Review: Documents in the Cloud

Door: Rob van Rijn - 36 reacties

iCloud is onlangs gelanceerd als de nieuwe service van Apple. iCloud biedt een aantal diensten en moet de huidige – of moeten we inmiddels zeggen oude en achterhaalde – service genaamd MobileMe vervangen. Abonnementen op MobileMe kunnen niet meer worden aangegaan of verlengd.

iDisk
In deze review kijken we vooral naar het verschil tussen het oude iDisk en het nieuwe Documents in the Cloud. Hoewel er veel commentaar is geweest op de prestaties en betrouwbaarheid van MobileMe, moeten we zeggen dat er toch ook een aantal voordeeltjes aan zaten. Een van die voordelen was de functie van iDisk. iDisk fungeerde als virtuele harde schijf. Door documenten, ongeacht het bestandstype, op iDisk te plaatsen, kon je die documenten synchroniseren met de servers van Apple. Vervolgens kon je via iDisk je documenten met al je andere Apple-apparaten synchroniseren. iDisk leek daarmee nog het meest op cloud-services als Dropbox en Box.net.

Documents in the Cloud
Documents in the Cloud is in zekere zin te beschouwen als de opvolger van iDisk, hoewel dat ook weer niet helemaal zo is. Bij Documents in the Cloud kun je (in ieder geval voor het moment) maar een beperkt aantal bestandstypen synchroniseren tussen al je iOS-devices, met name gericht op gebruik binnen iWork (Pages, Keynote, Numbers). Het moet gezegd, Documents in the Cloud is perfect geïntegreerd in iOS 5, maar totaal niet met OS X Lion. Zodra je in Pages, Keynote of Numbers op je iMac of MacBook wilt verdergaan met het bewerken van je document, moet je eerst via een webbrowser naar iCloud.com om in te loggen met je Apple-ID, het document downloaden en dan pas kun je aan de slag. Aanpassingen in je document op je iMac of Macbook komen helaas niet automatisch terecht in iCloud, want Documents in the Cloud werkt alleen op al je iOS-devices, maar niet met OS X Lion. Bewerkte documenten op je iMac of Macbook moeten handmatig worden geupload naar iCloud.com.

Conclusie
De webinterface van iCloud.com laat vervolgens te wensen over. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk een mappenstructuur aan te brengen via de webinterface. Dat kan alleen op je iOS-device. Ook kun je niets aan de ‘view’-instellingen veranderen, ook niet op je iOS-device overigens. Lange bestandsnamen worden niet volledig weergegeven. Dat is toch een gemiste kans. Maar de grootste gemiste kans is toch wel dat Apple niet heeft gezorgd voor naadloze integratie van Documents in the Cloud met zowel iOS 5 als OS X Lion (10.7.2). Het is begrijpelijk dat als je bijvoorbeeld een Pages-document creëert op je iOS-device en je dat iOS-device hebt geconfigureerd voor gebruik met iCloud, het document naar al je iOS-devices wordt gepusht. Wat onbegrijpelijk is, is dat diezelfde push-technologie niet ook werkt naar je OS X-devices. Want laten we wel wezen, het is leuk dat het kan hoor, een Pages-document creëren of bewerken op je iPhone, maar hele rapporten, notities, nota’s, brieven of verhalen zal niemand erop typen. Dat geldt min of meer ook voor een iPad; uiteindelijk geven de meesten van ons de voorkeur aan een fysiek toetsenbord en een wat groter scherm, dan aan een ‘soft keyboard’ dat de helft van een kleiner scherm opslokt.

Als Apple niet snel komt met een update zodat Documents in the Cloud werkt op ál je Apple-apparaten, schat ik in dat deze service niet aan populariteit zal winnen en het uiteindelijk aflegt tegen andere cloud-services. Het is nu nog veel efficiënter gebruik te maken van cloud-diensten als het eerder genoemde Dropbox of Box.net, temeer daar geen restricties worden gesteld aan het bestandstype.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  2xdutch

  clous-services? Kluis-services;-)

 • Profielfoto
  joostwijnglas

  Waarschijnlijk worden deze problemen binnen afzienbare tijd opgelost met een grote update van iWork. Apple weet dat dit geen handige/fijne/mooie manier is en natuurlijk zijn ze druk aan het werk met een betere oplossing. Ik hoop dat ze dan ook het bekijken (en bewerken) van documenten op iCloud mogelijk maken, vergeet niet dat de iWork.com beta nog altijd in de lucht is.

