Is Thunderbolt doodsteek voor Mac Pro?

37 reacties

De snelste Mac die Apple ooit gemaakt heeft, de Mac Pro, bestaat binnenkort misschien niet meer. Dat vertellen bronnen aan de website AppleInsider. Damocles heeft zijn zwaard nog in de schede, maar binnenkort wordt duidelijk of het vlaggenschip van de Mac-lijn nog een update krijgt of uit het assortiment genomen wordt, aldus de site.

De Mac Pro was en is voornamelijk onder professionals populair vanwege twee kenmerken: snelheid, dankzij de krachtige processors en uitbreidbaarheid middels de PCI Express-slots waarmee speciale kaarten voor bijvoorbeeld graphics, audio, video of speciale poorten gebruikt kunnen worden. De laatste jaren werd het echter steeds stiller rond de Mac Pro. De meest recente update dateert van juli 2010. Daarmee is het ook de enige Mac die standaard nog geen Thunderbolt aan boord heeft. Misschien is dat ook niet zo gek, want juist die techniek maakt de Mac Pro steeds meer overbodig.

Net als PCI (Express) heeft Thunderbolt direct en toegang tot het ‘hart’ van een computer en kan daarmee taken uitvoeren die onmogelijk zijn voor bijvoorbeeld USB of FireWire. Sterker nog, de eerste externe PCI Express-slots via Thunderbolt zijn al aangekondigd. Daarmee kunnen professionals die voor hun werk afhankelijk zijn van geavanceerde PCI-kaarten nu switchen naar een iMac of zelfs een MacBook Pro of Air. Gebruikers die meer dan één scherm nodig hadden (bijvoorbeeld video-editors) zijn ook niet langer aangewezen op een Mac Pro. De nieuwste generatie iMac’s en MacBook Pro’s kunnen twee externe schermen aansturen via Thunderbolt.


MacBook Pro met twee Thunderbolt Cinema Displays

Een complete verrassing is het dreigende einde van de Mac Pro allerminst. Al in 2003 verklaarde toenmalig CEO Steve Jobs dat er een verschuiving plaatsvond van desktops naar naar notebooks. De cijfers van de afgelopen jaren laten zien dat die trend is doorgezet. Het uitbrengen van computers voor kleine gespecialiseerde doelgroepen is met steeds snellere en meer veelzijdige consumentencomputers niet alleen minder relevant maar vooral minder winstgevend geworden en dat is waar het Apple, net als elke andere computerbouwer, uiteindelijk om te doen is.

Toch zal het jammer zijn om het doek te zien vallen voor de Mac Pro want buiten de titel van snelste Mac ooit kan hij misschien ook de geschiedenis ingaan als Apple’s meest succesvolle ontwerp. Hoeveel computers hebben immers meer dan 9 jaar lang het zelfde uiterlijk gehouden?

[jwplayer mediaid=”30003″]PowerMac G5 introductie 2003

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  SUPERJORN

  Ik weet nog dat ik vergat te ademen toen ik dat filmpje voor het eerst zag. Prachtig!

 • Profielfoto
  Melle

  laat ze maar snel iets als een mac pro houden…
  een gelijkaardige machine is een noodzaak voor heel veel professionelen…

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Mooi ding.

  Maar is het niet misschien het einde van een Mac Pro met PCI-express? Gaan ze niet gewoon over op het uitbreiden van je Mac Pro met TB? De processorsnelheid is ook wel een stuk beter dan een iMac bijvoorbeeld, wat voor Pro-users ook belangrijk is, denk ik.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Hier heb ik sinds een half jaar de Mac Pro’s vervangen door 27″ iMacs met een maximale hoeveelheid RAM. Ik heb niemand horen klagen!

 • Profielfoto
  Novix

  De snelheid waarmee Apple zijn ‘professionele’ klanten in de steek begint te laten baart me echt wel zorgen. Hopelijk stopt deze trend binnenkort, maar ik vrees er precies voor… Mooie machines zijn het in elk geval zeker!

