Review: Bose SoundLink Wireless Mobile

32 reacties

Afgelopen week heeft Bose zijn assortiment aan geluidssystemen vernieuwd. Naast een alles-in-één home cinema-geluidssysteem (met iPod dock) introduceerde het bedrijf een speaker waar de harten op de OMT redactie direct sneller van gingen kloppen: de SoundLink Wireless Mobile.

Bose maakt al jaren draagbare speakers voor Apple producten; de SoundDock. De Soundlink Wireless Mobile is een klasse apart. In plaats van een dock heeft de luidspreker Bluetooth waarmee je draadloos muziek kan streamen vanaf je iPod touch, iPhone, iPad of een ander Bluetooth-audioapparaat.

OMT heeft de nieuwe telg in de Bose-familie nu een week getest. Zonder vooraf onze conclusie prijs te geven kunnen we verklappen dat er een indrukwekkend geluid uit de mobiele SoundLink komt. Oh, en had we al verteld dat ie drop-dead gorgeous is?

Specificaties
De SoundLink Wireless Mobile ziet er van buiten strak uit en heeft tegelijkertijd een retro-look. Dat komt mede door de cover die om de speaker heen zit. Bose lijkt hier ‘inspiratie’ gevonden te hebben in Apple’s iPad Smart Cover. Je koopt het apparaat met een nylon of lederen omhulsel. Hoesjes in andere kleuren zijn los verkrijgbaar. Door de hoes open te klappen zet je de SoundLink aan en creëer je meteen een standaard om het apparaat stevig neer te zetten. Zodra je ‘m weer dichtklapt wordt het apparaat uitgeschakeld.

De SoundLink heeft niet voor niets ‘Wireless’ in zijn naam zitten. Een ingebouwde accu kan (volgens de specificaties van Bose) 8 uur muziek afspelen via Bluetooth, op normaal geluidsniveau. Zet je ‘m op vol volume, dan moet je nog steeds 3 tot 4 uur van muziek kunnen genieten. Het aansluiten van een apparaat via Bluetooth gaat eenvoudig. Daarbij onthoudt de SoundLink Wireless Mobile de zes laatst aangesloten apparaten, waardoor je niet steeds opnieuw hoeft te ‘pairen’. Je moet wel binnen een straal van 10 meter rond de SoundLink blijven om geluid te kunnen streamen. Mocht je bijvoorbeeld een iPod hebben zonder Bluetooth, dan kan je die altijd nog via de AUX-ingang met een snoertje aansluiten.

Geluid
Een echte audiofiel heeft altijd vies gekeken naar Bose speakers. Het geluid is te Amerikaans: veel hoog, veel laag, weinig in het midden. Kortom: het klinkt lekker vet, maar écht naar muziek luisteren kan je er niet mee. Nu zijn lage tonen vaak een probleem bij kleine speakers maar dankzij een speciaal ontwikkelde passieve basversterker heeft de SoundLink eerder te veel dan te weinig bas, een echte Bose dus. Vier (!) speakers voor midden en hoge tonen bieden aardig weerstand tegen het bas-geweld, maar voor bepaalde muziek is het raadzaam om de iOS-equalizer op ‘Minder lage tonen’ te zetten.

Een audio-expert zal dus niet snel overstag gaan voor de SoundLink Wireless Mobile, maar veruit de meeste van ons lijden niet aan audiofilie. Daarbij is de SoundLink ook niet gemaakt om écht naar muziek te luisteren. Het is een draagbare speaker die meegenomen wordt naar plekken waar anders helemaal geen muziek zou zijn: een vakantiehuisje, op de boot, op het strand of bij de barbecue. Met dergelijk gebruik in het achterhoofd kan de SoundLink heel goed meekomen in het segment mobiele luidsprekers. Sterker nog, misschien is het wel de beste keus, of zijn er toch nog wat nadelen te verzinnen?

De SoundLink Wireless Mobile is geen geschenk uit de hemel, letterlijk. Je moet er flink voor in de buidel tasten. Voor 300 euro heb je een basisuitvoering. Wil je chrome randjes en een lederen hoesje dan moet je 50 euro bijbetalen. Voor het geluid hoef je dat niet te doen, want technisch zijn beide modellen identiek. Dat geluid zal voor sommigen misschien te heftig zijn, zoals hierboven beschreven. Een ander nadeel heeft te maken met een intrinsieke eigenschap van de speaker: Bluetooth in plaats van een dock om muziek van je iOS-apparaat door te sturen. Daarmee wordt je accu niet opgeladen, zoals het geval is bij de bekende SoundDocks van Bose, maar loopt deze nog sneller leeg. De accu van de SoundLink houdt het in ieder geval lang genoeg uit voor een warme (na)zomerdag, al zal je dat nooit zeker weten. Bose is namelijk vergeten om een indicator in te bouwen die aangeeft hoe vol de accu nog is.

