Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 24 november 2011

Mac-auteur Andree Hollander overleden

Gisteren is Andree Hollander overleden. Daarmee is een icoon uit de Nederlandse Apple-community heengegaan. Hollander is vooral bekend van de talloze Mac-gerelateerde boeken die hij schreef voor Uitgeverij Pearson. Hij was echter ook online actief en stuurde tot vorige week gratis Mac-tips rond.

OMT sprak vandaag met Annelize van Dijk, Andree’s zakelijk partner waarmee hij een tekst- en ontwerpbureau runde. Zij vertelde hoe Andree sinds de beginjaren een enthousiaste Apple-gebruiker was. Hij schreef bijdrages voor het computertijdschrift SHIFT en ging zelf boeken schrijven uit frustratie over de slechte kwaliteit van wat er tot dan toe beschikbaar was. Zijn boeken waren zowel voor beginners als voor pro’s bedoeld. Zo schreef hij over iLife, Office en iWork maar ook over HTML-5, CSS en programmeertalen.

Volgens Annelize was Andree een ware Mac-fan. Hij was er al snel van doordrongen dat Apple computers niet alleen thuis, maar bijvoorbeeld ook in het onderwijs een grote impact konden maken. Hij verdedigde het merk te pas en te onpas bij ‘MS-Dos-mensen’, maar was tegelijkertijd ook kritisch. Zo kon hij zich er aan ergeren als Apple zich niet hield aan gemaakte afspraken voor ontwikkelaars van software.

Andree was het meest trots op zijn boeken. Behalve kennis van computers had hij ook een groot taalgevoel. Daarmee kon hij moeilijke zaken toch goed uitleggen. Hij was nog lang niet klaar met schrijven en kwam tot het laatste moment met ideeën voor nieuwe boeken bij zijn uitgever.

Andree kreeg afgelopen weekend een herseninfarct, waar hij woensdagavond aan overleed. Hij is 60 jaar geworden. OMT wenst familie en vrienden veel sterkte en zwaait af naar een man die de Mac nóg eenvoudiger heeft gemaakt voor duizenden Nederlandstalige Apple gebruikers.

Reageer op artikel:
Mac-auteur Andree Hollander overleden
Sluiten