Matcht iTunes Match met jouw muziek?

45 reacties

Met een vertraging van twee weken heeft Apple vandaag iTunes Match uitgebracht in de Verenigde Staten. Deze muziekclouddienst maakt een back-up van je iTunes-bibliotheek en synchroniseert deze tussen je Mac en iOS-apparaten. Daardoor heb je overal toegang tot je al je muziek in iTunes.

De dienst is vooralsnog alleen in de V.S. beschikbaar en kost daar 25 dollar per jaar. De bedoeling is echter dat iTunes Match in elk land met een iTunes Music Store beschikbaar wordt. Daarom kan de vraag alvast gesteld worden: is het wat? OMT denkt van wel; iTunes Match is dé manier om je illegaal verkregen muziekcollectie in kwaliteit te verbeteren, maar of het er legaler mee wordt..?

 

Hoe werkt het?
Eigenlijk werkt iTunes Match heel simpel. Zodra je het aanzet gebeuren er drie dingen:

 1. Je volledige iTunes-bibliotheek wordt geanalyseerd. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen nummers die je zelf in iTunes gekocht hebt, nummers die je ergens anders vandaan gehaald hebt (bijvoorbeeld geript van een CD) maar waar wel een zelfde versie van verkrijgbaar is in de iTunes Music Store en muziek die überhaupt niet in de iTunes Music Store te vinden is.
 2. Muziek die je zelf in de  iTunes Music Store gekocht hebt en muziek die je niet in de Store gekocht hebt, maar die daar wel te vinden is wordt vervolgens ‘ge-matcht’. Deze nummers worden niet daadwerkelijk van je computer ge-backupt naar de cloud. In plaats daarvan worden ze simpelweg ‘ge-matcht’ met het overeenkomende nummer uit de database van de Music Store.
 3. Muziek die iTunes Match niet kan vinden in de Music Store wordt geüpload van je computer naar de cloud.

Zodra dit gebeurd is, staat je muziek in de cloud en heb je er altijd toegang toe op je Mac, iPhone, iPod touch of iPad via iTunes Match (zolang je internettoegang hebt). Koop je een nieuw album in de Music Store, dan wordt dit automatisch naar al je apparaten gestuurd. Ben je op zoek naar een nummer dat bijvoorbeeld niet op je iPhone staat maar wel op je Mac? Dan kan je het gewoon downloaden. Achter nummers die via iTunes Match beschikbaar zijn staat een wolkje. Door ze aan te klikken spelen ze direct af en worden ze tegelijkertijd in de achtergrond gedownload.

Cloud-icoontjes geven aan dat een track beschikbaar is via iTunes Match. Gedownloade tracks kunnen vanaf iOS weer verwijderd worden.

Extra voordelen
Er zitten een paar bijkomende voordelen aan iTunes Match die Apple zelf niet of nauwelijks adverteert:

 • iTunes Match koppelt je muziek weliswaar aan de zelfde tracks uit de Music Store, maar je eigen metadatering en zelf toegevoegde Album Art wordt wel gebruikt. Pas je iets aan in de metadata op je Mac, dan wordt het niet automatisch gesynchroniseerd met je andere apparaten. Hiervoor moet je de track eerst opnieuw downloaden uit de cloud.
 • Muziek die je elders vandaan gehaald hebt maar wel gevonden kan worden in de iTunes Music Store wordt beschikbaar in de standaard codec van de Store: AAC in 265k. Heb je dus ooit een MP3’tje in een lage bitrate gedownload, dan kan je het via iTunes Match nu ‘upgraden’ in kwaliteit.
 • Nieuwe toevoegingen worden automatisch gematcht. Of je nou een album in de iTunes Store koopt of een Cd’tje ript, iTunes Match gaat meteen aan de slag en maakt de muziek beschikbaar op al je apparaten.

Kleine lettertjes
Uiteraard zitten er beperkingen aan iTunes Match:

 • Je bibliotheek mag niet groter zijn dan 25.000 nummers, al hoef je daar niet de muziek bij te rekenen die je in de iTune Music Store gekocht hebt. Is je bibliotheek te groot, dan kan je iTunes Match überhaupt niet gebruiken. Het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld een gedeelte van je muziek toe te wijzen. Het is alles of niets.
 • Ben je audiofiel en heb je daarom je CD’s geript in Apple Lossless-kwaliteit? Weet dan dat iTunes Match nog steeds de 265k versie uit de iTunes Store matcht. Wordt je muziek daar niet gevonden, dan worden je nummers eerst geconverteerd naar 265k AAC’s die vervolgens naar de cloud geupload worden. Uiteraard blijven je eigen Lossless-bestanden gewoon in je iTunes bibliotheek staan.
 • iTunes Match discrimineert niet in legaal of niet legaal verkregen muziek. Dat betekent dus dat je een illegaal gedownload MP3’tje kan vervangen voor de legale match uit de iTunes Music Store. Denk daarmee niet dat je muziek gelegaliseerd is: iTunes Match moet nog altijd gezien worden als een back-up van een origineel. Als dat origineel illegaal verkregen is geldt dat ook voor de match uit de Music Store. Je betaalt het jaarlijkse abonnement dan ook niet voor muziekrechten, maar voor de backupdienst.

