Review: Contacts in the Cloud

49 reacties

Terwijl iedereen ongetwijfeld druk bezig is met het lezen van de onlangs verschenen biografie over Steve Jobs, werken wij ook gestaag verder aan het verder doorgronden van diverse iCoud-diensten. De vorige review handelde over Documents in the Cloud. Dit keer gaat het over Contacts in the Cloud.

Contacts in the Cloud is een integraal onderdeel van de nieuwe iCloud-diensten die Apple aanbiedt. iCloud is in de plaats gekomen van MobileMe. Alle diensten van MobileMe gaan per 30 juni 2012 ter ziele. Contacts in the Cloud is de dienst om alle informatie uit het adressenboek digitaal op te slaan op de servers van Apple en draadloos te distribueren naar alle Apple-producten, zowel werkend met het iOS-systeem (iPhone, iPad, iPod Touch) als met het OS X-syteem waar iMac’s en MacBook’s op werken (Lion, Snow Leopard, Leopard).

Het moet gezegd, in eerste instantie werkt Contacts in the Cloud geweldig. Het gehele adressenboek kan naar eigen inzicht worden ingericht en het aanpassen van contactgegevens is kinderlijk eenvoudig. Er is geen beschrijving voor nodig hoe dat werkt, alles kan op puur gevoel, op intuïtie worden gedaan. Zodra op alle apparaten is ingelogd met hetzelfde Apple-ID en het synchroniseren van ‘Contacten’ (onder ‘Instellingen’, ‘iCloud’) is aangevinkt, verschijnen binnen onafzienbare tijd de volledige contactgevevens van het gehele adressenboek op het scherm. Ideaal.

Minder ideaal is dat Contacts in the Cloud is gekoppeld aan een Apple-ID in die zin, dat delen van contacten, contactgroepen of het gehele adressenboek met andere Apple-ID’s niet mogelijk is. Dit beschouwen wij als een groot nadeel. In diverse omgevingen, denk aan een gezin, zou het toch wel bijzonder handig zijn als er slechts één centraal adressenboek is waarin meerdere gebruikers lees- en schrijfrechten kunnen worden toegewezen. Heel concreet betekent het in onze situatie dat we bijvoorbeeld geen adressengroep kunnen aanmaken van alle redacteuren en die adressengroep kunnen delen met alle redacteuren.

De webinterface van Contacts in the Cloud is prachtig vormgegeven. De webinterface werkt in eerste instantie exact hetzelfde als de interface op een iOS-apparaat of een OS X-apparaat. De instellingsmogelijkheden via de webinterface zijn echter beperkt. En dat is jammer, want juist via de webinterface zou het mooi zijn aan te kunnen geven welke gebruikers over lees of over lees- en schrijfrechten mogen beschikken. Apple zou er goed aan doen om per Apple-ID een functionaliteit toe te voegen voor het delen van Contacts in the Cloud, zodat ik bijvoorbeeld mijn adressengroep met privé-contacten leidend kan laten zijn en kan delen met mijn partner. Nu kan mijn partner niet in mijn adressenboek kijken zonder in te loggen met mijn Apple-ID. Mijn partner gebruikt overigens geen iPhone, maar werkt wel graag met iCloud-diensten zoals e-mail.

Reacties

49 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Op Leopard en Snow Leopard ook? Hier werkt het niet hoor. Ik kan niets qua iCloud instellen. Mis ik een update?

 • Profielfoto
  Rivanov

  Ja, je mist Lion.

 • Profielfoto
  iRoyco

  ik kon in SL niks syncen met iCloud en zeker geen adressen….is eigenlijk reden nummer 1 waarom ik geswitched ben

 • Profielfoto
  Racketeers

  Rivanov

  Ja, je mist Lion.

  distribueren naar alle Apple-producten, zowel werkend met het iOS-systeem (iPhone, iPad, iPod touch) als met het OS X-syteem waar iMac‘s en MacBook’s op werken (Lion, Snow Leopard, Leopard).

