Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 5 oktober 2011
Leestijd: 8 minuten

Opinie: iPhone 4S stelt niet teleur, Tim Cook wel

Apple-minnend Nederland werd vanochtend wakker met een flinke kater. Dat valt althans op te maken uit de stroom aan teleurgestelde berichten op Facebook en Twitter. Apple kondigde geen iPhone 5 maar een iPhone 4S aan. Geen revolutionair nieuw design, geen-One More Thing verrassing aan het eind. Genoeg reden voor sommigen om het einde der Apple-tijden te prediken.

Met de keynote nog vers in het geheugen kom ik echter tot een andere conclusie. Apple heeft Mac-, iPad-, iPhone- en iPod touch-gebruikers twee prachtige cadeau’s in het vooruitzicht gesteld met iOS 5 en iCloud, ziet de iPod voor wat het daadwerkelijk is en die iPhone 4S? Ach, op een paar details na is dat eigenlijk gewoon een iPhone 5. Nee, de producten stelden gisteren niet teleur, de boodschapper echter wel.

iPod
Muziekliefhebbers zonder iPhone kunnen voorlopig rustig slapen. In tegenstelling tot voorspellingen blijft Apple gewoon iPods maken, al is het duidelijk dat de innovatie er zo langzamerhand wel een beetje uit is; een software-update’je met vrolijke klokjes hier, een prijsverlaging daar. Zelfs de vorig jaar impliciet doodverklaarde iPod classic blijkt nog een jaartje mee te mogen doen. Opvallend was wel dat de iPod touch geen noemenswaardige update heeft gekregen; geen A5 processor, geen betere camera, zelfs geen opslagvergroting. Met enkel een nieuwe witte variant en iOS 5 denkt Apple voorlopig genoeg gedaan te hebben. Oftewel, Apple heeft innovatief zijn handen van de iPod afgetrokken, maar ziet het product nog wel voor wat het is: lucratieve handel.

 

iCloud
Synchronisatie is niet sexy, dat moge duidelijk zijn. iCloud, de nieuwe gratis synchronisatiedienst van Apple, brengt daar geen verandering in. Het mag dan ongelofelijk handig zijn dat je niet meer hoeft na te denken om al je muziek, video’s, foto’s, documenten, adressen en agenda’s op al je Mac’s en iOS-apparaten up to date te houden, je zal er geen slaapzakken voor de Apple Store mee veroorzaken. Nadat iCloud in juni werd aangekondigd op de WWDC besteedde Apple er gisteren meer dan 10 minuten aan zonder daadwerkelijk iets nieuws te vertellen (buiten de Find my Friends App). Nu kan iCloud een impact hebben die weinigen zich nu nog zullen realiseren. Apple heeft bewezen tot unieke dingen in staat te zijn door zelf hard- en software te maken. iCloud kan dit naar een compleet nieuw niveau brengen. Je krijgt er echter niet een zaal journalisten of miljoenen Apple-fans voor hun computer me plat, helemaal niet als ze je ze niets vertelt dat ze nog niet wisten. Na 10 minuten kwam het enige feitje dat wél belang is: de datum waarom we gebruik kunnen maken van iCloud. Vanaf 12 oktober krijgen alle Mac-gebruikers (met Lion) en alle iOS-gebruikers (die nog kunnen upgraden naar iOS 5) gratis toegang tot de dienst en zal duidelijk worden hoe groot de impact van dit ‘cadeau’ daadwerkelijk is.

 

iOS 5
Maarliefst 15 minuten van de keynote werden ingeruimd om iOS 5 te bespreken. Voor iedereen die iOS 5 al geïnstalleerd had op al-dan-niet legale wijze was ook dit een weinig enerverend kwartier. Het enige nieuws dat kwam in de vorm van ‘Cards’, een schattig Appje waarmee je analoge kaarten kan maken en versturen vanaf je iPhone, iPad of iPod touch. Nee, de enige belangrijke mededeling van dit blokje zat opnieuw aan het eind en opnieuw in de vorm van een datum, die opnieuw 12 oktober was. Dan komt iOS 5 uit. De impact van deze gratis update moet niet onderschat worden. Veel iOS-gebruikers zullen dankbaar gebruik gaan maken van nieuwe functies als het notification center, de verbeterde camera, het nieuwe Safari en de mogelijkheid om draadloos te synchroniseren. Tegelijkertijd zit er ook een échte revolutionaire functie in iOS 5. Het is het eerste mobiele OS dat volledig gebruikt kan worden zonder tussenkomst van een computer. Al met al genoeg redenen om reikhalzend uit te kijken naar deze update die, net als iCloud, ons ook weer gratis wordt aangeboden door Apple.

 

iPhone 4S
Na 52 minuten en 54 seconden was het dan eindelijk zo ver. Met bijna een uur aan verkoopcijfers, marginale nieuwtjes en productdemonstratie-dejavu’s achter de rug werd de nieuwe iPhone aangekondigd. Zoals iedereen inmiddels weet werd dat geen iPhone 5 maar een geüpdatete versie van de iPhone 4; de iPhone 4S. Dat feit alleen al zorgde voor een daling van de koers van Apple op de Nasdaq en verontwaardiging alom bij Apple-fans. Geen 4G data-verbinding, geen groter retina display, geen afgeronde hoeken, niet dunner, niet lichter. In tegendeel: de iPhone 4S blijkt nog 3 gram zwaarder te zijn dan zijn voorganger. Had Apple nou écht 15 maanden nodig voor zo’n magere update? Een terechte vraag, met een duidelijk antwoord: ja.