Wanneer iTunes Match beschikbaar komt in Nederland en België is nog niet bekend. Hiervoor moeten eerst afspraken gemaakt worden met de labels die in de Music Store staan. Dat hoeft je er niet van te weerhouden om jezelf alvast de vraag te stellen: is iTunes Match iets voor mij? Als je meer dan 25.000 niet-in-iTunes-gekochte nummers hebt mag je iTunes Match meteen vergeten. Dat geldt ook als je je muziek graag in hogere kwaliteit beluistert dan de 265k AAC’s die Apple aanbiedt in de iTunes Music Store. Denk je er jaren illegaal harken in één klap om te toveren in keurige legale tracks dan zal iTunes Match ook uitlopen in een teleurstelling.

Zie je er echter wel wat in om altijd en overal bij je muziek te kunnen en geeft het een veilig gevoel te weten dat je muziek veilig staat, ook als je computer gestolen wordt, dan is iTunes Match echt iets voor jou. Dat geldt ook voor de downloaders onder ons die hun slecht geconverteerde MP3’tjes in één klap willen upgraden naar een hogere kwaliteit. Een goed karma wordt echter niet door iTunes Match geleverd. Daar blijf je zelf verantwoordelijk voor.

 

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  Rivanov

  Dit schrijft The Verge:

  Unlike some cloud services, you can’t upload any of your own music. Instead, Apple matches your library up with its own set of tracks in the iTunes store — that saves Apple the hassle of hard drive space, but that sweet album your brother and his band made in 1995 in the rec room won’t be available to your other devices through the cloud, you’ll still have to sync those the old fashioned way.

  Dus als Apple het niet kent, heb je pech.

 • Profielfoto
  marvand

  kan iemand mij vertellen hoe ik Match kan activeren. Volgens iTunes help moet ik dat in de store doen, wellicht ben ik blind :nerf: maar ik kan die optie niet vinden…

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @Rivanov dan denk ik dat The Verge het nog niet helemaal begrepen heeft. Artikel is gebaseerd op de ervaring van gebruikers.

 • Profielfoto
  mtooster

  @marvand iTunes match is voorlopig alleen maar beschikbaar in de Amerikaanse iTunes store en dus alleen met een Amerikaanse account.

 • Profielfoto
  marvand

  @mtooster.

  bedankt, mijn vraag was wel erg dom :cri:

  het staat gewoon in de tekst……….

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik begrijp deze dienst nog steeds niet. Je kan dus muziek die niet in de Store staan en die je zelf hebt downloaden op je andere devices en de kwaliteit van sommige van die tracks wordt dus hoger? Als je het op je device wilt, sync je het toch gewoon?
  Ik zie nog steeds niet in wat het voordeel is voor zo’n enorme bak met geld.

 • Profielfoto
  Japsuh

  Tja, ik zie het nut van deze dienst niet zo. Je hebt iTunes thuisdeling al, je synchroniseert je iOS apparaten met je Mac dus de muziek staat er al op en hoe vaak ga je nou op vakantie ofzo zonder iPod en alleen een (andere, zonder muziek) Mac? Het zal vast aan mij liggen…

 • Profielfoto
  Racketeers

  Is dit artikel mede mogelijk gemaakt door Stichting BREIN?

  iTunes Match discrimineert niet in legaal of niet legaal verkregen muziek. Dat betekent dus dat je een illegaal gedownload MP3′tje kan vervangen voor de legale match uit de iTunes Music Store. Denk daarmee niet dat je muziek gelegaliseerd is: iTunes Match moet nog altijd gezien worden als een back-up van een origineel. Als dat origineel illegaal verkregen is geldt dat ook voor de match uit de Music Store. Je betaalt het jaarlijkse abonnement dan ook niet voor muziekrechten, maar voor de backupdiens

  Er bestaat in Nederland toch nog steeds niet zo iets als illegaal gedownloade muziek? De bron kan wellicht illegaal zijn maar dat maakt het muziekje niet illegaal.