 • Profielfoto
  Afroman

  Ja, je mist Lion.

  Dat is geen antwoord op de vraag.

 • Profielfoto
  Racketeers

  Ik kreeg het onder Snow ook niet aan de gang…

 • Profielfoto
  vaartb

  Volgens mij kan dit wel; als er een nieuwe iCloud account aangemaakt wordt waar iedereen gebruikt van maakt kunnen hier de contacten in gezet worden. Zolang ze in de Contacts staan gaat dat vanzelf. Vervolgens kun je op al je apparaten aangeven wat je via iCloud gesynchroniseerd wilt hebben. Van de gemeenschappelijke account dus alleen de contacten en van de andere dus niet.

 • Profielfoto
  martijnvandijk

  mijn partner en ik lossen het ‘deelprobleem’ op met drie iCloud accounts:

  1 iCloud account waarin de gemeenschappelijke zaken staan zoals contacts en agenda’s

  2 icloud accounts die onze individuele zaken hebben zoals email, notities

  alledrie activeren in de iPhone/iPad/OSX en voor de eerste account alleen de contacts en agenda’s aanzetten en bij de andere twee alleen email en notities.

  works like a charm, maar is wel een workaround uiteraard

 • Profielfoto
  Afroman

  Ja, op je Macs door middel van lion ja.

 • Profielfoto
  JanVoo

  Op de Apple site wordt in tegenstelling tot dit nieuwsbericht op OMT ook alleen maar gesproken over iCloud i.c.m. Lion :S Wat is waar?

  Helaas heb ik Alleen een MacBook met Leopard en een Mac Pro met Snow Leopard… en vooralsnog geen “nood” om te hoeven upgraden.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Het zou ook fijn zijn als de transities in de gehele online iCloud-omgeving optioneel zouden worden. Op dit moment is het al niet bijster snel. Het uit kunnen zetten van de transities zou weer even een stukje schelen.

 • Profielfoto
  satty_guitars

  Het is wel mogelijk om in een gezin een adresboek te delen!
  Je kan namelijk op 1 id een adresboek aanmaken en dan op een iOS device of Mac aanmelden naast de standaard iCloud-id nog een aanmelden en daar alleen de contacten uit halen!
  Zo doe ik het momenteel en werkt perfect!

  Ik hoop dat dit een goede tip is en dat jullie dit nog even opnemen in jullie artikel;)

 • Profielfoto
  Rogierdk

  Ik heb even een vraagje over mail in de cloud.. (als het mag :))

  Ik vind het ideaal, mail op me ipad/iphone/macbook/icloud allemaal hetzelfde en werkt als een trein… Alleen 1 dingetje:

  Ik hoef niet al mijn mail op me telefoon te hebben, maar als ik ze verwijder, verwijdert ie ze van al mijn apparaten… Is het mogelijk om bijvoorbeeld op mijn macbook, wel te ontvangen maar zodra ik iets van me iphone verwijder dit wel op me macbook blijft staan? Of in de cloud..

  Iemand een idee?

  Mijn dank is groot!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Prachtige software dat iCloud #not

 • Profielfoto
  Marius1976

  Na de update 10.7.2 op Lion geeft adresboek op mijn Mac zelf nu in bijna geen enkele groep meer aan hoeveel contacten er per groep aanwezig zijn.

  Bijzonder irritant. Ik moet nu steeds online kijken (in de webinterface) daar staat dat wel. Waarschijnlijk heeft tig van de mensen die functie niet nodig, maar ik gebruik het voor de lijsten van mijn groepen leerlingen. Superonahdig dat ik steeds handmatig moet tellen hoeveel kinderen er bijvoorbeeld in Zanggroep 1 zitten.

 • Profielfoto
  baziel

  Bij mij synchen de foto’s niet. Bij nog iemand??

