‘iPhone 5 wordt Steve’s Last More Thing’

Door: Koen van Tongeren - 43 reacties

De iPhone 4S werd door fans omgedoopt tot iPhone Fo(u)r Steve toen Apple’s CEO één dag later overleed. Het zou immers het laatste Apple product zijn waar hij zelf intensief aan gewerkt had, maar is dat wel zo? Volgens Cnet was het niet de 4S maar de iPhone 5 waar Steve zich tot zijn laatste snik mee bemoeid heeft. Een analist vertelt de website dat de 4S nauwelijks aandacht kreeg van Steve omdat hij zelf aanvoelde dat zijn tijd beperkt was.

Business Insider onderschrijft dit. Volgens de site leek het tot 3 maanden van te voren dat niet de  iPhone 4S maar de iPhone 5 uitgebracht zou worden.  Een (naar eigen zeggen) betrouwbare bron heeft dat verklaard. Hij of zij zou een prototype van de iPhone 5 in handen gehad hebben. Het model was platter, had een 4 inch scherm en een capacitieve homeknop. Medewerkers van Apple zouden deze bron verteld hebben dat het uiteindelijke model een 10 megapixel camera en een 4G-dataverbinding zou krijgen. De buitenkant zou van Liquid Metal gemaakt worden, in verschillende kleuren. Deze beschrijving zou passen bij de hoesjes van Chinese makelij die eerder dit jaar uitlekten. 

Waarom kondigde Tim Cook in oktober dan toch een iPhone 4S en geen 5 aan? Volgens de bron van Business Insider gaat het gerucht onder Apple-medewerkers dat Steve niet tevreden was met het grotere scherm. Door verschillende formaten iPhone te maken zou er ongewenste differentiatie voor App-ontwikkelaars ontstaan. Zij zouden verschillende versies van hun Apps moeten maken. Android- en Windows Phone 7-ontwikkelaars kennen dit probleem al. Tegelijkertijd hoeft het hebben van een groter scherm geen probleem te zijn, zolang de verhouding maar 3:2 blijft. De resolutie van het scherm is immers eerder al aangepast toen de iPhone 4 met het retina beeldscherm uitkwam.

Daarmee blijft het dus de vraag wat de échte beweegreden was om een iPhone 4S in plaats van een iPhone 5 op de markt te brengen en wanneer Steve’s laatste meesterwerk wél het levenslicht zal zien.

Reacties

43 reacties
 • Profielfoto
  SMac

  Postuum blijven verbazen! Ik wil ‘m!

 • Profielfoto
  elisa9180

  daar zat ik dus op te wachten heb al paar foto’s gevonden op het net en als deze echt volgend jaar uit ha komen zal ik daar speciaal voor in de rij staan om deze eerste en voor al te kopen

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Kijk, mijn tip is gezien!;)

  Of hadden jullie het al eerder bedacht :P?

 • Profielfoto
  elisa9180

  ik had het al eens gelezen toen steve juist dood was

 • Profielfoto
  Jesper

  En natuurlijk het meesterwerk van Jony Ive:grin:

 • Profielfoto
  BenDover

  Even simpel:
  Denken ze nu echt dat ze pas 3 maanden van tevoren een besluit gaan nemen welke iPhone ze gaan uitbrengen? Als ze de 5 hadden uitgebracht waren er al lang onderdelen besteld bij de leveranciers, staan die nu in het magazijn voor een jaar?
  De 4S stond gewoon op de planning, miljoenen onderdelen zijn er voor besteld.
  Steve zal waarschijnlijk wel aan de 5 gewerkt hebben omdat die een ander uiterlijk zou krijgen (als dat waar is).
  Laatste jaren wisselt Apple minder met modellen, kijk maar naar alle Macintosh computers.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Misschien dat ik volgend jaar ook weer voor een iPhone ga, als dat 4” scherm er gaat komen (liever nog groter =))

 • Profielfoto
  Afroman

  iPhone 4s is oud!

