Opinie: iPhone 4S stelt niet teleur, Tim Cook wel

84 reacties

Apple-minnend Nederland werd vanochtend wakker met een flinke kater. Dat valt althans op te maken uit de stroom aan teleurgestelde berichten op Facebook en Twitter. Apple kondigde geen iPhone 5 maar een iPhone 4S aan. Geen revolutionair nieuw design, geen-One More Thing verrassing aan het eind. Genoeg reden voor sommigen om het einde der Apple-tijden te prediken.

Met de keynote nog vers in het geheugen kom ik echter tot een andere conclusie. Apple heeft Mac-, iPad-, iPhone- en iPod touch-gebruikers twee prachtige cadeau’s in het vooruitzicht gesteld met iOS 5 en iCloud, ziet de iPod voor wat het daadwerkelijk is en die iPhone 4S? Ach, op een paar details na is dat eigenlijk gewoon een iPhone 5. Nee, de producten stelden gisteren niet teleur, de boodschapper echter wel.

iPod
Muziekliefhebbers zonder iPhone kunnen voorlopig rustig slapen. In tegenstelling tot voorspellingen blijft Apple gewoon iPods maken, al is het duidelijk dat de innovatie er zo langzamerhand wel een beetje uit is; een software-update’je met vrolijke klokjes hier, een prijsverlaging daar. Zelfs de vorig jaar impliciet doodverklaarde iPod classic blijkt nog een jaartje mee te mogen doen. Opvallend was wel dat de iPod touch geen noemenswaardige update heeft gekregen; geen A5 processor, geen betere camera, zelfs geen opslagvergroting. Met enkel een nieuwe witte variant en iOS 5 denkt Apple voorlopig genoeg gedaan te hebben. Oftewel, Apple heeft innovatief zijn handen van de iPod afgetrokken, maar ziet het product nog wel voor wat het is: lucratieve handel.

 

iCloud
Synchronisatie is niet sexy, dat moge duidelijk zijn. iCloud, de nieuwe gratis synchronisatiedienst van Apple, brengt daar geen verandering in. Het mag dan ongelofelijk handig zijn dat je niet meer hoeft na te denken om al je muziek, video’s, foto’s, documenten, adressen en agenda’s op al je Mac’s en iOS-apparaten up to date te houden, je zal er geen slaapzakken voor de Apple Store mee veroorzaken. Nadat iCloud in juni werd aangekondigd op de WWDC besteedde Apple er gisteren meer dan 10 minuten aan zonder daadwerkelijk iets nieuws te vertellen (buiten de Find my Friends App). Nu kan iCloud een impact hebben die weinigen zich nu nog zullen realiseren. Apple heeft bewezen tot unieke dingen in staat te zijn door zelf hard- en software te maken. iCloud kan dit naar een compleet nieuw niveau brengen. Je krijgt er echter niet een zaal journalisten of miljoenen Apple-fans voor hun computer me plat, helemaal niet als ze je ze niets vertelt dat ze nog niet wisten. Na 10 minuten kwam het enige feitje dat wél belang is: de datum waarom we gebruik kunnen maken van iCloud. Vanaf 12 oktober krijgen alle Mac-gebruikers (met Lion) en alle iOS-gebruikers (die nog kunnen upgraden naar iOS 5) gratis toegang tot de dienst en zal duidelijk worden hoe groot de impact van dit ‘cadeau’ daadwerkelijk is.

 

iOS 5
Maarliefst 15 minuten van de keynote werden ingeruimd om iOS 5 te bespreken. Voor iedereen die iOS 5 al geïnstalleerd had op al-dan-niet legale wijze was ook dit een weinig enerverend kwartier. Het enige nieuws dat kwam in de vorm van ‘Cards’, een schattig Appje waarmee je analoge kaarten kan maken en versturen vanaf je iPhone, iPad of iPod touch. Nee, de enige belangrijke mededeling van dit blokje zat opnieuw aan het eind en opnieuw in de vorm van een datum, die opnieuw 12 oktober was. Dan komt iOS 5 uit. De impact van deze gratis update moet niet onderschat worden. Veel iOS-gebruikers zullen dankbaar gebruik gaan maken van nieuwe functies als het notification center, de verbeterde camera, het nieuwe Safari en de mogelijkheid om draadloos te synchroniseren. Tegelijkertijd zit er ook een échte revolutionaire functie in iOS 5. Het is het eerste mobiele OS dat volledig gebruikt kan worden zonder tussenkomst van een computer. Al met al genoeg redenen om reikhalzend uit te kijken naar deze update die, net als iCloud, ons ook weer gratis wordt aangeboden door Apple.

