Tethering zonder jailbreak met iTether [UPDATE]

Door: Koen van Tongeren - 13 reacties

Om de dataverbinding van je iPhone onderweg te kunnen gebruiken op je Mac was je tot nu toe overgeleverd aan de gratie van je provider of de jailbreakcommunity. Apple heeft dit zogenaamde ‘tetheren’ al sinds iOS 4 ingebouwd maar slechts enkele providers staan het toe, en meestal tegen extra betaling. Wie meer vrijheid wil moest zijn iPhone jailbreaken, maar daar komt nu (voorlopig) verandering in met iTether.

Verwacht geen draadloze, in het OS-geïntegreerde oplossing met iTether. De € 11,99 kostende app stuurt de dataverbinding via de dock-connector-naar-USB-kabel door naar je Mac, waar je een aparte applicatie moet installeren om de verbinding daadwerkelijk te kunnen gebruiken. Is dat gelukt, dan kun je ongestoord internetten en de verbinding eventueel delen met anderen via WiFi-netwerkdeling . 

Voordat je tot aanschaf overgaat is een waarschuwing op zijn plaats. In het contract dat je met je provider hebt afgesloten wordt meestal het gebruiken van de dataverbinding via tethering verboden. Het is theoretisch mogelijk voor je provider om te achterhalen als je iPhone-verbinding door een ander apparaat gebruikt wordt. Een provider kan dan extra kosten in rekening brengen. Doorgaans wordt er echter eerst gewaarschuwd als er überhaupt al gelet wordt op tethering.

Ook is het twijfelachtig hoelang iTether nog beschikbaar zal zijn. De makers zijn niet de eersten die een alternatief voor Apple’s eigen tethering-optie die door providers aan- of afgesloten kan worden. Macworld wijst in een artikel op Handy Light en NetShare, twee apps die nagenoeg het zelfde deden en beiden na initiële goedkeuring uiteindelijk toch uit de App Store gehaald zijn. Wees er dus snel bij. De App download moeiteloos. Voor de bijhorende Mac-applicatie heb je momenteel meer geduld nodig. De servers van iTether kunnen de toeloop nauwelijks aan. Blijkbaar hebben veel iPhone-gebruikers op deze oplossing gewacht. Jij ook?

[UPDATE] waar we voor waarschuwden is gebeurd: iTether is inmiddels uit de App Store verdwenen. Volgens de makers heeft Apple dit gedaan uit angst dat mobiele netwerken van providers te zwaar belast zouden worden door iTether. Het bedrijf heeft het volgende bericht uitgedaan:

Around 12PM EST, Apple called our head office to let us know they were going to go ahead and pull our app iTether from the App Store. They stated it was because the app itself burdens the carrier network, however they offered us no way to remedy the solution… We were very clear when listing the app what the primary function was and they even followed up with several questions and requested a video demo then they approved the application.

We strongly disagree that it burdens a carrier’s network, as from our own data history on more than 500,000 users we know the average user consumes less than 200 MBs of data per month on Tether. In comparison, one TV show streamed from Netflix, an approved Apple App, could easily be in the 300-400 MBs range. Sure, there are some users that will consume way more than the average however that’s the case with any of these types of products.

Our team is very disappointed in Apple’s decision; as we strongly believe we help carriers better monetize their data stream by pushing customers into new data tiers further increasing their bottom-line. It is very anti-competitive to not allow any Tethering application to enter into this space to innovate. Our team has created a lot of innovative solutions for the BlackBerry product, which we were hoping to port over to the iPhone like end-to-end encryption, compression, website filtering and port filtering.

According to Apple, users who purchase iTether before it was pulled will continue to be able to use the product.

Our team is evaluating all of our options… Stay tuned.

 

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  KiDo

  Goedkope manier van je contract afkomen zonder jailbreak zo dus!
  .
  Dit appje combineren met deze nieuwe regelingen van t-mobile: http://tweakers.net/nieuws/78394/t-mobile-dwingt-grootverbruikers-naar-abonnement-met-datalimiet.html
  .
  Dagdag contract, dagdag t-mobile en hallo iPhone 4GS!

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ik ben een Mobile Viking en tether gewoon kosteloos.:smile:

 • Profielfoto
  vizjuul

  Net op het moment dat ik hem wil kopen is de app niet meer beschikbaar.
  Helaas! Volgens mij is de app “gepulled”.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  We zijn weer lekker moeilijk aan het doen.:evil:

  Nog even geduld tot maart 2012 en dan heeft bijna de helft van de NS-treinen
  Wi-Fi. Nu al een groot deel met alle Koplopers.

  Want waar zou je anders moeten gaan tetheren dan in de trein? En wat kan je telefoon niet wat je Mac wel kan? Ik snap dat allemaal dus echt niet en naar de
  € 11,99 kunnen ze fluiten.:slant:

 • Profielfoto
  iLarsNL

  Hij is al verwijderd:neutral:

 • Profielfoto
  morty

  Ik heb een web smart abbonement van vodafone en heb gewoon de native apple applicatie voor persoonlijke hotspot! ideaal! in het buitenland zat een maat van mij op zijn iphone gebruik te maken van mijn internationale databundel!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Klinkt behoorlijk ruk deze app

 • Profielfoto
  wouwout

  is verwijderd door Apple. Waarom bemoeit Apple zich met je eigen telefoon en je eigen abonnement?

 • Profielfoto
  MacMouse

  Helaas gekocht, niet voor mijn iPhone wat daarmee kan ik gewoon personal Hotspot gebruiken, maar voor mijn iPad waar ik een dik datalimiet op heb zitten. Helaas omdat het programma alleen maar crashed.

  Zou er een refund optie zijn ?

 • Profielfoto
  sanders1515

  App verwijderd door apple:(

 • Profielfoto
  corneeltje

  Spijtig dat mijn tethering op de 3GS via Mobile Vikins weggevalen bij de laatste update (de draadloze via de app-store, niet via iTunes) van het iOS. Wat kan ik doen?

 • Profielfoto
  Bento

  De makers van zijn niet de eersten

  De makers van….?

  En er kan er maar één de eerste zijn;-)

 • Profielfoto
  corneeltje

  Correctie: Ik heb de hotspot van de 3GS terug werkzaam gekregen op iOS5. Oef!