Pixelmator 2.0: een betaalbare Photoshop

33 reacties

Wil je meer mogelijkheden dan iPhoto, maar vind je Photoshop weer te veel van het goede? Dan is Pixelmator misschien wel de juiste keuze. Het is een fraai fotobewerkingsprogramma zonder overdadig veel functies. Gisteren kwam versie 2.0 uit.

Versie 2 heeft een aantal welkome verbeteringen. Zo is er de speciale tekentool waarmee je makkelijk vector tekeningen kunt maken. Deze zijn vervolgens eindeloos schaalbaar. Maar de mooiste verbetering is misschien wel de Healing tool. Net als in Photoshop kun je nu met het grootste gemak vogels uit de lucht verwijderen, pukkels doen verdwijnen en vlekjes weg toveren. Ook beschikt Pixelmator nu over een Burn tool, dodge tool en een tool om rode ogen te verwijderen.

Tot slot is deze versie van Pixelmator klaargestoomd voor Lion. Zo kun je full screen werken en raak je dankzij Versions en Auto Save nooit bestanden kwijt. Wil je Pixelmator uitproberen? Download de app vanaf pixelmator.com. Wil je hem kopen, dan ben je in de Mac App Store slechts €23,99 kwijt. Nog altijd zo’n €980 goedkoper dan Photoshop.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Lauwrence

  Goede ontwikkeling! Ik doe het eea aan bewerking, maar verdom het ‘tig 100 euro te spenderen aan een pakket waarvan ik nauwelijks 50% van de mogelijkheden zal aantippen.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Ga ik zeker proberen, zeker voor zo’n mooi prijsje!

 • Profielfoto
  koen

  Het is maar een paar dagen beschikbaar voor die lagere prijs, daarna gaat de prijs omhoog naar $59.

 • Profielfoto
  TBITW

  Ik gebruik dit programma al een jaar of twee. ook al ben ik niet zo heel goed, heb ik toch wat leuke dingen gemaakt!

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik zweer bij pixelmator. Al mijn artwork komt hier uit.
  Photoshop is sinds pixelmator de deur uit.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Hier ook trouwe Pixelmator gebruiker!

  Het valt me alleen op dat versie 2.0 weer helemaal in het Engels is, de vorige versie was braaf in het Duits…

 • Profielfoto
  N3RD

  Ik voel me nog een switcher… :ftim: (mei 2011).

  Voorheen gebruikte ik voor foto en afbeelding bewerking Paint.Net en dat beviel mij prima voor wat ik moest doen. Toen zocht ik een equivalent voor mijn iMac, waar men mij eerst wees op GIMP, maar dat kon mij niet bekoren. Toen dit programma gekocht en geen spijt gehad!

  Pixelmator staat nu netjes in een map tussen Sketchup en AutoCAD for Mac.:wink:

 • Profielfoto
  Rees

  Off topic: kan die afbeelding gedeeld worden? Die is echt heel vet!

 • Profielfoto
  Highlander

  wallpaper had ik ook graag gehad:)

 • Profielfoto
  Son-of-Jobs

  Ik zie nergens op hun website dat je een trial-versie kan downloaden, zoals gesuggereerd in het artikel. En ik haat onjuiste informatie.

 • Profielfoto
  lowfi

  De informatie is niet onjuist. Je kijkt gewoon niet goed.

  Ideaal programma. Heb ooit de 1e versie in een bundel aangeschaft.

 • Profielfoto
  Pretletter

  Het is maar een paar dagen beschikbaar voor die lagere prijs, daarna gaat de prijs omhoog naar $59.

  Waar heb je dat gezien?

 • Profielfoto
  MediQ

  Ik zie nergens op hun website dat je een trial-versie kan downloaden, zoals gesuggereerd in het artikel. En ik haat onjuiste informatie.

  De website pixelmator.com/try lijkt me duidelijk zat?

 • Profielfoto
  iDuck

  Dit product moet je vergelijken met Photoshop Elements (10) i.p.v. Photoshop.

 • Profielfoto
  musicmaker

  Photoshop Elements wordt wel vaker verward met z’n grote broer.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  *kuch* Layer styles anyone??? *kuch*

 • Profielfoto
  ro_me

  Als of iemand serieus zou overwegen Photoshop aan te schaffen als hij aan iPhoto niet genoeg heeft.

  Trouwens heel mooi dat je niet voor deze update hoeft te betalen! Hulde. Veel software makers laten hun bestaande klanten gewoon betalen voor een lullige update.

 • Profielfoto
  palahala

  Trouwens heel mooi dat je niet voor deze update hoeft te betalen! Hulde.

