‘Wereldwijde muziekrechten iCloud vóór 4 oktober’

31 reacties

Volgens CNET wordt er momenteel druk onderhandeld tussen Apple en muziekuitgevers. Apple’s insteek zou zijn om nog voor het iPhone-evenement van 4 oktober de wereldwijde muziekrechten voor iCloud te verkrijgen.

Apple’s online opslag en synchronisatiedienst iCloud zal aankomende dinsdag gelanceerd worden voor het publiek. Voor muziekliefhebbers is het grote voordeel dat het handmatig synchroniseren van muziekbestanden tussen je Mac en iPhone of iPod tot het verleden behoort. Voortaan zullen alle aankopen in de iTunes Store direct gedownload worden naar al je Apple-apparaatjes.

iTunes in the Cloud, zoals Apple het samenvat, werkt alleen voor muziek die je eerder via Apple’s online muziekwinkel hebt aangeschaft. Voor de muziek die op andere wijze verkregen is biedt iTunes Match uitkomst. Voor $24,99 per jaar zal deze dienst muziek die je bijvoorbeeld ooit op cd gekocht hebt ‘matchen’ met de zelfde deuntjes in 256 kbps-kwaliteit uit de iTunes Store.

De onderhandelingen bieden hoop voor gebruikers buiten de Verenigde Staten, waar iTunes Match in eerste instantie gelanceerd zal worden. Of Nederland ook tot de gelukkige landen behoort zal binnenkort duidelijk moeten worden.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  Dagaloni

  Dat zou ontzettend briljant zijn!

 • Profielfoto
  karelschapie

  De onderhandelingen bieden hoop voor gebruikers buiten de Verenigde Staten, waar iTunes Match in eerste instantie gelanceerd zal worden.

  Nu lijkt het alsof juist de VS het niet krijgt en wij wel…

 • Profielfoto
  mymac

  Hoop dat dat lukt want anders zitten we zonder iTunes in the Cloud en iTunes Match, iets wat ik het meest van plan ben te gaan gebruiken.

 • Profielfoto
  McMeller

  Apple’s online opslag en synchronisatiedienst iCloud zal aankomende dinsdag gelanceerd worden voor het publiek.

  Dat is toch niet bevestigd?

 • Profielfoto
  Dagaloni

  @McMeller Zo goed als…

 • Profielfoto
  remcob00

  Hoop dat dat lukt want anders zitten we zonder iTunes in the Cloud en iTunes Match, iets wat ik het meest van plan ben te gaan gebruiken.

  iTunes in de Cloud krijgen we wel gewoon volgens mij, is alleen iTunes Match is nog de vraag.

 • Profielfoto
  polansky

  Wat mij nog niet duidelijk is:

  Behoudt je de mogelijkheid om fysiek over je eigen muziek te bezitten.
  Dus de mogelijkheid om alle tracks afzonderlijk te downloaden en op te slaan op je eigen harde schijf.

  Of is het straks zo dat je iets in de iTunes store hebt gekocht straks kwijt bent als je bijvoorbeeld een keer overstapt naar android of iets anders wat geen itunes ondersteund? Dit omdat bij iTunes cloud alles wordt gestreamed naar je iDevices.

 • Profielfoto
  diotav

  iCloud streamt officieel niet. iCloud stelt muziek beschikbaar aan de hand van jou iTunes aankopen. Wil je de rest van de bibliotheek (non-iTunes muziek) in de cloud? Dan betaal je straks een kleine bijdrage per jaar. De content blijft dus altijd lokaal beschikbaar.

 • Profielfoto
  Bart01

  iCloud streamt officieel niet. iCloud stelt muziek beschikbaar aan de hand van jou iTunes aankopen. Wil je de rest van de bibliotheek (non-iTunes muziek) in de cloud? Dan betaal je straks een kleine bijdrage per jaar. De content blijft dus altijd lokaal beschikbaar.

  Het klinkt geweldig maar er moet ook rekening worden gehouden met muziek die niet in iTunes staat. Ik ben bijvoorbeeld een liefhebber van (elektro) house en 90% staat NIET in iTunes en zal dus niet ‘gematched’ kunnen worden en blijf je vast zitten aan het handmatig synchroniseren.

  Maar gelukkig heeft iTunes veel dus als je wat meer muziek stijlen luistert die ‘bekender’ zijn moet het geen problemen opleveren.

 • Profielfoto
  Renko

  Zijn jullie ook niet helemaal verkocht aan Spotify? Ik heb jarenlang iTunes gebruikt maar ik merk dat ik er nu echt helemaal niks mee mee doe. Dus iCloud voor iTunes.. tsja? Het voelt voor mij als mosterd naar de maaltijd. Het zou pas gaaf zijn als iTunes een volledige streaming dienst zou aanbieden ala Spotify.

