Review: Calendar in the Cloud

25 reacties

We hebben inmiddels diverse artikelen op onze website gewijd aan iCloud. Ook zijn er twee reviews uitgevoerd op Documents in the Cloud en op Contacts in the Cloud. Uit de reacties van onze trouwe lezers en respondenten is het geen sinecure op te maken of iCloud nu juist een verbetering is ten opzichte van MobileMe, of juist niet, maar dat terzijde.

Om de discussie hierover te voeden hebben we een review uitgevoerd op een veelgebruikte functie: Calendar. Calendar lijkt onder iCloud niet veel wijzigingen te hebben ondergaan ten opzichte van zijn voorganger MobileMe. De vraag is of dat terecht is.

Apple heeft zo op het eerste gezicht weinig veranderd aan het functioneren van Calendar. Er zijn wat cosmetische wijzigingen aangebracht zoals dat hoort bij een nieuwe productlancering, maar echt schokkend is dat niet. Op zichzelf is dat een goed teken: als er weinig nieuwe features of nauwelijks majeure aanpassingen zijn gedaan, is de conclusie gerechtvaardigd dat er sprake is van een behoorlijk uitontwikkelde functie. En dat geldt zeker voor Calendar. In Calendar is het gemakkelijk werken. Binnen de spreekwoordelijke handomdraai plan je nieuwe afspraken in, nodig je ‘invitees’ uit en voer je herinneringen in. Ook kun je heel gemakkelijk meerdere agenda’s aanmaken, bijvoorbeeld voor werk, privé, et cetera. Calendar is naar ons idee een heel volwaardige applicatie die niet onderdoet voor dezelfde functionaliteit in bijvoorbeeld Microsoft Outlook.

Verder geldt dat zowel in de webinterface als op je iOS-devices en onder Mac OS X Lion ziet Calendar er eigenlijk overal hetzelfde uit. Die sterke mate van herkenbaarheid is zeer prettig. Het werkt ook fijn, want je weet impliciet direct hoe de functie en applicatie werkt, ongeacht het ‘device’ dat je gebruikt.

Tegelijkertijd schuilt er bij Calendar een kleine onvolkomenheid onder het gras. Die onvolkomenheid is overigens alleen aanwezig bij mensen die ‘slechts’ werken met een iOS-device. Zodra je (ook) gebruik maakt van de webinterface of van OS X Lion, geldt die onvolkomenheid dus niet. De onvolkomenheid in Calendar bestaat uit het delen van agenda’s. In onze vorige review over Contact in the Cloud liepen we te hoop tegen de zeer beperkte mogelijkheden om contacten te delen. Eigenlijk was er helemaal geen fatsoenlijke mogelijkheid voor het delen van contacten, hooguit een hoop ‘work arounds’. Bij Calendar in the Cloud is gelukkig niet zo beroerd als bij Contacts in the Cloud, maar toch. Waarom Apple voor deze gebrekkige functionaliteit in iOS 5 heeft gekozen en nochtans geen oplossing heeft aangeboden, is ons een raadsel.

Wat is het geval. Onder OS X Lion en via de webinterface kun je heel gemakkelijk per aangemaakte agenda aangeven met wie je die specifieke agenda wilt delen, of die agenda publiekelijk openbaar is, of juist alleen toegankelijk voor bepaalde personen en wie welke lees- of schrijfbevoegdheden krijgt. Zodra je een agenda hebt gedeeld, krijgt de persoon met wie je die agenda deelt een e-mailtje van iCloud en na het bevestigen/accepteren van de uitnodiging, kan de persoon met wie je je agenda hebt gedeeld zien wat je zoal uitspookt. Handig voor het managen van agenda’s van gezinsleden, je band, de redactie van een website, je band, je vrienden of vriendinnen of je collega’s op het werk. Met iCloud’s Calendar in the Cloud kan het allemaal, mits je dus niet alleen maar werkt op iOS 5. Want, in iOS 5 is er geen mogelijkheid aan te geven dat je je agenda wilt delen met een ander.

Kortom: als je het toch wel handig vindt dat iemand anders weet waar je bent en wat je doet, zorg er dan voor dat je tenminste via de webinterface van iCloud of via OS X Lion je agenda deelt met die ander. Mocht dat niet lukken, dan kun je op je iOS-device altijd nog gebruik maken van de nieuwe app Find my Friends, hoewel we eerder hebben bericht over de mogelijke consequentie van die functionaliteit en dat is niet altijd wat je direct wilt, geloven wij…

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Bento

  …is het geen sinecure op te maken of iCloud…

  Wat betekent dat?

 • Profielfoto
  PatrickHopman

  Hoe zit dat tegenwoordig met die ontzettend grote whitespaces bij elk artikel?

