(Snow) Leopard virtualiseren, mag dat? [UPDATE]

Door: Koen van Tongeren - 21 reacties

Sinds 2006 is het mogelijk om Windows te virtualiseren op de Mac. Met programma’s als Parallels en VMWare Fusion kunnen gebruikers zo virtueel een Windows computer op hun Mac installeren. Voor sommige doeleinden kan het echter ook handig zijn om Mac OS X te virtualiseren en zo meerdere Mac OS X-installaties op één computer te kunnen gebruiken. Dit stond Apple’s licentieovereenkomst echter enkel toe voor OS X Server.

Met de uitkomst van Lion kwam hier verandering in. Door het verdwijnen van een aparte server-versie werd virtualisatie van alle Lion-installaties toegestaan, echter bleef het virtualiseren van Leopard of Snow Leopard niet mogelijk. Dat terwijl virtualisatie van een oudere versie van Mac OS X uitkomst zou bieden voor Lion-gebruikers die bijvoorbeeld Power-PC applicaties willen blijven gebruiken. Dit is onder Lion niet mogelijk, maar wel in Leopard of Snow Leopard. Voor die doelgroep komt er nu goed nieuws van VMWare: visualisatie van (Snow) Leopard is nu mogelijk, maar mag het ook?

Een recent uitgebrachte update van VMware Fusion maakt het mogelijk om een virtuele (Snow) Leopard-machine te installeren. Het enige dat de gebruiker hoeft te doen is te bevestigen dat de licentie van het OS toestaat om het te virtualiseren. De nieuwe mogelijkheid blijkt nergens gedocumenteerd te zijn wat doet vermoeden dat men bij VMWare alles behalve zeker is dat dit toegestaan is. De verantwoordelijkheid wordt simpelweg verschoven naar de gebruiker.

Hoe dan ook, de nieuwe functie (legaal of niet) kan een uitkomst zijn voor consumenten en professionals die baat hebben bij een ouder OS maar hun Mac’s wel op de nieuwste software van Apple willen laten werken.

[UPDATE] Inmiddels heeft VMWare bekend gemaakt dat de mogelijkheid om Leopard en Snow Leopard te virtualiseren een fout is die in het programma is geslopen. In een volgende update zal deze ‘verholpen’ worden.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  MathiasB

  Tja, als je een officiële installatie dvd hebt, snap ik niet waarom dit niet toegestaan zou zijn?
  Als redacteur van OMT kan je desnoods wat meer uitleg geven over het al dan niet legaal zijn… waarom wel, waarom niet?

 • Profielfoto
  spacefreek

  Omdat dit ergens in de licentieovereenkomst van Apple zou kunnen staan. Je weet wel, die cryptische digitale boekwerken van 100-den pagina’s met een Accepteer-knopje onderaan de eerste pagina..

 • Profielfoto
  strigoi

  Heb VMWare op twee iMacs met Lion geprobeerd draaiende te krijgen. Helaas zonder succes. Tijdens het installeren van Snow Leopard loopt de installatie vast. Na 6 keer proberen vind ik het wel mooi geweest. Het zou inderdaad een mooie uitkomst zijn geweest voor oude PPC software.

 • Profielfoto
  ElsR

  Is best wel jammer want ik mis wel een paar programma’s. Bijvoorbeeld AppleWorks om heel eenvoudig wat blokschema’s te maken.
  Zodoende nog een MacBookAir die op Snow Leopard draait naast de grote nieuwe MacBookPro.
  Als het een keer lukt zonder al te veel te knoeien in de firmware houd ik me aanbevolen.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Volgens mij kan VirtualBox het ook.
  Pin me er overigens niet op vast, want ik heb het zelf nooit uitgetest.