Wat onder de streep overblijft is echter een zeer compact, prachtig ontworpen luidsprekertje dat overal mee naar toe kan en daar eenmaal aangekomen een geluid produceert dat velen in positieve zin zal verbazen. Het zou zomaar kunnen dat de SoundLink Wireless Mobile de beste in zijn klasse is: (veel) mooier en compacter dan de Go + Play van Harman Kardon (€ 299), superieur geluid in vergelijking met de Jawbone Jambox (€ 199). Het review-exemplaar op de OMT redactie zal in ieder geval gemist worden.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  spacefreek

  Hoe is het met het bereik? Heb i.c.m. een vergelijkbaar product (volgens mij van Logitech, tevens bluetooth) wel eens een weekendje in een vakantiehuisje vertoefd.. Werkt prima, maar mocht je de iPhone op zak hebben kun je na 5 meter al schokkerig/lagging geluid krijgen..
  .
  Verder mooi product!

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Goeie vraag. Het antwoord heb ik ff toegevoegd: 10 meter.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Geen AirPlay geïntegreerd? Lijkt me een gemiste kans….

 • Profielfoto
  Film100100

  vet ding:lol:

 • Profielfoto
  pim939

  je ipod zie het als airplay

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Mooi apparaat! Gebruik veel Bose-producten en ben keer op keer zeer tevreden over het geluid, vormgeving en vooral de service. Leuk dat bij de OMT-redactie hetzelfde sentiment heerst;)!

 • Profielfoto
  Aidovive

  @pim939 dat zou betekenen dat je hem met de remote app en/of iTunes kunt voorzien van een stream?

 • Profielfoto
  pim939

  dat weet ik niet zeker maar dat lijkt mij wel

 • Profielfoto
  nickvkempen

  Vraag me niet hoe, maar ik had em vorige week gepaired met mn iPhone en hij bleef verbonden tot een flinke 20M.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  “Bose is namelijk vergeten om een indicator in te bouwen die aangeeft hoe vol de accu nog is.” als je de powerknop ingedrukt houdt brandt er een groen indicatielampje met (beperkte) info over de batterij.

 • Profielfoto
  wmellaart

  Aidovive: Geen AirPlay geïntegreerd? Lijkt me een gemiste kans….

  Eens!

 • Profielfoto
  wjend

  Ik vind de Go + Play veel mooier. Maarja, smaken verschillen

 • Profielfoto
  syltheboy

  Ja, ik vind hem ook veel mooier. Ik heb er dan ook eentje.:wink:

 • Profielfoto
  Stoneytheman

  Het zou pas echt handig zijn als je er spotify mee kan streamen, lukt wel met mijn Sonos systeem.Een Sonos Play3 kost overigens ook 300 euro, maarja is weer niet mobiel.

 • Profielfoto
  broodplank

  Wanneer gaat OMT nou eens hun eigen foto’s maken/gebruiken bij een review?

 • Profielfoto
  KR1275

  Afspelen via Airport Express op een middenklasse installatie levert een veel beter geluid op. En op mooie apparatuur klinkt het bijna als een CD-speler! Ik speel zonder problemen draadloos vanaf de iPhone (zowel iPod als TuneIn Radio), maar ook vanaf iTunes bibs op Macs en PC’s. Ideaal. Snap dit soort gadgets niet.

 • Profielfoto
  Undaunted

  you kidding? zoiets zoek ik al jaren om snel en professioneel presentaties te geven aan de klant! Geen geploeter met snoeren (mijn huidige mobiele speakers) maar gewoon neerzetten, heerlijk! Dan mag het geluid best een beetje lijden in een formele setting. beter dan uit laptop speakertjes of dat je de klant een koptelefoon moet opzetten. Dat werkt in ieder geval niet als je aan meerdere personen een plan presenteert. informeel neem je natuurlijk wel gewoon een goede hoofdtelefoon en liefst demonstreer je in de studio zelf.

  Bose koop je inderdaad niet als muziek liefhebber (ook niet als filmliefhebber trouwens!) maar voor dit soort oplossingen ben ik wel bereid een bose product te overwegen.

 • Profielfoto
  Gurney

  Geen Airplay? Gemiste kans van Bose;)

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Sinds afgelopen zaterdag in het bezit van de Bose Soundlink.
  Wat een geweldig handig apparaat. De review hierboven klopt verder goed.
  Wel inderdaad even opletten waar je de Bose plaatst want anders is de Bass aan de stevige kant.
  Het grote voordeel vind ik dat je de iPhone gewoon in je hand houdt en kunt bedienen en niet elke keer hoeft op te staan daarvoor. Ook buiten goed te gebruiken.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @ Gurney, Aidovive en wmellaart Airplay is voor een andere doelgroep. Deze speaker neem je mee onderweg, terwijl voor Airplay een WiFi-netwerk nodig is. Mocht je ‘m toch willen gebruiken in je thuisnetwerk dan zou je er altijd nog een AirPort Express aan kunnen hangen, al zie ik daar zelf het nut niet van in.:-)