  Ziet er best wel knullig uit

 • Profielfoto
  reneo

  Dat delen werkt alleen van iCloud naar iCloud agenda. Blijft iemand nog even op MobileMe steken, dan kan deze zijn agenda niet met iemand delen die al in de iCloud zit… Erg onhandig!

 • Profielfoto
  Mona

  Bij mij staat sinds iCloud alles dubbel in mijn agenda. Weet iemand hoe je dat op kunt lossen? Thanks, best irritant namelijk. :ftim:

 • Profielfoto
  gIzMo01

  Je hebt gewoon 2 accounts actief staan, (ik had dit ook na iCloud), gwn 1 account verwijderen!

 • Profielfoto
  Maikelw

  @PatrickHopman: Wat bedoel je…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @Mona: had ik ook. Waarschijnlijk staat nog je oude (CalDev) account aan naast je nieuwe iCloud account.
  Klik op: -> Voorkeuren -> Accounts.
  Hier hoort alleen een iCloud account te staan. Bij mij stond daar ook nog een CalDev account bij. Als je deze wist ben je van je dubbele vermeldingen af.

 • Profielfoto
  wil51

  Op mijn werk wordt outlook 2007 server gebruikt. Deze synchroniseert wel met iCal op mijn Mac. Dat kan ik wel synchroniseren via itunes naar iphone. Maar met geen mogelijkheid synct die werkagenda met icloud. Alleen de privé agenda gaat naar iCloud.

  Voor agenda ben ik nog steeds afhankelijk van iTunes en synchroniseren met kabel.

  De afspraken op mijn werk die met outlook zijn gemaakt en gesynchroniseert naar de iphone zijn trouwens niet te verwijderen of wijzigen op de iphone. Ook heel irritant.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  …is het geen sinecure op te maken of iCloud…

  Wat betekent dat?

  Dat betekent dat het geen makkelijke opgave is om uit te maken of de omt-er juist wel of juist niet tevreden is over de nieuwe functies van iCloud.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Bij mij staat sinds iCloud alles dubbel in mijn agenda. Weet iemand hoe je dat op kunt lossen? Thanks, best irritant namelijk. :ftim:

  Bij mij (en de rest vast ook wel) zijn alle agenda’s gekopieerd naar iCloud en stond alles dus ook dubbel, het is een kwestie van alle ‘op mijn mac’ agenda’s uit te vinken.. Hieronder mijn agenda’s:


  Uiteindelijk kun je ook gewoon de ‘op mijn mac’ agenda’s verwijderen, want de iCloud agenda’s worden ook lokaal opgeslagen en kun je dus ook off-line gewoon bekijken en wijzigen (ze worden dan gewoon weer geüpload als je online bent)
  .
  Probleem is namelijk ook dat je agenda’s onder ‘op mijn mac’ niet worden geüpload naar iCloud, dus eigenlijk hebben die niet zo veel zin (tenzij je een bepaalde agenda alleen lokaal wilt hebben op een bepaald apparaat)

 • Profielfoto
  apie123

  Ik vind het spijtig dat die caldev agenda’s niet gewoon gesynchroniseerd kunnen worden met icloud. Nu worden de agenda’s inderdaad gekopieerd naar icloud en heb je alles dubbel staan. Dat is best vervelend. Bij mij kwam daar nog bij dat ik leopard (10.5) op mijn mac heb staan en dat die icloud gewoonweg niet kent.
  Ik heb dus mijn icloud agenda tot nader order gewist… En dat vind ik best spijtig, want ik keek er naar uit.

 • Profielfoto
  vogel_rok

  in het artikel gaat het bij het delen van agenda’s over het laten zien wat je uitspookt. Betekent dit, dat het dan niet mogelijk is voor de persoon waarmee je de agenda deelt om er nieuwe items aan toe te voegen?

 • Profielfoto
  Mona

  @spacefreek, Cenobyte en glzMo01, bedankt. Works fine again!:grin:

 • Profielfoto
  Michaeldw

  @apie123

  Probeer de instructies uit dit topic eens toe te passen:
  http://www.onemorething.nl/community/topic/tip-ical-icloud-sync-met-1068#post-2310668

  In dit topic wordt besproken hoe je je iCloud agenda kunt beheren onder een ander besturingssysteem dan OS X Lion.