 

iPhone 4S
Na 52 minuten en 54 seconden was het dan eindelijk zo ver. Met bijna een uur aan verkoopcijfers, marginale nieuwtjes en productdemonstratie-dejavu’s achter de rug werd de nieuwe iPhone aangekondigd. Zoals iedereen inmiddels weet werd dat geen iPhone 5 maar een geüpdatete versie van de iPhone 4; de iPhone 4S. Dat feit alleen al zorgde voor een daling van de koers van Apple op de Nasdaq en verontwaardiging alom bij Apple-fans. Geen 4G data-verbinding, geen groter retina display, geen afgeronde hoeken, niet dunner, niet lichter. In tegendeel: de iPhone 4S blijkt nog 3 gram zwaarder te zijn dan zijn voorganger. Had Apple nou écht 15 maanden nodig voor zo’n magere update? Een terechte vraag, met een duidelijk antwoord: ja.

Er zit een functie in de iPhone 4S die zo nieuw, zo revolutionair is dat het toestel simpelweg niet kon uitkomen voordat die functie klaar was. Het gaat dan niet over de betere camera. Die zorgt ongetwijfeld voor mooiere (maar ook meer MB slurpende) foto’s. Het gaat ook niet over het feit dat zowel op CDMA als GSM-netwerken gebeld kan worden met de nieuwe iPhone. Daar hebben wij vooruitstrevende Europeanen met onze GSM netwerken weinig aan. Het gaat ook niet over de dubbele antenne die voor een (veel) snellere mobiele dataverbinding en betere geluidskwaliteit tijdens het bellen zorgt.  Het gaat zelfs niet over de alom verwachtte A5 processor waarmee nog heftiger games gespeeld kunnen worden en waarmee Apps als Safari veel sneller dan voorheen hun werk kunnen doen. Toch is het die A5 processor die de ‘killing feature’ van de iPhone 4S mogelijk maakt: Siri.

 

Siri
Siri is een digitale personal assistant in de iPhone. Je kan Siri opdrachten geven of vragen stellen, al zal je wel Engels, Duits of Frans met haar moeten praten. De demonstratie op het podium liep perfect, maar je zou je kunnen afvragen in hoeverre een dergelijke dienst in het dagelijkse leven bruikbaar is? Moeten wij nu allemaal tegen onze telefoons gaan praten? Nu is daar een makkelijk weerwoord op te verzinnen: dat doen we nu ook al. Is het zo’n groot verschil om tegen een persoon aan de andere kant van de wereld of tegen een computer te praten? Ik vind van niet. Dat is echter nog geen reden tot bestaansrecht van Siri. Mensen die veel in de auto zitten zullen het praktisch nut van de dienst al sneller begrijpen. Een e-mail tikken, afspraak maken of een restaurantje uitzoeken terwijl je met 130 Km/u over de afsluitdijk scheurt, allemaal zonder risico op boetes of ongelukken is een mooi vooruitzicht maar zelfs dat kan moeilijk revolutionair genoemd worden.

De revolutie die Siri teweeg zal brengen gaat dan ook dieper: het einde van de indirecte interactie met computers. Sinds jaar en dag probeert Apple om de kloof tussen mens en computer te verkleinen door continue aan de interface te sleutelen. Dat begon met de introductie van de muis waardoor we niet langer ingewikkelde commando’s nodig hadden om onze computers te vertellen wat ze moesten doen. Die vorm van interactie werd nog directer met de introductie van iOS. Toen werd het mogelijk om op de computer zelf aan te wijzen wat er moest gebeuren en dat niet met een pennetje, maar direct met je vinger. Siri is de volgende stap. Voor veel taken is het nu überhaupt niet meer nodig om naar je iPhone te kijken, laat staan om ‘m uit je zak te halen. Interface-loze interactie dus. Jij praat, je iPhone reageert en voert uit. In veel gevallen betekent dit zelfs dat je sneller taken uit kan voeren dan voorheen mogelijk was via de iOS interface. Het is niet voor niets dat science fiction films graag pratende computers gebruiken: it’s the future!

Zo mager is die update van de iPhone dus niet eens. Sterker nog, denk het dunnere uiterlijk en grotere scherm weg en de iPhone 4S is gewoon een iPhone 5 met nagenoeg alle functionaliteit waar geruchtensites ons maandenlang lekker mee gemaakt hebben. Toch bekroop mij een onaangenaam gevoel na het zien van de keynote. Ik was niet teleurgesteld in de iPhone 4S, maar in de vuurdoop van Apple’s nieuwe CEO Tim Cook