  CloudApp (verkrijgbaar in de Mac App Store) is een goede (en gratis) vervanger voor iDisk.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Enige mogelijkheid tot bestands- en mappenbeheer was welkom geweest. Een online versie van iWork is misschien wat te veel gevraagd, maar zou ’t wel helemaal perfect maken.

  MobileMe was voor mij meer dan voldoende. Het synchroniseren ging uitstekend. Gelukkig is dat behouden en is het nu tenminste gratis.

 • Profielfoto
  peterfoliant

  We kunnen dus binnenkort een update verwachten van iWork.

 • Profielfoto
  jeffrey52

  Documents in the cloud is ook geen directe concurrent voor Dropbox e.a., omdat het gewoon heel anders werkt.

  Is er daarnaast niet geleerd op school dat er in de conclusie nooit nieuwe argumenten mogen?

 • Profielfoto
  koekiewous

  Ik zeg dat we nog even moten wachten tot de nieuwe versie van iWork.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  iWork.com zal neem ik aan opgaan in iCloud. Dan is het meeste geregeld. Maar ik zal het ook jammer vinden dat iDisk verdwijnt, tenzij ze iCloud ook openstellen voor andere formaten. Overigens begrijp ik wel dat ze het simpel houden zodat niet iedereen direct de weg kwijt is. Dat zien we bij iOS en bij diverse software. Klein beetje of topic, maar ik kan nu ook geen mail aliassen meer aanmaken via iCloud. Ik kan ze alleen nog maar wissen..

 • Profielfoto
  wbreeman

  Misschien wat te voorbarig uitgebracht dan? Breng Icloud dan niet als een optimale sync service (die ook qua agenda en contacten erg traag laadt, wrsch door de enorme drukte) ! Maar zorg eerst dat het Beta eraf is en dat er een nieuwe IWork versie is. Nu zit iedereen te tobben.
  Ik vind het in elk geval helemaal waardeloos. Zo heb ik er niets aan. Een van de eerste zaken van Apple die echt waardeloos zijn wat mij betreft.

  Al niet gescoord met Mobil ME (werkte redelijk voor mij, maar heel traag) Apple weet, dat want Jobs refereerde er nog aan in een vorige Keynote.
  Dan zou je toch denken dat bij ICloud en IWorks, de volgende poging dus, alles optimaal moet werken voordat het geïntroduceerd wordt.
  Ik had graag betaald voor een goed werkend systeem. Uberhaupt het gevoel dat Mobil Me gebruikers een beetje in de kou blijven staan. Goed, gratis tot juni, maar verder helemaal niets extra’s en verdwijnende functionaliteit. Nogmaals, tot nu toe een waardeloos product! Jammer!

 • Profielfoto
  fastshifter

  Valt erg tegen.

  Ik betaalde voor MobileMe maar krijg er nu een afgeslankt iets voor terug.

  iPhoto crasht elke 5 seconde zodra ik maar iets in de photostream zet. De

  PhotoGallery uit MM is helemaal verdwenen.

  Mijn contacten staan wel op de mac maar niet in de cloud, ondanks dat ‘sync’ aan staat. Ik neem aan dat er updates van iWork en iLife komen, daar wacht ik dan maar even op, maar als dit MS was overkomen dan was de wereld te klein geweest.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat slecht zeg! Dit had toch van tevoren allemaal geregeld moeten zijn. Waarom is de lancering van iCloud dan nog zo lang na presentatie uitgesteld?!
  Begrijp ik goed dat je alleen dingen uit iWork kunt synchroniseren? Wie werkt er nou in Pages? De hele wereld (ook op de Mac) werkt toch met Word? Ik heb zelf Pages uitgeprobeerd, omdat ik liever niks van Microsoft heb, maar elk document steeds maar exporteren als Word-document begon me wel te vervelen. Het is ook absurd dat het niet naadloos werkt op Lion. Daar is het toch voor bedoeld om automatisch te synchroniseren….?! Niet om eerst via een webbrowser op je iCloud account te gaan inloggen……

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Wat lul je nou? Word is van Microsoft, iWork is van Apple. Natuurlijk worden (voorlopig?) andere applicaties uit de iCloud sync gehouden. Daar heb je Dropbox voor. Wie werkt er nou in Pages? Nou hele volksstammen werken in Pages. Anders was het allang weer geschrapt. Ik vind het echt te be-lache-lijk voor woorden dat ik niet automagisch mijn .psd / .indd /.ai files kan syncen met iCloud.

  Het zou fijn zijn als men een keer wat leest voordat iemand iets gelijk gaat doen/roepen.

