Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 3 oktober 2011

Review: Bose SoundLink Wireless Mobile

Afgelopen week heeft Bose zijn assortiment aan geluidssystemen vernieuwd. Naast een alles-in-één home cinema-geluidssysteem (met iPod dock) introduceerde het bedrijf een speaker waar de harten op de OMT redactie direct sneller van gingen kloppen: de SoundLink Wireless Mobile.

Bose maakt al jaren draagbare speakers voor Apple producten; de SoundDock. De Soundlink Wireless Mobile is een klasse apart. In plaats van een dock heeft de luidspreker Bluetooth waarmee je draadloos muziek kan streamen vanaf je iPod touch, iPhone, iPad of een ander Bluetooth-audioapparaat.

OMT heeft de nieuwe telg in de Bose-familie nu een week getest. Zonder vooraf onze conclusie prijs te geven kunnen we verklappen dat er een indrukwekkend geluid uit de mobiele SoundLink komt. Oh, en had we al verteld dat ie drop-dead gorgeous is?

Specificaties
De SoundLink Wireless Mobile ziet er van buiten strak uit en heeft tegelijkertijd een retro-look. Dat komt mede door de cover die om de speaker heen zit. Bose lijkt hier ‘inspiratie’ gevonden te hebben in Apple’s iPad Smart Cover. Je koopt het apparaat met een nylon of lederen omhulsel. Hoesjes in andere kleuren zijn los verkrijgbaar. Door de hoes open te klappen zet je de SoundLink aan en creëer je meteen een standaard om het apparaat stevig neer te zetten. Zodra je ‘m weer dichtklapt wordt het apparaat uitgeschakeld.

De SoundLink heeft niet voor niets ‘Wireless’ in zijn naam zitten. Een ingebouwde accu kan (volgens de specificaties van Bose) 8 uur muziek afspelen via Bluetooth, op normaal geluidsniveau. Zet je ‘m op vol volume, dan moet je nog steeds 3 tot 4 uur van muziek kunnen genieten. Het aansluiten van een apparaat via Bluetooth gaat eenvoudig. Daarbij onthoudt de SoundLink Wireless Mobile de zes laatst aangesloten apparaten, waardoor je niet steeds opnieuw hoeft te ‘pairen’. Je moet wel binnen een straal van 10 meter rond de SoundLink blijven om geluid te kunnen streamen. Mocht je bijvoorbeeld een iPod hebben zonder Bluetooth, dan kan je die altijd nog via de AUX-ingang met een snoertje aansluiten.

Geluid
Een echte audiofiel heeft altijd vies gekeken naar Bose speakers. Het geluid is te Amerikaans: veel hoog, veel laag, weinig in het midden. Kortom: het klinkt lekker vet, maar écht naar muziek luisteren kan je er niet mee. Nu zijn lage tonen vaak een probleem bij kleine speakers maar dankzij een speciaal ontwikkelde passieve basversterker heeft de SoundLink eerder te veel dan te weinig bas, een echte Bose dus. Vier (!) speakers voor midden en hoge tonen bieden aardig weerstand tegen het bas-geweld, maar voor bepaalde muziek is het raadzaam om de iOS-equalizer op ‘Minder lage tonen’ te zetten.

Een audio-expert zal dus niet snel overstag gaan voor de SoundLink Wireless Mobile, maar veruit de meeste van ons lijden niet aan audiofilie. Daarbij is de SoundLink ook niet gemaakt om écht naar muziek te luisteren. Het is een draagbare speaker die meegenomen wordt naar plekken waar anders helemaal geen muziek zou zijn: een vakantiehuisje, op de boot, op het strand of bij de barbecue. Met dergelijk gebruik in het achterhoofd kan de SoundLink heel goed meekomen in het segment mobiele luidsprekers. Sterker nog, misschien is het wel de beste keus, of zijn er toch nog wat nadelen te verzinnen?

De SoundLink Wireless Mobile is geen geschenk uit de hemel, letterlijk. Je moet er flink voor in de buidel tasten. Voor 300 euro heb je een basisuitvoering. Wil je chrome randjes en een lederen hoesje dan moet je 50 euro bijbetalen. Voor het geluid hoef je dat niet te doen, want technisch zijn beide modellen identiek. Dat geluid zal voor sommigen misschien te heftig zijn, zoals hierboven beschreven. Een ander nadeel heeft te maken met een intrinsieke eigenschap van de speaker: Bluetooth in plaats van een dock om muziek van je iOS-apparaat door te sturen. Daarmee wordt je accu niet opgeladen, zoals het geval is bij de bekende SoundDocks van Bose, maar loopt deze nog sneller leeg. De accu van de SoundLink houdt het in ieder geval lang genoeg uit voor een warme (na)zomerdag, al zal je dat nooit zeker weten. Bose is namelijk vergeten om een indicator in te bouwen die aangeeft hoe vol de accu nog is.

Wat onder de streep overblijft is echter een zeer compact, prachtig ontworpen luidsprekertje dat overal mee naar toe kan en daar eenmaal aangekomen een geluid produceert dat velen in positieve zin zal verbazen. Het zou zomaar kunnen dat de SoundLink Wireless Mobile de beste in zijn klasse is: (veel) mooier en compacter dan de Go + Play van Harman Kardon (€ 299), superieur geluid in vergelijking met de Jawbone Jambox (€ 199). Het review-exemplaar op de OMT redactie zal in ieder geval gemist worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Review: Bose SoundLink Wireless Mobile
Sluiten