Krijgt Apple Duits koekje van eigen deeg?

Door: Koen van Tongeren - 16 reacties

Drie maanden terug troffen Apple en Samsung elkaar voor de Duitse rechter. De aanklacht: Samsung’s tablet leken teveel op Apple’s iPad, de eis: Samsung moest stoppen met de verkoop van tablets in Duitsland, het resultaat: Samsung’s Galaxy Tab werd van de Duitse markt gehaald. Nu lijkt het zelfde te gebeuren, maar zit Apple zelf in het beklaagdenbankje en is Motorola de aanklager.

Motorola Mobility, de maker van mobiele telefoons en tablets die onlangs door Google is opgenomen, heeft Apple voor een Duitse rechtbank beschuldigd van het overschrijden van twee patenten die het bedrijf in handen heeft. Het zou gaan methodes van data-overdracht en -synchronisatie. De rechter heeft Motorola hierover voorlopig in het gelijk gesteld omdat Apple niet op tijd met een weerwoord op de aanklacht kwam. Betekent dat lege iPhone- en iPad-schappen in Duitsland?

Voorlopig lijkt het erop dat Duitsers nog steeds hun geliefde iOS-gadgets kunnen kopen. Om te beginnen krijgt Apple nog de kans om een uitstel van een verbod aan te vragen. Daarnaast zou een eventueel verbod alleen de Duitste online Apple Store en fysieke Apple Stores aangaan. Motorola heeft namelijk het Amerikaanse moederbedrijf Apple Inc. aangeklaagd terwijl de verkoop aan bijvoorbeeld Premium Resellers via Apple Deutschland GmbH verloopt. Mocht het verbod dus toch doorgaan, dan kunnen Premium Resellers, Media Markt, Saturn etc. gewoon iPhones en iPads blijven verkopen.

Wel blijft de vraag staan waarom Apple de deadline heeft laten verstrijken om zich te verdedigen tegen Motorola’s aanklacht. Een reden zou kunnen zijn dat Apple’s juristen zich focussen op een identieke rechtszaak die op dit moment tegen de Duitse tak gevoerd wordt, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat Apple’s weerwoord (nog) niet sterk genoeg was.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  voor mij mogen ze ook eens een veeg uit de pan krijgen,
  iedereen gebruikt gelijke middelen, dus als ze “verliezen” is dat met gelijke argumenten en redeneringen.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Het word tijd dat Apple met beide voeten weer op de grond getrokken word

  Een dikke rechtzaak verliezen is een goede les tegen Apple’s Arrogantie

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Gewoon een beetje dom…..!
  Niet gewend van Apple dat ze er niet bovenop zitten met hun advocaten.

 • Profielfoto
  vogel

  Ooit vocht Apple tegen de monopoliepositie van Microsoft, maar als het zo doorgaat mogen ze uitkijken dat ze niet zelf de nieuwe Microsoft worden. Die rechtszaken houden elke vorm van innovatie en keuzevrijheid voor de consument tegen.

 • Profielfoto
  remcovanravenswaaij

  Het is gewoon moddervechten. Beide worden hier niet beter van en ik als consument al helemaal niet.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik wou dat men (Apple, Motorola, Samsung, Nokia, etc.) eens ophield met elkaar beschuldigen van patentbreuk. Om eerlijk te zijn zie ik sowieso verrekte weinig in patenten op software, maar dit gemierenn**k leidt alleen maar af van waar deze bedrijven eigenlijk mee bezig zouden moeten zijn: innoveren en produceren!

 • Profielfoto
  poing

  Apple schopte altijd tegen microsoft maar ze beginnen er nu aardig op te lijken.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  In de biografie kun je lezen dat SJ al op vroege leeftijd een aversie had tegen personen die een bepaalde macht hadden en hem vertelden wat wel en niet goed was. Maar zijn eigen werkwijze waarop hij ideeën van andere afwees en die van hem zelf er door duwde heeft het huidige beleid van Apple bepaald:
  .
  Kei en kei hard de concurrentie te lijf gaan.
  .
  Hoe anders was Apple geweest als mensen zoals SW er iets meer te zeggen hadden. Ik ken natuurlijk de geschiedenis van Apple, maar die biografie is toch wel een aardige eye-opener….
  .
  Los daarvan hebben de bureaus die patenten moeten (goed)keuren en later toekennen er ook schuld aan. Dit hele patenten systeem is verrot tot en met en staat innovatie in de weg! Men kent patenten toe aan vaak heel triviale en algemene zaken.
  Neem b.v.b. het patent op ‘data overdracht’. Wat is dat? Nou dat is dus het brengen van data van A naar B om het simplistisch te zeggen. Dat omvat alles van rooksignalen of de tam tam tot aan Wi-Fi toe met ergens tussenin de radio en TV. Dat betekend dus dat als het voor de indianen mogelijk was geweest patent aan te vragen op rooksignalen iedereen die tijdens kamperen een kampvuur had aangeklaagd kon worden omdat dat te veel leek op het ‘apparaat’ dat de indianen gebruiken.
  Dus waarom is dat patent in eerste instantie toegekend? Het is grote onzin dat zoiets algemeens kan worden gepatenteerd!

 • Profielfoto
  mowat

  Een bedrijf als Apple moet al zijn energie steken in goede computers e.d. op de markt brengen en al de rest tot een minimum beperken. Al de tijd en het geld dat ze steken in rechtszaken doen ze tekort aan hetgeen de klant echt wil hebben.

 • Profielfoto
  iNicky

  Door dit gedoe vind ik Apple al heel wat minder cool

 • Profielfoto
  iMarkb

  +1 Hendrik Ijzerboot!

  Ik vind het juist goed dat ze eigenlijk indirect Steve Jobs nog betrekken in het bedrijf, want hij dacht daar inderdaad op die manier over. Dat ze ‘die manier’ voortzetten in het bedrijf vind ik juist geweldig en zeker als eerbetoon aan Steve Jobs!

 • Profielfoto
  iMarkb

  Trouwens, dat Apple niet reageerde zit vast een zeer goede reden achter! Ben benieuwd of we die ooit nog te horen krijgen, maar ga maar uit van een of ander systematisch plan, anders hadden ze zich echt wel laten horen hoor!

 • Profielfoto
  iTunes.Apple

  Echt je wordt er niet goed van zeg!

 • Profielfoto
  iFlorens

  Ach, volgensmij is dit het waar Google het uiteindelijk om is gegaan..

 • Profielfoto
  sedikit

  Oei! Ik kan me nog zeer goed herinneren dat, als je zo ‘negatief” over Apple sprak(zoals sommige commentaren hierboven) , je min of meer gestenigd werd door je medeforum-leden….

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Zoals gezegd: de biografie is een eye-opener, want nu weten we ook (haast) alles wat we niet mochten weten, en dat zijn nogal wat negatieve dingen…