Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 7 november 2011
Leestijd: 1 minuut

Krijgt Apple Duits koekje van eigen deeg?

Drie maanden terug troffen Apple en Samsung elkaar voor de Duitse rechter. De aanklacht: Samsung’s tablet leken teveel op Apple’s iPad, de eis: Samsung moest stoppen met de verkoop van tablets in Duitsland, het resultaat: Samsung’s Galaxy Tab werd van de Duitse markt gehaald. Nu lijkt het zelfde te gebeuren, maar zit Apple zelf in het beklaagdenbankje en is Motorola de aanklager.

Motorola Mobility, de maker van mobiele telefoons en tablets die onlangs door Google is opgenomen, heeft Apple voor een Duitse rechtbank beschuldigd van het overschrijden van twee patenten die het bedrijf in handen heeft. Het zou gaan methodes van data-overdracht en -synchronisatie. De rechter heeft Motorola hierover voorlopig in het gelijk gesteld omdat Apple niet op tijd met een weerwoord op de aanklacht kwam. Betekent dat lege iPhone- en iPad-schappen in Duitsland?

Voorlopig lijkt het erop dat Duitsers nog steeds hun geliefde iOS-gadgets kunnen kopen. Om te beginnen krijgt Apple nog de kans om een uitstel van een verbod aan te vragen. Daarnaast zou een eventueel verbod alleen de Duitste online Apple Store en fysieke Apple Stores aangaan. Motorola heeft namelijk het Amerikaanse moederbedrijf Apple Inc. aangeklaagd terwijl de verkoop aan bijvoorbeeld Premium Resellers via Apple Deutschland GmbH verloopt. Mocht het verbod dus toch doorgaan, dan kunnen Premium Resellers, Media Markt, Saturn etc. gewoon iPhones en iPads blijven verkopen.

Wel blijft de vraag staan waarom Apple de deadline heeft laten verstrijken om zich te verdedigen tegen Motorola’s aanklacht. Een reden zou kunnen zijn dat Apple’s juristen zich focussen op een identieke rechtszaak die op dit moment tegen de Duitse tak gevoerd wordt, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat Apple’s weerwoord (nog) niet sterk genoeg was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Krijgt Apple Duits koekje van eigen deeg?
Sluiten