Steve Jobs: “I can’t change the world”

Door: Koen van Tongeren - 20 reacties

Nu Steve Jobs niet meer onder ons is zal zijn naam en faam in de komende jaren langzaam maar zeker vervagen uit het geheugen van veel Apple gebruikers. Daar is nu nog geen sprake van. De biografie van Steve vliegt de winkels uit en op internet verschijnen steeds meer video’s uit zijn verleden. The Next Web stuitte op een reportage uit 1987 die op de OMT redactie al uitgeroepen is tot de beste Steve-video tot nu toe. Zelden kregen we zo’n direct inkijkje in de manier waarop hij zijn bedrijven leidde en de emoties die daarbij komen kijken.

De reportage volgt Steve Jobs in de begindagen van een nieuwe startup waar hij mee begon┬ánadat hij was weggestuurd bij Apple. Hij nam een deel van het oorspronkelijke Macintosh-team mee om een nieuwe superkrachtige en -gebruiksvriendelijke computer te maken voor het middelbaar en hoger onderwijs;┬áNeXT. Samen met dit team zien we Steve zijn bedrijf vormen tijdens twee ‘heidagen’. Toekomstdromen en ongebreideld enthousiasme worden afgewisseld met ongeduld, onzekerheid en angst voor falen. Zo verzucht Steve zelf op een gegeven moment: “I can’t change the world!”.

Tijdens de eerste heidag, 3 maanden na de start van het bedrijf wordt gediscussieerd over het tijdschema van de uitrol voor de NeXT computer. Steve wil dat het product 18 maanden later klaar is, terwijl zijn team bedenkingen heeft bij de haalbaarheid daarvan. Drie maanden later, op de tweede heidag is men al volop bezig, maar loert een ander probleem: het geld, dat Steve zelf in het bedrijf gestopt had, raakt op. Er moet bezuinigd worden. Steve geeft geagiteerd het voorbeeld dat iedereen een nieuwe Mac heeft gekregen maar dat daar eigenlijk veel te veel voor betaald is. Er had toch wel wat geregeld kunnen worden bij het bedrijf dat hij heeft opgericht…

Zelden zagen we de oprichter en redder van Apple van zo dichtbij en in de rol van leider bij een onzekere startup company. De video is het kijken meer dan waard, al is het maar om het wonderlijke openingsshot van een tuinierende Steve die een wortel uit de grond trekt.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Heel leuk filmpje.:smile:

 • Profielfoto
  ---

  Jongens, het word weer tijd voor echt Apple nieuws. Dat gezeur over Steve (met alle respect) is nu leuk geweest. Als ik dat allemaal wil weten koop ik de bio wel.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Dit was Steve in zijn mindere periode als je het mij vraagt. Door het lezen van zijn biografie ben ik er wel achter dat dit de tijd was waarbij zijn frustratie maar vooral ook zijn ego hem in de weg stond. Dat zijn visie klopte hebben we inmiddels gezien. Toch, hij was te jong, ongeduldig en niet diplomatiek genoeg om een grote beweging op gang te brengen. En dat hij te jong was lag vooral aan zijn omgeving.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Tuinier jij ook altijd met een strak net gestreken wit shirt:) ?

 • Profielfoto
  appievanr

  Blijft een bijzondere man! Met fikse getoonde ballen.:thumbsup:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hebben jullie wel ’s gemerkt dat bij het Engelse keyboard op de iPhone (en waarschijnlijk ook de iPad) de autocorrectie het woord “next” altijd probeert te veranderen in “NeXT…..?! Waarschijnlijk een grapje, waardoor we tot in lengte van jaren nog kunnen blijven denken aan Steve’s bedrijf. Is er trouwens ooit een NeXT computer op de markt gekomen. Ik heb nu (op m’n werk) geen tijd het hele filmpje uit te kijken, maar heb destijds nooit van de computers gehoord. Wel van het het bedrijf.

 • Profielfoto
  Emerson72

  Leuk om de grote Paul Rand, ontwerp- en art-direction-icoon en de ontwerper van het NEXT-logo in het begin nog even te zien.

 • Profielfoto
  mvermeer

  @MacAanZee: Er zijn NeXT computers op de markt gekomen. Leuk trivia: Tim Berners-Lee heeft de allereerste HTTP Webserver en Web browser gebouwd op een NeXT. Zijn NeXT werkstation was zodoende de allereerste Webserver op het Internet.

 • Profielfoto
  karelschapie

  Heb hem even aangezet op m’n apple tv:)

 • Profielfoto
  spacefreek

  @MacAanZee

  Ja, de NeXTstation:


  En de NeXTcube:

 • Profielfoto
  binaries4me

  Geweldig graag meer van dit!

 • Profielfoto
  binaries4me

  Hier staan nog meer filmpjes regstreeks uit het archief van NeXT.
  http://www.nextcomputers.org/NeXTfiles/Videos/

  Kijk ook eens op http://www.nextcomputers.org

  Wellicht kan OMT hier eens een mooie samenvatting van maken.

 • Profielfoto
  binaries4me

  De NeXT fabriek. (ook leuk hoofdstuk over hoe Steve wou dat die er van binnen uitzag in zijn biografie)

 • Profielfoto
  rastarobin

  Ik zal Steve Jobs nooit vergeten.
  Hij heeft er voor gezorgd dat ik mijn computer niet aan de wilgen heb gehangen na dat brakke Windows waar ik veel last mee heb gehad.
  Ben hem dus heel erg dankbaar.
  Getypt van af mijn imac.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Steve had wel een raar loopje.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Steve kon maandenlang alleen maar wortels eten. En dan alleen de allerbeste superwortels. Steve wist alles van wortels.

 • Profielfoto
  Dustin24

  And as if he didn’t change the world…

 • Profielfoto
  Matthijn
 • Profielfoto
  marcelnijman

  Dit moet inderdaad tijdens zijn zwakkere periode zijn geweest. Op 19:00 in de video trekt hij namelijk een sweatshirt aan met een enorme zpelfout (We’re NEXT!). Ook hoor ik hem nergens vloeken en tieren.:) En Steve die in een spierwitte blouse een wortel uit de grond trekt lijkt verdacht veel op Poetin die met schoenen-nieuw-uit-de-doos op een paard zit. Zou hij die wortel ook zo lief hebben aangekeken als er geen camera in de buurt was? Verder prima video. Leuk om hem eens een keer echt aan het werk te zien, in plaats van al die interviews die *over* zijn werk gaan.

 • Profielfoto
  JTD

  Leuk filmpje.
  Ook wel grappig dat hij daar al zijn zwarte colletje aan heeft. Ook al is het met een blouse erover…