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  De Power Mac was echt fantastisch. Heb ooit een oude B&W G3 gehad en een PowerMac G4 MDD voor m’n ouders geregeld. Toch zou ik mijn iMac nooit willen inruilen voor zo’n grote kast. Ik ben dan ook maar gewoon consultant en kom niet verder dan Word, Excel en Powerpoint :-).

 • Profielfoto
  Xcode

  Ik zie niet in waarom Apple nu de Mac Pro van de markt zou moeten halen. Hij heeft gewoon weer een flinke update nodig. Maargoed, het zou best waar kunnen zijn… maar dan zit er bij Apple altijd een plan achter.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  … kan hij misschien ook de geschiedenis ingaan als Apple’s meest succesvolle ontwerp. Hoeveel computers hebben immers meer dan 9 jaar lang het zelfde uiterlijk gehouden?…

  .
  Zo is er ook een hele serie Lada’s die decennia lang niet veranderden.

  Zou dat ook zijn omdat het hun meest succesvolle ontwerp ooit was?

 • Profielfoto
  Chillie

  Hahaha hadden ze het in het filmpje nou over ‘300mm wafels’ ??! Over old-school gesproken;-)

 • Profielfoto
  Artell

  Hahaha hadden ze het in het filmpje nou over ’300mm wafels’

  Nee ze hadden het over wafers. :innocent:

 • Profielfoto
  McNismo

  Als ze de MacPro echt uit het assortiment zouden halen, waar moeten de Pro’s dan op werken? Kan je nou werkelijk echt alles op een iMac doen? Zoals behoorlijk video-edit of 3d-animatie met Maya?

 • Profielfoto
  morty

  Ik denk niet dat ze het uit het assortiment gaan nemen maar de updates zullen marginaal zijn. Er is niet veel winst te behalen om van 12 naar 16 cores te gaan, alleen maar omdat de andere chips incourant worden voor de markt. Mac pro met thunderbolt zal er zeker komen alleen geen hele grote veranderingen. Nieuwe GPU 6990 ofzo thunderbolt kaartje sata 600 en dan ben je er wel bijna en heb je alle nieuwe technologien er weer inzitten zonder veel r&d kosten.

 • Profielfoto
  guus

  alles op een Imac doen! de hele dag turen naar die spiegel?
  waar laat je alle hdd’s? extern neerleggen op het bureau?
  zou het niet begrijpen.

 • Profielfoto
  McNismo

  Guus, Dus jij bent ook niet voor een iMac?
  Maar gewoon lekker op een Macpro blijven werken?

 • Profielfoto
  kerelvent

  @guus
  Hdd’s die daisychain je gewoon via thunderbolt. Dat is het hele punt. De Mac Pro was altijd ongeëvenaard in z’n mogelijkheden om snel een schijf van de ene naar de andere te hevelen, zonder de nadelen van USB of Firewire te hebben.

  Die functie heeft thunderbolt nu ook, zal Apple denken.

  Al zou ik idd ook op een ontspiegelde iMac hopen. De mogelijkheid is er voor MacBook Pro’s, ik zou niet weten waarom ze die ook niet kunnen doorvoeren naar Cinema Displays en iMacs.

 • Profielfoto
  BJVR

  Dit was net voor mijn tijd en in 2003 was ik nog niet overgestapt.

  Maare ik kan me nog goed herinneren dat ik ooit bij vrienden in Amerika was en die hadden ook zo’n Mac (kast) computer alleen was die van plastic en in zo’n fel iPod kleurtje.Waren die niet eerder dat deze aluminium versies?

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Zo is er ook een hele serie Lada’s die decennia lang niet veranderden.
  Zou dat ook zijn omdat het hun meest succesvolle ontwerp ooit was?

  Lada is erg succesvol geweest. Weliswaar niet hier, maar in de Sovjet-Unie en haar satellietstaten verkocht het basismodel ontzettend goed. Wellicht bij gebrek aan concurrentie, maar vergeleken met andere Sovjet-modellen is het een rigide auto;). Altijd te maken en goedkoop te bouwen.

 • Profielfoto
  Ritsurt

  @BJVR

  PowerMac G3, is nog een stukje ouder inderdaad.

