‘Apple wordt grootste PC-bouwer’ (als iPad meetelt)

14 reacties

Is architectuur een kunstvorm? Is pizza een groente? Is een tablet een computer? Het zijn van die existentialistische vragen waar verschillende antwoorden op bestaan. Onderzoeksbureau Canalys beantwoorde de laatste vraag met JA, en kwam daarmee tot een interessante conclusie: Apple wordt volgend jaar de grootste computermaker ter wereld.

Door iPads voor computers aan te zien zeggen de onderzoekers dat Apple nu al een aandeel van 15% heeft in de PC-markt. Daarmee is de nummer één, HP met 16%, al bijna ingehaald. De populariteit van de MacBook Air, de verwachte iPad 3 begin volgend jaar en de algehele groei van Apple in China worden als oorzaken genoemd voor de verwachte nummer één-positie voor Apple in 2012.

Toch blijft het discutabel om tablets als computers te beschouwen. Het onlangs uitgekomen bericht dat de traditionele PC-fabrikanten niets snappen van tablets en van plan zijn te stoppen met de productie ervan ondersteunt deze twijfel: computers en tablets zijn twee verschillende dingen. Gelukkig zijn er ook marktaandeelcijfers bekend van daadwerkelijke PC verkopen. Deze cijfers zijn ook goed voor Apple, al klinken ze wellicht wat minder spectaculair. Het Afgelopen kwartaal is het marktaandeel van Mac computers wereldwijd voor het eerst in 15 jaar boven de 5% uitgekomen.

Wat vind jij, mag je iPads en Mac’s in de zelfde categorie plaatsen of is dat een appel-peer vergelijking?

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Waarom zou er géén onderscheid gemaakt mogen worden tussen een iMac en een MacPro maar wel tussen een iMac en een iPad? Is het de hardware? Mogelijkheden tot uitbreiding? Of de Apps en het databeheer? Ik denk dat na de introductie van de standalone iOS (set up zonder PC) de iPad inderdaad steeds meer bestaansrecht zal krijgen tussen de computersystemen. Nooit als “pro systeem” maar wel als gebruiksvriendelijke computer voor de gemiddelde gebruiker.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Tablets zijn gewoon computers, vergelijkbaar met laptops en MacBook Air etc. en zullen steeds meer functies krijgen. Ik vind dat ze daarom inderdaad gewoon meegeteld moeten worden in de productiecijfers van computers. Dat PC fabrikanten er blijkbaar niets van begrijpen, zegt meer over hun onvermogen om de ontwikkeling van Apple te volgen en écht goede tablets te bouwen.

 • Profielfoto
  Japsuh

  Dan is een iPhone dus ook een computer, want zoveel verschil is er niet tussen een iPad en een iPhone.

 • Profielfoto
  mennovb

  Wikipedia over computers:

  Een computer is een apparaat waarmee gegevens volgens formele procedures (algoritmen) kunnen worden verwerkt. Meestal wordt met het woord computer een digitaal apparaat bedoeld, maar er bestaan ook analoge computers.

  Dan kun je alle smarthones en noem maar op ook mee tellen en dan heb je weer een heel ander lijstje.
  De ipad kan nog niet concurreren met een mac, aangezien de mogelijkheden op die laatstgenoemde groter zijn. Ga je echter voor snel gemak en mobiliteit, dan is een ipad weer een betere optie.

  Zolang de verschillen in het besturingssysteem nog zo groot zijn, kun je ze nog niet samen vatten onder 1 categorie.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Eens met 1 en 2, ‘hang’ een bluetooth toetsenbord aan je iPad en je hebt een laptopje. Volgens mij heeft het voornamelijk met mogelijkheden en schermgrootte te maken.
  .
  Japsuh, de form-factor is ook vrij belangrijk, een 3,5″ scherm waarmee je belt is geen computer, maar een telefoon met veel functies: een smartphone.
  .
  Maar goed, dan komt alweer dat existentialistische aspect om de hoek kijken..

