Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 29 november 2011

iOS 5.1 beta verklapt nieuwe iOS-apparaten

iOS-ontwikkelaars hebben een eerste beta gekregen van iOS 5.1. Veel nieuwe functionaliteit is niet terug te vinden in deze beta, of het moet de geofencing locatieservice zijn, speciaal bedoeld voor de herinneringen-app. Hiermee hoopt Apple de aanhoudende batterijproblemen bij sommige iPhone 4S’en op te lossen.

Toch zit er potentieel iets spannends in iOS 5.1. In de code van de beta zijn namelijk verwijzingen gevonden naar nog niet bestaande modellen van de iPad, iPhone en Apple TV.

Elk iOS-apparaat heeft een unieke naam in de code van het besturingssysteem. Deze bestaat uit de naam van het product, bijvoorbeeld iPad, gevolgd door een oplopend cijfer voor de generatie en een cijfer voor het specifieke model. Zo wordt de iPad 2 in de code van iOS aangeduid als iPad2,1 (wifi), iPad2,2 (WiFi+3G GSM) en iPad2,3 (WiFi+3G CDMA).

Kort na uitkomst van de iOS 5.1 beta werd in de code een nog onbekende aanduiding voor de iPad ontdekt: iPad2.4. Dit zou dus een nieuw model iPad 2 zijn. Sommigen verwachten dat iPad2.4 verwijst naar een Wifi+ (CDMA) 3G versie voor het Amerikaanse Sprint-netwerk. Een andere optie zou een hybride iPad 2 kunnen zijn die zowel met GSM- als CDMA-netwerken kan verbinden. In ieder geval zal ‘iPad2.4’ waarschijnlijk weinig spannends brengen voor ons Europeanen.

Verwijzing naar iPad2.4 (via 9to5Mac)

Ook de Apple TV duikt op in de code van iOS 5. De opvolger van de huidige (tweede generatie) Apple TV werd al teruggevonden in eerdere iOS-beta’s als ‘AppleTV3.1’. In iOS 5.1 heeft dit model echter ook een codenaam gekregen; J33. Volgens experts betekent dit dat het product in de laatste ontwikkelingsfase zit en binnenkort uitkomt. De codenaam zegt weinig over het product zelf maar algemeen aangenomen wordt dat de volgende Apple TV een dual-core A5 processor aan boord heeft en 1080p video kan afspelen.

Verwijzing naar J33 (Apple TV) (via 9to5Mac)

Het beste bewaren we voor het laatst: in de code van iOS 5.1 zijn verwijzingen naar ‘iPhone5,1’ gevonden. De iPhone 4S wordt ‘iPhone4.1’ genoemd in de code van iOS 5 en de iPhone 4 heet ‘iPhone3.1’. Het cijfer 5 betekent dus dat er hier verwezen wordt naar een compleet nieuw model, geen aangepaste versie van de 4S. Daarmee kan worden aangenomen dat Apple al begonnen is met het testen van de volgende generatie, de iPhone 5. Het zal echter nog wel even duren voordat deze nieuwe iPhone uitkomt. Het model heeft immers, in tegenstelling tot de Apple TV, nog geen codenaam gekregen.

Verwijzing naar iPhone 5,1 (via 9to5Mac)

En zo zie je maar hoe een saai ogende beta, stiekem toch heel wat interessants aan boord heeft.

Reageer op artikel:
iOS 5.1 beta verklapt nieuwe iOS-apparaten
Sluiten