 • Profielfoto
  jtbdst

  Thunderbolt = 10 Gbit/s x 2
  External PCIe Express x16 = 32 Gbit/s
  PCI Express 1.0 x16 = 32 Gbit/s
  PCI Express 2.0 x16 = 64 Gbit/s
  PCI Express 3.0 x16 = 126.03 Gbit/s
  PCI Express 3.0 x32 = 252.06 Gbit/s

  Dit zegt genoeg denk ik… voorlopig zal men de macro moeten behouden om fatsoenlijke snelheden te kunnen garanderen.

 • Profielfoto
  Ief

  Hopelijk komt er dan een iMac met mat scherm want dat was de grote reden waarom ik nu een mac pro heb en een 23′ Apple cinema display.

  Zou jammer zijn, heb met m’n eerste powermac g5 maar liefst 6 jaar gedaan en mocht Apple niet naar Intel zijn gegaan voor de chips zou ik nog wel een jaartje of 2 kunnen uithouden hebben. Enfin heb nu een mac pro en zal misschien de laatste zijn. We zullen zien.

 • Profielfoto
  jaapmens

  de mac pro is echt niet iets dat apple zomaar laat vallen. het ramgeheugen gaat 4x zo hoog als de imac. de pro heeft max 12 cores tegenover 4 in de imac. en de graphics en de maximale interne opslag zijn ook gewoon veel hoger.
  daarnaast heb ik het idee dat voor zo’n machine toch wel wat meer werk nodig is om een goede update te maken, die mensen laat overstappen (want dat is toch wat apple wil).

 • Profielfoto
  Witte Haai

  Behalve een spiegelend scherm, heeft een imac ook een mindere stof-ventilatie. Een kennis van mij is het gebeurd -weliswaar met een mac-mini- dat z’n moederbord doorbrandde door oververhitte stof. Zeker als prof wil je dat natuurlijk niet meemaken.

  Het lijkt mij dat er een compactere mac pro komt; Een groter broertje van de mac mini met pro-specificaties met betere stof-ventilatie dan de mac-mini / imac.
  De trend is dat computersystemen steeds compacter worden, en dat bestanden op een nas-server worden opgeslagen.

  Macotakara voorspelde in augustus al: ‘Apple werkt aan nieuw soort Mac’.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Ik zou mijn Mac Pro in geen geval kunnen missen en kijk uit naar de nieuwe machines. Ik zou het heel erg vinden als ze geen MacPro meer maken.

 • Profielfoto
  Edwin

  Van de watergekoelde versies heb ik maanden liggen kwijlen al begonnen die machines dat naar verloop van tijd zelf ook te doen met lekkages.

 • Profielfoto
  KR1275

  Tuurlijk jammer als die zou verdwijnen (ik gebruik ‘m vrijwel dagelijks), maar aan een Mac Pro zit een aantal prijsverhogende onderdelen die niet noodzakelijk zijn voor velen. De behuizing is indrukwekkend, maar kan een stuk goedkoper. Uitbreidingsmogelijkheden zijn er in overvloed, maar vrijwel niemand gebruikt die. 4 HD-nissen? Prachtig, maar wie gebruikt er meer dan 2? Je moet met al die HD’s ook zorgen voor extra backup. Ik gebruik de Pro met 3 HD’s (totaal 1250 GB), zonder verdere insteekkaarten (mijn videokaart gebruikt 2 sleuven) en twee 1200*1920 monitoren. Ik hoop dat er in elk geval een betaalbare Mac voor terugkomt, met goede prestaties, 2 DVI-poorten (laat dat Thunderbolt maar zitten, liever USB3, want dat bestaat over een paar jaar nog). De MacMini is half werk, daar kan ik niks mee. De prestaties van een iMac zijn prima geschikt voor mij, maar dan wel graag als standalone (en met 2 jaar garantie). Zoiets kan voor rond de € 1.000,– als Apple eens eerlijke prijzen gaat rekenen. Kijk naar concurrentie met vergelijkbare onderdelen, dan kom je voor een topmodel rond deze prijs uit. Alleen al die stalen behuizing kost na alle toe- en opslagen de klant enkele honderden euro’s. En het dient nergens toe. De kast is mooi, maar groot en lomp. Hij hangt hier onder het bureau. Een klap kleiner zou mij wel passen.