 • Profielfoto
  wterhaar

  Wij (mijn partner en ik) gebruiken de agenda op onze iMac, twee iPhones (3Gs en 4), iPad en MacBook waarbij we allebei ingelogd zijn met hetzelfde Apple ID.
  Onder MobileMe was onze ervaring, nadat het een jaar lang prima functioneerde, dat in de agenda bij sommige jaarlijks terugkerende “afspraken” (sterfdagen bijvoorbeeld, huwelijksdata etc) tot wel soms dertig of meer dubbele afspraken kwamen te staan in het volgende jaar. We hebben gewacht op iCloud om er iets mee te doen want dan zou alles beter worden. Dus alle devices hebben nu Lion / iOS5 en we zijn overgestapt naar iCloud.
  Echter: de multi afspraken zijn gelukkig verdwenen, maar nu is de agenda op de beide iPhones eigenlijk praktisch niet werkbaar omdat alles wat je doet bijzonder traag verloopt. Als je de agenda aanklikt kan je soms meer dan een minuut wachten voordat je daadwerkelijk een bepaalde datum kan opzoeken en een afspraak kan inplannen. Dit is ondoenlijk tijdens een vergadering.

  Hebben anderen ook deze ervaring en eventueel oplossingen?

 • Profielfoto
  Michaeldw

  Bedoel je bijvoorbeeld de agenda openen op de 3Gs?

 • Profielfoto
  Gogol

  Wij (mijn partner en ik) gebruiken de agenda op onze iMac, twee iPhones (3Gs en 4), iPad en MacBook waarbij we allebei ingelogd zijn met hetzelfde Apple ID.

  Zie ook dit: Calender in the cloud
  Gebruik twee verschillende Apple ID’s en deel agenda’s met iCloud. Zelfs lees/schrijfrechten of alleen leesrechten is mogelijk.

 • Profielfoto
  MeMeZu

  Alles zal best wel werken, maar met oudere apparatuur wordt het toch een crime. Zie ook:

 • Profielfoto
  dame.blanche

  Wat mij mateloos irriteert is dat de verjaardagen maar niet deftig syncen!
  De eerste keer iCloud zijn ze perfect gesynct, maar nieuwe data of aangepaste data synct ie niet meer! Lekker bagger… :-/

  http://www.onemorething.nl/community/topic/iedereen-11-jaar-in-ical-op-icloud

 • Profielfoto
  bebitoes

  Op mijn werk wordt outlook 2007 server gebruikt. Deze synchroniseert wel met iCal op mijn Mac. Dat kan ik wel synchroniseren via itunes naar iphone. Maar met geen mogelijkheid synct die werkagenda met icloud. Alleen de privé agenda gaat naar iCloud.

  Voor agenda ben ik nog steeds afhankelijk van iTunes en synchroniseren met kabel.

  De afspraken op mijn werk die met outlook zijn gemaakt en gesynchroniseert naar de iphone zijn trouwens niet te verwijderen of wijzigen op de iphone. Ook heel irritant.

  je iphone kan direct communiceren met je exchange server van je werk, dat moet je niet doen via icloud of itunes.

 • Profielfoto
  RonMac

  Nog irritanter is dat het voortdurende gesynchroniseer een hoop stroom kost. Mijn iPhone was ’s avonds opgeladen en de volgende ochtend al voor een deel leeg. Verder is het een hoop data die heen en weer gaat. Ik kreeg binnen notime een melding van KPN dat ik mijn limiet ging overschrijden (500mb p.m)
  iCloud is bedacht voordat de providers een rem op het dataverkeer gingen instellen. Ik ben ook weer terug op synchro met kabel en iTunes en geen iCloud meer. Het batterijgebruik is nu weer OK.

 • Profielfoto
  Steven Paul

  Kun je inmiddels al taken kopieren naar de volgende dag?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @RonMac: ik denk dat de hoeveelheid data al flink naar beneden kan als je het maken van een (volledige) Reservekopie via iCloud van alle content op je iPhone UIT zet. Het is eigenlijk helemaal niet nodig, want zo’n reservekopie kan je net zo goed thuis even maken, zonodig even met kabeltje. Dan kan je het syncen via iCloud beperken tot de dingen die ‘onderweg’ wel belangrijk zijn.

 • Profielfoto
  wterhaar

  Zie mijn reactie van 1 november over de trage agenda. De tip die ik kreeg heb ik opgevolgd: met twee verschillende Apple ID’s inloggen en de agenda’s op iCloud delen. Het gaat nu inderdaad een stuk sneller. Bovendien kon je bij het delen per agenda aangeven of je een mail wilt ontvangen als de ander een nieuwe afspraak toevoegt of een bestaande verandert. Het enige wat nu nog af en toe gebeurt is dat de agenda “vastslaat” en het radertje rechtsboven gaat lopen. Maar al met al is de agenda nu weer werkbaar.
  Bedankt!

  Let op: zodra je de agenda’s hebt gedeeld, staan de oude agenda’s nog dubbel in de lijst met agenda’s. Die moet je verwijderen.

 • Profielfoto
  wterhaar

  PS: ik mis nu wel ons gezamenlijke adresboek in contacts omdat je die niet kan delen zoals de agenda; hopelijk wordt dit spoedig veranderd!