Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 25 november 2011

Big Brother luistert graag naar iTunes

Het klinkt als een vergezochte complottheorie, maar het lijkt toch echt werkelijkheid te zijn: overheden in verschillende landen hebben hun bevolking afgeluisterd met behulp van een beveiligingslek in iTunes. Webwereld meldt dat het lek al in 2008 bekend was maar dat Apple het deze maand pas gedicht heeft.

Door deze zwakke plek kon een trojan met de naam ‘FinFisher’ zich voordoen als een update voor iTunes. Door deze update te installeren gaven onwetende gebruikers het bedrijf Gamma International dat achter FinFisher zat, toegang tot alle gegevens op hun computer. Volgens bronnen zou de Duitse overheid gebruik gemaakt hebben van Gamma’s iTunes hack. Ook de Egyptische overheid had interesse en heeft Gamma om een offerte gevraagd. 

Het lek in de beveiliging van iTunes was alleen in de Windows-versie aanwezig. Andere Windows-software zoals WinZip, Java, en OpenOffice hadden de zelfde zwakke plek en werden door middel van nep-update-meldingen gehackt door FinFisher. Mac OS X gebruikers hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken dat hun gegevens door Big Brother ingekeken zijn.

Reageer op artikel:
Big Brother luistert graag naar iTunes
Sluiten