Steve droomde van eigen iPhone-netwerk

Door: Koen van Tongeren - 19 reacties

Toen de iPhone in 2007 uitkwam was iedereen het er over eens: deze telefoon zou een revolutie teweeg brengen. Niet alleen het apparaat was vernieuwend maar ook de manier waarop Apple de iPhone verkocht. Operators mochten blij zijn als ze het toestel mochten verkopen en moesten er veel voor betalen, zowel per verkochte iPhone en in verplichte upgrades voor hun netwerken. Toch lijkt het er op dat Steve Jobs droomde van een nog veel grotere revolutie: een iPhone zonder mobiele operator.

Venture capitalist en en telecomexpert John Stanton vertelde gisteren op een conferentie dat hij tussen 2005 en 2007 veelvuldig met Steve Jobs heeft gesproken over diens visie om de iPhone te laten werken op een eigen mobiele netwerk. Steve was echter niet van plan GSM-masten te plaatsen. Hij wou een ongebruikt deel van het 2,4 Ghz WiFi-spectrum gebruiken en daarmee een eigen netwerk bouwen, specifiek voor de iPhone. 

Het is altijd bij een droom gebleven. Toen de iPhone daadwerkelijk klaar was voor productie koos Steve toch eieren voor zijn geld en sloot Apple een zeer lucratieve deal met AT&T. Misschien maar goed ook, want als wij in Nederland en Belgi√ę hadden moeten wachten totdat Apple hier zou investeren in een eigen netwerk, hadden we de iPhone nu waarschijnlijk nog steeds niet gehad.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Sick

 • Profielfoto
  bugboy

  Een eigen (virtuele) provider had ik me nog wel iets bij kunnen voorstellen, maar een compleet nieuwe techniek lijkt mij waanzin.

  Een (virtuele) mobiele netwerkprovider (Apple Mobile) zou misschien nog wel kans van slagen hebben gehad. Dan hadden ze in ieder geval het gebruik en traffic in eigen hand gehouden. Maar ik denk dat we blij moeten zijn dat dit niet is gebeurd.

 • Profielfoto
  Petje

  Ik snap het wel. Steve wist alles altijd van een hele andere kant te bekijken, wat overigens, zoals velen weten heeft geleid tot een aantal revoluties binnen de industrie.
  Best gedurfd om te kijken wat hierin de mogelijkheden zijn, lammer dat er niet bij staat waarom hij is afgehaakt.
  De strategie zoals nu is gebruikt lijkt mij wel de beste voor de iPhone omdat deze nu over de hele wereld is te krijgen.
  Met een eigen netwerk was dit vast niet zo soepel en/of snel gegaan.

 • Profielfoto
  iPredict

  Tim Cook zou toch de visie van Steve doorzetten? Het zou een geweldig project zijn. Stel je voor, een ongelooflijk snel, stabiel en onbeperkt netwerk. √Čn je zou natuurlijk niet meer afhankelijk zijn van alle nadelen van de telco’s.

 • Profielfoto
  pim939

  Ik vind het wel een goed idee!

 • Profielfoto
  Patrock

  Het zou wel heel vet zijn, om over heel Amerika (en de rest van de wereld) een eigen netwerk te bouwen, gebaseerd op Wi-Fi. Apple heeft natuurlijk een heleboel cash om de infrastructuur te bekostigen, maar of het ook genoeg zal opleveren is natuurlijk vraag 2. Het mooie van Wi-Fi is wel dat je ook meteen met je MacBook overal online bent.
  Blijven dromen…:smile:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het wel een mooi idee. Nikola Tesla had in 1920 of zo al een heel eigen idee voor een communicatie netwerk dat op heel andere manier zou werken dan gebruikelijk. Hij had al grote torens gebouwd, maar werd tegengewerkt door de Amerikaanse overheid. Ik zou het mooi vinden – een eigen iPhone netwerk. Dan heb je ook geen gezeur meer met al die verschillende providers en verschillende abonnementen. Maar of het goedkoper zou zijn…..dat is nog maar de vraag!
  Verder begrijp ik niet waarom Apple teveel gefixeerd is op de Amerikaanse markt, terwijl we hier in Europa volgens mij veel meer op vernieuwing gericht zijn. Ze mogen hier wel ’s een tandje harder gaan lopen! Ook met de informatie en reclame naar nieuwe klanten/gebruikers!

