar 1 cent heeft gekost? Maar zie je hier wat van terug? Nee .. het is nu zelfs zover dat ‘Open’ of ‘Vrije’ software geeneens in de App-store mag verschijnen omdat ze ‘Vrij’ zijn. Wel een hele rare redenering, want ik denk dat de wereld ‘beter’ wordt met ‘vrije’ software.

  En het Flash verhaal is ook uit context geplaatst. Want 10 jaar geleden was er nog geen HTLM 5, en was Flash gewoon een goed product om leuke interactieve websites mee te maken. Dat Apple hier niet aan verdiende, ik denk dat vooral een doorn in het oog was. Maar dat Adobe nu beslist om in de toekomst niet meer in te zetten op Flash is gewoon een goede beslissing omdat je dan gewoon durft aan te geven dat je techniek is ingehaald door de tijd. En zo werkt dat, en is helemaal niet erg. Dus had echt niks te maken met en of andere Apple visie.

  En verder heeft Apple best leuke ‘producten’, alleen heeft het allemaal zo’n geld verdienen sfeer.

  Kijk dan eens naar Linux of de ‘Vrije Software’ gemeenschap. En wat is nu mooier dan een stukje software schrijven waar daarna iedereen op de wereld zonder voorwaarde gebruik van kan maken?

 • Profielfoto
  richdb

  Is de beurs niet al een grote luchtbel? Oh, de hele wereldeconomie is hierop gebaseerd? Mmm .. wordt het dan niet eens tijd deze luchtbel te laten knappen en iets anders te verzinnen dan: ikke, ikke en de rest kan stikken.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Kijk dan eens naar Linux of de \’Vrije Software\’ gemeenschap. En wat is nu mooier dan een stukje software schrijven waar daarna iedereen op de wereld zonder voorwaarde gebruik van kan maken?

  Met alle respect voor Linux, maar er zijn nou eenmaal meer mensen die een goed stuk software willen schrijven voor geld dan dat er mensen zijn die een stuk software ontwikkelen voor noppes. Er zijn best leuke gratis pakketjes te vinden hoor, maar de echt bruikbare software pakketten zijn is eenmaal de commerciële software.

 • Profielfoto
  Roelof Roos

  @PokerFace: Dank, ik heb het aangepast.:)

  @Stopa::)

  @Ce” Ben ik geheel met je eens, dat soort dingen. Gek wordt ik er van. De service vind ik overigens nogal wisselend, soms is het geweldig, vervolgens is het echt tenenkrommend.

  @woutwout: Je zegt dat ik zaken feit noem om de eenzijdige belichting wat sterker te maken. Ik vind overigens dat er niets mis is met eenzijdige belichting op een site als OMT, maar dat ter zijde.

  Hier zijn de feiten: Als je googled naar wat beursanalisten verwachten van de iPhone verkopen voor het 4e kwartaal van 2011 dan kom je uit op ongeveer 30 miljoen exemplaren. Daar zitten ook iPhones 4 en iPhones 3GS bij. Analisten doen veel onderzoek en zitten er over het algemeen niet ver naast. In het 4e kwartaal van 2010 verkocht Apple 16,24 miljoen iPhones, daar zaten ook iPhones 3GS bij. Dan is er het eerste kwartaal, daar zijn deze cijfers respectievelijk 40 en 18,65 miljoen. (En dat zoek ik natuurlijk uit voordat ik het stuk plaats.)

  Ik vind daarom dat ik de feiten wel aardig heb verwoord.

  Ik heb het niet over marktaandeel, dat maak jij er van, de vergelijking die je maakt gaat dus mank. Wat je zegt klopt ook niet: Het marktaandeel van de iPhone daalt in Europa en stijgt in de rest van de wereld. Jij maakt van Europa “wereldwijd”. (De bron van al die verhalen is volgens mij dit stuk, lees maar na: http://www.reuters.com/article/2011/12/22/us-smartphones-europe-idUKTRE7BL0FU20111222) (Ik weet het niet, maar ik sluit niet uit dat dit ook te maken heeft met de Eurocrisis. Mede daarom vind ik het interessant om in deze discussie mee te nemen wat de gemiddelde prijs van een telefoon is. Maar daar hadden al die journalisten weer geen tijd voor, die wilden blijkbaar gewoon scoren.)

