Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 12 oktober 2011

Weersverwachting: iCloudy met hoosbui aan updates

Het is zover; vandaag brengt Apple het nieuwe iOS 5 uit dat verweven is met een nieuwe dienst die óók vandaag uitkomt; iCloud. Terwijl iOS 5 vanavond om 19 u. verwacht wordt lijkt Apple nu al begonnen te zijn met iCloud.

Nadat vanochtend de developer-badge verdween van icloud.com lukt het nu steeds meer mensen om een nieuw account aan te maken. Vervolgens kunnen ze foto’s, agenda’s, adressen, to-do’s en notities synchroniseren tussen apparaten met iOS 5 en Mac OS X Lion. Ook worden documenten uit Pages, Keynote en Numbers automatisch naar iCloud gestuurd en kan de gebruiker een @me.com-emailadres aanmaken. Wie al een MobileMe account had kan gebruik maken van een speciale overstapservice, waarbij het bestaande @me.com-adres bewaard blijft en alle e-mail, agenda’s, contacten, en bookmarks worden overgezet.*

Tijdens het media-event van vorige week werd er last-minute toevoeging aan iCloud bekend gemaakt: Find My Friends. Met deze App kunnen vrienden elkaar toestemming geven om hun locatie door te geven voor een bepaalde periode. Zo vind je elkaar bijvoorbeeld makkelijk terug in een pretpark of aan ‘t strand. Met een druk op de knop ga je weer ‘off the grid’ en ben je niet langer te traceren. Deze App is inmiddels gratis te downloaden in de App Store. Ook de Airport configuratie-app is nu gratis te downloaden in de App Store. Hiermee kan je met een iPhone, iPad of iPod touch waarop iOS 5 geïnstalleerd is een Airport basisstation configureren zonder dat daar nog een computer voor nodig is.

Voor beide Apps is iOS 5 vereist. Overigens geldt dat voor alle functies van iCloud. De iOS 5-update wordt vanavond rond 19 u. verwacht. Naar alle waarschijnlijkheid zal rond die tijd ook Mac OS X 10.7.2 met iCloud-ondersteuning uitkomen. Gisteren bracht Apple al iTunes 10.5 met iCloud-ondersteuning als software-update uit. Vandaag zullen daar de iWork-applicaties (Pages, Keynote en Numbers) voor iOS en Mac OS X bij komen. Ook iPhoto en Aperture krijgen een update om met PhotoStream te kunnen werken. Tot slot zal er een software-update voor de Apple TV (2e generatie) uitkomen. Daarmee wordt het mogelijk om draadloos het beeld van een iOS-apparaat te streamen naar een TV of LCD-projector via Airplay Mirroring.

Het enige waar we dan nog op moeten wachten is iTunes Match. Deze iCloud-dienst waarmee je iTunes-bibliotheek gesynchroniseerd en gebackupt wordt is nog niet beschikbaar in Nederland en België. Hiervoor moeten eerst afspraken gemaakt worden met platenmaatschappijen.

* MobileMe-functies die niet terugkeren in iCloud als Gallery, iDisk, Keychain sync, Preferences sync en iWeb-publishing blijven tot 1 juli 2012 beschikbaar. Tot die datum krijgen oud-MobileMe’ers ook 20GB extra iCloud-storage bovenop de 5GB die voor iedereen gratis is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weersverwachting: iCloudy met hoosbui aan updates
Sluiten