 • Profielfoto
  Tom Janssen

  Nog een keer: In nederland iets downloaden is NOOIT illegaal. Het uploaden is WEL illegaal…

 • Profielfoto
  jasper050

  Ik heb ruim 2300 eigen cd’s in mijn iTunes, ongeveer honderd via de store en dan nog een klein deel demo’s en promotie albums die niet te koop zijn.
  Totaal ruim 45000 nummers.

  Als het totaal van 25000 niet veranderd door bijv. een duurder abonnement is het dus niks voor mij of ik moet een deel overzetten naar een andere iTunes bibliotheek.

  Maar goed het is hier nog niet en via mijn US account kan het niet via een US iTunes kaart alleen met een creditcard.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Wat als ik mijn CD’s rip en upload naar iTunes Match en vervolgens m’n CD’s verkoop?

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @Japsuh Je snapt het inderdaad niet. Even voorbeeldje uit de praktijk: Ik heb op mijn iPhone een x aantal albums staan. Raak in gesprek met iemand over muziek en bedenk ineens, wacht ik heb wel een mooi voorbeeldje van die muziek. Zoeken, staat niet op de iPhone (logisch want niet mijn volledige muziekbibliotheek past/wil ik op mijn iPhone hebben. Zoek even in de cloud mbv iTunes Match en hopla ik kan dan op mijn iPhone zo dat nummer downloaden (het staat immers wel in mijn totale muziekbibliotheek). En op vakantie gaan met mijn Mac? Dacht het niet, ik zie me al sjouwen in de trein met een 24″ iMac. Met iPhone/iPad? Ja dat wel.

 • Profielfoto
  Beakerflo

  @jasper050 Je zou een Amerikaanse iTunes card aan kunnen maken met een online gekochte iTunes card. Als je dat hebt…. Ben je een stap verder. Ik weet echter niet hoe het gaat met het betalen van die 25 dollar, als ze dáár een credit card nodig hebben dan ben je het haasje. Als het van je iTunes tegoed afgaat dan zit je goed.

  @THX-1138 Dat kan je inderdaad doen. Officieel heb je dan je muziek illegaal. Want je hebt het origineel niet meer. Alhoewel ik denk dat het steeds moeilijker wordt om te bewijzen dat je je muziek niet ergens online hebt gekocht. Wie bewaart er allemaal bonnetjes enzo? Maar toch, strikt genomen ben je illegaal bezig.

  @Tom Janssen Downloaden is dan wel niet illegaal, maar illegale muziek in bezit hebben wel.

 • Profielfoto
  sysop

  ‘k Vraag me af wanneer in de U.S. of A. de eerste inval is van de “Data-Polizei” :sealed:
  Ze hebben daar al eerder geprobeerd een huisvrouwtje miljoenen dollars af te troggelen voor, ik meen, een stuk of 15 illegale MP3’tjes :thumbsdown:

 • Profielfoto
  Racketeers

  @Beakerflo

  illegale muziek in bezit hebben

  Wat is dat? Muziek die verboden is door de overheid? Gecensureerd? In de ban gedaan?

  Begin hier met lezen BOF
  Er is eenvoudig nog geen wetgeving die downloaden, en daarmee het hebben van bestanden, in de criminele hoek plaatst

 • Profielfoto
  Richard74

  Ik heb een bibliotheek van 48000 nummers. Mijn gehele CD-collectie die ik gedigitaliseerd heb en de rest zijn downloads. Ik heb welgeteld ooit 1x een album in de iTunes Store gekocht dus iTunes Match zit er voor mij niet in. Maar als ik het goed begrijp verandert er aan je eigen bestanden helemaal niets. Alleen de bestanden die in de Cloud zitten zijn AAC 256k. Dus als je je bibliotheek zou willen vervangen met die AAC 256k nummers, moet je alle nummers uit de Cloud downloaden en daarmee je oude bestanden overschrijven? Begrijp ik dat zo goed?

 • Profielfoto
  Beakerflo

  Wat is dat? Muziek die verboden is door de overheid? Gecensureerd? In de ban gedaan?
  Begin hier met lezen BOF
  Er is eenvoudig nog geen wetgeving die downloaden, en daarmee het hebben van bestanden, in de criminele hoek plaatst

  Je snapt wat ik bedoel toch? Illegale muziek => muziek wat brein zegt dat je niet mag hebben omdat je er niets voor afgedragen hebt. Natuurlijk zeg ik het niet precies volgens de letter perfect, maar het gaat om de boodschap.