 • Profielfoto
  diotav

  Je hebt daarentegen niets aan Spotify on the road.

 • Profielfoto
  Nunkie

  Spotify is ook mooi.
  maar uh, waarom moeten we gaan betalen voor itunes match?
  ik heb veel van mijn cd’s die ik vroeger gekocht heb in mijn itunes geïmporteerd, om deze te behouden moet ik nog een keer, en wel elk jaar weer, betalen?

 • Profielfoto
  Renko

  @diotav: Spotify Premium werkt perfect onderweg.

 • Profielfoto
  Afroman

  Je hebt daarentegen niets aan Spotify on the road.

  Bullshit

 • Profielfoto
  Stargazer72

  Met een Spotify abonnement kun je bijna 3500 nummers offline opslaan.
  Werkt perfect! En dus ook on the road (spreek uit ervaring: Route 66 met urenlang muziek via Spotify…get your kicks…).

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Ik ben 14 jaar, heb ooit van een oudere dj wat (illegale) muziek gekregen (top 40 van 1965 t/m 2009). Verder heb ik ook nog wat nummers van cd’s en van internet;O

  Als ik nu 24,99 betaal, en ik laat alles matchen met iTunes (grof gedeelte zal er wel instaan), is alles opeens legaal?
  Mensen, ik vraag het me werkelijk af hoor… Maar ik ga het toch eens even proberen…

  (want meer dan 25.000 nummers legaal kopen, voor… zeg dan 0,79ct per stuk… Komt zo neer op zo’n 2000 euro… Ik vind deejay-en leuk, en het is duur… Maar 2000 euro heb ik nu even zo snel niet over voor wat nummertjes).

 • Profielfoto
  bugboy

  @MacKevin: Je mag nog 9x langer sparen, want 25.000 nummers zal bijna zo’n 20.000 euro kosten:lol:

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  @MacKevin: Ja dan is alles opeens legaal. Je hoeft alleen maar die 25,- per jaar te betalen. Het maakt niet uit hoe je aan je muziek gekomen bent, het verschil tussen legaal zelf-geript en illegaal gedownload kan toch niemand ooit achterhalen. Je betaalt er ook voor, dus er worden ook rechten afgedragen aan de artiesten. Het enige probleem is de beperking van “maar” 25.000 nummers. Van de andere 50.000 nummers lopen de artiesten bij mij dus hun geld mis helaas.

 • Profielfoto
  Japsuh

  75.000 nummers? Die heb je nooit allemaal geluisterd! Dat is namelijk 3750 uur (uitgaande van 3 minuten per nummer), dus 156 dagen non-stop. Als ik ervan uit ga dat je 3 uur per dag muziek luistert, betekent dat dat je zo’n 1250 dagen bezig bent (en dan heb je niets twee keer beluisterd).

 • Profielfoto
  hermen

  Volgens mij werkt het al. Als ik op mijn ipod touch iets koop, dan wordt de app niet alleen op mijn ipod, maar ook op mijn iphone4 geinstalleerd

 • Profielfoto
  maaubel

  Vin de android reclame op de homepage nog altijd heel passend voor deze site… Just sayin’…

 • Profielfoto
  bram91

  Zou echt heel geniaal zijn als Apple dit voor dinsdag voor elkaar krijgt!

 • Profielfoto
  Ce

  Tenzij ik iets helemaal over hoofd zie..ik vraag me werkelijk af wat het “geniale” van deze diensten is. De iPhone en de iPod zijn apparaten die vooralsnog een innige band met de computer (moeten) hebben, het syncen van muziek is alleen daarom al een fluitje van een cent.

  Vervolgens gaat het om muziek dat je al HEBT GEKOCHT, misschien zelfs in een betere bitrate dan Apple kan bieden. Voor 25 euro per jaar mag je de rest “witwassen”, waarbij er niet zo heel veel geld naar de uitvoerende artiesten zal gaan (die beklagen zich ook al over hun deel van de 120 euro die spotify premium per jaar kost).

  Ik hoor mensen zeggen dat je bijv. op vakantie ook naar de rest van de collectie kunt luisteren als je even genoeg hebt van de muziek dat je voor aanvang van de vakantie op de iPhone hebt gezet. Je moet dan maar hopen dat je een kosteloze Wifi verbinding tot je beschikking hebt anders wordt het een hele dure hobby om nieuwe muziek te gaan downloaden uit de iCloud.

  In mijn ogen een volkomen nutteloze uitbreiding van de Cloud met het risico van hoge data kosten bij ondoordacht gebruik.
  (Zouden KPN e.d. dit ook geweten hebben toen ze een maandje geleden het gebruik van data fors duurder gemaakt hebben?)

