Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 2 november 2011

Mac trojan maakt geld, maar niet voor jou

Anti-virussoftwarebouwer Intego heeft nieuwe kwaadaardige software ontdekt, gericht op Mac-gebruikers. Het is een combinatie van verschillende soorten malware: een trojan horse, een backdoor, een stealer én spyware en heeft de naam DevilRobber gekregen.

Buiten het stelen van inloggegevens doet DevilRobber iets ongewoons. Het maakt Bitcoins. Dit is een virtuele valuta waarbij geld ‘gedrukt’ wordt via een computer-algoritme. Hiervoor is echter veel tijd en computerrekenkracht nodig. DevilRobber gebruikt de rekenkracht van grafische kaarten in geïnfecteerde computers om Bitcoins te maken.

Wie zich weerhoudt van het illegaal downloaden van software hoeft sowieso niet te vrezen voor DevilRobber. De trojan is alleen gesignaleerd als onderdeel van software die via BitTorrent-sites aangeboden wordt. Vooralsnog is het daar gevonden in GraphicConverter 7.4. Als je deze applicatie in de Mac App Store koopt is er dus niets aan de hand. Krijg je het in handen zonder ervoor betaald te hebben. dan zeggen we: eigen schu… je bent gewaarschuwd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mac trojan maakt geld, maar niet voor jou
Sluiten