‘Beamer’ streamt video van Mac naar Apple TV

Door: Koen van Tongeren - 17 reacties

Met AirPlay is het mogelijk om audio en video direct te streamen van een iPhone, iPad of iPod touch naar een Apple TV (tweede generatie). Vanaf de Mac is het echter enkel mogelijk om audio te streamen via AirPlay. Daar heeft het Utrechtste ontwikkelbureau Tupil nu verandering in gebracht met Beamer, een applicatie voor de Mac waarmee (vrijwel) elk videoformaat via AirPlay gestreamd kan worden.

Beamer werkt kinderlijk eenvoudig. Je sleept een video in de applicatie en deze wordt direct afgespeeld op de Apple TV. Naast de gebruikelijke Quicktime en MPEG-4 formaten die Apple ondersteunt kan de app ook AVI, MKV, WMV en Flash videobestanden afspelen, zonder vooraf te converteren.

Denk niet dat beamer alle functionaliteit van AirPlay voor iOS in huis heeft. ‘Mirroring’ van je beeldscherm werkt bijvoorbeeld niet. Er gaan echter¬†geruchten dat Apple zelf w√©l werkt aan beeldscherm-mirroring in een toekomstige AirPlay op de Mac. Daarnaast zal een offici√ęle AirPlay integratie van Apple in Mac OS X natuurlijk ook de functionaliteit bieden die Beamer nu al biedt.

Je kan dus wachten tot Apple zelf met een oplossing komt, maar voor wie ‚ā¨ 7 niet teveel geld is, biedt Beamer nu al een eenvoudige oplossing om video te streamen van Mac naar Apple TV. Wil je Beamer eerst uitproberen, dan is er een gratis versie te downloaden waarbij video’s na 15 minuten afgekapt worden.¬†Je vindt de applicatie overigens niet in de Mac App Store. Volgens de makers is Beamer daar afgekeurd omdat een ongedocumenteerde manier gebruikt wordt om de Apple TV met AirPlay te laten communiceren.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Sjakelien

  Wat weinig Nederlanders weten, is dat het woord ‘beamer’ in het Engels niet als zodanig gebruikt, en dus ook niet begrepen wordt. Daar gebruikt men het saaiere ‘projector’.
  In Groot Brittanni√ę is ‘beamer’ slang voor ‘BMW’.
  Go figure.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ Sjakelien – Ik denk dat in dit geval het om een verwijzing met een knipoog naar Star Trek gaat…

  Goed nieuws ook! Zal mij benieuwen of het streamen beter gaat als met de PS3 MediaServer. Dat is in principe plug & play maar laat nogal te wensen over als het gaat om de transcode instellingen. PS3 Media server is wel gratis en je hebt een Playstation3 nodig ipv een AppleTV. Dat dan weer wel…

 • Profielfoto
  pim939

  Wekt het ook met een dvd in je Mac?

 • Profielfoto
  Kapotlood

  Het jammere (vind ik ten minste) is alleen dat je dus eerst naar je Mac moet lopen om de video in het programma te slepen, alvorens je ‘m kunt bekijken op je TV. Da’s aardig wat heen en weer geloop als je bijvoorbeeld een paar afleveringen van je favoriete TV shows wilt bekijken. ’t Zou volgens mij mooier zijn als ze dit programma op de √©√©n of andere manier konden koppelen aan een hotfolder i.c.m. iTunes zodat de Apple TV de videos automatisch ziet. Of bijvoorbeeld m.b.v. een iPhone/iPad app waarmee je √† la AirVideo de films kunt bedienen.

 • Profielfoto
  aruba

  Heb net de gratis 15 minuten geprobeerd, streamen met AppleTV2 geen probleem,je moet de film starten in je Mac,kan nog niet van AppleTV2 direct, beeld is goed en stottert niet, Avi geen probleem, geen ondertitels!!!!

  DVD doet het helemaal niet, wat jammer is,meest gedownloade films zijn in DVD5 of DVD9 formaat! Zolang dit niet kan en er geen ondertitels te zien zijn is dit progamma niet optimaal en zonde van het geld!!!

 • Profielfoto
  Ce.

  Als ik het goed begrijp;
  is een jailbreak met Plex nog altijd de beste oplossing?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee.:wink:
  .
  Als je het goed begrijpt is alles in iTunes de beste oplossing.
  .
  En als je dat niet wilt is AirVideo op iOS eigenlijk nog fijner dan Plex.
  .
  In dat laatste geval is er dan ook geen jailbreak nodig.

 • Profielfoto
  Ce.

  Nuja, plex is drag en drop in de map, iTunes is subtitles toevoegen en omzetten:(
  Achja, ieder zijn persoonlijke voorkeur… Maar AirVideo ga’k zeker eens bekijken!

 • Profielfoto
  jorismoen

  XBMC met Icefilms plugin en een Megaupload account is met afstand de fijnste oplossing. Downloaden is tijdrovend en ouderwets, gewoon streamen uit de cloud! Van Megaupload wel te verstaan.. Gewoon ondertitels erbij (kunnen direct worden gedownload vanuit de bekende bronnen, en gesyncd). Alleen jammer dat de huidige generatie Apple TV nog geen HD streaming aankan vanuit XBMC, maar daar komt binnenkort wel verandering in.

 • Profielfoto
  Bart01

  Alles in iTunes krijgen is een hell want dat moet je elke film gaan omzetten en dan ben ik wel een aantal dagen mee bezig (en dan heb ik nog niet eens veel films). Met een i7 quad core ofcourse.

  Dus ik hoop dat er nog betere alternatieven komen

 • Profielfoto
  wverveer

  ben het met KW eens..

  itunes werkt ideaal..bedienen met je iphone/ipad en tja omzetten…maar dat gaat super met iVI uit de appstore…

  en als je dat snachts aanzet is het toch geen belemmering..

  als ik beamer kon besturen met een iphone had ik het wel geprobeerd…

 • Profielfoto
  KiDo

  AirFlick, gebruik al een tijdje, geen jailbreak nodig, werkt net zo als het nieuwe Beamer, maar is geheel gratis en werkt zonder fratsen.

  Wel moet je, als je met Lion ook divx, avi, mkv etc. wil afspelen eerst Air Video Server draaien, en dan AirFlick vanaf daar af laten spelen, maar dit is altijd nog vele malen prettiger dan alles eerst moeten converteren etc. DVDtjes werken, en ondertitels ook zolang de sub maar in dezelfde map staat en dezelfde naam heeft als het videobestand (wat vaak zo is als je ze automatisch wilt laten laden met bijv. VLC)

 • Profielfoto
  Shyos

  Beamer gisteren gekocht, werkt perfect!

  Wel zouden er extra opties welkom zijn zoals bv: voor- en achteruit spoelen. En het programma stopt ook wanneer de screensaver actief is op je mac dus daar kan ook nog aan gesleuteld worden.

  Maar het is echt wel een aanrader! :thumbsup:

 • Profielfoto
  klonic

  Ik heb het net aangeschaft. Werkt super. Niet omzetten en niet jailbreaken.

 • Profielfoto
  Jenserikkie

  Ik heb de test versie van Beamer gedownload, maar helaas. Ik kan er een bestand inslepen maar hij begint niet met afspelen en de play knop doet het ook niet. Werkt het wel met iOS 5?

 • Profielfoto
  Johan Kerstens

  Ik gebruik de Airplay functie om via mijn mac muziek te verzenden naar mijn gloednieuwe Loewe airspeaker. Een prachtige box waar fantastisch geluid uit komt. Zeker eens kijken op http://www.loewesounddays.be

 • Profielfoto
  Robin Verbeek

  Je kan binnenkort toch met Mountain lion beeld en geluid streamen naar de apple tv?