Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 9 november 2011

Adobe ziet geen toekomst in Flash voor mobiele platformen

iPhone-sceptici, je kent ze wel. Er gaat geen verjaardag, vergadering of trouwerij voorbij zonder dat er een op je af komt om te vertellen waarom jouw iPhone niet deugt. Een van de meest gehoorde argumenten is het ontbreken van Flash-ondersteuning. Iets dat Android- en Blackberry-telefoons vaak wel hebben. Binnenkort moeten de critici een ander argument gaan verzinnen. Adobe stopt namelijk met Flash voor mobiele platformen.

Adobe heeft aan zijn partners kenbaar gemaakt te zullen stoppen met de ontwikkeling van Flash voor mobiele platformen en browsers. In plaats daarvan wil het bedrijf zich focussen op de doorontwikkeling van Adobe AIR. Hiermee kunnen ontwikkelaars Apps in Flash bouwen en ze vervolgens eenvoudig ‘porten’ naar iOS, Android, Blackberry en Windows Phone 7.

Our future work with Flash on mobile devices will be focused on enabling Flash developers to package native apps with Adobe AIR for all the major app stores. We will no longer adapt Flash Player for mobile devices to new browser, OS version or device configurations. Some of our source code licensees may opt to continue working on and releasing their own implementations. We will continue to support the current Android and PlayBook configurations with critical bug fixes and security updates.

Officiële verklaring van Adobe over de toekomst van Flash op mobiele platformen

Vorig jaar reageerde Steve Jobs nog in een open brief op de kritiek die Apple kreeg voor het niet ondersteunen van Flash. Hierin gaf hij aan dat Flash geen open standaard is, de techniek eigenlijk te zwaar is voor gebruik op mobiele apparaten en dat er met HTML-5 een goed alternatief beschikbaar is. Met het besluit van Adobe om voor mobiele platformen Flash de rug toe te keren en zich te focussen op het op HTML-5 gebaseerde AIR, lijkt hij dus postuum gelijk te hebben gekregen.

Reageer op artikel:
Adobe ziet geen toekomst in Flash voor mobiele platformen
Sluiten