  Ik download de nieuwste Muse via Torrents zonder dat ik iemand er voor betaal. Ben ik dan legaal bezig? Nee. Ergens gaat er iets fout. Dáár doel ik op. Helaas was de poster erg slecht en er ik had enkel 128 kbps liedjes. Via iTunes Match update ik het naar iTunes+ formaat en dan ben ik nòg niet legaal bezig. Dat was de discussie.

 • Profielfoto
  Beakerflo

  @Richard74 Als jij je inschrijft voor iTunes Match krijg je de melding:
  “Sorry, er is een limiet voor 25.000 liedjes. U komt niet in aanmerking” (of iets dergelijks)

  Wat je zou moeten doen is een nieuwe library aanmaken en hier liedjes tot maximaal 25.000 stuks in overhevelen. Dan kan je je wel inschrijven.

  Hoe het gaat met dat upgraden naar 256 ben ik ook wel nieuwsgierig naar.

 • Profielfoto
  Racketeers

  @Beakerflo Het enige illegale aan het gebruiken van Bittorrent is dat je daarmee zaken direct weer verspreidt (of, upload). Dat mag niet. Als je dingen alleen maar download, bv Usenet is daar niets illegaals aan. Daarnaast is BREIN een particuliere instelling die heel erg veel kan zeggen maar door het te zeggen iets nog niet illegaal maakt voor de wet.

  Dus, als antwoord op je laatste zin: als je een nummer download en je haalt het door iTunes match dan was het niet illegaal en daar is dan inderdaad niets aan veranderd.

 • Profielfoto
  Beakerflo

  Maar inderdaad best interessant dat vooral de verspreiding wordt aangepakt en niet zo zeer het in bezit hebben. Mooi dat de pakkans dus nihil is, maar om nu te zeggen dat je legaal bezig bent? Nee.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Wat ik me nog erg afvraag, als al mijn (niet via iTunes verkregen) muziek wordt gematched, en m’n iTunes match abonnement verloopt, kan ik dan de nummers die zijn gematched nog steeds (gratis) uit iTunes plukken? Net zoals dat nu met ooit aangeschafte apps kan?

 • Profielfoto
  maluku-nick

  Kan ik dan nu ook al m’n eerder gekochte muziek opnieuw downloaden??

 • Profielfoto
  klonic

  Hoeft voor mij niet zo.

 • Profielfoto
  wwgnr

  Super handig lijkt me, aangezien mijn muziek collectie te groot is voor een iphone (35 gb) en ik geen zin heb om de 64 gig versie te kopen is dit de oplossing! Ik zet een selectie op m’n iPhone en als ik onderweg zin heb in een ander nummer haal ik die uit de cloud (mits ik op wifi zit wat tegenwoordig overal bijna is). kwaliteit van 256 is goed genoeg voor de in-ears die ik nu heb.

 • Profielfoto
  Beakerflo

  @spacefreek Waarschijnlijk niet. Het downloadbaar maken van die overige nummers is een dienst die je afneemt. Op het moment dat je het niet meer afneemt zal het ook niet meer beschikbaar zijn.

 • Profielfoto
  spacefreek

  @spacefreek Waarschijnlijk niet. Het downloadbaar maken van die overige nummers is een dienst die je afneemt. Op het moment dat je het niet meer afneemt zal het ook niet meer beschikbaar zijn.

  Zou jammer zijn, maar heb dit nog nergens bevestigd gezien.. Jaartje wachten dus (al ga ik dan over de 25.000 nummers heen..)

 • Profielfoto
  kerelvent

  Voor wie zich afvraagt hoe het vervangen van je eigen bibliotheek (bestaande uit verschillende formaten en bitrates) voor iCloud aac in z’n werk gaat, hier een stuk van Macworld’s Jason Snell:
  http://www.macworld.com/article/163620/2011/11/how_to_upgrade_tracks_to_itunes_match_fast.html

 • Profielfoto
  MathiasB

  Ben ik hier de enige met een lossless iTunes… ?
  iTunes March is dan weggesmeten geld als je al zoveel moeite doet om alles als flac / aiff op je Mac te krijgen…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik zie het nut er wel van in, vooral omdat je op je iPhone maar een fractie hebt staan van alle muziek in je iTunes thuis (ca. 4500 nummers in mijn geval). Je kunt zo als je lang van huis bent van muziek wisselen. Wat wel belangrijk is: kan je op je iPhone je muziek ook deleten? Anders heb je er onderweg niks aan, want eenmaal de ruimte vol, zou je niet kunnen wijzigen!
  Als je elke dag thuis komt, heb je het niet zo nodig, want dan kan je ook gewoon thuis nog even ‘ouderwets’ een lijntje leggen en een paar andere afspeellijsten syncen.
  Bij mij is zeker een derde deel van mijn muziek absoluut niet terug te vinden in iTunes Music Store, dus voor mij is belangrijk hoe die nummers worden heupload naar iCloud. Eerder werd beschreven dat je dit zelf moest uploaden. Uit dit artikel lijkt het alsof iTunes Match het automatisch doet. Hoe zit het nou echt?