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik dacht eerst ook dat de foto’s bij mij niet syncten. Ik kwam er achter dat het gewoon erg lang duurde, voor ik de foto’s bv. in mijn Photostream op de iPad te zien kreeg..

 • Profielfoto
  Beakerflo

  @Marius1976 Onderaan de lijst van contacten staat een aantal.
  Check daar maar.

 • Profielfoto
  Rob van Rijn

  Ter aanvulling over de discussie of iCloud werkt op een andere versie van Mac OS X Lion verwijs ik naar een eerder bericht hierover van Lucas op onze website:

  http://www.onemorething.nl/2011/08/icloud-ook-werkend-op-snow-leopard/

  Ter aanvulling van de discussie over compatibiliteit en delen van adressenboek of adressengroep: het gaat erom adressengroep(en) te delen met (een) ander(en), waarbij die ander(en) geen gebruik maakt van iOS 5, maar alleen van de iCloud-webinterface.

 • Profielfoto
  baziel

  Ik bedoel de foto’s van mijn contactpersonen. Die synchen niet..

 • Profielfoto
  Rivanov

  Er zou een 10.6.9 uitkomen, speciaal voor iCloud. Echter, tot op de dag van vandaag is die nergens te bekennen.

 • Profielfoto
  ippel

  ios 5, lion 10.7.2
  find my stuff werkt
  de rest niet
  adressen worden niet aangevuld!
  agenda’s komen uit een andere dimensie denk ik!
  wat is dat met mail?
  er zit alleen me.com account in dat ik -presé- moest aanmaken…
  :thumbsdown:

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  verschijnen binnen onafzienbare tijd de volledige contactgevevens van het gehele adressenboek op het scherm.

  Trage bedoening dus daar in de Cloud.:razz:

 • Profielfoto
  McShamus

  ios 5, lion 10.7.2
  find my stuff werkt
  de rest niet
  adressen worden niet aangevuld!
  agenda\’s komen uit een andere dimensie denk ik!
  wat is dat met mail?
  er zit alleen me.com account in dat ik -presé- moest aanmaken…
  :thumbsdown:

  Staan er afspraken in de web interface die niet op je devices staan of andersom? Je had het er in de kroeg over dat je ook dingen dubbel hebt. Is dat nog steeds zo? In tegenstelling tot MobileMe is nu iCloud ‘leading’ in de content. Als je dus op Mac of iPhone je account weggooit en opnieuw activeert, zou je precies moeten krijgen wat zich in de cloud bevindt. Dit geldt ook voor de Mac versie van iCloud.

  Ik heb echt helemaal geen problemen. Alles synchroniseerd als een zonnetje en razendsnel. Ook uitnodigingen van en naar het iCloud account van mijn vriendin.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is inderdaad een enorm gemis dat contacten en adressen niet gedeeld kunnen worden. Dat betekent dat centrale adressenbestanden binnen een bedrijf ook niet gedeeld zouden kunnen worden. Ik kan me bijna niet voorstellen dat Apple zo’n belangrijke functie niet meegenomen heeft! Aan de andere kant is het opslaan van adressenbestanden en (klant) contacten toch ook wel tricky in verband met databescherming en veiligheid. Ik vraag me af hoe veilig het is.
  Voor veel bedrijven is de veiligheid van adresbestanden en info over klanten van enorm belang.

 • Profielfoto
  Afroman

  Serieuze bedrijven hebben daar eigen service en servers voor.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Kun je me nog een keer uitleggen waarom je vindt dat er niet gedeeld kan worden? Ik heb toch gewoon twee Apple ID’s die ik beide op mijn apparaten kan zien en gebruiken. En daarmee zijn ze toch gedeeld ? Het enige dat ik niet kan doen is groepen binnen een account apart delen of juist niet. Mijn zakelijk Apple ID staat gewoon in mijn Adresboek en iCal en Mail. Dat is dus een centraal ID en iedereen die inlogt heeft en gebruikt het.

