Rob van Rijn
Rob van Rijn Review 18 oktober 2011

Review: Documents in the Cloud

iCloud is onlangs gelanceerd als de nieuwe service van Apple. iCloud biedt een aantal diensten en moet de huidige – of moeten we inmiddels zeggen oude en achterhaalde – service genaamd MobileMe vervangen. Abonnementen op MobileMe kunnen niet meer worden aangegaan of verlengd.

iDisk
In deze review kijken we vooral naar het verschil tussen het oude iDisk en het nieuwe Documents in the Cloud. Hoewel er veel commentaar is geweest op de prestaties en betrouwbaarheid van MobileMe, moeten we zeggen dat er toch ook een aantal voordeeltjes aan zaten. Een van die voordelen was de functie van iDisk. iDisk fungeerde als virtuele harde schijf. Door documenten, ongeacht het bestandstype, op iDisk te plaatsen, kon je die documenten synchroniseren met de servers van Apple. Vervolgens kon je via iDisk je documenten met al je andere Apple-apparaten synchroniseren. iDisk leek daarmee nog het meest op cloud-services als Dropbox en Box.net.

Documents in the Cloud
Documents in the Cloud is in zekere zin te beschouwen als de opvolger van iDisk, hoewel dat ook weer niet helemaal zo is. Bij Documents in the Cloud kun je (in ieder geval voor het moment) maar een beperkt aantal bestandstypen synchroniseren tussen al je iOS-devices, met name gericht op gebruik binnen iWork (Pages, Keynote, Numbers). Het moet gezegd, Documents in the Cloud is perfect geïntegreerd in iOS 5, maar totaal niet met OS X Lion. Zodra je in Pages, Keynote of Numbers op je iMac of MacBook wilt verdergaan met het bewerken van je document, moet je eerst via een webbrowser naar iCloud.com om in te loggen met je Apple-ID, het document downloaden en dan pas kun je aan de slag. Aanpassingen in je document op je iMac of Macbook komen helaas niet automatisch terecht in iCloud, want Documents in the Cloud werkt alleen op al je iOS-devices, maar niet met OS X Lion. Bewerkte documenten op je iMac of Macbook moeten handmatig worden geupload naar iCloud.com.

Conclusie
De webinterface van iCloud.com laat vervolgens te wensen over. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk een mappenstructuur aan te brengen via de webinterface. Dat kan alleen op je iOS-device. Ook kun je niets aan de ‘view’-instellingen veranderen, ook niet op je iOS-device overigens. Lange bestandsnamen worden niet volledig weergegeven. Dat is toch een gemiste kans. Maar de grootste gemiste kans is toch wel dat Apple niet heeft gezorgd voor naadloze integratie van Documents in the Cloud met zowel iOS 5 als OS X Lion (10.7.2). Het is begrijpelijk dat als je bijvoorbeeld een Pages-document creëert op je iOS-device en je dat iOS-device hebt geconfigureerd voor gebruik met iCloud, het document naar al je iOS-devices wordt gepusht. Wat onbegrijpelijk is, is dat diezelfde push-technologie niet ook werkt naar je OS X-devices. Want laten we wel wezen, het is leuk dat het kan hoor, een Pages-document creëren of bewerken op je iPhone, maar hele rapporten, notities, nota’s, brieven of verhalen zal niemand erop typen. Dat geldt min of meer ook voor een iPad; uiteindelijk geven de meesten van ons de voorkeur aan een fysiek toetsenbord en een wat groter scherm, dan aan een ‘soft keyboard’ dat de helft van een kleiner scherm opslokt.

Als Apple niet snel komt met een update zodat Documents in the Cloud werkt op ál je Apple-apparaten, schat ik in dat deze service niet aan populariteit zal winnen en het uiteindelijk aflegt tegen andere cloud-services. Het is nu nog veel efficiënter gebruik te maken van cloud-diensten als het eerder genoemde Dropbox of Box.net, temeer daar geen restricties worden gesteld aan het bestandstype.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Review: Documents in the Cloud
Sluiten