  Nou ja, sommige mensen niet. Anderen, zoals ik, hebben al vooruit betaald toen het van een gewone applicatie naar de App Store ging, en je daarvoor opnieuw moest betalen. Dat moest omdat de App Store geen onderscheid kon maken in prijzen voor bestaande en nieuwe klanten. Maar toen werd wel meteen beloofd dat de upgrade naar versie 2 gratis zou zijn, en het was tijdelijk goedkoper. Mensen die destijds niet een tweede keer betaald hebben voor de overgang naar de App Store, moeten nu gewoon alsnog betalen.
   
  Dus eigenlijk krijgen alleen de mensen die versie 1 pas kochten toen het in de App Store kwam, deze versie 2 gratis.
   
  Maar ach, het blijft z’n geld waard voor mij.

 • Profielfoto
  iPredict

  Werkt perfect, tot in de kleinste hoekjes is het duidelijk ontwikkeld voor de mac. Functies zat maar ook overzicht zat, snelheid zat en dat alles 17mb! En inderdaad vergeleken bij photoshop een prijs/kwaliteit verhouding waar je van omvalt.

 • Profielfoto
  BJVR

  iDuck 6 uur geleden
  Dit product moet je vergelijken met Photoshop Elements (10) i.p.v. Photoshop.

  Zo mee eens, een artikel geschreven in 3min.

  Er staat ook een PS Elements versie in de Mac AppStore voor 63,- daar zal Pixelmator mee te vergelijken zijn niet met PS CS 5+ en dan roepen bespaar 980,-
  Zo lust ik er nog wel een paar.

  Maar natuurlijk zijn dit wel geweldige tools en doel alle functies die de normale gebruiker nodig heeft.
  Voor dit soort prijzen ga je niet eens meer lopen k*tten om een professioneel PS product te stelen dat vaak komt met 25 andere programma’s die je er ALLEMAAL van Adobe bij krijgt! (gangsters)

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @bjvr Wat een gelul die laatste regel. Je kan gewoon een losse Photoshop kopen. Klaar. Moet je vooral torrents met daarin de naam “Master Collection” gaan stelen, dan ben je pas lekker handig bezig want daar zit idd iets meer dan 1 applicatie in.
  En zoals je zelf al stelt het is niet te vergelijken met Photoshop CS 5(.5). Prima alternatief voor iets meer mogelijkheden dan iPhoto en vergelijkbaar met Elements.

 • Profielfoto
  KR1275

  Het gemak van het legendarische Aldus SuperPaint is door geen enkel programma geëvenaard! Zo jammer dat dat niet werkt op OS-X.

 • Profielfoto
  knekkie

  een eerlijk vergelijk is het niet. tussen Picelmator 2.0 en PSe of PS CS5
  .
  Het ligt helemaal aan wat je verwacht van en dagelijks doet met een fotobewerkings programma.
  .
  Ben je een Proffessional die zijn brood er mee moet verdienen en niet zonder CMYK kan dan kan je Pixelmator overslaan tenzij je genoegen neemt met de work around om via color sync de PSD’s weer om te zetten naar CMYK.
  .
  Ben je een Creativeling die graag aan knutselt tekent of foto’s bewerkt zonder er commercieel belang bij te hebben dan is Pixelmator juist uiterst geschikt en een heel goed alternatief. Deze gebruiker zal namelijk in PSE tegen de grenzen aan lopen waar Pixelmator verder gaat. en 2.0 gaat daar dik over heen.
  .
  De mensen die dit tegen spreken zullen hun geldige redenen hebben maar ik twijfel of er niet een stukje spijt achter schuilt. Want ik kan 90% van wat ik als illustrator webdesigner en grafisch vormgever nodig heb uit Pixelmator halen.
  .
  colorsync doet de rest als het CMYK moet zijn indesign is dan nog het enige programma dat ik van Adobe nodig heb voor opmaak en druk klaar aanleveren.
  Illustrator is al een hele tijd vervangen door iDraw en ik denk dat Pixelmator 2.0 met de nieuwe vector ondersteuning iDraw ook gaat vervangen.
  .
  maar daar zal de praktijk uitsluitsel moeten geven

 • Profielfoto
  BJVR

  @Knekkie

  De mensen die dit tegen spreken zullen hun geldige redenen hebben maar ik twijfel of er niet een stukje spijt achter schuilt. Want ik kan 90% van wat ik als illustrator webdesigner en grafisch vormgever nodig heb uit Pixelmator halen.