Er zit een functie in de iPhone 4S die zo nieuw, zo revolutionair is dat het toestel simpelweg niet kon uitkomen voordat die functie klaar was. Het gaat dan niet over de betere camera. Die zorgt ongetwijfeld voor mooiere (maar ook meer MB slurpende) foto’s. Het gaat ook niet over het feit dat zowel op CDMA als GSM-netwerken gebeld kan worden met de nieuwe iPhone. Daar hebben wij vooruitstrevende Europeanen met onze GSM netwerken weinig aan. Het gaat ook niet over de dubbele antenne die voor een (veel) snellere mobiele dataverbinding en betere geluidskwaliteit tijdens het bellen zorgt.  Het gaat zelfs niet over de alom verwachtte A5 processor waarmee nog heftiger games gespeeld kunnen worden en waarmee Apps als Safari veel sneller dan voorheen hun werk kunnen doen. Toch is het die A5 processor die de ‘killing feature’ van de iPhone 4S mogelijk maakt: Siri.

 

Siri
Siri is een digitale personal assistant in de iPhone. Je kan Siri opdrachten geven of vragen stellen, al zal je wel Engels, Duits of Frans met haar moeten praten. De demonstratie op het podium liep perfect, maar je zou je kunnen afvragen in hoeverre een dergelijke dienst in het dagelijkse leven bruikbaar is? Moeten wij nu allemaal tegen onze telefoons gaan praten? Nu is daar een makkelijk weerwoord op te verzinnen: dat doen we nu ook al. Is het zo’n groot verschil om tegen een persoon aan de andere kant van de wereld of tegen een computer te praten? Ik vind van niet. Dat is echter nog geen reden tot bestaansrecht van Siri. Mensen die veel in de auto zitten zullen het praktisch nut van de dienst al sneller begrijpen. Een e-mail tikken, afspraak maken of een restaurantje uitzoeken terwijl je met 130 Km/u over de afsluitdijk scheurt, allemaal zonder risico op boetes of ongelukken is een mooi vooruitzicht maar zelfs dat kan moeilijk revolutionair genoemd worden.

De revolutie die Siri teweeg zal brengen gaat dan ook dieper: het einde van de indirecte interactie met computers. Sinds jaar en dag probeert Apple om de kloof tussen mens en computer te verkleinen door continue aan de interface te sleutelen. Dat begon met de introductie van de muis waardoor we niet langer ingewikkelde commando’s nodig hadden om onze computers te vertellen wat ze moesten doen. Die vorm van interactie werd nog directer met de introductie van iOS. Toen werd het mogelijk om op de computer zelf aan te wijzen wat er moest gebeuren en dat niet met een pennetje, maar direct met je vinger. Siri is de volgende stap. Voor veel taken is het nu überhaupt niet meer nodig om naar je iPhone te kijken, laat staan om ‘m uit je zak te halen. Interface-loze interactie dus. Jij praat, je iPhone reageert en voert uit. In veel gevallen betekent dit zelfs dat je sneller taken uit kan voeren dan voorheen mogelijk was via de iOS interface. Het is niet voor niets dat science fiction films graag pratende computers gebruiken: it’s the future!

Zo mager is die update van de iPhone dus niet eens. Sterker nog, denk het dunnere uiterlijk en grotere scherm weg en de iPhone 4S is gewoon een iPhone 5 met nagenoeg alle functionaliteit waar geruchtensites ons maandenlang lekker mee gemaakt hebben. Toch bekroop mij een onaangenaam gevoel na het zien van de keynote. Ik was niet teleurgesteld in de iPhone 4S, maar in de vuurdoop van Apple’s nieuwe CEO Tim Cook

Tim Cook
Ga er maar aanstaan: Steve Jobs opvolgen als CEO van Apple. Toch doet Tim Cook dat heel aardig. De dagelijkse leiding over het bedrijf had hij praktisch al toen Steve Jobs nog aan het roer stond. Het afsnauwen van personeel schijnt hij ook al jaren goed te kunnen, zij het op geheel eigen wijze. Toch is er één ding waar Tim nog veel moet leren: een Keynote-publiek enthousiasmeren. Zijn presentatie gisteren was niet meer dan mager. Nu staat Cook bekend als de man van de cijfers maar het beginnen van een keynote met 20 minuten aan pie-charts, grafieken en cijfers sloeg alles. Het keer op keer vallende ‘#1’ ging al snel vervelen. Pas na 20 minuten kwam het eerste interessante getal van de keynote: 250 miljoen verkochte iOS-apparaten. Dit leidde direct een wisseling van de wacht in. Na Tim’s langdradige opsomming met (te) lange stiltes verscheen het bekende ratpack op het podium: Scott Forstall, Eddy Cue en OMT’s favoriet Phil Schiller. Waar zij bij een Steve Jobs keynote mager uitvielen (no pun intended) bij de meester, stalen ze nu de show. Eindelijk zag het publiek wat tempo en enthousiasme op het podium. Een schril contrast met de starre trage Tim Cook.

Nu valt het ook niet mee om een persoonlijkheid op te volgen die wereldwijd gezien wordt als de best presenterende CEO. Het is dan ook niet eerlijk om een Tim-note met een Steve-note te vergelijken. Het is echter wel een harde gewaarwording om mezelf als oudgediende in het Apple-fanwereldje te betrappen op m’n horloge te kijken tijdens een keynote. De aangekondigde producten vergden meer uitleg dan gebruikelijk om hun kwaliteit en potentie te tonen, maar dat geeft des te meer aan hoe belangrijk het is om ze energiek en met passie over te brengen aan je publiek. Een kwaliteit die Steve Jobs als geen ander had. Hij zal dan ook nog lang gemist worden. Zou de lege stoel die gisteren af en toe in beeld kwam een blijvende homage zijn aan de man die onvervangbaar blijkt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Opinie: iPhone 4S stelt niet teleur, Tim Cook wel
Sluiten