Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 29 november 2011

YouTube video’s downloaden, dat kan (makkelijker)

Kom jij wel eens een video’tje tegen op YouTube dat je dolgraag toe wil voegen aan je eigen collectie, bijvoorbeeld om te gebruiken in een presentatie, of gewoon omdat het kan? Dan zijn er verschillende programma’s beschikbaar om YouTube-video’s te downloaden en te converteren. Maar wist je dat het veel eenvoudiger kan; gewoon in Safari, zonder hulp van buitenaf?

OMT legt je stap voor stap uit hoe je simpel en snel YouTube-video’s kan downloaden in Safari en, waar nodig, hoe je ze kan converteren zodat je je eigen offline YouTube-verzameling kan opbouwen. 

De methode is simpel. Je begint met het openen van Safari’s Activiteitenoverzicht. Dit vind je onder ‘Venster’ in de menubalk. Zoals de naam al zegt vind je hier een overzicht van alle activiteiten in Safari, gerangschikt per openstaand venster.

Open een nieuw venster en ga daarin naar de YouTube-video die je wilt downloaden. Video’s worden in verschillende kwaliteiten aangeboden op YouTube. Video’s zijn in 240p, 360p en meestal ook in 480p te bekijken. Tegenwoordig kom je echter ook steeds meer 720p en zelfs 1080p HD resoluties tegen. Speel de video af in de hoogst mogelijke resolutie. De resolutie waarin je afspeelt wordt namelijk ook de resolutie die je download.

Kies altijd de hoogste afspeelkwaliteit. Dit is ook de kwaliteit waarin de video gedownload wordt.

Je zal nu in het activiteitenoverzicht zien dat er van alles gebeurd. Op een van de regels zal je zien dat er een bestand gedownload wordt. Deze regel is eenvoudig te vinden omdat er een oplopend aantal MB’s achter staat, totdat de video in zijn geheel geladen is. Dit is het videobestand dat je kan downloaden. Dubbelklik de bewuste regel.

De YouTube videostream in het activiteitenoverzicht van Safari, herkenbaar aan het oplopende aantal MB’s.

Er zijn nu twee mogelijkheden:
is de hoogste resolutie van de video 720p of 1080p dan opent Safari een nieuw venster waarin de video in H.264 MPEG-4 formaat afgespeeld wordt. Kopiëer de URL in de adresbalk en plak deze in je downloadoverzicht. De video wordt nu gedownload. Omdat het een MPEG-4 bestand betreft kan je deze video direct in iTunes en zo op je iPod, iPhone of iPad zetten.

Is de hoogste kwaliteit van de YouTube-video minder dan 720p dan zal er na dubbelklikken in het activiteitenoverzicht direct een .FLV (Flash) videobestand gedownload worden. Dit is standaard niet af te spelen in iTunes of Quicktime. Download en installeer je echter de gratis Perian plugin, dan kan Quicktime vrijwel elk videoformaat, inclusief .FLV bestanden, afspelen en converteren naar .MOV of .M4v/.MP4-formaat.

Dus, samenvattend:

  1. speel de YouTube-video in de hoogst mogelijke kwaliteit af
  2. zoek in Activiteitenoverzicht (onder Venster in de menubalk) naar de videostream (de regel met een steeds verder oplopend aantal MB’s
  3. dubbelklik de stream
  4. is het een MPEG-4 stream die in een nieuw venster geopend wordt, download ‘m dan door de url in je downloadoverzicht te plakken. Is het een .FLV stream, dan wordt deze direct gedownload en kan je ‘m met hulp van Perian openen en converteren in Quicktime.

Eén opmerking tot slot: uiteraard is het niet netjes of niet toegestaan (afhankelijk van waar je bent of wie je spreekt) om auteursrechtelijk materiaal te downloaden. Gebruik deze methode daarom dan alleen met toestemming van de eigenaar van de video die je wil downloaden.

Reageer op artikel:
YouTube video’s downloaden, dat kan (makkelijker)
Sluiten