  .
  bold: Ik had ook die gedachte na het zien van de site!
  .
  Ik heb de try versie van Pixelmator 2.0 op mijn Mac gezet en ben hem aan het testen. Nog nooit met vorige versie gewerkt maar ik moet zeggen dat het allemaal zeer vriendelijk werkt. Het geeft me een goed gevoel al is dit nog maar dag nummer één.
  .
  Het enige dat ik mis of waar ik even aan moet wennen is dat je in PS onderaan de toolbar de voor en achtergrond kleur hebt staan in twee vakjes. Dat is bij Pixelmator niet volgens mij (nog niet gevonden), daar moet je de kleur instellen bij elke Tool die je gebruikt.
  .
  Verder ben ik zeer tevreden over de Slice tool in Pixelmator.. Waarvan ik eerst het idee had dat deze er juist NIET in zou zitten maar het blijkt juist beter te werken dan die in PS.
  Geen gedoe met slicen en dan exporteren naar HTML gewoon slicen en alleen de afbeeldingen exporteren in een folder.
  .
  Ik ben er nog maar net mee begonnen maar volgens mij kan deze Pixelmator tool PS voor mij vervangen. Ik werk nooit met CMYK in PS, en gebruik PS alleen voor het aanpassen, croppen editen van Web afbeeldingen.

 • Profielfoto
  oldpeer

  ik zie geen lens distortion correctie, en geen perspectiefcorrectie? dan vind ik dit toch veel minder bruikbaar dan bijv pse…

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Deze App ziet er érg mooi uit!
  Alleen… voor 40 euro meer heb je natuurlijk Aperture in de Mac App Store. Wat is dan een goeie keus vinden jullie ? Kijk Photoshop is gewoon overloaded met functies en daar is ook zijn prijskaartje naar. Maar in hoeverre is Aperture uitgebreider dan Pixelmator?
  het jammere vind ik dan wel weer dat deze app geen Raw processing heeft, iets dat ik als hobby fotograaf toch wel een belangrijk hulpmiddel vind.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Dennissimeau
  aperture is te gefocust en bied te weinig functionaliteit als je andere dingen wilt doen dan kleur correctie, bijsnijden, Delen & Beheer en retouch. Begrijp me niet verkeerd daar is aperture juist heeeeel goed in. Pixemlator mikt alleen op een doelgroep die naast dat ook illustreerd en aan webdesign doet. Ze hebben sinds 2.0 ook vector ondersteuning toegevoegd. Welliswaar op basis van het omstreden drawkit. Maar het zit er in. Ik denk dat je aperture meer moet vergelijken met lightroom en pixelmator meer als de app die tussen PSE en PS in ligt.
  .
  Veer veel mensen is pixelmator daarmee juist perfect. Meer functies dan PSE voor de helft van de prijs.
  .
  .
  @ BJVR
  Veel plezier er van. De kracht zit m in de eenvoud. Eigenlijk de mac filosofie.
  Het zal niet feature complete zijn als je het naast PS legt en heel droog functies gaat vergelijken. Pixelmator heeft heel veel zaken slim opgelost. Dat wat aanwezig is gaat vaak gemakkelijker dan in PS. Ik heb heel veel gehad aan de tutorials die ze aanbieden op de site.
  .
  Stap voor stap kan je de projecten na maken en vergelijken met het gratis te downloaden les materiaal. Het forum bied hulp en inspiratie. Je kan je feedback delen met de ontwikkelaars en ik moet zeggen ze luisteren redelijk naar de gebruikers. En ze zijn ook eigenwijs. Net als apple eigenlijk. Kortom je moet er voor opens staan. En dan wil je niet snel anders meer. Ik heb PS definitief vaarwel kunnen zeggen sinds versie 1.6 van pixelmator.
  Daarvoor had ik het voor een enkele functie nodig. Bijvoorbeeld de perspectief functie die oldpeer nog niet heeft gevonden.
  .
  .
  @oldpeer
  Veel mensen zoeken naar functies in Pixelmator op de plek waar ze die in PS terug vinden kunnen. Het is een ander programma. Als je dat accepteerd dan ontdek je dat er heel veel mogelijk is dat in PS ook kon.
  .
  Die functionaliteit is weldegelijk aanwezig. Probeer bij de transfom tool het tandwieltje uit. Die zit boven in je toolbar (zweeft boven je canvas) en daar kan je vervolgens aangeven HOE je wil transformen. En dan vind je de mogelijkheid om perspectief correctie en lens vervormingen geheel weg te werken.

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  Ennnn, kan je in deze versie ook een foto in grayscale wegschrijven zonder dat hij de RGB info in een png of jpg opslaat, of CMYK in een zwart wit tiff bewaard? Dat zou namelijk een heleboel ellende schelen als je gaat printen of drukken.

