Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 23 december 2011

Apple claimt uitvinding compacte brandstofcel

Een van de grootste obstakels in de ontwikkeling van mobiele apparaten als laptops en telefoons is accu-technologie. Het is nog steeds niet mogelijk om accu’s te maken die compact en betaalbaar zijn en toch genoeg energie kunnen opslaan voor meer dan een paar uur intensief gebruik. Mede daarom lijkt Apple naar andere technologieën te kijken om iPhones, iPads en MacBooks in de toekomst van stroom te voorzien.

AppleInsider heeft ontdekt dat Apple een aantal patenten heeft verkregen op nieuwe brandstofceltechnologie. Brandstofcellen bestaan al langer en bieden langdurig energie in een relatief compacte vorm. Omdat alleen waterstof en zuurstof gebruikt wordt zijn brandstofcellen ook relatief milieuvriendelijk. Tot nu toe zijn ze echter te groot om in compacte apparaten te passen. Daarnaast is de technologie nog te duur voor toepassingen in consumenten-electronica. Apple’s gepatenteerde uitvinding zou met name voor die twee punten een oplossing bieden. Daarmee zou het bijvoorbeeld mogelijk worden om dagen of zelfs weken op één batterijlading te kunnen werken op een Mac.

Het patent van Apple beschrijft een kleine brandstofcel die stroom opwekt voor een interne accu van een apparaat. Een ‘controller’ regelt wanneer en hoeveel stroom moet worden opgewekt om de accu op spanning te houden. Of de brandstofcel zelf ook in het apparaat ingebouwd zit of dat het aangesloten wordt om de interne accu op te laden valt niet uit het patent op te maken. Ook is onduidelijk hoe zo’n brandstofcel van nieuwe waterstof voorzien wordt, al zijn er al voorbeelden bekend van herlaadbare brandstofcellen met waterstof-cardridges.

Vooralsnog lijkt een concrete toepassing van brandstofcellen in Apple-producten nog niet in zicht, maar de verkregen patenten doen wel vermoeden dat de techniek serieus overwogen wordt. Ze brengen de mogelijkheid in ieder geval dichterbij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple claimt uitvinding compacte brandstofcel
Sluiten