Maak van je iPhone een ‘DSLR camera’

Door: Lucas Raggers - 25 reacties

De iPhone is de populairste camera op Flickr. Dat is niet raar, want je hebt hem doorgaans altijd bij je. Dat kunnen we niet zeggen van een DSLR. Deze grote camera ligt steeds vaker stof te vangen. OMT gaat op zoek naar de middweg: de compactheid van de iPhone en de mogelijkheden van een DSLR.

Op de website photojojo.com vonden we een rariteitenkabinet met accessoires om alles uit de camera van je iPhone te halen. Zo hebben we daar de Telephoto iPhone lens ($35). Hiermee krijg je een 8x zoom toetertje die je dankzij het meegeleverde cover over de lens van de iPhone schuift. Het ziet er niet uit, het werkt wel. Op vimeo vonden we een voorbeeldfilmpje waarbij het ons opvalt dat de kwaliteit behoorlijk goed blijft. Wil je liever een fisheye lens om zoveel mogelijk in beeld te krijgen, dan is deze ook beschikbaar ($25).

Telephoto iPhone Lens

Het kan nog veel absurder, want Photojojo levert ook een adapter ($249) voor normale Canon of Nikon lenzen. Hiermee hoef je je dure lenzen niet weg te gooien. Dankzij deze adapter kun je handmatig scherpstellen en gebruik maken van de kracht van je lenzen. Of dit nu een telelens is of de prachtige scherpte-diepte van een 50mm lens met vast brandpunt.

iPhone SLR Mount

Nu we de juiste lenzen hebben, gaan we op zoek naar een manier om je iPhone op een statief te zetten. Dit levert namelijk het beste resultaat, helemaal bij zoomlenzen en video-opnames. Op studioneat.com vinden we de via Kickstarter gefinancierde Glif Plus ($30). Deze draai je op een statief om er vervolgens een iPhone 4 of 4S in te schuiven.

Glif Plus

Wat nog rest is een zelfontspanner. Hiervoor duiken we de App Store in en downloaden Camera+ (€0,79). Deze populaire app is al meer dan 4 miljoen keer gedownload en bevat naast veel effecten en filters een timer. Zo staan we zelf ook nog een keer op de foto.

Disclaimer: OMT erkent de gevoeligheid van DSLR-bezitters en wil met dit artikel derhalve geenszins suggereren dat een iPhone met opzetstukken een DSLR kan vervangen.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Dustin24

  Déja vu of is dit al een keer aan bod geweest?

 • Profielfoto
  goulashkanone

  Het is een DSLR (Digitale Single Lens Reflex camera):nerd:

 • Profielfoto
  Gehenna

  Het is juist geen DSLR, maar gewoon een grote lens op je iPhone. Er zit niet ineens een spiegel-mechanisme in…

 • Profielfoto
  Di May

  Heb geen iPhone. Nog niet. Vraag me wel al een heel tijdje af of je met een iPhone in raw kunt fotograferen.

 • Profielfoto
  Renko

  Haha geniaal. Ik ben benieuwd naar de eerste bruiloft die was vastgelegd door een ingehuurde iPhone-DSLR fotograaf – “omdat het zo gebruikersvriendelijk is”.

 • Profielfoto
  Domtoren

  Met een iphone kun je niet in RAW fotograferen. De toegevoegde waarde daarvan zou verwaarloosbaar zijn.

  De iphone is superhandig om foto’s mee te maken, vooral omdat hij supercompact is en ik hem altijd op zak heb. Mijn DSLR neem ik alleen mee als ik wéét dat ik ga fotograferen. Ik fotografeer er veel mee.

  Maar als ik toch met een gigantische lens en een statief ga slepen, dan kan die Canon body er ook wel bij. Het voordeel van dit soort fratsen zie ik dus niet.

 • Profielfoto
  dame.blanche

  Déja vu of is dit al een keer aan bod geweest?

  Ik heb hetzelfde gevoel… :slant:

 • Profielfoto
  McPherson

  Beetje jammer idd…

 • Profielfoto
  jobz

  @DiMay, nee je “I shoot RAW” t-shirt moet je uitdoen. Maar waarom RAW?

 • Profielfoto
  barrZ

  @ OMT

  goed dat jullie de disclaimer erbij hebben gezet.
  ik denk dat iedereen met een goede DSLR fotograferen met iPhone ruk vindt.

  @jobz

  ivm bewerkingsmogelijkheid.
  BTW ik heb niet zo’n t-shirt:-)

 • Profielfoto
  ---

  Altijd weer zo negatief over OMT. Wees blij dat ze wat nieuws brengen. Ja ze hebben een stukje herhaling. Nouen, dat jij* hier elke dag zit en alle stukjes leest, geldt nog steeds niet voor iedereen.

  *voor mensen die zich aangesproken voelen.

 • Profielfoto
  Лукас

  En voor de prijs van een iPhone en zo’n lens kun je een prima point-and-shoot kopen!