 • Profielfoto
  aukem

  Ja, je mist Lion.

  Dat is geen antwoord op de vraag.

  Is het wel, het werkt alleen in lion…

 • Profielfoto
  justi

  Mijn reactie zal wel afgebrand worden, maar ik vind het wel grappig om te lezen, nu iCloud (lees de afgeslankte MobileMe) gratis is iedereen er zo enthousiast over is. MobileMe kan dit namelijk allemaal al veel langer. Daarnaast zou MobileMe bagger zijn en altijd te traag, maar iCloud werkt ook nog niet helemaal lekker zo te lezen. Verder is iCloud in mijn ogen een beperkte versie van MobileMe door het ontbreken van iDisk en Gallery. MobileMe heeft mij, wat betreft snelheid en betrouwbaarheid nooit in de steek gelaten. Ik wacht voorlopig totdat de iPad3 uitkomt al was het alleen maar omdat 1. iCloud dan vast een stuk beter werkt en mogelijk ook meer functionaliteit heeft en 2. iOS5 de iPad1 een beetje in de kou laat staan als het gaat om het ontbreken van de multitasking bewegingen en snelheid.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ik heb het uitgeschakeld. Op een ochtend werd ik wakker zonder contacten op mijn iPhone. Toen bleek dat contact sync was uitgeschakeld. Ik heb nu weer terug de oude methode in gebruik (via iTunes > Adresboek).

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Ik heb het uitgeschakeld. Op een ochtend werd ik wakker zonder contacten op mijn iPhone. Toen bleek dat contact sync was uitgeschakeld. Ik heb nu weer terug de oude methode in gebruik (via iTunes > Adresboek).

  Dan schakel je het weer in (op Mac en iOS) en dan heb je je contacten weer terug. iCloud werkt uitstekend hier en eigenlijk inderdaad net zoals MobileMe dat al deed. Alles dat iCloud mist is nog steeds te gebruiken met MobileMe. Ik ben volledig happy. Ik deel diverse agenda’s en abonneer me op weer andere Apple ID’s. Alles synchroniseert snel en foutloos hier. Ik werk naadloos met meerdere ID’s.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik deel diverse agenda’s

  Hoe?! Kun je je agenda delen met een andere Apple ID? Ik dacht het ook, maar kan ’t maar niet vinden..

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Dan heb ik mijn contacten terug maar ik heb blijkbaar twee iCloud-accounts nu. Een met mijn origineel Apple-id en eentje met een nieuwe @me.com adres…
  .
  Dan staan alle contacten er twee keer in. Gisteren een half uur verloren om alles terug te zetten…

 • Profielfoto
  Afroman

  Ja, je mist Lion.

  Dat is geen antwoord op de vraag.

  Is het wel, het werkt alleen in lion…

  Dat was nog steeds mijn vraag niet

  Op Leopard en Snow Leopard ook? Hier werkt het niet hoor. Ik kan niets qua iCloud instellen. Mis ik een update?

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik snap nooit wat nou een Apple ID is… ik heb voor itunes een apple ID… en voor mobile me… nu ook voor cloud

 • Profielfoto
  spacefreek

  Dat was nog steeds mijn vraag niet

  Op Leopard en Snow Leopard ook? Hier werkt het niet hoor. Ik kan niets qua iCloud instellen. Mis ik een update?

  ’t is best een apart geformuleerde vraag, of eigenlijk 3, en het kan verwijzen naar verschillende delen van de tekst of juist helemaal niet. Wat vraag je je nou precies af?

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Beakerflo

  Niet dus. Dat is de ‘bug’.

  Bij sommige groepen wel, maar bij sommigen ook niet. Bij mij toevallig bij de meeste groepen niet. Ook niet bij de groepen die meer dan 20 contacten bevatten.