 • Profielfoto
  pim939

  Mischien komt die ook wel weer gewoon over 2 jaar

 • Profielfoto
  joostvg

  Als ik iets NIET hoop is dat de iPhone 5 een 4″ scherm krijgt!

 • Profielfoto
  nvrooij

  Tegelijkertijd hoeft het hebben van een groter scherm geen probleem te zijn, zolang de verhouding maar 3:2 blijft. De resolutie van het scherm is immers eerder al aangepast toen de iPhone 4 met het retina beeldscherm uitkwam.

  Deze opmerking houd volgens mij geen stand. Verhouding is verhouding een ander begrip dan afmeting. De interface elementen zijn op een retina scherm nog steeds even groot. Wanneer de afmeting van het scherm veranderd betekend dat ook de interface gaat veranderen.

  Een groter scherm met grotere knoppen en text is waarschijnlijk niet het gewenste resultaat van een groter scherm. Het lijkt me meer logisch dat je dan ook meer content wilt kunnen weergeven. In dat geval zal de interface van elke app dus moeten worden aangepast.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik denk dat de iPhone 4S nu dus de prijs heeft van de iPhone 5. Mede daardoor is die winstmarge ook zo extreem hoog.
  De iPhone 4S was dan bedoeld om mensen met minder geld aan te spreken waardoor je weer een nieuwe markt aanboort.
  De iPhone begint op deze manier wel een beetje een melkkoe te worden terwijl het juist de concurrentie aan moet gaan door te innoveren. iPhone 4S vind ik niet innovatief genoeg t.o.v. iPhone 4.
  De concurrentie is de grootste winnaar denk ik.

 • Profielfoto
  Gezellig

  Zucht. De iPhone 4S is de iPhone 5.
  Als een S uitvoering niet meetelt in de nummering, wat is dan de iPhone 3?

 • Profielfoto
  JeroenNoten

  @Gezellig: dat de iPhone 4S de vijfde generatie iPhone is, wil nog niet zeggen dat die ook zo heet. Het kan best dat de zesde generatie iPhone 5 gaat heten, de tweede generatie heette immers ook iPhone 3G.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Zucht. De iPhone 4S is de iPhone 5.
  Als een S uitvoering niet meetelt in de nummering, wat is dan de iPhone 3?

  Jij telt het aantal iPhones terwijl de meeste mensen de iPhone bij naam noemen.
  Ik ben wel benieuwd hoe jij de nieuwste iPod noemt dan…

 • Profielfoto
  Edwin377

  @Gezellig: dat de iPhone 4S de vijfde generatie iPhone is, wil nog niet zeggen dat die ook zo heet. Het kan best dat de zesde generatie iPhone 5 gaat heten, de tweede generatie heette immers ook iPhone 3G.

  Die logica snap ik niet. Ik zou denken:

  1: iPhone 2G
  2: iPhone 3G (3G netwerk)
  3: iPhone 3Gs
  4: iPhone 4
  5: iPhone 4s
  6: iPhone 6 bij consequente nummering en 5 als je de s als een plus versie van het vorige model ziet. Maar dat klopt niet met het eerdere rijtje. Bovendien klinkt iPhone 6 marketingtechnisch ook nog eens nieuwer!;)

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Het gaat er niet om of de naam van de iPhone correspondeert met het versienummer. Het gaat erom hoe de naam is gepositioneerd in het hoofd van de consument. Xbox 2 heet Xbox 360. En de nieuwste TV van Phillips heet niet Philips 100304 maar Ambilight (of weet ik veel wat).
  Hoe dan ook. Bijhouden van een versienummer in productnaam lijkt mij sowieso niet toekomstbestendig. Ik denk dat de iPhone uiteindelijk ook geen nummer meer heeft over 25 – 50 jaar:-P

 • Profielfoto
  klaasb

  De volgende iphone wordt gewoon de iphone S
  met de s van Steve

 • Profielfoto
  JoelCoster

  Hoezo iPhone 5, de iPhone 4 was de 4e, de 4s is de 5e, dus de volgende iPhone zou de iPhone 6 moeten zijn

 • Profielfoto
  SunKeeper

  /CARE

  Op iedere iPhone staat gewoon “iPhone”.