 • Profielfoto
  1984

  Inderdaad je koopt dan beter een Ultracompacte camera overigens lijkt het idee erg de NEX van Sony (misschien bouwen die er nog een smartphone in,staat zo leuk met een camera aan je oren)

 • Profielfoto
  maconly

  Inderdaad je koopt dan beter een Ultracompacte camera overigens lijkt het idee erg de NEX van Sony (misschien bouwen die er nog een smartphone in,staat zo leuk met een camera aan je oren)

  Geen compacte camera komt in de buurt van een spiegelreflex.

  Met m’n iphone 4 dit jaar een weekend Londen geschoten en best aardige plaatjes maar als ik met m’n Canon 50d op stap bent wordt het stukken beter.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Dit gaat serieus helemaal nergens over. De titel, de repost, de lens zelf… En die disclaimer is wel leuk maar dan nog slaat het als een tang op een varken. Ik kan ook wel gaan roepen dat de iPhone bijna een platenspeler is omdat er muziek op geluisterd kan worden… De lens heeft niks te maken met DSLR. Nog niet een beetje. Nooit niet. Het is krom, klopt niet.


  Disclaimer: OMT erkent de gevoeligheid van DSLR-bezitters en wil met dit artikel derhalve geenszins suggereren dat een iPhone met opzetstukken een DSLR kan vervangen.


  Je hoeft niks te erkennen. Pas gewoon de tekst aan als er wordt gewezen op een stomme fout.

 • Profielfoto
  Ritsurt

  @barrZ

  Niet iedereen hoor, ik heb hier op mij kamer een flinke kast gevuld met 2 Canon body’s en 4 lenzen en ik fotografeer graag met de iphone (4S). Kwaliteit is gewoon heel goed, ik gebruik hem daarom ook steeds meer en het bewerken op de iPhone werkt al helemaal leuk. En het gezeik dat de kwaliteit van iPhones of andere smartphones slecht is vergelijken met compactcamera’s is ook maar met de kudde meelopen, 99% van de mensen die fotograferen met de iPhone of een compact zullen de foto’s toch altijd digitaal opslaan en presenteren, het aantal mensen die daadwerkelijk afdrukken met foto’s van een DSLR is zelfs al klein. Dus die 20 megapixel of RAW functies boeien ook niks.

 • Profielfoto
  ro_me

  Hahaha, eerst die titel ‘maak van je iPhone een digitale Spiegelreflex camera’, En daarna een disclaimer dat een iPhone nooit een dSRL kan vervangen.
  .
  @Ritsurt, bedoel je niet andersom?! Beweren dat de iPhone 4s een goede camera aan boord heeft, die te vergelijken is met een compact camera, is met de kudde meelopen. De iPhone 4s is totaal niet geschikt om plaatjes te schieten, en dan maakt het helemaal niet uit hoe je ze opslaat, bewerkt, afdrukt of wat dan ook.

 • Profielfoto
  Di May

  Dus, als ik het goed begrijp, zijn de fotografische kwaliteiten van de 4S super voor ’n iPhone, maar komen ze nog niet in de buur van, zeg maar ’n 40D. Vanwaar dan al die vergelijkende artikels die suggereren dat de 4S competitief is met een DSLR ?

 • Profielfoto
  storbuzs

  Das zowat net hetzelfde als een goei zwitsers zakmes… Je kan er veel dingen mee doen, sommige zelfs goed… Maar het echte gereedschap kan je er nooit mee vervangen…
  Ik trek toch liefst foto’s met men EOS 50D voor de serieuze zaken, en met men iPhone4 de gelegenheidskiekjes… (die overigens ook zeer goed van kwaliteit zijn :))

 • Profielfoto
  MadDonna

  Is er hier dan niemand die enthousiast de duinen is ingedoken, met of zonder dame, om mooie natuurfoto’s te maken?
  Het is mij namelijk al een paar keer overkomen dat ik in de duinen er achter kwam dat ik een hele goede camera bij me had,maar geen geheugenkaartje. Dan, is dit natuurlijk een goede redder in nood. Alleen een beetje dure redder in nood.

  Ik vind de getoonde foto’s niet verkeerd, moet ik zeggen.

 • Profielfoto
  Plus

  Sommige dingen moet je niet te serieus nemen.:lol:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  OK. Heb je alles eindelijk klaar…
  Lens erop?
  Geen stof erop?
  statief vast?
  Lichtinval goed?
  Geen reflecties?
  ….
  ….
  ….
  SHIT WELKE IDIOOT BELT MIJ NU INEENS! ROT TOCH OP IK BEN AAN HET FOTOGRAFEREN! :wink::slant:
  .

 • Profielfoto
  MrHammond

  De gevoeligheid ligt niet zo zeer bij deze DSLR-bezitter, als bij de sensor van m’n DSLR, daar kan ook de iPhone 4S echt niet tegenop hoor:wink:

  Nee, ipv m’n geld te verspillen aan dit soort speelgoed, toch liever een echte DSLR hoor…

 • Profielfoto
  Di May

  & MrHammond : Maar als je een telefoontje koopt, en je krijgt er een (reserve)fototoestelletje zomaar bij, is dat dan geldverspilling ? Of ’n goede deal ?