 • Profielfoto
  Japsuh

  De vorm-factor is volgens jouw belangrijk, maar dan is een iPad toch geen computer? Ik zie er geen computer in in ieder geval: geen toetsenbord, geen muis, een kleiner beeldscherm, geen aansluitingen, geen cd-speler/diskette-drive/floppy-drive…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Mennovb: verschillen in besturingssysteem doen niet ter zake. Verschillen in mogelijkheden, grootte HD etc ook niet. Een iPad zie ik als een eenvoudige en handzame computer. In de toekomst zullen de mogelijkheden van tablet-computers alleen maar toenemen. Verschillen in OS zullen ook kleiner worden.
  Lion lijkt al veel meer op iOS 5. Bij Apple zie ik dat uiteindelijk samensmelten.

 • Profielfoto
  spacefreek

  De vorm-factor is volgens jouw belangrijk, maar dan is een iPad toch geen computer? Ik zie er geen computer in in ieder geval: geen toetsenbord, geen muis, een kleiner beeldscherm, geen aansluitingen, geen cd-speler/diskette-drive/floppy-drive…

  Volgens mij heeft het voornamelijk met mogelijkheden en schermgrootte te maken.

  Of misschien zelfs enkel de core-functies, maar nogmaals:

  Dan komt alweer dat existentialistische aspect om de hoek kijken..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Japsuh: waar heb jij al die jaren gezeten? De iPad heeft een toetsenbord. Ingebouwd. De muisfunctie is overbodig geworden door de interface, maar niet een voorwaarde om het apparaat al dan niet te herkennen als computer. Op de MacBooks en voor die tijd op de Powerbooks zit ook al 20 jaar geen muis, maar achtereenvolgens trackballetjes en trackpads. De CD speler/disc drive is ook geen voorwaarde, anders zou de MacBook Air ook geen computer zijn?
  De floppy staat al 10 jaar of langer in het museum, in elk geval bij Apple.
  Alle argumenten houden geen stand. Laten we er maar in geloven. De iPad is een computer. En Apple wordt volgend jaar nummer één: HOERA HOERA HOERA!!!

 • Profielfoto
  Ce

  ..en op een TI-84 kun je ook spelletjes spelen, sommen maken, tekst invoeren. Computer?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Japsuh: waar heb JIJ al die jaren gezeten? De iPod heeft natuurlijk een toetsenbord, maar ingebouwd touch-screen. De muisfuncties zijn op Apple MacBooks al vele jaren lang overgenomen door trackpads (en voor die tijd op de Powerbooks door trackballetjes), de grootte van het beeldscherm doet absoluut niet ter zake bij het feit of een apparaat wel of niet een computer is. Een disc-drive zit ook niet op de MacBook Air. Is dat ook geen computer? De floppy disc staat bij Apple al vele jaren in het museum
  Kortom: laten we er maar aan wennen dat de iPad een computer is een steeds meer door een toename van mogelijkheden, functies en aansluitingen volwaardiger zal worden. Apple dus volgend jaar nummer één: HOERA HOERA HOERA!!

 • Profielfoto
  pim939

  Het licht er aan hoe je het bekijkt.

 • Profielfoto
  essiw

  Ik vind de tablets een mix van alles.
  Het wordt het meest gebruikt voor internet, sociale contacten en spelletjes. Verder heb je veel tekstverwerkers en andere creatieve programma’s.

  Dus het is een mix van een computer, spelcomputer en telefoon (alhoewel je er niet mee kan bellen wordt het wel veel gebruikt voor sociale media, zeker nu de berichten app er ook voor is)

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Mijn vader gebruikt sinds hij de iPad heeft ook de PC niet meer, enkel mijn moeder omdat ze een flash-site nodig heeft, en die site is binnen 2 maanden over op een ”normale” site.

  Maarja, wat is het verschil tussen een iPhone/iPod touch en een iPad? Enkel de grootte (en met de iPhone kan je bellen) dus dan kan je dat ook wel een computer noemen.. Om nou de iPad wel een computer te noemen en de iPhone niet, alleen omdat die groter is vind ik ook weer onzin..

  Maarja, ik vind het ook helemaal niet leuk dat Apple’s marktaandeel stijgt, komen er steeds meer mensen met ook zo’n prachtige Mac =)