  Dus het maakt Apple waarschijnlijk weinig uit hoe die heet, maar het moet wel uit elkaar te houden zijn.

 • Profielfoto
  roger767

  apple kan toch dezelfde resolutie houden van de 4s en toch een 4 inch scherm erin proppen in de iphone 5. Dan hoeven de apps niet aangepast te worden.

 • Profielfoto
  ming

  cool liquid metaal! Kan ik mijn iphone eindelijk laten vallen en meteen weer opvangen!
  http://youtu.be/rOEBR3DcqN0

 • Profielfoto
  ming

  oh, nee dan moet de vloer van liquid metaal zij ;/
  :sarcastic:

 • Profielfoto
  Jens

  De iPhone 4S is volgens mij op de markt gekomen omdat veel mensen vast zitten aan een 2-jaar abo. Daarom lijkt mij de lancering van een iPhone 5 tactisch niet goed gezien. Ten slotte, iPhone4S is er ook omdat iedereen dit wou (niet zozeer de iPhone 4S hoe die er nu uitziet, gewoon een nieuwe iPhone). Apple wou aan deze verwachting voldoen. Volgens sommigen slaagden ze bij Apple hierin, andere hadden een gloednieuwe iPhone verwacht. We zullen zien wat 2012 ons brengt:-)

 • Profielfoto
  Byzantic

  GVD

  Ik wil een nieuwe gsm, heb momenteel een HTC Tattoo (= brol).
  Al zo lang wil ik een iPhone, maar aangezien de concurrentie afkomt met betere hardware begin ik zwaar te twijfelen.

 • Profielfoto
  GT1988

  Alles behalve een 4″ scherm! Bah die halve iPad’s die Samsung gebruikers tegen hun hoofd aan drukken. Het blijft een telefoon geen tablet. Daarbij kun je hem dan volgens mij ook helemaal niet meer bedienen met één hand (wat al moeilijk gaat met de iPhone).

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Het scherm van de HTC Desire HD vond ik echt heel mooi, net groot en net klein genoeg om als telefoon door te kunnen. Zou het niet erg vinden als Apple met zoiets kwam, maar ik val hoe dan ook net buiten de boot want mijn abbo verloopt in juli. Dus dan zit ik weer twee jaar aan een 4s vast. Dus dat wordt dan een iPhone 5s voor mij:P

 • Profielfoto
  joblamie

  @gezellig @ikikjoel:

  Eindelijk eens iemand die er hetzelfde over denkt als ik. Want met welke intentie zou Apple in godsnaam hun zesde iPhone de iPhone5 noemen. Ik zie het al voor me bij de keynote: “Dames en heren, hierbij presenteren wij onze 6e iPhone en we noemen hem… (tromgeroffel): De iPhone 5!

  Yeah right…

 • Profielfoto
  Sjurkie

  @Jens
  Zo denk ik er ook over. Wie kopen een 5 als deze nu uitgekomen was? Naast nieuwe applaars de eigenaars van een iPhone 3 en de fanboys met een 4. Vrijwel dezelfde markt als voor de 4s: nieuwe applaars, iPhone 3 gebruikers en (iets minder) fanboys met een 4. Daar valt weinig te winnen, daarom is het veel slimmer om voort te borduren op een groot deel van de huidige techniek en daardoor veel winst te maken. Deze winst kan dan weer in de ontwikkeling van de 5 gestoken worden, die logischerwijs in 2013 wordt opgevolgd door de 5s;)

 • Profielfoto
  ---

  Heb hier nu een weekje een Samsung Galaxy Note op de proef.
  Scherm is wel iets aan de grote kant, maar toch valt er prima mee te leven.
  4” zou een prima uitkomst zijn. (5,3” is echt te groot)
  Toch ben ik in twijfel gebracht door het scherm, want je kunt zeggen wat je wilt over die samsungs, het scherm is zo ontzettend mooi. Het besturingssysteem daar in tegen weer niet.. Anders had ik het waarschijnlijk wel geweten..