  [bezijden-de-discussie]Word zuigt! Ook op de Mac![/bezijden-de-discussie]

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Niet overdrijven. Je kunt de documenten gewoon via iTunes synchroniseren en je hoeft niet in te loggen op je iCloud. Dat is uiteraard éen stap meer dan vol automatisch.Maar ik ben blij dat ik niet automatisch alle Pages documenten uit mijn Mac spontaan op mijn iPhone krijg zeg. Ik moet er niet aan denken. @wbreeman: Het is nog geen Juni en MobileMe werkt nog prima (voor alles behalve Mail , agenda, adressenboek dat in iCloud zit)

 • Profielfoto
  Xcode

  Bewerkte documenten op je iMac of Macbook moeten handmatig worden geupload naar iCloud.com.

  Het zou toch fijn zijn als je van tevoren wat beter research doet. Er is op dit moment geen mogelijkheid om documenten van je Mac te uploaden naar iCloud mits je het hebt geactiveerd met Pages, Keynote of Numbers voor iOS.

 • Profielfoto
  pippen2

  Het zou toch fijn zijn als je van tevoren wat beter research doet.

  Deze reactie snap ik niet. Wat er in het artikel staat klopt helemaal. Je moet bestanden die bewerkt zijn in Lion eerst zelf handmatig uploaden. Ik verwacht dat hier vast wel een update voor komt. Maar inderdaad, het is eigenlijk te laat.
  Ontwikkelaars krijgen met hun apps toegang tot iCloud. Dus binnenkort kunnen we de eerste apps verwachten waar je daar je bestanden kunt syncen tussen diezelfde app op je iPhone / iPad / Lion. Er is dus denk ik wel heel veel leuks mee mogelijk, maar het is geen alternatief voor Dropbox.

 • Profielfoto
  Xcode

  Ik heb mijn opmerking onderbouwd, het komt niet zomaar uit de lucht vallen. Inderdaad, de rest van het artikel is prima geschreven.

 • Profielfoto
  NTG

  Ik ben ook niet zo gelukkig met iCloud. Ik hebt er helemaal niets aan aangezien ik geen mobiele Apple devices heb, alleen twee intel macs, maar daar werkt dit o-zo geweldige syncen al helemaal niet zo goed als Apple ons voorgehouden houden.:(

 • Profielfoto
  hermen

  inderdaad erg jammer. om eerlijk te zijn was ik geloof ik meer blij met mobileme. Werkte wat mij betreft prima. Wat ook erg jammer is is dat icloud nog niet werkt voor albums die ik via itunes heb gekocht ook daadwerkelijk via de cloud en wifi wordt gesynchroniseerd met de andere devices. Naar ik heb begrepen schijnt dat te maken hebben met de auteursrechten. Bijzonder jammer en frustrerend.

  hopen op een snelle update voor beide genoemde problemen

 • Profielfoto
  maconly

  Dat cloud verhaal is een stuk minder dan mobile me wat veel meer synchroniseerde beetje jammer .

  geen notes meer
  geen instellingen meer die gesynct worden

  Ze hebben het wel mooi gebracht , eerst de kwaliteit van mobileme een stuk verslechterd om vervolgens met het wolkengedoe te komen.

  NOu mag ik ze bij apple nog tot eind 2012 vervelen met mijn mobileme account die ik voorlopig niet overzet naar icloud.

 • Profielfoto
  maconly

  FAAL

 • Profielfoto
  Japsuh

  Misschien offtopic, maar ik zie het als opbouwende kritiek: als stagiair zijnde (toch?), mag je nog wel een beetje gaan kijken naar de opbouw van een betoog/beschouwing. De conclusie is bijna net zo groot als het voorafgaande! De laatste alinea is meer een conclusie. Een conclusie beginnen met ‘vervolgens’ is overigens per definitie onjuist.

 • Profielfoto
  harryballector

  met goodreader kan je bestanden van gelijk welk type ( voor zover ik al gevonden heb) op icloud bewaren:)

  ga dit weekend eens een hele map met een 6 gig aan data “moven” naar icloud en zien wat dat geeft

  hoe dan ook zal het enkel te benaderen zijn met goodreader met iOS apparaat, voorlopig?

 • Profielfoto
  grik

  Ik vind iCloud erg traag werken met m’n push mail. Het lijkt wel of ik die altijd handmatig moet ophalen door het opstarten van Mail op de iPhone of iPad. Voorheen met Mobile Me ging dat veel sneller.
  Ik heb in de instellingen push gewoon aanstaan.

 • Profielfoto
  NTG

  Maar er is nog hoop voor iCloud, aangezien ontwikkelaars hun apps kunnen gaan integreren met de iCloud, kunnen er nog interessante ontwikkelingen aankomen. Maar voor nu vind ik het hele iCloud gebeuren nogal nutteloos.