  Hoop dat het snel gefixed wordt.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Hoe?! Kun je je agenda delen met een andere Apple ID? Ik dacht het ook, maar kan \’t maar niet vinden..

  Ja misschien benader ik het vanaf de ander kant, maar voor mij heeft het hetzelfde effect. Ik kan op bijvoorbeeld mijn iPad onder “Instellingen” –> “Email, contacten en agenda’s” –> een secundair iCloud account instellen en daar kiezen welke gegevens (E-mail, Contacten t/m notities] aanvinken en gebruiken op die iPad (of Mac of iPhone etc). Mijn Adresboek op de iPad laat dan groepen zien via de rode boekenlegger en zie bijvoorbeeld OOK alle contacten van dat secundair iCloud account. In dit geval is dat mijn zakelijk iCloud account en voor mij is alles bereikbaar. Wellicht hebben andere mensen een andere set-up of zo en willen niet zo inloggen op een ander Apple ID.. geen idee, maar dit werkt.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Ik snap nooit wat nou een Apple ID is… ik heb voor itunes een apple ID… en voor mobile me… nu ook voor cloud

  Ik heb maar éen soort Apple ID en wachtwoord en dat geldt voor alle iOS apparaten, iTunes, App Store, iCloud, MobileMe, Mail, iChat. “Hij” vreet dit alles met [email protected] maar ook met [email protected]. Op diverse manieren kun je dit Apple ID zien en beheren. iTunes is de simpelste manier, maar tegenwoordig dus ook vanuit je iOS apparaat beheer(s)baar. Volgens mij is het zo simpel als wat alleen door de ontelbare manieren om er me in te loggen en het te bereiken denk je dat het iets anders is de hele tijd.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Thanks!
  Voor iTunes heb ik trouwens ook gewoon een gmail….

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Hoe?! Kun je je agenda delen met een andere Apple ID? Ik dacht het ook, maar kan \’t maar niet vinden..

  Oh ja, overigens kun je binnen iCal natuurlijk ook gewoon 1 agenda delen bijvoorbeeld door op die agenda even CTRL klik en dan “Deel agenda” te kiezen of zo je wilt de Agenda te selecteren en dan vanuit je Mac Menu “Agenda” /”Deel Agenda” te kiezen. Nu kunnen anderen ook deze ene agenda lezen of lezen/schrijven.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Dan heb ik mijn contacten terug maar ik heb blijkbaar twee iCloud-accounts nu..

  Ja dat is vrij lastig. Volgens mij moet je gewoon éen Apple ID gebruiken (tenzij je meerdere gebruikt voor andere functies). Als je Dubbele contacten hebt kun je volgens mij het beste vanuit bv. je Mac een plaatselijk back-up maken met “Exporteer”. Vervolgens alles wissen op je Mac en iCloud en iOS apparaten. Daarna back-up terugzetten en de rest zal gesynchroniseerd worden met de nieuwe gegevens. Als je al dubbele hebt voordat je dezes actie uitvoert heb je nog in je “Adresboek” de mogelijkheid om via je Menu “Kaart” / “Zoek dubbele vermeldingen” alle dubbele te verwijderen/ mergen. Vroeger kon je vanaf je Mac alles op MobileMe overschrijven en zo beginnen maar dat kan denk ik niet meer … (?)

