Adobe ziet geen toekomst in Flash voor mobiele platformen

Door: Koen van Tongeren - 17 reacties

iPhone-sceptici, je kent ze wel. Er gaat geen verjaardag, vergadering of trouwerij voorbij zonder dat er een op je af komt om te vertellen waarom jouw iPhone niet deugt. Een van de meest gehoorde argumenten is het ontbreken van Flash-ondersteuning. Iets dat Android- en Blackberry-telefoons vaak wel hebben. Binnenkort moeten de critici een ander argument gaan verzinnen. Adobe stopt namelijk met Flash voor mobiele platformen.

Adobe heeft aan zijn partners kenbaar gemaakt te zullen stoppen met de ontwikkeling van Flash voor mobiele platformen en browsers. In plaats daarvan wil het bedrijf zich focussen op de doorontwikkeling van Adobe AIR. Hiermee kunnen ontwikkelaars Apps in Flash bouwen en ze vervolgens eenvoudig ‘porten’ naar iOS, Android, Blackberry en Windows Phone 7.

Our future work with Flash on mobile devices will be focused on enabling Flash developers to package native apps with Adobe AIR for all the major app stores. We will no longer adapt Flash Player for mobile devices to new browser, OS version or device configurations. Some of our source code licensees may opt to continue working on and releasing their own implementations. We will continue to support the current Android and PlayBook configurations with critical bug fixes and security updates.

Officiële verklaring van Adobe over de toekomst van Flash op mobiele platformen

Vorig jaar reageerde Steve Jobs nog in een open brief op de kritiek die Apple kreeg voor het niet ondersteunen van Flash. Hierin gaf hij aan dat Flash geen open standaard is, de techniek eigenlijk te zwaar is voor gebruik op mobiele apparaten en dat er met HTML-5 een goed alternatief beschikbaar is. Met het besluit van Adobe om voor mobiele platformen Flash de rug toe te keren en zich te focussen op het op HTML-5 gebaseerde AIR, lijkt hij dus postuum gelijk te hebben gekregen.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Oldekamp

  Laptop vind ik ook een mobiel platform. Stop daar ook maar mee.

 • Profielfoto
  So Klear

  Ik last het al vanochtend. Heb me helemaal rot gelachen.:D

 • Profielfoto
  bram91

  Geweldig!

  Goed dat ook Adobe zelf nu inziet dat HTML5 de toekomst is…
  Hopelijk verdwijnt Flash nu ook steeds meer op websites.

 • Profielfoto
  patrickheiloo

  HTML5 is een veel betere uitkomst.
  Hoe lekker is het om alleen een browser te installeren zonder plugins en dingen van buitenaf. Je ziet het onder andere terug aan bepaalde evenementenwebsites. Voorheen waren die allemaal flash vanwege de grafische effecten. Tegenwoordig kun je met javascript, CSS3 en HTML5 ongeveer dezelfde dingen. Adobe is ook bezig met software om bijvoorbeeld flash banners om te zetten naar HTML5/jQuery. Slimme zet van Adobe, ga zo door!

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Leuk zo’n verwijzing naar al een bestaand topic op OMT: http://www.onemorething.nl/community/topic/adobe-stopt-met-flash-voor-mobile-browser

 • Profielfoto
  Ree

  He he, eindelijk.
  Wij wisten dit 2 jaar terug al, mooi dat Adobe eindelijk het licht ziet:)

 • Profielfoto
  roger767

  betekend dit ook dat flash op de desktop weggaat. Want elke keer als ik flash video kijk op mijn MacBook Pro gaat de temperatuur naar 85 graden.

 • Profielfoto
  spacefreek

  @roger767 Probeer eens (tegenwoordig de Safari extensie) click to flash, dan doet ‘ie dat nog steeds, maar in ieder geval enkel wanneer je dat écht wilt (en niet door lompe reclames o.i.d.).

 • Profielfoto
  wardjj

  Two years ago, Steve Jobs said “Flash sucks on mobile devices”. Adobe whined, screamed, bitched and moaned about it.

  Today, Adobe just said “Flash sucks on mobile devices”.

 • Profielfoto
  Dustin24

  De eerste 2 zinnen kloppen wel. Maar nu niet meer muhaha

 • Profielfoto
  Hessel89

  HTML5 is helemaal niet perse beter.

  Als ik HTML5 activeer op youtube dan staat mijn macbook te loeien van het overdreven CPU gebruik terwijl hij met Flash 11 heel soepel draaid.

  vind flash juist sterk verbeterd sinds versie 10.

 • Profielfoto
  Afroman

  HTML5 is nog lang niet klaar, althans de komende 5 jaar nog niet.

 • Profielfoto
  Ritsurt

  En een maand terug lanceerde Adobe nog een app voor de iPad waarmee toch Flash mee af te spelen viel en die echt bizar duur was?

 • Profielfoto
  Morse

  Laptop vind ik ook een mobiel platform. Stop daar ook maar mee.

  Iets te kort door de bocht vindt je niet?

 • Profielfoto
  wouwout

  Jammer, heb op dit moment de HTC Sensation, qua specs vergelijkbaar met de iPhone 4S. Flash mobile loopt daar prima op. Zelfs als ik 1080p op de flash versie van youtube selecteer. Soepel en mooi.
  .
  Flash voor OS X werkt ook perfect, geen problemen op mijn macbook air
  .
  Maar misschien is het te laat voor Flash Mobile, want het werkt uiteindelijk pas echt goed met de hoge specs van de HTC Sensation e.d. Op een eerste generatie Samsung Galaxy S is het nog vrij dramatisch bij hogere resolutie filmpjes.
  .
  Kan iemand me uitleggen waarom Flash zoveel resources vraagt? Was het onmogelijk om Flash ‘lichter’ te maken, de afgelopen jaren?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik denk dat er genoeg mensen zijn die het er niet per se om ging dat er geen Flash beschikbaar was voor iOS, maar dat het simpelweg niet toegelaten werd. Oftewel, het gaat ze dan meer om het ecosysteem dan de features.

  Dat argument blijft wat mij betreft nog gewoon overeind.

 • Profielfoto
  dotdotcommadot

  “het op HTML-5 gebaseerde AIR”??
  Ik ben al enkele jaren AIR developer, en bij mijn weten is AIR nu echt wel totaal niet op HTML5 gebaseerd…
  Check uw resources aub!