 • Profielfoto
  Infinitatus

  Of works nu beter is dan office of niet: we leven nu eenmaal in een wereld waarin vrijwel alles gedomineerd wordt door MS office. Bij vele MS produkten zijn nu redelijke concurrenten gekomen ( browser, mail, OS etc) , maar office niet. Dat is toch altijd het sterke punt van Microsoft gebleven en dat weet Apple ook. Je moet zo compatibel mogelijk blijven met MS office. Daarom blijven iwork en open/libreoffice etc nog zo laag in marktaandeel (misschien groeit het, maar dit is dan zeker niet indrukwekkend).

  Sterker nog, ik durf te wedden, dat het native ontbreken van MS office een van de grootste redenen is dat Linux nog steed niet doorbreekt. Heb je als bedrijf of instantie geen behoorlijle compatibiliteit met MS office documenten dan loop je vaak tegen problemen aan.

  Apple kan eigenwijs zijn en alleen iWorks documenten iCloud toelaten, maar ik vind dat persoonlijk niet verstandig. Ik vind iCloud sowiezo geen concurrent voor bedrijven zoals Dropbox. Ik vind ze eerder complementair aan elkaar. Ieder heeft zo zijn eigen specifieke diensten.

 • Profielfoto
  Waarts

  In deze folder staan de documenten van icloud op MAC: “gebruikersnaam”/Library/Mobile Documents”
  (om deze folder zichtbaar te maken : chflags nohidden ~/Library in terminal)

  daar heb je verschillende folders:
  com~apple~Keynote => keynote documenten
  com~apple~Pages => pages
  ….

  In deze heb je een subdirectory Documents
  Hierin staan documenten van icloud
  Documenten hierin gezet worden op icloud gezet

  bv op m’n imac:
  “gebruikersnaam”/Library/Mobile Documents/xxxyyyyy~com~goodiware~GoodReader/Documents” staan mijn icloud documenten beschikbaar via goodreader op m’n ipad.

 • Profielfoto
  chlorophyl

  iCloud is op dit moment niet bruikbaar om bestanden te synchroniseren tussen IOS apparaten. Na hernieuwd inloggen zijn de bestanden die ik bijv via mijn iPad op iCloud heb gezet verdwenen!

  Meer info:
  https://discussions.apple.com/thread/3384720?start=30&tstart=0
  https://discussions.apple.com/thread/3382799?start=15&tstart=0

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @Waarts : Goed gevonden en opgemerkt.
  @maconly: wat bedoel je met “geen notes meer” ? Die worden gewoon gesynct. Trouwens het hele syncen gaat prima en ben erg blij met iCloud. Waarom doen veel mensen alsof iCloud alleen maar wat documenten wel of niet synchroniseert. Mijn Apps, iCal, Adressen, Notities, Foto’s, Boeken, Films etc. Alles gaat perfect hier. Maar ook PDF’s, Numbers, Pages, Word, Excel documenten, het synchroniseert prima. Wellicht is een directe koppeling vanuit Pages mooier in plaats van door iTunes heen, maar die ene druk op de knop moet ik met Dropbox in ieder geval ook maken. Of mis ik iets?

 • Profielfoto
  iPredict

  pfff iCloud is mooi en prachtig ik geloof het allemaal wel, maar kom op Apple, iWork 09 kan begraven worden. Het ziet er inmiddels verlaten uit. Het liefst zie ik een nieuwe versie van iWork met de simpliciteit van iWork for iOS en de interface van FCP.

 • Profielfoto
  fvdn

  iCloud op zich is een prima initiatief wat de komende tijd op onderdelen zeker nog moet en zal verbeteren. Integratie tussen iWorks op de iMac, iPhone en iPad maar ook met andere office pakketten op de PC is een must. Een zeer groot gemis, hetgeen ik erg betreur, is de afwezigheid van iDisk. Op iDisk is het zeer handig om allerlei bestanden met elke willekeurige extensie en bestanden met een groot bestandsomvang (die niet per e-mail zijn te verzenden) te plaatsen. Het is via iDisk mogelijk om vanuit iDisk op het web deze bestanden te delen met wie je wil. Het verzenden van een e-mail vanuit iDisk naar iemand om een bestand te delen is erg prettig om te doen. Daarnaast wordt iDisk door velen gebruikt als bestandsbeheerder en bij vergaderingen (papierloze vergadering). iDisk blijft tot 30 juni 2012 beschikbaar, daarna zal het helaas verdwijnen. Uiteraard zijn er legio mogelijkheden om dit bij een thirtparty te gaan doen. Ik hoop echter dat Apple tegen die tijd zelf dit goed (de iDisk functionaliteit) in iCloud heeft ondergebracht of een alternatieve oplossing hiervoor heeft. De functionaliteit van iDisk mag niet verdwijnen.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  De functionaliteit van iDisk mag niet verdwijnen.