  Ik vind dit een gevalletje van die pot en die ketel.;)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Leuk stukje, en met 1 ding ben ik het inderdaad wel eens, en dat is de prijs van Apple producten.
  Verder ben ik erg tevreden met m\’n Apple producten

  Iemand die in een Ferrari rijdt is ondanks de prijs ook tevreden. Dus is de prijs van ondergeschikt belang zo lang je maar (erg!) tevreden bent.

  Wat veel mensen (en dan voornamelijk de pc eigenaren) echter vergeten is dat men gemiddeld veel sneller een nieuwe pc koopt vanwege de lage prijs dan dat men een nieuwe Mac koopt. Een Mac is een behoorlijke investering, maar dat zijn 3 pc’s gekocht in 3 jaar ook. Ik heb gemiddeld 5 a 6 jaar met elk van mijn nu 5 versleten Apple computers gedaan terwijl menige pc gebruiker er 3 verslijt in die 5 jaar omdat ze toch ‘goedkoop’ zijn en men dus sneller zo’n koop zal overwegen.
  Dus op de lange termijn is een Mac gebruiker op zijn minst net zo duur uit als de pc gebruiker en mogelijk zelfs goedkoper.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het is een mooi overzicht, maar Apple kan soms ook belachelijk hard achterlopen:
  – Wanneer de eerste Mac met Blueray?

  Dat is een doodgeboren kindje. Er worden ontzettend veel oudere films die daar vaak weinig bij winnen in kwaliteit op BR gezet. Zonder die films heeft BR geen bestaansmogelijkheid. Er zouden in 2010 in de Benelux 800.000 stuks zijn verkocht. Dat is dus eigenlijk helemaal niet veel al zullen andere het ‘indrukwekkend‘ vinden. De verkoopcijfers stijgen, maar dat betekend niet dat ze dan ook goed zijn.
  Een BR is weinig meer dan een veredelde DVD en het wordt daarom erg moeilijk zo niet onmogelijk om het aantal tot nu toe verkochte DVD’s te benaderen laat staan verslaan in een tijd waarin men films tevens kan downloaden.

 • Profielfoto
  Zakske

  Wat je zegt klopt ook niet: Het marktaandeel van de iPhone daalt in Europa en stijgt in de rest van de wereld. Jij maakt van Europa “wereldwijd”.

  En in jou ogen bestaat “de rest van de wereld” blijkbaar uit de US, UK en Australië. Ook in China, Japan, Rusland en Zuid-Amerika verkoopt de iPhone niet echt goed. Waarom? Te duur, concurrentie van Android en aan “the killing-feature” van de iPhone 4S (Siri) heb je enkel iets als je Engels spreekt.

 • Profielfoto
  BartVM

  Een paar puntjes zijn er toch wel.

  Ten eerste de prijs, deze is en blijft veel te duur voor spul dat bij foxconn geproduceerd word. Je hebt A merken en je hebt B merken, foxconn staat al jaren bekend als een F merk om het zo maar te zeggen. Duurzaamheid is dan ook vaak een dikke tegenvaller, of zijn jullie de Imac G5 met de slechte moederborden vergeten?

  En dan ja de eerste Imac, de floppy was toen een zeer groot gebrek. Zelf CD’tjes schrijven was toen nog niet ingeburgerd, veel mensen hadden nog geen internet en stuur maar eens even een mailtje van 1MB met een 56k modem. Breedband internet is bij mij in de straat maar pas in de zomer van 2001 gekomen. Dus iedereen gebruikte de diskette’s nog steeds om bestanden uit te wisselen.

