Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 21 november 2011

(Snow) Leopard virtualiseren, mag dat? [UPDATE]

Sinds 2006 is het mogelijk om Windows te virtualiseren op de Mac. Met programma’s als Parallels en VMWare Fusion kunnen gebruikers zo virtueel een Windows computer op hun Mac installeren. Voor sommige doeleinden kan het echter ook handig zijn om Mac OS X te virtualiseren en zo meerdere Mac OS X-installaties op één computer te kunnen gebruiken. Dit stond Apple’s licentieovereenkomst echter enkel toe voor OS X Server.

Met de uitkomst van Lion kwam hier verandering in. Door het verdwijnen van een aparte server-versie werd virtualisatie van alle Lion-installaties toegestaan, echter bleef het virtualiseren van Leopard of Snow Leopard niet mogelijk. Dat terwijl virtualisatie van een oudere versie van Mac OS X uitkomst zou bieden voor Lion-gebruikers die bijvoorbeeld Power-PC applicaties willen blijven gebruiken. Dit is onder Lion niet mogelijk, maar wel in Leopard of Snow Leopard. Voor die doelgroep komt er nu goed nieuws van VMWare: visualisatie van (Snow) Leopard is nu mogelijk, maar mag het ook?

Een recent uitgebrachte update van VMware Fusion maakt het mogelijk om een virtuele (Snow) Leopard-machine te installeren. Het enige dat de gebruiker hoeft te doen is te bevestigen dat de licentie van het OS toestaat om het te virtualiseren. De nieuwe mogelijkheid blijkt nergens gedocumenteerd te zijn wat doet vermoeden dat men bij VMWare alles behalve zeker is dat dit toegestaan is. De verantwoordelijkheid wordt simpelweg verschoven naar de gebruiker.

Hoe dan ook, de nieuwe functie (legaal of niet) kan een uitkomst zijn voor consumenten en professionals die baat hebben bij een ouder OS maar hun Mac’s wel op de nieuwste software van Apple willen laten werken.

[UPDATE] Inmiddels heeft VMWare bekend gemaakt dat de mogelijkheid om Leopard en Snow Leopard te virtualiseren een fout is die in het programma is geslopen. In een volgende update zal deze ‘verholpen’ worden.

Reageer op artikel:
(Snow) Leopard virtualiseren, mag dat? [UPDATE]
Sluiten