  Daar ben ik het mee eens. Maar dit is een mooi genuanceerd antwoord want de functionaliteit van iDisk blijft nog tot Juni. Nog zeeën van tijd deze te integreren in iCloud. Synchronisatie met Office-paketten op PC’s hoeft van mij echt niet. Het is een mooi moment “de PC” eens flink af te schaffen met z’n allen. Het wordt tijd dat Office zich aan iCloud aanpast en niet andersom.

 • Profielfoto
  fvdn

  @In.XSOcam

  Synchronisatie met Office-paketten op PC’s hoeft van mij echt niet.

  Ik bedoel niet dat iCloud zich moet aanpassen aan office pakketten op de PC, maar vanuit iWorks (als voorbeeld Pages) kan er naast .pages en .pdf ook geexporteerd worden als .doc document. Op dit moment maken veel office pakketten gebruik van .doc vandaar mijn opmerking hierover.

  De functionaliteit van iDisk mag niet verdwijnen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Het schiet niet echt op zo, Apple.
  iDisk weg, iCloud documents is geen alternatief: overstappen op Dropbox
  Gallery weg, iCloud photostream geen alternatief, overstappen op Flicker is iets anders.
  iWeb “weg” (ok, app blijft bestaan maar geen onderhoud meer): moet ik ergens anders een hosting service zoeken.
  Ik vond het juist aantrekkelijk om binnen het ecosysteem te blijven en de perfecte integratie te genieten…..nu gebeurd precies het tegenovergestelde, meer partijen die niet optimaal op elkaar aansluiten.
  Slechte zaak !!!
  Mijn tip:
  – iDisk handhaven met dropbox functionaliteit (voor alle bestandstypes)
  – Gallery handhaven met photo stream als extraatje
  – iWeb handhaven, sterk uitbouwen (bv. websites out-of-the-box geschikt maken voor iPad/iPhone browsers) en hosting handhaven
  – alle features op alle Apple platformen beschikbaar maken (geen half werk).
  Er is dus nog veel werk te verrichten, dus gebruik die zak met geld op de bank nu eens om dit SNEL voor elkaar te maken anders gaat Apple echt de boot missen.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @lordoftheflatbush : er is toch helemaal nog niets weg? Het werkt nog prima. Tegen de tijd dat het weg dreigt te gaan over 8 maanden nog maar eens klagen.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik begin me nu ook af te vragen waarom dat enorme datacenter nu eigenlijk neer is gezet in North Carolina. Ik heb vanwege de overgang van MobileMe naar iCloud, 20 GB extra opslag gekregen, maar wat kan ik er nou opslaan?? iWork documenten?? whoahahahaha! En m’n muziek lijkt me nu niet echt een goed plan om daar te plaatsen. Als dat nl. net zo traagt als de iCloud web-app dan heb ik ‘r een hard hoofd in.

  Nee, ik weet zeker dat Apple met nog iets op de proppen gaat komen. Dat kan bijna niet anders.
  .
  .
  O ja, iOS-users kunnen nu 50GB aan gratis opslag krijgen (voor altijd geldig) als ze een account aanmaken op hun iOS-device bij Box.net

 • Profielfoto
  maconly

  @ln.XSOcam

  als ik het overstap traject van i cloud volg dan krijg ik de melding dat notes niet zullen werken.

  Dat icloud is gewoon kut , ik was een betalende mobile.me klant en ik heb er best wel wat voor over om dat zo te houden.

  Maar apple heeft mobileme het afgelopen jaar al aardig naar de klote geholpen ( iets wat best wel wat schade heeft opgeleverd voor mij als zakelijke gebruiker ) om vervolgens met dat icloud te komen.

  Apple beweegt zich richting bagger bedrijven zoals: google , ebay, paypal en ms.

  beetje jammer dat de $$$$$$ tekens belangrijker worden gevonden dan klanten.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik hoop dat het in de toekomst mogelijk word dat OSX software ook gebruik kan maken van documents in de cloud. Dat vergt volgens mij een kleine aanpassingen. Op de iOS kan je al prima switchen tussen iPhone en iPad en toch aan het zelfde document verder werken Maar zodra je op de Mac verder werken wil dan moet je het weer allemaal gaan downloaden en uploaden en gedoe.