Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 29 november 2011

Tethering zonder jailbreak met iTether [UPDATE]

Om de dataverbinding van je iPhone onderweg te kunnen gebruiken op je Mac was je tot nu toe overgeleverd aan de gratie van je provider of de jailbreakcommunity. Apple heeft dit zogenaamde ‘tetheren’ al sinds iOS 4 ingebouwd maar slechts enkele providers staan het toe, en meestal tegen extra betaling. Wie meer vrijheid wil moest zijn iPhone jailbreaken, maar daar komt nu (voorlopig) verandering in met iTether.

Verwacht geen draadloze, in het OS-geïntegreerde oplossing met iTether. De € 11,99 kostende app stuurt de dataverbinding via de dock-connector-naar-USB-kabel door naar je Mac, waar je een aparte applicatie moet installeren om de verbinding daadwerkelijk te kunnen gebruiken. Is dat gelukt, dan kun je ongestoord internetten en de verbinding eventueel delen met anderen via WiFi-netwerkdeling . 

Voordat je tot aanschaf overgaat is een waarschuwing op zijn plaats. In het contract dat je met je provider hebt afgesloten wordt meestal het gebruiken van de dataverbinding via tethering verboden. Het is theoretisch mogelijk voor je provider om te achterhalen als je iPhone-verbinding door een ander apparaat gebruikt wordt. Een provider kan dan extra kosten in rekening brengen. Doorgaans wordt er echter eerst gewaarschuwd als er überhaupt al gelet wordt op tethering.

Ook is het twijfelachtig hoelang iTether nog beschikbaar zal zijn. De makers zijn niet de eersten die een alternatief voor Apple’s eigen tethering-optie die door providers aan- of afgesloten kan worden. Macworld wijst in een artikel op Handy Light en NetShare, twee apps die nagenoeg het zelfde deden en beiden na initiële goedkeuring uiteindelijk toch uit de App Store gehaald zijn. Wees er dus snel bij. De App download moeiteloos. Voor de bijhorende Mac-applicatie heb je momenteel meer geduld nodig. De servers van iTether kunnen de toeloop nauwelijks aan. Blijkbaar hebben veel iPhone-gebruikers op deze oplossing gewacht. Jij ook?

[UPDATE] waar we voor waarschuwden is gebeurd: iTether is inmiddels uit de App Store verdwenen. Volgens de makers heeft Apple dit gedaan uit angst dat mobiele netwerken van providers te zwaar belast zouden worden door iTether. Het bedrijf heeft het volgende bericht uitgedaan:

Around 12PM EST, Apple called our head office to let us know they were going to go ahead and pull our app iTether from the App Store. They stated it was because the app itself burdens the carrier network, however they offered us no way to remedy the solution… We were very clear when listing the app what the primary function was and they even followed up with several questions and requested a video demo then they approved the application.

We strongly disagree that it burdens a carrier’s network, as from our own data history on more than 500,000 users we know the average user consumes less than 200 MBs of data per month on Tether. In comparison, one TV show streamed from Netflix, an approved Apple App, could easily be in the 300-400 MBs range. Sure, there are some users that will consume way more than the average however that’s the case with any of these types of products.

Our team is very disappointed in Apple’s decision; as we strongly believe we help carriers better monetize their data stream by pushing customers into new data tiers further increasing their bottom-line. It is very anti-competitive to not allow any Tethering application to enter into this space to innovate. Our team has created a lot of innovative solutions for the BlackBerry product, which we were hoping to port over to the iPhone like end-to-end encryption, compression, website filtering and port filtering.

According to Apple, users who purchase iTether before it was pulled will continue to be able to use the product.

Our team is evaluating all of our options… Stay tuned.

 

Reageer op artikel:
Tethering zonder jailbreak met iTether [UPDATE]
Sluiten