 • Profielfoto
  Spully

  Zo is er ook een hele serie Lada’s die decennia lang niet veranderden.
  Zou dat ook zijn omdat het hun meest succesvolle ontwerp ooit was?
  Lada is erg succesvol geweest. Weliswaar niet hier, maar in de Sovjet-Unie en haar satellietstaten verkocht het basismodel ontzettend goed. Wellicht bij gebrek aan concurrentie, maar vergeleken met andere Sovjet-modellen is het een rigide auto;). Altijd te maken en goedkoop te bouwen.

  Voor wie het niet wist, Lada zijn gebaseerd op een Fiat 124 uit 1967….
  Maar ik zou het een domme zet vinden om te stoppen met de Mac Pro. Naast mijn Macbook Pro heb ik nog steeds een zeer betrouwbare G4 Dual draaien.

 • Profielfoto
  Rutger-cg

  Eerst de tegenvallende release van final cut ‘PRO’ X welke absoluut niet ‘PRO’ meer is. En nu dit; het lijkt wel alsof apple de hele professionele markt achter zich laat liggen. Hopen dat dit niet gebeurd…

 • Profielfoto
  Dave976

  Ben bang dat dit steeds meer te maken heeft met die “Product transision” waar Apple het een tijd geleden over had in een aandeelhouder’s vergadering.
  Jammer want ben altijd erg tevreden geweest met mijn mac pro uit 2007 waar ik hopelijk nog wel even mee doe maar wel van plan was om weer te vervangen door een nieuwe mac pro.

 • Profielfoto
  McNismo

  Het lijkt mij heel sterk dat ze de MacPro zullen dumpen. De verkoop van mac’s zitten in de lift.

  “Het aantal verkochte Macs steeg met 34 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat betekent dat het marktaandeel van Apple op de pc-markt groeit: volgens cijfers van Gartner en IDC groeit de wereldwijde pc-markt met 15 procent. Apple verkocht in totaal 2,1 miljoen Macs in het laatste kwartaal: het hoogste aantal ooit.”

  Waar moeten de Pro’s onder ons dan hun werk op doen? Massaal overstappen op Windhoos? Dacht het niet.

 • Profielfoto
  Eprom

  … kan hij misschien ook de geschiedenis ingaan als Apple’s meest succesvolle ontwerp. Hoeveel computers hebben immers meer dan 9 jaar lang het zelfde uiterlijk gehouden?…

  .
  Zo is er ook een hele serie Lada\’s die decennia lang niet veranderden.

  Zou dat ook zijn omdat het hun meest succesvolle ontwerp ooit was?

  Voor de Land Rover Defender (voorheen Series) werkt dat prima hoor.

 • Profielfoto
  1234

  ik zou niet graag overstappen op imacs. ik wil mijn eigen scherm kunnen kiezen.

 • Profielfoto
  plonserd

  Dat ze gewoon een 2U 19″ rack Mac Pro maken, aan lagere prijzen, dan ben ik al blij:)

 • Profielfoto
  janbergstra

  Vanwege de uitbreidbaarheid van RAM en HD’s blijft de MacPro wel bestaan, er is nog geen goed alternatief voor de professional die met mac werkt.

 • Profielfoto
  iDuck

  De Mac Pro blijft mijn inziens de komende tijd ook bestaan. Het hele concept is af, alleen het binnenwerk op zijn tijd upgraden. Makkelijk verdiend en een hoop mensen, zoals ik, tevreden.

 • Profielfoto
  NTG

  Het zou echt een schande zijn als Apple de Mac Pro in de ban doet! :ftim:

 • Profielfoto
  Tykoen

  Apple gaat nooit stoppen met de MacPro. 100% Zeker. Er komt misschien een nieuw model…

 • Profielfoto
  Marius1976

  Als ik dit wervende filmpje zie, dan verlang ik al (bijna) weer terug naar de PPC’s:D

  De specs van de Mac Pro in het filmpje zouden ook heden ten dage nog steeds voor de meeste gebruikers overkill zijn.