Google Music officieel gestart in VS

20 reacties

Vannacht heeft Google de dienst Google Music opengesteld voor iedereen in de Verenigde Staten met een Google account. Google stapt daarmee in de markt van de online muziek, waar Apple en Amazon op dit moment duidelijk de regie voeren. In dit artikel worden kort de verschillen tussen Google Music en iTunes Store besproken.

Het grootste verschil is dat Google Music te benaderen valt met Andriod, iOS apparaten en via de diverse webbrowsers. Apple heeft ervoor gekozen om de iTunes Store via iOS apparaten, iTunes en de web browser aan te bieden. Google Music wordt gezien als een portaal voor de daadwerkelijke winkel. In dit portaal kan men samen met anderen muziek kan ontdekken, delen en aanschaffen. Wanneer je besluit een nummer of album aan te schaffen, wordt je doorverwezen naar de Android Market, waar de transactie verder zal worden afgewerkt. Hiermee lijkt de Google Music portal vooral op het Ping van Apple, waarbij Google deze dienst volledig heeft geïntegreerd met Google+.

Je kunt gratis 20.000 van je eigen nummers uploaden naar de Google cloud, waar het één collectie vormt met nummers die je hebt aangeschaft. Deze nummers kun je vervolgens streamen naar al je apparaten. Net als Apple heeft Google geen streaming-service waarop je je kunt abonneren, zoals Spotify of Rhapsody. Google streamt alleen wat je zelf hebt aangeschaft.

Google Music op Android

McGuire, research vice president media bij Gartner, geeft aan dat het succes van Google Music vooral van afhangt van het aantal mensen dat hun credit card gegevens bij Google wilt achterlaten. Essentieel is hierbij of het mee kan liften met de sociale interactie op Google+ dat met Google Music geïntegreerd is. Apple heeft op dit moment met iTunes Store de grootste credit card database ter wereld.

Hiermee kunnen we tot de conclusie komen dat de verschillen tussen Google Music met de iTunes Store of Amazon MP3 niet heel groot zijn. Voor de klant is er meer keuze en er komt meer concurrentie. Meer partijen leidt tot een gezonde open markt en hierdoor is de kans aanwezig dat de muzieklabels in de toekomst gemakkelijker samenwerken met de IT industrie dan voorheen.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Ik vermoed dat het succes van Google Music draait om het betalingssysteem. Denk dat dat een drempel gaat worden. Apple heeft honderden miljoenen accounts mét credicard.

 • Profielfoto
  koenvisser

  Streamen vanaf een webbrowser op een smartphone?
  Heeft google nog niet van de datalimieten gehoord?

  Dead on arrival!

 • Profielfoto
  iLive

  Is er een manier om dit te gebruiken als je niet in de VS woont?
  Zou het wel handig vinden om mijn eigen muziek bij vrienden enz. te kunnen afspelen via de webbrowser:)

 • Profielfoto
  wouwout

  Hét nieuws (ondergesneeuwd in dit artikel, waarom toch?) is het GRATIS streamen van maximaal 20.000 van je eigen nummers, waar Apple daar 30 dollar per jaar voor vraagt.
  .
  M.b.t. tot het kopen van muziek sluit Google aan op een bestaand business model dat steeds minder belangrijk wordt. Abonnementen, zoals Spotify, hebben de toekomst. Ik ken steeds meer mensen die geen muziek meer kopen of downloaden, maar (vrijwel) uitsluitend streamen. Doe ik zelf ook steeds meer.
  .
  Die 10 euro per maand voor het uitgebreide Spotify abonnement is voor mij een super deal.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Begrijp ik het goed dat Google een soort iTunes Match aanbiedt, maar dan gratis?

  (edit: wouwout was me voor)

 • Profielfoto
  poing

  Ik ken ook veel mensen die op torrent sites komen en nieuwsgroepen;)

 • Profielfoto
  pim939

  Ik ga er denk ik niet snel gebruik van maken als het ook hier is. Ik vind iTunes gewoon goed. Ook omdat je zonder creditcard kan betalen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als het inderdaad gratis is, is dat sowieso een groot voordeel op iTunes Match.
  @Koenvisser: kost streamen van Google via webbrowser naar een Smartphone meer data dan het “downloaden” via iTunes Match? Het lijkt mij (als leek) toch even veel? Of heb ik het mis?

