Hans
Hans Nieuws 2 november 2011
Leestijd: 2 minuten

Waarom Apple openheid van audiozaken geeft

Afgelopen week gaf Apple de broncode van zijn Apple Lossless Audio Codec (ALAC) vrij. Aan het nieuws is in eerste instantie vooral aandacht besteed door de audiofielen onder ons, maar het kan gevolgen voor iedereen hebben. Het is leuk en aardig dat Apple deze stap neemt, maar waarom doen ze het? En waarom nu?

We hebben een aantal  scenario’s op een rij gezet.

Lossless audio in iTunes Store
In februari staken geruchten de kop op dat Apple in gesprek is met platenmaatschappijen om muziek in hogere kwaliteit aan te bieden in de iTunes Store. Waar we het nu nog moeten doen met 256 kbps AAC-bestanden kan Apple met ALAC muziek van cd-kwaliteit aanbieden. Sterker nog, het kan het zelfs ruim overtreffen. Zo is er al gesproken over het aanbieden van 24-bits audio in plaats van 16-bits. Het is goed denkbaar dat Apple zo’n stap pas durft te nemen als ALAC op meer apparaten wordt ondersteund dan enkel die uit Cupertino zelf. Of dat gebeurt, valt nog te bezien. Het eveneens vrij beschikbare Free Lossless Audio Codec (FLAC) is uitgegroeid tot de defacto standaard voor lossless muziek.

AirPlay
Apple gebruikt ALAC ook om audio te streamen via het AirPlay-protocol. Het is niet ondenkbaar dat het vrijgeven van de audiocodec onderdeel is van een groter plan om van AirPlay een industriestandaard te maken.

Einde ALAC
Minder voor de hand liggend, maar wel mogelijk,  is dat de ontwikkeling van ALAC door Apple zelf wordt stopgezet. Ook dit zou te maken kunnen hebben met ontwikkelingen in de iTunes Store. Mogelijk willen de platenmaatschappijen alleen lossless audio aanbieden als het wordt aangeboden in een lossless-formaat dat gestandaardiseerd is en wordt ondersteund door de MPEG-groep: HD-AAC. Mogelijk moet ALAC daarvoor plaatsmaken.

Gebaar
Het vrijgeven van de broncode is gewoon een gulle gift van Apple aan de gemeenschap. Het bedrijf heeft immers meer banden met de opensource-gemeenschap, denk aan de BSD-basis van OS X, de WebKit-engine in Safari en het Bonjour-protocol. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar het is niet volledig uit te sluiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom Apple openheid van audiozaken geeft
Sluiten