Leerkrachten betalen mee aan iPads in klas

Door: Lucas Raggers - 24 reacties

Pilots. Het lijkt een nieuw fenomeen in het onderwijswereldje. Zodra een school beseft dat het met de tijd mee moet, worden er pilots uitgezet. Zo ook op basisschool Het Slingertouw in Heerenveen. Hier wil men iPads in de school halen. Kennisnet interviewde directeur Bennie van der Schaaf.

Dat ieder dubbeltje wordt omgedraaid in het onderwijs blijkt wel uit de wijze van financiering van de iPads. Docenten betalen namelijk uit eigen zak de helft van de aanschafkosten. De school betaalt de andere helft op voorwaarde dat de iPad wel ook op school wordt gebruikt.

Het team van OBS Het Slingertouw

Maar waarom een iPad? “Het apparaat is handzaam, makkelijk, overzichtelijk, je kan geen fouten maken en het apparaat werkt altijd. Geen fouten kunnen maken nodigt uit tot experimenteren. Inmiddels printen we onze vergaderstukken niet meer en de iPad werd ook metéén ingezet in de klas. Zo leren wij ook weer van de kinderen. ”

Directeur Bennie heeft ook nog tips voor andere scholen die denken aan het gebruik van iPads in hun klassen: “Toon lef. Wacht niet af. Denk niet ik wacht eerst op de iPad 3 of op het nieuwe besturingssysteem of op een goedkopere versie of op de ontwikkeling van een Android tablet. Er is dan altijd wel een reden om niet tot actie over te gaan. We leven nu, dus moeten we nu lef tonen.”

Amen. Lees het hele interview met Bennie van der Schaaf.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Je bedoelt dat de school de helft van je iPad betaalt? Wow. Dat wil ik in België wel eens zien gebeuren.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Die mevrouw rechts met witte broek is de enige die nog wat geld over had om fatsoenlijke kleding te kopen.
  Die meneer in het midden is zo uit zijn bed gerold.

 • Profielfoto
  HappyUser

  @stevej0bs: Wat ’n nichterige opmerking, zielig hoor!

 • Profielfoto
  klonic

  @ Stevej0bs,
  Om een of andere reden dacht ik ook zoiets.

  Ook apart dat er achteraan wat mensen staan die de doos laten zien.

  De kop is niet helemaal correct: ‘Leerkrachten betalen mee aan iPads in klas’. Er staat namelijk dat de school de helft betaalt op voorwaarde dat de leerkrachten de ipad wel in de klas gebruiken. Dit roept meteen de vraag op of die achterste leerkrachten gekozen hadden om geen iPad te kopen en daarom met de doos op de foto moesten.

 • Profielfoto
  JTD

  @STEVEJ0BS,
  Wat een onzin zeg. Kun je niks beters verzinnen dan alleen maar kritiek uiten op het uiterlijk. Echt een Apple fan.

  Ik vind het wel een goed initiatief van de school, maar de bewoordingen zijn niet helemaal juist. Ook niet in het interview zelf: de leerkrachten moesten de helft meebetalen op voorwaarde dat de iPad in de klas gebruikt werd. Dan zou ik zeggen: Nou school, betaal het lekker zelf.
  Eigenlijk had Bennie moeten zeggen: de school betaald de helft mee op voorwaarde dat de iPad in de klas gebruikt wordt. Een nuance verschil, maar wel eentje die er toe doet.

 • Profielfoto
  ocramarco

  Alhoewel ik opgegroeid ben tussen de computers, snap ik nog steeds niet wat er mis is met pen en papier. Wat gaan we doen met de iPad? Wordt het onderwijs daar beter van?

 • Profielfoto
  JTD

  Ja, het is voor de leerkrachten veel makkelijker om lesstof aan te bieden.
  Pen en papier blijven voor het schrijven van de kinderen onontbeerlijk.