  Tussen de reacties heb ik ook ergens gelezen dat blu-ray niet vernieuwend is maar eerder ouderwets omdat alles over internet gaat. Prima gedachtengang, ik ben er mee akkoord dat alles over internet makkelijker is en er geen schijfjes verloren kunnen gaan MAAAAR ergens een jaar terug was er een probleem met men internetlijn, tegen dat de technieker er was en alles gerepareerd waren we een week verder. Was ik in die week ff blij dat niet al men werk on the cloud staat.

 • Profielfoto
  Aidovive

  @BartVM Mocht internet uitvallen dan heb je daar heb 3G noodoplossingen voor. XS4ALL bijvoorbeeld biedt die standaard in al haar abonnementen aan. Het is sowieso raadzaam belangrijke bestanden lokaal te backuppen. Door achterhaalde technieken te elimineren pusht Apple ons voorwaarts ipv blijven hangen in oude gewoonten.

 • Profielfoto
  BartVM

  @Aidovive

  Als ik al men bestanden over 3g moet gaan versturen gaat men telefoonrekening nogal hoog oplopen, gewoonweg omdat ik geen ouderwetse werkwijze meer heb.

  En stel nu dat internet nooit uitvalt, 25GB over internet doorsturen of ff op een schijfje zetten…

 • Profielfoto
  Martin Bolderman

  Mooi artikel, leuk geschreven! :smile::thumbsup:

 • Profielfoto
  Sjaak99

  Het enige waar ik me ontzettend aan erger bij Apple zijn die verschrikkelijk spiegelende glossy glasplaten bij de iMac, maar goed…..:)

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Maverick9898

  Dat is bij Apple dus helemaal niet waar. Als je bijvoorbeeld een perfect werkende Mac hebt, die nog jaren mee zou kunnen, maar géén Lion kan draaien; dan ga je het schip in met bepaalde sync. functies omdat Apple éénzijdig heeft besloten MobileMe stop te zetten.

  Je hebt dus geen gelijk als je zegt dat je Apple product nog altijd hetzelfde kan als zoveel jaar terug. Het apparaat zelf misschien wel, maar als Apple bepaalde diensten die m.i. onlosmakelijk met het product verbonden zijn ineens annuleert, dan is de functionaliteit dus wel degelijk teruggebracht; waardoor je dus moet upgraden. Zeer hinderlijke eigenschap van een veel te arrogant bedrijf.

 • Profielfoto
  RoBu60

  Goed verhaal en helemaal waar.
  Je had nog wat over Microsoft en Dell kunnen vertellen die Steve kwamen vertellen doet ie ze nooit zou kunnen inhalen qua omzet:-)
  Meest innovatieve bedrijf, maar als je de waardering in aandelen bekijkt dan
  weet je wat voor duistere praktijken in deze wereld gevoerd worden.
  Eerste ontmoeting met/gebruik van een Mac ergens in 1990.
  Sinds 2006 absolute Apple-gek en gekomen vanuit een Windows environment vol gebreken. Wacht nu met smart op de volgende ontwikkeling: iTV.

 • Profielfoto
  nicow101

  “Het is ook absoluut niet zo dat Apple nooit iets fout doet, integendeel, er zijn zaken waar ik me enorm aan stoor.”

  Ja ik ook, aan dit bijvoorbeeld:

  “Apple misleidt klanten met garantie op producten” bron: webwereld.nl

 • Profielfoto
  Roelof Roos

  @nicow101: Inderdaad, precies waar ik me flink aan erger. Of dat ze een actie hebben dat je korting krijgt op een printer als je een computer koopt, dat je dan eerst alles moet kopen en dat het vervolgens veel moeite kost je korting ook werkelijk op je rekening terug gestort te krijgen. Maar, wat me dat ook weer stoort is dat men nu weer net doet of alleen Apple klanten zo misleidt. Dat is niet zo. Het lijkt mij terecht dat Apple in Italië een boete krijgt maar andere bedrijven doen het ook en wat mij betreft krijgen ze allemaal een boete.

