Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 4 november 2011

Mac-ontwikkelaars nog niet de zandbak in

Sandboxing, vrij vertaald ‘zandbakken’ (als werkwoord). Het is een begrip waar iOS-ontwikkelaars al mee bekend zijn. kortweg komt het er op neer dat een App geen toegang heeft tot andere onderdelen van het systeem buiten de elementen die strikt noodzakelijk zijn. Dat betekent dat het nagenoeg onmogelijk wordt om malware te verspreiden in een sandbox-systeem.

Apple maakte eerder al bekend dat ook Mac applicaties in de Mac App Store ‘gesandboxed’ moeten worden en wel uiterlijk november 2011. Dat leverde veel protest op. Inmiddels is bekend geworden dat er uitstel van executie voor niet-gesandboxte Apps gegeven wordt. Apple geeft ontwikkelaars nu tot maart 2012 de tijd om hun Apps aan te passen. Gebeurt dat niet, dan worden ze alsnog uit de Mac App Store gegooid.

Sommige ontwikkelaars hebben kritiek op Apple’s besluit om sandboxing te eisen. Buiten het feit dat ze hun Apps moeten herschrijven zijn sommigen bang voor bugs en incompatibiliteit als ze gebruik maken van AppleScript of Carbon in hun software. Daarnaast is men bang dat sommige onderdelen van het systeem niet langer toegankelijk zullen zijn voor hun applicaties, terwijl ze die wel nodig hebben om te functioneren.

Daarom heeft Apple nóg een handreiking gedaan naar sandbox-sceptici: er mogen uitzonderingen gevraagd worden op de sandbox-regeling. Wie toegang nodig heeft tot onderdelen die anders afgesloten zouden blijven kan dit aanvragen bij het insturen van de applicatie. Apple beslist dan of die toegang verstrekt zal worden. Dit is echter een tijdelijke maatregel die uiteindelijk uitgefaseerd zal worden.

En zo komen we uiteindelijk uit op de Apple-mantra waar iOS-ontwikkelaars mee hebben leren leven: ‘it’s our way or the highway”, al hebben Mac-ontwikkelaars in tegenstelling tot hun iOS-collega’s nog de vrijheid om hun Apps buiten Apple’s eigen winkel te verkopen.

Reageer op artikel:
Mac-ontwikkelaars nog niet de zandbak in
Sluiten