 • Profielfoto
  basbrouwers

  Ben het met Koen van Tongeren eens … Airplay stop je niet in een speaker die op een accu werkt.
  En dit vergelijken met een volledige stereo is Appels met peren vergelijken. Dit is juist op mobiliteit gemaakt, en voor een klein en handzaam apparaat komt er een verdomd goed geluid uit!
  Met Airplay had-ie misschien amper de helft van de speeltijd. vergeet niet dat-ie nu (mede door Bluetooth 4.0) bijna 8 uur kan spelen. Daarnaast heeft-ie een goed bereik, voor Bluetooth althans. En kan het apparaat ook nog best wel hard qua volume… Ik vind ’n een goed apparaat en een welkome toevoeging als draagbaar apparaat tegenover de 100 euro duurdere Sounddock Portable…

 • Profielfoto
  mtooster

  Ziet er goed uit!
  Heb zelf de SoundDock Portable, en ondanks dat het geluid soms inderdaad een beetje te vet is, zijn we er erg blij mee! Hij vult een medium-sized woonkamer goed met geluid! En het leukste: je pakt hem zo op, neemt hem mee en geniet van een muziekje…

  Hij was wel prijzig, maar (toen) toch de beste keuze in de draagbare iPod-speakers. Lekker compact & de rest klonk gewoon helemaal niet, of met bijv. de Go+Play moet je steeds 8 C-batterijen vernieuwen, dat wordt je gauw zat!

 • Profielfoto
  Apple

  Ik heb ze niet gehoord, maar qua specs en mogelijkheden is dit toch wel een handiger/beter apparaat: iHome IW1

 • Profielfoto
  Aidovive

  @basbrouwers Bose had vrij eenvoudig Airplay kunnen toevoegen. Daar gaat het me om. Nu ben je geheel afhankelijk van Bluetooth en docken kan ie niet. Natuurlijk is een batterijduur van 8 uur erg lang. Een iPhone houdt het niet eens zo lang uit.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @Aidovive
  Bose mikt niet alleen op de Apple gebruiker.
  “De luidspreker werkt draadloos met je iPhone, Android, Blackberry of een Bluetooth®-apparaat, zoals een tablet of laptop”

 • Profielfoto
  Aidovive

  @Ruwepit Ok, zou had ik het nog niet bekeken;-) Dan is het juist erg slim dus!

 • Profielfoto
  Siparti

  @basbrouwers Bose had vrij eenvoudig Airplay kunnen toevoegen. Daar gaat het me om. Nu ben je geheel afhankelijk van Bluetooth en docken kan ie niet. Natuurlijk is een batterijduur van 8 uur erg lang. Een iPhone houdt het niet eens zo lang uit.

  Jij weet zeker niet wat een AirPlay-licentie kost (die licentiekosten verklaren ook meteen waarom AirPlay apparaten nooit goedkoop zijn).

 • Profielfoto
  Siparti

  Hier, ik heb het maar even opgezocht.
  Dit houdt dus in dat wanneer een AirPlay-enabled apparaat flink duurder is dan zo’n zelfde apparaat zonder AirPlay dit niet (alleen maar) ten goede komt aan de fabrikant.
  .
  “De integratie van AirPlay zou leiden tot een ongeveer honderd dollar hogere verkoopprijs van speakers.”
  http://www.onemorething.nl/2011/06/airplay-te-duur-voor-audiosystemen/

 • Profielfoto
  haroldv

  Ik heb deze een paar dagen in bezit, maar hoe ervaren anderen het met meerdere iphone’s, ipad’s en ipod touches in de buurt. Hoe bepaal je welke hij kiest? Ik merk dat de Bose hier problemen mee heeft.
  De discussie airplay snap ik niet, alle apples zien hem dmv airplay, kan mij niets schelen of het via wifi of bluetooth gaat, als het maar werkt en dat doet ie!

 • Profielfoto
  martinh123

  Heb hem een paar weken geleden gehoord, ben er erg van onder de indruk.
  Met een grote groep mensen die allemaal wel een mobile telefoon hebben en natuurlijk ook uitgeprobeerd hebben.
  Allemaal konden ze verbinding maken.
  Zelf zit ik er ook aan te denken om er een te kopen..
  Ze kosten nu 299 euro niet goedkoop maar voor wat je er voor krijgt denk ik dat het zijn geld wel waar is.

  Heeft er iemand ervaring mee of je er ook WebRadio met kunt luisteren.

 • Profielfoto
  krull

  Het geluid is goed maar krijg er niets aan want als klant wordt je totaal niet serieus genomen als er wat mankeert aan je apparaat is mijn ervaring. Mijn Soundlink heeft vanaf aanschaf een slechte accu. Na opladen is hij zonder hem verder te gebruiken na een week helemaal leeg. Twee keer opgestuurd naar Bose (eerste keer via Media Markt) met duidelijke klachtomschrijving maar twee keer terug gekregen met de mededeling dat ze niets kunnen niets vinden.
  Nee voor mij geen Bose meer. Je betaalt de hoofdprijs maar service hoef je niet te verwachten.