 • Profielfoto
  Aidovive

  @BartVM 3G hoort standaard als fall-back bij het XS4ALL abonnement en kost je dus niets extra. Het gaat er niet om dat je 25GB aan data moet versturen, je hebt het over documenten zoals Google Docs of Office in the Cloud. Met 3G kun je prima bij die bestanden. 25GB backuppen op een USB drive lijkt me sowieso nooit een probleem. Zeker niet sinds OSX van Time Machine is voorzien.

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  De meeste mensen weten gewoon waarover ze praten of hebben niet zo’n behoefte zich te profileren.

  Klopt iets niet helemaal. of ik lees ergens overheen

 • Profielfoto
  Zakske

  Maar, wat me dat ook weer stoort is dat men nu weer net doet of alleen Apple klanten zo misleidt. Dat is niet zo. Het lijkt mij terecht dat Apple in Italië een boete krijgt maar andere bedrijven doen het ook en wat mij betreft krijgen ze allemaal een boete.

  Apple is het slechtste bedrijf op aarde wat betreft het niet naleven van Directive 99/44/EC van de Europese Unie. De redenen zijn simpel; het kost ze geld, én het concurreert met Apple Care.
  .
  In Noorwegen geeft Apple standaard zes jaar garantie, en in Zwitserland drie. Waarom? Omdat het moet.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  ZES jaar? Da’s ook weer overdreven.:wink:
  Bron?

 • Profielfoto
  nicow101

  Nog zo een: “Franse reseller klaagt Apple aan om oneerlijke concurrentie”, bron tweakers.net

 • Profielfoto
  maconly

  apple wordt steeds slechter.

 • Profielfoto
  Hydex

  Mooi verwoord. Ik vergelijk Apple altijd met een bedrijf als Miele de producten lijken duur maar op de lange termijn verdien je het terug. De eeuwige discussies over wel of geen Apple lijken overigens bij Miele minder te spelen. Bij een wasmachine willen we gewoon wassen en het liefst schoon en goed voor de was. Bij een computer is dat niet anders. Ik ben een ervaren Windows gebruiker maar als ik alle tijd die ik bij vrienden heb doorgebracht om Windows opnieuw te installeren had doorberekent waren ze veel goedkoper geweest met een iMac. Ik ben om en als mijn Windows pc het begeeft dan komt er bij mij een iMac

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Er zijn een aantal dingen waar ik mij aan stoor m.b.t. Apple: producten zijn duur als je bedenkt dat er ook onderdelen in zitten die “gewone” pc’s ook hebben; OS X en iOS zijn lang niet zo blijvend voor wat oudere apparaten als hun concurrenten.

  Nou, voor windows geldt dat misschien, maar niet voor Android. Een iPod Touch 2nd gen is voor mobiele begrippen redelijk bejaard, maar de HTC van vorig jaar kun je niet upgraden naar de nieuwste android. Vergeet het maar.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Mooi artikel en alle voorbeelden stuk voor stuk waar. Veel mensen weten gewoon niet hoe goed Apple werkt omdat ze het nog nooit geprobeerd hebben. Als je dat eenmaal wél hebt gedaan wil je niks anders meer. Mijn broers blijven zweren bij Windows, “want veel goedkoper en je kunt het makkelijk updaten”. In de praktijk zijn ze voor slechtere producten veel duurder uit, want ze blijven jaarlijks updaten met nieuwe kaarten, geheugen en zo voort. En laptops die maar twee of drie jaar meegaan daar klagen ze dan niet over.

  Wél is er natuurlijk ook bij Apple nog veel te verbeteren. Waarom is de iPhone – hoewel die een helder geluid heeft – nog steeds mono? Dat is onbegrijpelijk!
  En waarom zitten er niet meer aansluitmogelijkheden op een iPad. Simpele verbeteringen die veel zouden uitmaken.