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik ben blij dat dit nooit gebeurd is. Op sommige vlakken moet je nu eenmaal keuzevrijhoud toejuichen. En het iOS-platform heeft wat dat betreft in de huidige staat al een slechte naam, laat staan als het ook nog eens alleen op een Apple-netwerk zou werken.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Nou keuzevrijheid…joechei! Moet ik alle mislukte privatiseringsprojecten noemen of kan je dat zelf? Als je de keuzevrijheid wil hebben dan kies je zelf dus niet voor iOS. Er zit een gedacht achter nl dat de gebruiker (klant) geen r**t verstand heeft van de techniek maar het gewoon direct zonder rompslomp wil kunnen gebruiken. Simpel vergelijk: Een App uit de AppStore doet wat er gezegd wordt. Een vergelijkbare app op Android platform kan wel eens heel wat anders zijn. Lang leve de vrijheid (voor hackers). Kortom, je redenering over dit gebied gaat, imho, nergens over. Oh en iOS werkt alleen op een Apple netwerk:wink:

 • Profielfoto
  JTD

  En binnenkort staat er nog een persoon op die heeft zitten sparren met Steve over nieuwe idee√ęn.
  Denk dat Steve vol zat met idee√ęn en die ook soms wel eens met andere deelde om de haalbaarheid te toetsen. Lijkt me een doodnormale zaak.
  Niks bijzonders dus.

 • Profielfoto
  JTD

  Er zit een gedacht achter nl dat de gebruiker (klant) geen r**t verstand heeft van de techniek maar het gewoon direct zonder rompslomp wil kunnen gebruiken.

  Zoals het -uit de doos halen van een Apple product, aanzetten en werken maar- principe.

 • Profielfoto
  Ampelmann

  Ja, ik weet het, het is idioot, maar gewoon maar even omdat het kan: Wat zou er mogelijk zijn wanneer elke Airport, firmware kreeg die naast het gasten netwerk ook nog een telefoon netwerk heeft. Dus een open kanaaltje alleen voor de iPhone. In sommige plaatsen heb je dan best wel een beetje dekking. Best leuk om even anders te denken.

 • Profielfoto
  RoaldB

  Klinkt als een mooi plan als alternatief op de telco’s.
  Maar wie zegt dat we dan goedkoper af waren geweest.
  iCloud is dan nu b.v. wel gratis maar een me account vond ik altijd flink aan de prijs als je zag wat je er voor kreeg in vergelijking met andere soortgelijke diensten.
  En nu kun je tenminste nog van telco wisselen als het je niet bevalt, iets wat je dan niet meer had kunnen doen, Total lock in

 • Profielfoto
  plonserd

  Voor hetzelfde geld is elke iPhone die al uitgebracht is al uitgerust met de juiste spullen voor deze techniek, en zijn ze bij Apple nu wereldwijd netwerken aan het opzetten.

  OSX was ook al bijna 10 jaar voorzien om te draaien op Intelprocessors, wie weet flikken ze ons dat wel een tweede keer:p

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Is er iemand die het technisch kan overzien of het √ľberhaupt zou kunnen, ” een ongebruikt deel van het 2,4 Ghz WiFi-spectrum gebruiken”. Zo’n reactie heb ik hier nog niet gezien. Wie van de specialisten?! Kan het technisch, wat zijn de plussen en de minnen ten opzichte van de bestaande netwerken. Kan het wel een volledige dekking geven? Zou het voordeliger zijn dan huidige methode? Of duurder? Een betere technische kwaliteit geven of toch niet? Wie heeft er √©cht verstand van!