 • Profielfoto
  JeroenNoten

  Ik zei ook niet dat het mij logisch leek dat ze de 6e iPhone 5 zouden noemen, maar ik doelde erop dat de naam niet per se de generatie aan hoeft te duiden. Echter, ik zou er niet van opkijken als ze de volgende iPhone 5 gaan noemen.

  @joblamie: meestal zeggen ze dat niet op die manier, maar noemen ze hem alleen bij naam.

 • Profielfoto
  McJohn

  Liquid Metal? Toch geen T1000 (voor wie de Terminator films kent) in verscholen eh!:cool:

 • Profielfoto
  joostvg

  @Cloudserver: waarom val je dan buiten de boot? Als je abbonement verlopen is dan loopt deze gewoon door en kun je op een later tijdstip verlengen:)

 • Profielfoto
  joostvg

  Cloudsurfer, dus…:D

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik acht het heel goed mogelijk dat het eerst de bedoeling was de iPhone 5 wél tegelijk met de iPhone 4S (let op mensen: met grote S) uit te brengen, maar dat er idd redenen waren dit niet te doen. Overigens is een tweejarige cyclus van een echt nieuw model wel slim voor de bulk van de kopers, die meestal vastzitten aan een 2-jarig abonnement. De volgende iPhone heet absoluut iPhone 5, want daar zit toch iedereen op te wachten. Al zou 4G (vanwege het 4G netwerk) weer analoog zijn aan de 3G. Zo blijft het puzzelen voor Apple-fans, die graag in de toekomst kijken. Als de iPhone 5 wordt zoals hier beschreven, wordt het precies de iPhone die ik wilde en wat ik ook steeds geroepen heb: een metalen behuizing (sterker en in lijn met MacBooks en iMacs), een groter scherm (en mensen: de afmeting van de iPhone hoeft niet groter te worden, binnen huidige afmeting is flink groter scherm mogelijk, misschien wel 4″. Maar eerst wacht ik (nog weekje?) op mijn witte 4S, dan een jaartje “falling in love with Siri en dan de mooiste iPhone aller tijden: de iPhone 5 – waar ik dan weer 2 jaar mee moet doen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Er staat inderdaad op geen enkele iPhone wat voor type het is, alleen een modelcode.
  Wat ik mooi zou vinden is als er nou ’s één keer in plaats van de normale Apple bij het opstarten van de iPhone 5 de Apple met het profiel van Steve Jobs wordt getoond. Dat zou een mooi en passend eerbetoon zijn. One more thing for Steve.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  De helft van de reageerders hier vergeet geloof ik dat Apple gewoon een bedrijf is dat winst probeert te maken, veel winst. Apple is geen kunstinstituut dat tot doel heeft de grote visie van wijlen Steve op een zo fijn mogelijke manier aan het publiek te slijten. Het is gelukkig wel een bedrijf dat rekening houdt met de artistieke kant, maar winst gaat voor.

  De reden dat de iPhone 2 de 3G heette? Simpel: er zat 3G op.
  De reden dat er een iPhone 3Gs uitkwam en geen 4 meteen? De 4 was nog niet klaar, en er moest wel weer meer geld binnenstromen. We zetten Steve’s reality distortion field aan, roepen dat de 3Gs ‘amaaaazing’ is en ‘the best phone ever’ en het gaat als warme broodjes. Aldus geschiedde, ook al was de 3Gs nauwelijks innovatief.
  Toen de iPhone 4, eindelijk. Die was innovatief. Dus weer de loftrompet steken, en weer gingen ze als warme broodjes.
  Jaar later. Waarom een iPhone 5 lanceren als je ook een net iets opgepompte 4S kan shippen en deze kunt lanceren als ‘the best phone ever’ en daar nog even lekker de boel kunt uitmelken? Werkte prima bij de 3Gs! Doen dus.

  Kortom, de iPhone 5 komt volgend jaar. En het jaar daarop waarschijnlijk een 5S terwijl de 6 al klaar ligt.