  Het digibord is ook zo’n goed voorbeeld als je het over verrijking hebt van de aangeboden lesstof. Het internet staat vol met oefeningen, praktijkvoorbeelden etc waarmee de leerkracht zijn voordeel kan doen. En daarmee dus ook de leerling in het voordeel plaatst.

  Ander voordeel dat deze school aanhaalt is dat de notulen niet meer uitgeprint worden. Denk je eens in wat dat voor een kosten besparing oplevert! Geld dat voor leermiddelen ingezet kan worden.

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  Ik als docent in het MBO en HBO onderwijs vind de ipad een heel erg handig hulpmiddel. Natuurlijk is er helemaal niets mis met pen en papier. Uiteindelijk zijn het allemaal hulpmiddelen die ervoor zorgen dat je de lesinhoud over kan brengen.

  Ik vind het grote voordeel van de ipad dat ik niet met hele bergen boeken hoef te slepen. Alleen tijdens de lessen vaktechniek koken op niveau 3 zelfstandigwerkend kok heb ik vijf boeken per dag nodig. Deze passen amper in mijn rugtas.

  Voor de aardigheid gebruik ik ook de ipad van de jaren tachtig nog wel een in mijn les. De overhead projector. Jammer genoeg heb ik geen flip-over meer.

  Vooral de MBO leerling is een beelddenker. Dus digitale hulpmiddelen zijn erg makkelijk om je lessen te ondersteunen met (bewegend) beeld.

 • Profielfoto
  Afroman

  Alhoewel ik opgegroeid ben tussen de computers, snap ik nog steeds niet wat er mis is met pen en papier. Wat gaan we doen met de iPad? Wordt het onderwijs daar beter van?

  Mijn school/opleiding is onwijs gericht op Apple, gadgets, computers,social media en internet. Alle readers zijn digitaal, passief of interactief, intern mailsysteem, roosterwijzigingen. Het is zoveel makkelijker. Ook voor aantekeningen die je maakt en direct synct met de cloud. Maar het ligt er totaal aan wat voor opleiding je doet hoor.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  @klonic
  Wel goed opgemerkt!

  @jtd + HappyUser
  Je gaat toch niet op sandalen voor de klas staan. Een beetje netjes erbij lopen is toch niet teveel gevraagd. Een leraar is voorbeeldfunctie.

 • Profielfoto
  THX-1138

  @klonic
  Wel goed opgemerkt!

  @jtd + HappyUser
  Je gaat toch niet op sandalen voor de klas staan. Een beetje netjes erbij lopen is toch niet teveel gevraagd. Een leraar is voorbeeldfunctie.

  Het feit dat je de beeltenis van een ander hebt genomen als avatar, geeft te denken over je eigen verschijning..

 • Profielfoto
  Afroman

  @klonic
  Wel goed opgemerkt!

  @jtd + HappyUser
  Je gaat toch niet op sandalen voor de klas staan. Een beetje netjes erbij lopen is toch niet teveel gevraagd. Een leraar is voorbeeldfunctie.

  Wat is er mis met je eigen stijl hebben?

 • Profielfoto
  JTD

  @STEVEJ0BS,
  Voorbeeldfunctie? Ja: niet schelden, stoppen voor roodlicht, netjes praten, respect tonen, etc
  Maar daar hoort mode volgens mij niet bij hoor.

  Jij denkt écht alleen maar in ‘buitenkantjes’. Tja, dan zul je het nog erg moeilijk krijgen in deze wereld.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Het is slechts mijn mening dus maak jullie niet zo druk!
  Iedereen heeft eigen stijl en smaak. Je moet er gewoon beetje verzorgd en representatief bij lopen vind ik. In ieder geval niet op sandalen.
  Als ik zo op mijn werk kom dan word ik naar huis gestuurd.

 • Profielfoto
  JTD

  Het is slechts mijn mening dus maak jullie niet zo druk!

  Oh dus dan is het goed…?

