Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 21 november 2011

Steve Jobs: “I can’t change the world”

Nu Steve Jobs niet meer onder ons is zal zijn naam en faam in de komende jaren langzaam maar zeker vervagen uit het geheugen van veel Apple gebruikers. Daar is nu nog geen sprake van. De biografie van Steve vliegt de winkels uit en op internet verschijnen steeds meer video’s uit zijn verleden. The Next Web stuitte op een reportage uit 1987 die op de OMT redactie al uitgeroepen is tot de beste Steve-video tot nu toe. Zelden kregen we zo’n direct inkijkje in de manier waarop hij zijn bedrijven leidde en de emoties die daarbij komen kijken.

De reportage volgt Steve Jobs in de begindagen van een nieuwe startup waar hij mee begon nadat hij was weggestuurd bij Apple. Hij nam een deel van het oorspronkelijke Macintosh-team mee om een nieuwe superkrachtige en -gebruiksvriendelijke computer te maken voor het middelbaar en hoger onderwijs; NeXT. Samen met dit team zien we Steve zijn bedrijf vormen tijdens twee ‘heidagen’. Toekomstdromen en ongebreideld enthousiasme worden afgewisseld met ongeduld, onzekerheid en angst voor falen. Zo verzucht Steve zelf op een gegeven moment: “I can’t change the world!”.

Tijdens de eerste heidag, 3 maanden na de start van het bedrijf wordt gediscussieerd over het tijdschema van de uitrol voor de NeXT computer. Steve wil dat het product 18 maanden later klaar is, terwijl zijn team bedenkingen heeft bij de haalbaarheid daarvan. Drie maanden later, op de tweede heidag is men al volop bezig, maar loert een ander probleem: het geld, dat Steve zelf in het bedrijf gestopt had, raakt op. Er moet bezuinigd worden. Steve geeft geagiteerd het voorbeeld dat iedereen een nieuwe Mac heeft gekregen maar dat daar eigenlijk veel te veel voor betaald is. Er had toch wel wat geregeld kunnen worden bij het bedrijf dat hij heeft opgericht…

Zelden zagen we de oprichter en redder van Apple van zo dichtbij en in de rol van leider bij een onzekere startup company. De video is het kijken meer dan waard, al is het maar om het wonderlijke openingsshot van een tuinierende Steve die een wortel uit de grond trekt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steve Jobs: “I can’t change the world”
Sluiten