 • Profielfoto
  iep

  In de licentieovereenkomst heeft Apple het over het draaien op Apple-branded hardware. Dat is heel mooi zou je zeggen maar wel lastig om te interpreteren. Als je een virtuele machine op een Mac draait dan draait dat op Apple-branded hardware. Een andere zienswijze is dat OS X in dat geval niet op hardware maar op software draait (de virtuele machine is software) waardoor het weer niet voldoet aan de licentieovereenkomst.
  .
  Aangezien dit een licentie is die tussen Apple en de gebruiker wordt gesloten vond VirtualBox dat de gebruiker dan maar z’n eigen verantwoordelijkheid hierin moet nemen. VMware lijkt nu hetzelfde te doen want als je het wil installeren krijg je een melding dat je het met de licentie moet verifiëren of het mag die je daarna met ok weg kunt klikken.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Dat er nog mensen zijn die zich afvragen of het mag of niet.

  Net of er een agentje aan de deur komt om te vertellen dat het niet mag en vervolgens een mooi bonnetje voor je schrijft.

  Als je dit wilt doe je dat toch gewoon?

 • Profielfoto
  johnkeates

  Voor een handvol particulieren maakt het niet uit nee, maar stel dat het grootschalig wordt of bedrijven er wat mee gaan doen, stuurt Apple of de BSA echt wel een legertje advocaten langs hoor.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Hmm, ik heb nog wel een aantal programma’s, en om deze rede heb ik nog 1 iMac met SL draaien.
  Lijkt me wel handig om met VirtualBox dit te draaien.
  Maar bij mij kan je alleen maar kiezen voor OSX server of OSX server 64bits.

 • Profielfoto
  Siri

  Hoezo geen aparte Servereditie van Lion?
  http://www.apple.com/nl/macosx/server/

 • Profielfoto
  MathiasB

  Hoezo geen aparte Servereditie van Lion?
  http://www.apple.com/nl/macosx/server/

  Vroeger moest je voor server een aparte versie kopen, en kon je niet updaten door simpel weg een programma te kopen in de App Store…

 • Profielfoto
  robbinonline

  Is het ook mogelijk om Lion virtueel te draaien en te experimenten met Lion Server?

 • Profielfoto
  rastarobin

  Waarom zo moeilijk doen ?.
  Neem een tweedehands oude Mac en je bent klaar , want ze zijn niet duur meer tegenwoordig dus dat mag het probleem niet zijn.
  Ook zijn er nog genoeg te koop.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Omdat niet iedereen zijn huiskamer vol met oude mac’s wil zetten.

 • Profielfoto
  Muziekfan

  De opmerking dat er tot Lion een aparte server versie van MacOSX was, klopt niet. Als sinds (volgens mij) 10.2 kun je een standaard client installatie ‘upgraden’ tot server door middel van installatie van een enkel package met alles wat de server tot server maakt.

  Verder is het niet mogelijk om onder Virtual Box een client installatie uit te voeren. Alleen server is mogelijk.

 • Profielfoto
  Johan Bijlsma

  in Virtual Box krijg ik het in ieder geval niet voor elkaar: hij wil niet eens de SL dvd pakken. Ik heb al diverse Windows en linux VM’s gedraaid op deze manier, maar de SL DVD pakt hij echt niet.

  Misschien als je SL als ISO eerst op je Harde schijf zet, dat hij hem wel vindt.

  Overigens (zoals eerder genoemd in deze discussie); Virtual box herkend alleen maar OSX Server. Maar zelf als je kiest bij OS voor “other” werkt het niet

 • Profielfoto
  tader

  *FAIL*

  Het is te zot voor woorden dat je een dergelijk artikel plaatst zonder enige research te doen, zo moeilijk is het ook weer niet om een Licentieovereenkomst van (Snow) Leopard of Lion erbij te pakken.

  Lion:
  macosx1072.pdf Sectie 2.B.III
  Je mag* twee extra virtuele kopieen van Lion draaien op de computer waar het origineel op is geinstalleerd.

  (Snow) Leopard:
  (macosx106.pdf) macosx105.pdf Sectie 2.A/B
  Je mag slechts een enkele kopie tegelijk draaien per computer, op een (A) of vijf (B) “Apple-branded” computer(s).