  Spotify en vergelijkbare dienst vind ik vele malen genialer dan dit gewrocht van Apple.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Tja ik ben ook niet helemaal overtuigd hoor…
  – alle nummer naar alle apparaten wil ik helemaal niet en kan ook niet. Mijn muziek bibliotheek is nu ruim 5000 nummers. Dat pas so wie so niet op mijn iPhone en dat wil ik ook helemaal niet. Nu heb ik gewoon 1 playlist gemaakt met muziek voor de iPhone. Werkt prima. Handmatig synchroniseren is voor mij een niet bestaand probleem waarvoor ik dus geen oplossing zoek.
  – in mijn muziekbibliotheek heb ik via iTunes gekochte muziek en daarnaast geimporteerde CD’s die ik vroeger gekocht heb. Die heb ik dus al gekocht en ik ga dus niet nog een keertje hiervoor betalen
  – nu share ik mijn iTunes bibliotheek met alle Macs, iPhones en iPads in huis via Wifi. Werkt ook prima….
  Voor de muziek hoef ik dus helemaal geen iCloud.
  Voor data heb ik Dropbox en worden alle datafiles gesynhed tussen laptop, iMac, iPad en iPhone. Dit was vroeger wel een probleem, maar dat heeft Dropbox al opgelost.
  Eigenlijk ben ik een tevreden mens….

 • Profielfoto
  MacAanZee

  iTunes in the Cloud hebben de meeste mensen weinig aan. Wie koopt nou écht veel in de iTunes Store? Ik heb in de jaren dat het bestaat in totaal minder dan 10 losse liedjes gekocht en één album dat ik absoluut sneller wilde hebben dan de CD die twee maanden later pas uitkwam. Daarvoor hoef ik geen iTunes in the Cloud te hebben! Ik heb ongeveer 4000 andere liedjes in mijn iTunes. (Veel vanaf mijn CD’s geupload, gedigitaliseerd vanaf LP’s of free download van internet. Ook daar heb ik niet echt iTunes Match voor nodig. Veel van mijn muziek is ook niet te vinden in iTunes Store, dus zou ik allemaal moeten uploaden. Ik vind het trouwens nooit een probleem om even via kabeltje te syncen en een aantal playlisten voor mijn iPhone te selecteren. Mijn meest favoriete muziek heb ik Apple Lossless files in iTunes staan – dat biedt iTunes Match niet. Pas als ik langere tijd op vakantie ga en mijn oude iPod Video het begeeft dan zou ik het kunnen gebruiken……

 • Profielfoto
  Ce

  Precies, iCloud en Match lijken een antwoord op een niet bestaande vraag.

 • Profielfoto
  Blixa

  Als er geen vraag is, dan wordt er door het bedrijf wel een vraag gecreëerd.

 • Profielfoto
  maartenvt

  Als er geen vraag is, dan wordt er door het bedrijf wel een vraag gecreëerd.

  Precies, en daarom zitten jullie nu allemaal met de ‘niet gewenste’ iphone, ipad, ipod, itunes enz enz.

  @macaanzee De meeste mensen valt wel mee hoor, 10 miljard omzet zou ik niet gelijk stellen aan ‘de meeste mensen’

 • Profielfoto
  bram91

  Ik koop wel regelmatig muziek via iTunes.

  iTunes in the Cloud vind ik echt geweldig.
  Ik heb een hekel aan dat synchroniseren elke keer.
  Heb al vaak gehad dat ik een nummer op mijn computer heb gedownload en ik er later achter kom dat deze niet op mijn iPhone staat omdat ik vergeten ben om te synchroniseren.

  Ben erg blij als dat straks tot het verleden behoort!

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Even terug naar het artikel. wereldwijd is een instinker.. Voor een amerikaan is, als ze bijv. Frankrijk en UK binnenhebben al “wereldwijd”. Met wereldwijd bedoelen ze dus “ook in het buitenland!”, wereldwijd wil volgens mij dus niet zeggen “in alle landen van de wereld” want Nederland loopt altijd jaren achter met dit soort zaken.
  .
  Dan is vervolgens maar de vraag van welke platenmaatschappijen in welke landen welke rechten worden doorgesluisd.
  .
  Wat betreft iCloud en iTunes Match in Nederland/België wil ik ’t eerst zien voor ik ’t geloof!:)

 • Profielfoto
  ejmp69

  Jammer dat het nog steeds maar 256kb/sec is.. Gaat bij altijd nog om kwaliteit en niet om kwantiteit.. Liever 1000 goed klinkende tracks dan 25000 vervormende deuntjes…