  NB. Is Photoshop Elements echt niet onder de € 100,00 te krijgen? Beetje scheef om het pakket met de meest uitgebreide PS versie te vergelijken, of mis ik iets?

 • Profielfoto
  knekkie

  @sandermichelsen
  PSE in €99,- en zijn grote broer is duurder.
  PSE heeft veel minder mogelijkheden dan Pixelmator.
  Pixelmator kom kwa funties dichter in de buurt van PS.
  Vandaar het vergelijk met PS.
  .
  Een antwoord op je specifieke vraag over kleur info.
  Dat is het proberen waard. Ik kan het voor je doen maar zelf ervaren is zoveel leuker. Ik weet hat antwoord al. http://www.pixelmator.com/try/

 • Profielfoto
  palahala

  PSE heeft vell minder mogelijkheden dan Pixelmator.

  Het kan best zo zijn, maar daar denken anderen anders over, tenminste bij de vorige versies van beide pakketten.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Palahala
  Wat ze bij Pixelmator en Adobe snappen is dat er een groot onaangeroerde doelgroep is tussen de Pro’s en de gewone gebruiker. Dat zijn de hobbyisten semie Pro’s. Op die doelgroep is Pixelmator gericht. PSE is Adobe’s product voor die doelgroep. Pixelmator hangt kwa feature compleetheid netjes tussen PSE en Ps in.
  .
  in PSE zijn de drawing en web tools veel minder goed vertegenwoordigd. op pure retouche bijsnijden en export functionaliteit ontlopen de twee elkaar niet veel. De test van ARS dekt niet de volledige lading. geeft slechts een indruk van wat de reviewer vaak gebruikt en (niet kon vinden of ) miste in Pixelmator.
  .
  Deze review klopt geheel vanuit zijn perspectief. De volgende gebruiker kijkt er weer geheel anders tegen aan. Ik heb het geluk dat PS en PSE voor mij geen enkele meerwaarde meer hebben en Pixelmator voldoende functionaliteit bied voor een fractie van de prijs.
  .
  Een heel hoop dingen zal je in beide pakketten prima kunnen doen.
  .
  http://vectormator.com/tutorials/
  .
  Maar net als het verschil tussen Mac en PC… sommige dingen gaan nou een maal makkelijker in Pixelmator omdat er anders over is nagedacht , het minder stappen nodig heeft of simpelweg krachtiger en sneller is.
  .
  Ben je een professioneel fotograaf dan denk ik niet dat je voldoende vrijheid en aansluiting hebt met de industrie als je Pixelmator gaat gebruiken.
  .
  Echter…ben je iemand die gewoon MEER wil kunnen dan waar Aperture en Lightroom specifiek voor zijn ontwikkeld had je voorheen toch fotoshop nodig
  (Voor het het werken in lagen, het kunnen knippen, plakken, vrijzetten, het betere op poets werk en dergelijke) Is PSE daar voor jou op dat gebied te karig voor en PS een te grote uitgave dan is Pixelmator een mooie middenweg.
  .
  Het is uiteindelijk maar een gereedschap. Een die goedkoop is kwa prijs maar zeker niet in functionaliteit. Het is zeker niet een One size fits all gereedschap zoals PS maar daar betaal je ook naar.

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  knekkie op 30 oktober 2011
  @sandermichelsen
  PSE in €99,- en zijn grote broer is duurder.
  PSE heeft veel minder mogelijkheden dan Pixelmator.
  Pixelmator kom kwa funties dichter in de buurt van PS.
  Vandaar het vergelijk met PS.
  .
  Een antwoord op je specifieke vraag over kleur info.
  Dat is het proberen waard. Ik kan het voor je doen maar zelf ervaren is zoveel leuker. Ik weet hat antwoord al. http://www.pixelmator.com/try/

  Heb het dus maar geprobeerd en wat blijkt, alleen RGB wordt ondersteund. Het is dus niet mogelijk om een afbeelding naar Grayscale over te zetten zonder dat alle kleurinfo verwijderd wordt. Dat beloofd hoofdpijntaferelen voor mensen (en drukkerijen) die denken hun afbeeldingen voor drukwerk goed opgeslagen te worden. Daarnaast print je kleurenprinter deze foto dan ook als kleur af (duurdere tikken dan ZA printjes), tenzij je geforceerd ZW uitprint.

  Kort samengevat: Pixelmator komt zeker niet in de buurt van PS! Die goedkopere aanschafprijs kent duidelijk een keerzijde.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Net versie 2.0.1 voor de spotprijs van nog geen €25 gekocht. De wens van MrHammond is vervuld: nu ook in het Duits.:wink: