Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 15 november 2011

Apple ziet geen crisis in Europa

De Grieken weten het, de Italianen zien het, zelfs onze Minister De Jager waarschuwt ervoor: Europa verkeert in een crisis. Toch zullen ze je bij Apple in Cupertino glazig aankijken als je dat beweert. Sterker nog, volgens Apple gaat het in Europa beter dan ooit!

De analisten van Gartner zeggen dat Apple in het afgelopen kwartaal sterk gegroeid is in West Europa. Het marktaandeel Mac in de consumenten-computermarkt kwam uit op 7,6%. Dat is bijna 20% meer dan een jaar eerder. Hiermee is Apple in Europa doorgedrongen tot de top-5 computermakers.

Waar er winnen, verliezen anderen, zo ook hier. Met name HP, Dell en Acer hebben marktaandeel moeten inleveren, maar zijn allemaal nog altijd groter dan Apple. Alleen Asus en Samsung zijn net als Apple gegroeid in het afgelopen kwartaal.

De cijfers zijn gebaseerd op de verkoop van PC’s. Netbooks vallen binnen die categorie, maar tablets niet. Beide producten worden aangewezen als schuldige voor deze slechte cijfers van veel grote merken. Netbooks verkopen al jaren slecht. Tegelijkertijd verkiezen mensen steeds vaker een tablet boven een ‘gewone’ computer. Apple profiteert met de iPad van deze kannibalisatie, maar blijkbaar lijdt de Mac divisie daar (nog) niet onder.

Reageer op artikel:
Apple ziet geen crisis in Europa
Sluiten