  (Snow) Leopard Server:
  (macosx_snowleopard.pdf) macosxserver105.pdf Sectie 2.A
  Je mag meerder kopieen tegelijk draaien per “Apple-branded” computer, zolang je voor elke draaiende kopie een licentie hebt gekocht.

  * Met uitzonderingen: “The grant set forth in Section 2B(iii) above does not permit you to use the virtualized copies
  or instances of the Apple Software in connnection with service bureau, time-sharing, terminal
  sharing or other similar types of services.”

 • Profielfoto
  iep

  In VirtualBox kon je het destijds wel, dat heb ik toen nog gedaan om het te testen en dat werkte eigenlijk prima. De enige vereiste die er was, was dat je VirtualBox wel in OS X op een Mac moest draaien. Dat was allemaal nog in het Sun tijdperk. Inmiddels zwaait Oracle de scepter en die hebben destijds direct een beperking ingevoerd waardoor alleen nog maar Server te installeren is zoals Parallels en Fusion dat ook doen. Mogelijk om problemen met Apple te voorkomen (reden waarom ze het bij Fusion en Parallels beperken). Oracle is namelijk net als VMware heel erg management gericht.
  .
  Je moet uiteraard wel de retail dvd gebruiken omdat de meegeleverde discs bij de machine zelf voor alleen dat model is gemaakt. VirtualBox presenteert zich niet als dat model waardoor die discs dus niet gaan werken. De retail dvd kent deze beperkingen niet en werkt daarom ook gewoon. Overigens is het gebruik van een iso wel aan te raden omdat daarmee het installeren sneller gaat. Voor het resultaat maakt het niet uit.
  .
  Zo te zien heeft VMware van Apple op z’n sodeflikker gekregen of heeft het management zelf ingegrepen en moeten ze nu de boel weer ongedaan maken. Dat of ze hebben een interne versie waarbij het wel kan per ongeluk gereleased. VMware kennende gok ik op een ingreep van wat managers die pissed off waren. In tegenstelling tot hun techneuten hebben die geen ballen.

 • Profielfoto
  zenclimber

  @iep

  Wie weet… was het juist wèl een management beslissing van VMWare om het in de laatste versie toe te staan… en er na een paar dagen op te reageren met het excuus dat het niet de bedoeling was.

  VMWare heeft erg veel gratis publicatie en aandacht gekregen op legio tech blogs, en juist op een moment dat de prijs al was gezakt van 79,- naar 49,-. Me dunkt dat er veel mensen zijn geweest die juist nú snel deze versie kopen voordat de functionaliteit in een volgende versie teniet wordt gedaan!

  Slimme actie lijkt mij :lol:… en ja… ook ik heb net een legale versie gekocht!

 • Profielfoto
  iep

  Dan ken jij VMware dus duidelijk nog niet. Het debacle van de vSphere 5 licentie is en het terugtrekken van deze feature zijn maar een paar voorbeelden. Het enorme personeelsverloop is een ander voorbeeld. Als het aan de techneuten lag dan hadden we gewoon een volledige Workstation versie voor OS X. Heel veel dingen in Fusion zijn er onder massale druk gekomen. Die prijs van 49 dollar geldt voor iedereen. Er is geen upgrade prijs meer waardoor bestaande klanten nogal pissig zijn. Zijn er al zat die daarom maar naar Parallels zijn gegaan. De overstapprijs is namelijk lager dan die 49 dollar. Ook de korting van 20% die men gaf aan de betatesters schoot in het verkeerde keelgat. Andere kregen die korting namelijk ook en toen die code uitlekte was het hek al helemaal van de dam.
  .
  Believe me, die feature toevoegen was een keuze van de techneuten, niet van de managers.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Naturlijk mag het. Stel ik draai ubuntu op mijn macbook en draai dan lino op in een virtualisatie. Dan draait lino toch echt op apple hardware. Dus geen enkele probleem..