Lucas Raggers
Lucas Raggers Review 24 november 2011

Review: de knuffelbare Libratone Live

Ze noemen haar producten design en ze komen uit Scandinavië, wie bedoelen we? Nee, we hebben het niet over IKEA maar over Libratone. Een jong bedrijfje uit Denemarken dat speakers maakt. Speakers met een smaakje. Na 2 weken luisteren en kijken doen we verslag.

Over Libratone
De mensen achter Libratone zijn bepaald geen nieuwkomers in het vak. Jes Mosgaard was CTO bij Steinway Lyndorf. Daar maakte hij de Model D speaker die het voor pianisten onmogelijk moest maken om verschil te horen tussen een echte piano en een opname via de Model D. Dit deed hij onder door microfoons in de speaker te stoppen die een 3D geluidsopname kunnen maken van de ruimte waarin hij staat. Hier past hij vervolgens zijn output op aan. Het ding kost 188.000 dollar, weegt 174 kilo en mag gerust de Rolls Royce onder de speakers genoemd worden.

De Live doet het ook goed naast een klein stapeltje paperassen

Alle ervaring van Jes Mosgaard nam hij mee naar zijn nieuwe kleine bedrijfje Libratone. Bij Libratone draait het om drie dingen: draadloze verbinding, hi-fi kwaliteit en Scandinavisch design en dat allemaal in 1 apparaat. Of dit gelukt is gaan we in deze review bekijken.

Beat it!
Libratone kende een ongelukkig start in het speakerwereldje. De Libratone Beat was de eerste speaker en werd een jaar geleden geintroduceerd. Hij maakte gebruik van een eigen dongle om muziek draadloos naar de speaker te sturen. Drie dagen later kwam Apple met Airplay waardoor de speaker al verouderd was voordat hij uberhaupt in de winkels verscheen.

Gelukkig hebben ze niet stil gezeten want binnen een jaar was daar de Libratone Live. Identiek aan de Beat, maar dan geschikt voor Airplay.

Scandinavisch design
Een speerpunten van Libratone is het Scandinavische design. Het moet gezegd, dat is goed gelukt. De Live bestaat uit een houten frame dat omringd wordt door een laag van cashmere en wol. Hierdoor krijgt de speaker een hoog knuffelgehalte. Het staat in schril contrast met de plastiekachtigen zoals Bose, Sonos en andere merken ze maken. Aan de achterkant van de driekhoekvormige speaker vinden we een handvat van aluminium waardoor het geheel een degelijke look krijgt.

In de kamer en op het bijzettafeltje

Doordat de Libratone Live zo’n fraai object is, kregen we de behoefte om hem op andere plekken te zetten dan gebruikelijk is voor een speaker. Niet in een hoek of in een kast, maar meer in de ruimte van de kamer. De handgreep nodigt uit om hem regelmatig te verplaatsen of mee te nemen naar je slaapkamer, studiekamer of badkamer. Maar daar schuilt een klein probleem. Hoewel muziek draadloos is af te spelen, de speaker zelf is niet draadloos. De stroomkabel blijkt de zwakke schakel van het apparaat. Na twee weken testen is de grootste wens een Live met ingebouwde accu zodat we hem overal mee naartoe kunnen slepen. Apple had dat met de iPod hifi (wie kent hem nog) beter geregeld.

Geluid
De eerder genoemde Model D is een verre oom van Libratone Live. Want ook de Live kan zijn geluid aanpassen aan de plek in de ruimte waar hij staat. Dit stel je in via een iPhone app. Hierin kun je aangeven of de Live bij een muur staat, in een hoek of in de ruimte. Deze techniek noemen ze bij libratone ‘FullRoom’. De aanpassing heeft een positieve uitwerking op het geluid.

De ingebouwde versterker levert 50W bass, twee 25W tweeters en twee 25W midrange speakers die geplaatst zijn op de drie vlakken van de speaker. Hiermee kan de Live iedere woonkamer behoorlijk vullen met geluid. Zoals de Jes Mosgaar zegt: “Normale speakers in een reguliere stereo sturen het geluid slechts een kant op. Hiermee wordt een kleine sweet spot in het midden van de kamer gecreëerd, en blijven de overige delen van de kamer onbedeeld achter. Onze gepatenteerde FullRoom-technologie verwijdert deze sweet spot en laat het geluid via de muren weerkaatsen, waarmee een grotere ruimte met geluid wordt bediend. En in tegenstelling tot reguliere, compacte systemen breidt het geluid zich op afstand uit. We vergelijken het graag met je favoriete band die in de woonkamer komt optreden.”

De kwaliteit is goed en gebalanceerd en het geheel klinkt over het algemeen helder in de oren. Alleen bij lastige nummers als ‘Limit To Your Love’ van James Blake weet de speaker niet altijd raad, maar dat kunnen we de speaker niet verwijten.

Verlengsnoer en stroomkabel moet je er zelf bij denken

Conclusie
Na twee weken testen waren we aardig verknocht geraakt aan de Libratone Live. Hij ziet er prachtig en degelijk uit en ontstijgt daarmee het functionele niveau van de doorsnee speaker. Bovendien is het geluid bovengemiddeld. Toch bleken we nog een paar kleine wensen te hebben. We hadden de Live graag overal mee naartoe genomen, maar dat kan helaas niet. En als we de hem midden in de woonkamer zetten, werden we geconfronteerd met de stroomkabel. Met 699 euro is de Libratone Live aan de prijzige kant, maar de kwaliteit van het apparaat maakt een hoop goed.

Verkrijgbaarheid
De Libratone Live is sinds kort te koop in de Apple Store vanaf 699 euro. Wil je hem liever zien en testen, ga dan naar de lokale APR. De meeste vestigingen verkopen hem inmiddels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Review: de knuffelbare Libratone Live
Sluiten