 • Profielfoto
  ro_me

  Streamen vanaf een webbrowser op een smartphone?
  Heeft google nog niet van de datalimieten gehoord?

  Dead on arrival!

  Hee hoor, je kan music ook offline beluisteren door het te saven op je Android, net als dat bij spotify kan.
  Dit is gewoon een slecht en onvolledig artikel van OMT (wat momenteel meer op een reclamefolder lijkt met die mooie ‘banner’).

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Deze banner is inderdaad vre-se-lijk…….een folder van Zeeman of ALDI is er nog heilig bij….

 • Profielfoto
  pjotr

  @woutwout

  Alleen muziek gekocht bij google wordt (gratis) gestreamd en dat doet icloud ook. Itunes match is voor cd’s die je hebt geript of illegaal gedownloade muziek. Volgens mij betaal je daar bij google ook voor.

 • Profielfoto
  koen

  The Rolling Stones gaan via Google Music een aantal oude concerten die nu alleen nog als bootlegs te verkrijgen zijn uitbrengen. Een van de meest legendarische, Brussels Affair uit 1973 is nu al beschikbaar:
  https://market.android.com/details?id=music_series_overview_videofeature_2011_10_18

  Geweldig nieuws, en hopelijk zijn die muziek files ook af te spelen via iTunes.

 • Profielfoto
  mrchablis

  Ik gebruik sinds gisteren, in België, Spotify en het werkt idd. geweldig! Ik merk nu al dat iTunes naar de achtergrond gaat verdwijnen hier…

 • Profielfoto
  bram91

  Nou Apple, schiet nu maar op met die iTunes Match lancering in Europa!

 • Profielfoto
  mmars

  Leuk en hip. Wordt niks…

 • Profielfoto
  Hans

  Ik vind het wel opmerkelijk dat Google ook voor mp3 kiest… Waarom ook niet voor mpeg 4 gaan? Ze blijven nu op een standaard uit het begin van de jaren ’90 hangen. Acht, innoveren is ook niet Google’s sterkste kant.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Streamen vanaf een webbrowser op een smartphone?
  Heeft google nog niet van de datalimieten gehoord?

  Dead on arrival!

  Doe eens wat onderzoek voordat je deze domme uitspraak doet. Sprint en t-mobile hebben geen datalimiet. Daarnaast kun je de liedjes ook gewoon downloaden op je mobile wat ik dus ook doe. Dus een datalimiet is niet nodig om dit te gebruiken.

  Dus lees eerst voordat je DOA roept..

  En oh ja je hebt geen web browser nodig. Google music for android werkt perfect. Dus eerst lezen he..

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Google via webbrowser naar een Smartphone

  Je gebruikt geen web browser maar google music. Een muziek app voor android waar je ook je music kunt downloaden.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  @woutwout

  Alleen muziek gekocht bij google wordt (gratis) gestreamd en dat doet icloud ook.

  Niet waar. Ook de music die je uploadt kun je streamen. Dus als je 20.000 liedjes uploadt kun je die allemaal streaken.

 • Profielfoto
  wouwout

  @woutwout

  Alleen muziek gekocht bij google wordt (gratis) gestreamd en dat doet icloud ook. Itunes match is voor cd\’s die je hebt geript of illegaal gedownloade muziek. Volgens mij betaal je daar bij google ook voor.

  Dit klopt niet. Al je muziek kun je bij Google uploaden, ook MP3 uit het ‘grijze circuit’. Je kunt bij Google zowel streamen als (delen van) je muziekcollectie uit de cloud downloaden, dus per device downloaden.
  Verschillen met Match die ik tot nu toe heb gevonden:
  * bij Google kan maar 1 device tegelijk muziek spelen uit de cloud
  * bij Match wordt in de cloud gematchd, zodat nummers die al in iTunes staan niet geupload hoeven te worden. Bij Google moet je eerst alles uploaden.