 • Profielfoto
  thijsvanzwam

  ik werk ook in het onderwijs, op een school waar de ICT nog slechter is geregeld dan de waterdichtheid van de Titanic. Wij betalen als afdeling €5000,- per windows xp pc en dan nog eens €20,- per call die we aanmaken als er wéér eens iets niet werkt, aan een grote demand organisatie met het Nederlandse hoofdkantoor in Utrecht. Je zou toch zeggen dat we voor dat geld op z’n minst wel een WIFI netwerk zouden hebben maar nee… zelfs dat niet. Een iPad bij ons op school zal er pas komen zodra versie 20 uitkomt… en dan moet de ondersteuning nog geregeld worden…

 • Profielfoto
  javga

  Hulde voor deze school!

 • Profielfoto
  pim939

  Mijn school doet het ook

 • Profielfoto
  JTD

  Ja pim939, in het voortgezet onderwijs wordt al volop geëxperimenteerd met tabletcomputers. Dat is de eerste zin van het volledige interview als je op de link klikt.
  Wat het nu zo bijzonder maakt en dus als nieuws gezien kan worden is dat het hier om een basisschool gaat.

 • Profielfoto
  vanquish

  Bij ons op school wordt in navolging van enkele studenten de iPad nu ook faculteit breed ingezet door alle medewerkers…..

  Keer zeiden van de medaille….
  Duurde niet lang voordat de eerste in duizend stukken op de grond lag.
  (denk aan dagen, niet weken)

 • Profielfoto
  polansky

  Iedereen roept hier maar hulde, maar ik vind het eigenlijk een beetje vreemd dat een school van een leraar verwacht dat je maar even de helft meebetaald aan een pilot project.

  Als een werkgever van je verwacht dat je een bepaald hulpmiddel gaat gebruiken voor je werk, dan is het aan de werkgever om dat hulpmiddel aan te schaffen. Dan zeg je niet 50/50 doen?

  Ik zou er dan in ieder geval voor passen en tegen die werkgever zeggen dat hij zo’n ding in een heel klein gaatje kan stoppen waar de maan niet schijnt. Dan krijgen die leerlingen maar geen les met zo’n ding. Dan maar geen nieuwe onderwijsvorm. Met pen, papier en een bord waarop je kunt schrijven is iedereen hier groot geworden.

 • Profielfoto
  RhdSwchrn

  Ik volg OMT nu al een tijdje, maar vond het nu maar eens tijd om me eens aan te melden en een reactie achter te laten.

  Ik ben student op een universiteit en gebruik zelf met veel plezier een iPad. Naast privé-gebruik, is het een ideaal apparaat om tijdens colleges aantekeningen te nemen, en om opdrachten uit te schrijven tijdens bibliotheeksessies.

  Bij onze werkgroepbijeenkomsten, echter, is bijna een tegengestelde beweging gaande. Tutoren lijken een steeds grotere afkeer te krijgen voor nieuwe technologie. Aanvankelijk werden notebooks en netbooks verboden (omdat ze voor te veel afleiding zouden zorgen), en sinds kort zijn ook tablets om diezelfde reden verboden. Ik heb het over dezelfde universiteit die groene lampen in al zijn lantaarns draait in de maand november, om te tonen hoe ze groen ze wel niet is, die zijn studenten dwingt alle blokboeken en uitwerkingen uit te draaien.

  Je mag er toch wel van uit gaan dat studenten niet op Facebook zullen zitten tijdens dergelijke bijeenkomsten? Een iPad verbieden lijkt mij tegen de tijdsgeest in…

 • Profielfoto
  jobz

  Pas op voor STEVEJ0BS hoor, hij denkt hip te zijn, maar had vroeger zo’n vies kort baardje. Echt geen gezicht. Daarom kat hij zo op de man met de baard :sarcastic: En hij draagt altijd hele slechte schoenen met verkeerde sokken.

  On-topic: mooi toch, die iPad in de klas. Wij hadden vroeger 1 MSX computer van Philips in de klas met een modern topografieprogramma van toen. Ik denk dat de iPad heel wat meer kan, voor een fractie van de prijs.

 • Profielfoto
  Rickje

  Ik ben het in deze eens met Steve Jobs.