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  MacAanZee:

  In principe is 2,4 Ghz Wifi een verzamelnaam voor brandbreedtes. Bijvoorbeeld (omdat ik de exacte ferquenties niet uit mijn hoofd weet) kan je zeggen ik gebruik 2397, 2398, 2399, 2400, 2401, 2402. 2403 Mhz in mijn router (kanalen). Hierdoor kan je voorkomen dat een netwerk een andere wegdrukt door het op een andere golflengte te zetten. Het 2,4Ghz spectrum gaat nog veel verder dan de huidige wifi apparatuur gebruik van maken en zou Steve gebruik willen maken van een tot nu toe nog ongebruikte golflengte.

  In de praktijk werkt dit niet zo want ten eerste heeft Japan het grootste kanalenbereik. Dus mocht een frequentie volgens Amerikaanse specificaties buiten gebruik zijn kan het in Japan (die gaan tot 2,5Ghz) prima in gebruik zijn. Daarbij hebben de kanalen toleranties van enkele MHz’s waardoor kanalen elkaar overlappen. Uiteindelijk is het 2,4Ghz spectrum bijna volledig gebruikt alleen niet in Amerika.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @plonserd: Broad Cast Mobile 4329 is de chip in een iPhone 4 (ipad etc…) en kan steve’s droom niet vervullen. Niet gek dat je het denkt maar de wifi chip is namelijk niet door Apple zelf gemaakt maar gewoon een gekocht product dat ook in andere mobiele telefoons worden gebruikt. Er zit zelfs een FM antvanger in wat misschien verklapt welke andere smartphone deze chip ook gebruikt, en de radio ontvanger is nit standaard maar de software kan erop worden gezet.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Nou keuzevrijheid…joechei! Moet ik alle mislukte privatiseringsprojecten noemen of kan je dat zelf? Als je de keuzevrijheid wil hebben dan kies je zelf dus niet voor iOS. Er zit een gedacht achter nl dat de gebruiker (klant) geen r**t verstand heeft van de techniek maar het gewoon direct zonder rompslomp wil kunnen gebruiken. Simpel vergelijk: Een App uit de AppStore doet wat er gezegd wordt. Een vergelijkbare app op Android platform kan wel eens heel wat anders zijn. Lang leve de vrijheid (voor hackers). Kortom, je redenering over dit gebied gaat, imho, nergens over. Oh en iOS werkt alleen op een Apple netwerk:wink:

  Ik ben het met je eens dat het vast wel bepaalde voordelen zal hebben, zoals dat het wellicht gewoon beter zal werken omdat de hardware en het netwerk dan op elkaar afgestemd kunnen worden. Ik vind het echter gewoon te ver gaan om √©√©n bedrijf z√≥veel macht in handen te geven. Veel Apple-fanatici beginnen al te janken als ze lezen dat je bij Gmail reclames ziet op basis van de inhoud van je mailtjes, maar met een Apple-netwerk wordt blijkbaar meteen ingestemd? Tja …

  Nu moet een provider tenminste nog een beetje z’n best doen qua dienstverlening. In het ‘doemscenario’ uit dit artikel zou dat echter niet meer het geval zijn. Dan kun je wel zeggen dat Apple vanzelf afgestraft zou worden maar dat werkt simpelweg niet meer op die manier in het geval van Apple (en specifiek de iPhone).:)

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  MouseMighty op 16 november 2011

  Nou keuzevrijheid…joechei! Moet ik alle mislukte privatiseringsprojecten noemen of kan je dat zelf?

  Appels (harf), peren…

  Als je de keuzevrijheid wil hebben dan kies je zelf dus niet voor iOS. Er zit een gedacht achter nl dat de gebruiker (klant) geen r**t verstand heeft van de techniek maar het gewoon direct zonder rompslomp wil kunnen gebruiken.

  Het probleem is dat niet √©lke gebruiker geen r**t verstand van de techniek maar dat het systeem even gesloten blijft voor iedereen. Dat zou niet zo’n drama zijn als je door meegeleverde tools je systeem kunt aanpassen, maar de ‘Apple knows best’-houding openbaart zich in iOS nog sterker dan in OSX.

  Over dat netwerk: realiseer je wel dat zo’n netwerk zou betekenen dat je alleen met andere iPhones zou kunnen bellen. Ik weet niet of dat pers√© vooruitgang is; hoezeer ik de andere Appelaars in mijn omgeving ook mag, ik communiceer ook graag met de rest.