Ramy
Ramy Nieuws 29 november 2011
Leestijd: 1 minuut

Te koop: originele Apple-overeenkomst

De overeenkomst die Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne op 1 april 1976 ondertekenden en hiermee Apple Computer Co. het levenslicht lieten zien, wordt binnenkort geveild. De veiling van het uit drie pagina’s bestaande contract zal op 13 december in het Sotheby’s te New York plaatsvinden.

De opbrengst van het papierwerk zal naar verwachting tussen de $100.000 en $150.000 bedragen. Volgens Richard Austin, hoofd van ‘books en manuscripts’ in het Sotheby’s veilinghuis te New York, zijn de documenten ook meer dan slechts papier.

This is a foundation document in terms of financial history, social history and technological history.

Voor Ronald Wayne duurde de Apple-periode echter niet lang. Op 12 april besloot Wayne het bedrijf alweer te verlaten, waarbij hij in de eerste instantie $800 voor zijn 10% aandeel kreeg. Ook de papieren waar dat in gedocumenteerd staat, zijn in Sotheby’s bezit. Ronald Wayne kreeg vervolgens nog $1.500. Had hij zijn aandelen tegenwoordig nog in bezit, dan had hij er zo’n $35 miljard voor kunnen krijgen. Hoe Wayne zelf terugkijkt op die periode kan je terugzien in het interview dat OMT met hem hield.

Heb je toevallig nog wat geld over en wil je een mooi stukje geschiedenis in je bezit krijgen? Dan is dit natuurlijk wel een unieke kans. Al zul je heel diep in de buidel moeten tasten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.