  Dan nog over de mensen die miepen over de versienummering. Sinds wanneer is er bij wet vast gelegd dat zo’n nummering logisch moet zijn???? Gaat er alleen maar om dat de consument snapt welke nieuwer is. Pure marketing. Logica? moah.
  Probeer maar eens de versienummering logica van videokaart fabrikanten te volgen, da’s pas onlogisch!
  Kortom, dat jij het niet logisch vindt dat de 6e generatie iPhone straks de iPhone 5 zal heten is heel jammer voor je, maar daar gaat het gewoon niet om.

  Dan echt ontopic: natuurlijk was Steve al lang bezig met de iPhone 5. Fabrikanten moeten zo werken, die denken jaren vooruit. De roadmap ligt klaar voor de komende 2 tot 5 jaar, met afnemende waarschijnlijkheid in de toekomst. Je kunt geen groot bedrijf met duizenden werknemers en gigantische productie runnen zonder vooruit te plannen. Dus ja, Steve was al een tijd bezig met de iPhone 5, en waarschijnlijk ook de 5S en de globale roadmap voor de 6 ligt er hoogst waarschijnlijk ook al. Zelfde geldt voor de iPad 2S komend voorjaar (vermoed ik) of de iPad 3, en daarna de 4.

  Dus mensen… kom even uit die zweefwolk en bekijk het ietsjes nuchterder ;). Het is gewoon business!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  (Zucht….) Ja Zaphod_B…..natuurlijk heb je gelijk. Maar Apple is toch een bijzonder bedrijf en dat is het!

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ik snap die commotie echt totaal niet. Wat maakt het uit wat voor nummer een telefoon krijgt? iPhone, iPhone (3), iPhone (4), iPhone (5), iPhone (6), iPhone (366), iPhone (B2), iPhone (fall 2011)……
  Koop een telefoon als je er een nodig hebt of denkt te hebben. Het gaat er toch niet om hoe het beestje heet, maar wat het anders kan dan de vorige?

 • Profielfoto
  INCTRL

  iphone 4S is een snellere versie van de iphone 4 zo dit ook het geval was bij 3GS. De volgende iphone heet dus gewoon 5. De opvolger van de 4s.

  Wat is hier nu zo moeilijk aan te begrijpen? Echt lachwekked, meestal door de menmsen die een iphone 4s hebben gekocht en hier weer 2 jaar aan vast zitten. lol

 • Profielfoto
  JTD

  van BenDover
  Laatste jaren wisselt Apple minder met modellen, kijk maar naar alle Macintosh computers.

  Ach maken zie die ook nog, dan?

  :wink:

  Denk dat er ten alle tijden meerdere modelontwikkelingen door elkaar lopen in dit soort industrieën. Das niet zo gek. Lijkt me stug dat ontwikkelaars/tekenaars/bedenkers pas aan het werk gaan als het nieuwste model op de markt is.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Waarom wil iedereen altijd een nieuw uiterlijk? Ik vind de iphone 4/4s juist heel mooi, degelijk en stijlvol.

  Zoals al gezegd is is de macbook pro ook al jaren niet van uiterlijk veranderd maar waarom zou je het uberhaupt veranderen? Never change a winning team..

  Daarnaast is het juist positief dat er weinig veranderd wordt aan het uiterlijk want je bespaard ontwikkelingskosten, test kosten en je hebt veel minder kans op kinderziektes (applegate.. )

  Maar goed stiekem ben ik toch wel erg benieuwd naar de iPhone 5.. Al verwacht ik dat de volgende iPhone er uit zal zien als de iPhone 4 of gewoon als een mini iPad.. en ik hoop geen groter scherm.. nouja 4 inch 720p zou nog wel leuk zijn voor films kijken.. maar dit formaat is eigenlijk ideaal omdat je met je duim het hele toetsenbord kan bereiken.. met een galaxy s lukt dit niet..

 • Profielfoto
  Apple Focus

  4s beteken for steve

  ik zie geen verschil tussen 4 en 4s