 • Profielfoto

  Ik heb lang gewacht op iCloud in de hoop dat het een oplossing zou bieden voor mijn werkwijze. Zoals velen heb ik zakelijk te maken met Microsoft Exchange. Jaren lang heb ik redelijk succesvol met Plaxo de boel in sync proberen te houden. Nadeel hiervan was dat bij bi-directionele synchronisatie velden anders geïnterpreteerd werden (notatie telefoonnummers, telefoontype, adrestype, groepen enz.) Ik had gehoopt dat het met iCloud mogelijk zou zijn om je Exchange account te integreren met iCloud. Daar bedoel ik mee dat je een en hetzelfde adresboek en agenda aan elkaar kan koppelen. Nu is het zo als je de iCloud invoegtoepassing installeert dat er ‘nieuwe’ adresboek, agenda en taken mappen worden aangemaakt. Ik begrijp dat het voor sommige juist handig is om zaken en privé te scheiden maar voor mij is dit uiterst onhandig. Sinds kort heeft mijn bedrijf de externe Exchange toegang geactiveerd waardoor ik nu volledig op al mijn apple apparaten de beschikking heb over mijn mail, agenda, adresboek enz. Dit werkt prima alleen heb ik het gevoel dat ik er geen volledige controle meer over heb (stel dat mijn exchange account wordt geblokkeerd….) Vooralsnog heb ik het synchroniseren met iCloud maar helemaal uitgezet. Ik ben wel benieuwd hoe anderen dit geregeld hebben…..

 • Profielfoto
  Maikelw

  @hierboven iCloud compleet uitgeschakeld

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Nu is het zo als je de iCloud invoegtoepassing installeert dat er \’nieuwe\’ adresboek, agenda en taken mappen worden aangemaakt. Ik begrijp dat het voor sommige juist handig is om zaken en privé te scheiden maar voor mij is dit uiterst onhandig.

  Maar je kunt toch in je Adresboek naar alle contacten tegelijkertijd kijken en dan zie je toch niets meer gescheiden? (en ze zo je wilt bij elkaar gooien). Je kunt ook zonder meer alle privé adressen bij je zakelijke gooien (slepen) en vice versa of dus op de server gescheiden houden en gemengd bekijken. Volgens mij denken er wat mensen te ingewikkeld. Alles synct uitstekend bij elkaar, los van elkaar, met meerdere groepen, gescheiden, gedeeld ! Er is hoe dan ook geen enkele reden om iCloud uit te schakelen. Het gaat volledig in de achtergrond en synchroniseert naadloos en probleemloos.

 • Profielfoto

  @In.XSOcam
  Op mijn Apple apparaten kan ik alles afzonderlijk en gezamenlijk gebruiken. Dit verzorgt de Exchange ondersteuning in Adresboek en iCal. Dat is allemaal geen probleem maar hoe krijg ik die gegevens nu ook automatisch in iCloud? Ik bedoelde de iCloud toepassing voor Microsoft Outlook (Windows). Die maakt allemaal aparte iCloud mappen aan.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @[email protected]
  Ik snap niet zo goed waarom je die Exchange gegevens dan in de iCloud wilt hebben. Je hebt een Exchange server waar die gegevens aan gesynct worden en nu wil je ook nog aan de iCloud server syncen. Dan maak je dus twee Clouds en dat lijkt me in alle gevallen hoogst onverstandig want welke gegevens hebben dan voorrang. Als al je Exchange gegevens al op je Mac en iOS apparaten staan dan ben je er toch ? De iCloud is een sterpunt waar vanuit je synct. De master zeg maar. Exchange heeft / is ook een sterpunt. Als ik je goed begrijp wil je twee sterpunten behouden en die met elkaar laten syncen. Een dubbele koppeling zal altijd problemen veroorzaken.

 • Profielfoto

  @In.XSOcam
  Het werkt inderdaad prima zo (dus alleen Exchange). Ik had alleen het idee dat je dit met de iCloud invoegtoepassing wel zou kunnen. In ieder geval bedankt voor je reactie.

 • Profielfoto
  Lulu-Devi

  1) Ik vind het niet leuk dat mijn contacten in iCloud zitten en zou die graag terug op mijn Mac hebben. Kan dat en zo ja hoe doe ik dat?

  2) Mobile Me vond ik schitterend en heel nuttig, maar nu ik vaststel dat ik geen linken met foto’s meer kan doorsturen wil ik mijn iCloud opzeggen? Hoe kan ik dat doen?

  Dank je vriendelijk voor de tips.