Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 30 november 2011

Apple TV krijgt Bluetooth 4, maar waarom?

Gisteren werd al bewijs gevonden voor het bestaan van een volgende generatie Apple TV, in de code van de iOS 5.1 beta. Na nog eens dieper in die code gespit te hebben komt 9to5Mac nu tot de conclusie dat die derde generatie Apple TV iets bijzonders aan boord krijgt: Bluetooth 4.0.

Over de voordelen van Bluetooth 4 (dat ook te vinden is in de nieuwe Mac Mini, MacBook Air en de iPhone 4S) schreven we al eerder. Een van de belangrijkste kenmerken is het extreem lage stroomverbruik in vergelijking met vorige Bluetooth-generaties én hogere data-doorvoersnelheden. Door de techniek in te bouwen in een Apple TV kan Bluetooth 4 een nieuwe generatie afstandsbediening inluiden.

De afstandsbediening die bij de huidige Apple TV geleverd wordt maakt gebruik van infrarood, een techniek die als voordeel heeft extreem energiezuinig te zijn. De Apple TV remote wordt dan ook van stroom voorzien door een knoopcelbatterij. Daar staat tegenover dat de afstandsbediening gericht moet zijn naar het apparaat en er maar weinig informatie tussen de afstandsbediening en het apparaat gestuurd kan worden. Commando’s worden via een soort morse-seincode doorgestuurd.

Net als infrarood is Bluetooth 4 zuinig genoeg voor knoopcelbatterijen. Een Bluetooth-afstandsbediening hoeft daarentegen niet gericht te worden, zolang deze maar in een straal van ongeveer 20 meter van het apparaat gebruikt wordt. Het belangrijkste is echter dat Bluetooth digitaal communiceert en zo daadwerkelijk (grote) hoeveelheden data door kan sturen. Daarmee zou een Bluetooth-afstandsbediening met ingebouwde microfoon bijvoorbeeld Siri-commando’s kunnen doorsturen naar de Apple TV. Ook kan gedacht worden aan het spelen van games door middel van bewegingssensoren in de afstandsbediening.

Met iOS als besturingssysteem en een Store vol Apps zou gaming in combinatie met een geavanceerde Bluetooth controller zomaar de ‘killing feature’ van de nieuwe Apple TV kunnen worden… vol verwachting klopt ons hart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple TV krijgt Bluetooth 4, maar waarom?
Sluiten