Mac-auteur Andree Hollander overleden

Door: Koen van Tongeren - 14 reacties

Gisteren is Andree Hollander overleden. Daarmee is een icoon uit de Nederlandse Apple-community heengegaan. Hollander is vooral bekend van de talloze Mac-gerelateerde boeken die hij schreef voor Uitgeverij Pearson. Hij was echter ook online actief en stuurde tot vorige week gratis Mac-tips rond.

OMT sprak vandaag met Annelize van Dijk, Andree’s zakelijk partner waarmee hij een tekst- en ontwerpbureau runde. Zij vertelde hoe Andree sinds de beginjaren een enthousiaste Apple-gebruiker was. Hij schreef bijdrages voor het computertijdschrift SHIFT en ging zelf boeken schrijven uit frustratie over de slechte kwaliteit van wat er tot dan toe beschikbaar was. Zijn boeken waren zowel voor beginners als voor pro’s bedoeld. Zo schreef hij over iLife, Office en iWork maar ook over HTML-5, CSS en programmeertalen.

Volgens Annelize was Andree een ware Mac-fan. Hij was er al snel van doordrongen dat Apple computers niet alleen thuis, maar bijvoorbeeld ook in het onderwijs een grote impact konden maken. Hij verdedigde het merk te pas en te onpas bij ‘MS-Dos-mensen’, maar was tegelijkertijd ook kritisch. Zo kon hij zich er aan ergeren als Apple zich niet hield aan gemaakte afspraken voor ontwikkelaars van software.

Andree was het meest trots op zijn boeken. Behalve kennis van computers had hij ook een groot taalgevoel. Daarmee kon hij moeilijke zaken toch goed uitleggen. Hij was nog lang niet klaar met schrijven en kwam tot het laatste moment met ideeën voor nieuwe boeken bij zijn uitgever.

Andree kreeg afgelopen weekend een herseninfarct, waar hij woensdagavond aan overleed. Hij is 60 jaar geworden. OMT wenst familie en vrienden veel sterkte en zwaait af naar een man die de Mac nóg eenvoudiger heeft gemaakt voor duizenden Nederlandstalige Apple gebruikers.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Arthur345

  Gecondoleerd

  MS-Dos-mensen

  :’)

 • Profielfoto
  DaveFlash

  ~ condoleance ~

 • Profielfoto
  Chorro

  Gecondoleerd.

  Heb van hem een boek liggen over HTML en CSS. Inderdaad een ontzettend goede manier van schrijven en heb daar flink wat van opgestoken.

  60 jaar, best jong nog!

 • Profielfoto
  pim939

  Volgens mij klopt de eerste alinea niet helemaal :sarcastic:

 • Profielfoto
  Pretletter

  Je kon het aan zien komen….

 • Profielfoto
  jamy016

  Ik heb volgens mij inderdaad wel eens wat van die man gelezen, maar ik weet het niet zeker. In ieder geval: gecondoleerd.

 • Profielfoto
  ivanwoerkom

  Ik zal zijn dagelijkse tips missen. Zeker als beginnende apple-gebruiker had je daar heel veel aan.

 • Profielfoto
  BenDover

  Gecondoleerd.
  Zag hem vroeger veel bij Vlasveld computers.

 • Profielfoto
  leavestone

  Mijn oprechte deelneming, inderdaad de tips als vast gegeven gedurende de dag zijn niet meer. Voor geïnteresseerde http://andreehollander.nl/home/index.html prachtige website met name om de inhoud vooral zijn interesses zijn boeiend en erg geschikt om gedurende de koude dagen eens te bekijken. Bovenal is het zorgvuldig, zoals ook de tips waren.

 • Profielfoto
  Uxmal

  Gecondoleerd.

 • Profielfoto
  bonjorno

  gecondoleerd. veel te jong!

 • Profielfoto
  MegaChriz

  Ik had ooit nog de Hypercard-stack “Woorden” van hem gekregen. Toevallig keek ik afgelopen woensdag voor het eerst op zijn website:eek:

  Gecondoleerd.

 • Profielfoto
  vlasveldaad

  Vandaag gehoord van Andree, het is niet te bevatten, wij kennen hem al van het begin Apple, ook schreef hij toen in ons tijdschrift “Shift” waarin hij uitblonk met zijn artikelen en de ingezonden stukken op fouten corrigeerde. Hij kwam wekelijks in de winkel en zelfs in Hazerswoude kwam hij op de fiets langs. Ook cursussen heeft hij begeleid bij ons. Net als Steve Jobs voelt ook dit als een groot verlies voor Apple.
  Veel mensen hield hij op de hoogte met al zijn Apple nieuws mailtjes en niet te vergeten al zijn boeken die hij heeft geschreven. Wij verliezen in hem een eerlijk en oprecht mens, wij wensen zijn familie veel sterkte met dit plotselinge overlijden.

  Aad en Marijke Vlasveld Mol Belgie

  Gecondoleerd

 • Profielfoto
  mbrant

  Heb ook veel van hem Mac-geleerd en was onaangenaam getroffen bij het nieuws van zijn herseninfarct en daaropvolgend; zijn overleden.
  De Mac Tips zal ik missen!
  Via de mail die zijn broer stuurde met die mededelingen heb ik mijn condoleances gedaan.
  Wat een Mac-gemis!
  Bedankt Andree voor al je lessen.