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Ik kan mijn aangekochte muziek nog niet opnieuw downloaden vanuit itunes belgische winkel. Stom.

 • Profielfoto
  Tov

  Vraagje: iTunes Match is nog niet beschikbaar in NL, maar hoe zit het met iTunes in de Cloud? M.a.w. je aankopen in de iTunes store zijn dan ook beschikbaar op je andere idevices?

 • Profielfoto
  Japsuh

  @MouseMighty: maar dan koop je toch een iPod classic? Daar past een heleboel op.

 • Profielfoto
  TRML

  Jammer, leek me wel leuk, maar met 60.000 nummers zit ik net iets over die limiet :cry:

 • Profielfoto
  Derzug

  Jammer, vond het als muziek-freak ideaal, maar ik zit al op 45000 tracks. Je bent verzamelaar of niet…

 • Profielfoto
  Siparti

  @Beakerflo
  Je hebt duidelijk geen verstand van zaken, loop alsjeblieft geen onwaarheden te verkondigen.
  Er heerst al enorm veel onduidelijkheid in ons land over de (il)legaliteit van muziek en films downloaden en berichten zoals de jouwe maken het niet duidelijker.

 • Profielfoto
  breen1969

  Vraagje voor de auteur van de overigens goede artikel: wat is 265k? is het niet 256kbps?

 • Profielfoto
  Beakerflo

  @Siparti
  Kom op zeg. Er is een groot verschil tussen onwaarheid verkondigen en het niet helemaal bij het rechte eind hebben. Als jij mij in mijn waarde laat zal ik jou in je waarde laten. Bedankt voor de links. Ik vind het interessante materie.

  Mijn standpunt is: muziek dat je niet heb gekocht of ergens gratis hebt gekregen hoort niet op je computer. Of je het nou illegaal noemt of iets anders, whatever. Ik zie in jouw verhaal niets wat dit standpunt niet tegen spreekt.

  Het wil overigens niet zeggen dat mijn library enkel uit correct verkregen bestanden bestaat.

  En dank je :sarcastic:

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @Baekerflo: in je laatste mail corrigeer je jezelf op een correcte manier door te zeggen “Mijn standpunt is:…”. Iedereen moet namelijk voor zichzelf weten of gedownloade muziek op zijn/haar computer hoort:lol:

 • Profielfoto
  brinkey

  Wellicht gemist, maar ik neem aan dat je voor iTunes Match online moet zijn om je muziekjes af te spelen? Dan zit ik zo aan mijn datalimiet. Dan werkt spotiy met hun offline service handiger.

 • Profielfoto
  Richard74

  Ik blijf lekker bij mijn oude situatie. Ik heb 48.000 nummers die alle 48.000 mp3 zijn en en 320 bitrate hebben en ik vind het prima zo.

 • Profielfoto
  wimbers

  sterker nog, als ik mijn uit niet legale bron verkregen muziek (die ik volledig legaal via usenet heb gedownload) laat matchen, upload (verpreid ) ik feitelijk en ben ik zelf illegaal bezig…

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik begrijp niet dat de telefoonaanbieders (telfort, kpn, tmobile) de iPhone niet goedkoper maken, zodat deze meer verkocht word. Die zullen meer data gaan gebruiken dan andere telefoons….
  .
  2e puntje:
  Ik merk wel dat men bij telfort de verkoop van 16GB stimuleert. In de hoop dat ik meer download?
  Zo zou de 64GB bij Telfort niet eens te leveren zijn!! (zijn er meer mensen die dit te horen kregen in de winkel?)

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wat zou er gebeuren als je een willekeurige muziek opname met een zelfde duur en zelfde gegevens matches met een muziekstuk dat je wilt hebben?!
  Kijkt Apple match naar de info of wordt het a la Shazam gecheckt?

 • Profielfoto
  marcelnijman

  @wimbers: Niet het uploaden is verboden, maar openbaar maken. Dat wil zeggen, op zo’n manier uploaden dat iedereen er bij kan. Daar is hier geen sprake van.