Tim Cook
Ga er maar aanstaan: Steve Jobs opvolgen als CEO van Apple. Toch doet Tim Cook dat heel aardig. De dagelijkse leiding over het bedrijf had hij praktisch al toen Steve Jobs nog aan het roer stond. Het afsnauwen van personeel schijnt hij ook al jaren goed te kunnen, zij het op geheel eigen wijze. Toch is er één ding waar Tim nog veel moet leren: een Keynote-publiek enthousiasmeren. Zijn presentatie gisteren was niet meer dan mager. Nu staat Cook bekend als de man van de cijfers maar het beginnen van een keynote met 20 minuten aan pie-charts, grafieken en cijfers sloeg alles. Het keer op keer vallende ‘#1′ ging al snel vervelen. Pas na 20 minuten kwam het eerste interessante getal van de keynote: 250 miljoen verkochte iOS-apparaten. Dit leidde direct een wisseling van de wacht in. Na Tim’s langdradige opsomming met (te) lange stiltes verscheen het bekende ratpack op het podium: Scott Forstall, Eddy Cue en OMT’s favoriet Phil Schiller. Waar zij bij een Steve Jobs keynote mager uitvielen (no pun intended) bij de meester, stalen ze nu de show. Eindelijk zag het publiek wat tempo en enthousiasme op het podium. Een schril contrast met de starre trage Tim Cook.

Nu valt het ook niet mee om een persoonlijkheid op te volgen die wereldwijd gezien wordt als de best presenterende CEO. Het is dan ook niet eerlijk om een Tim-note met een Steve-note te vergelijken. Het is echter wel een harde gewaarwording om mezelf als oudgediende in het Apple-fanwereldje te betrappen op m’n horloge te kijken tijdens een keynote. De aangekondigde producten vergden meer uitleg dan gebruikelijk om hun kwaliteit en potentie te tonen, maar dat geeft des te meer aan hoe belangrijk het is om ze energiek en met passie over te brengen aan je publiek. Een kwaliteit die Steve Jobs als geen ander had. Hij zal dan ook nog lang gemist worden. Zou de lege stoel die gisteren af en toe in beeld kwam een blijvende homage zijn aan de man die onvervangbaar blijkt?

Reacties

84 reacties
 • Profielfoto
  Oldekamp

  Ik vond Tim, maar vooral ook Phil, een beetje overkomen alsof ze hoopten dat de klap niet te hard was. Ik zag soms een verontrustende blik, het schreeuwde ‘Sorry, geen groter scherm of nieuw design, het spijt me, dit is ook heel mooi!’. De enige die erg zeker overkwam was Scott Forstall, die presenteerde zoals hij altijd al deed (goed).

  Neemt niet weg dat die 4S er wel gaat komen hier.

 • Profielfoto
  Maclicious

  Uitstekend artikel Koen! Ben het helemaal met je eens, kleine teleurstelling toch wel.

 • Profielfoto
  RobbieB

  Er is nog 1 groot verschil met de laatste paar Steve Jobs presentatie en de eerste Tim Cook presentatie. Vergis je er niet in dat dit een zaal van pakweg 200 mensen was die voornamelijk bestond uit pers en live-blog publiek.
  .
  Het was duidelijk dat er veel minder geklapt en gejoeld werd, maar dat komt vooral omdat er bv. bij WWDC een paar duizend man in de zaal zitten, waaronder veel meer ‘fans’.
  .
  Ik vond het juist prettig om te zien dat alle SVP’s op het podium verschenen. Het straalde vertrouwen uit, dat er een goed team aan de top zit. Tim Cook volgt Steve Jobs niet in z’n eentje op, maar het hele team volgt Steve Jobs op.

 • Profielfoto
  stavos

  Het eerste applaus van het publiek tijdens de keynote was voor mij de bevestiging van wat Koen hierboven ook al beschrijft. Steve had met zijn enthousiaste manier van presenteren de handjes van het publiek vaak al binnen enkele minuten op elkaar. Tim deed er ruim een kwartier (meer dan 20 minuten zelfs geloof ik) over om datzelfde moment te bereiken. Ik hoop dat ze bij Apple deze keynote eens goed terug kijken en met de juiste mensen gaan werken aan de volgende presentatie, zodat het enthousiasme weer te zien is in de ogen van de CEO.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Tja, de manier van presenteren is per persoon toch verschillend. Steve’s “BOOM!” and “Amazing” kwamen op een gegeven moment ook wel de strot uit. Niet voor niets dat de welbekende bingokaarten verstrekt konden worden. Phil “Isn’t this great?!” Schiller kan er ook een handje van.
  Ik bespeur, al een tijdje, een andere trend. Namelijk het verschrikkelijk ontevreden Applefanboy publiek. Als de geruchten allemaal kloppen wordt er geroepen: pff dat wisten we allemaal al. Kloppen ze niet dan is dat de schuld van Apple en krijgen we niet waar we recht op hebben. Dat meneer Jole zegt dat hij in het openbaar niet eens met een 3GS durft te bellen in natuurlijk de onzin ten top. Ik gebruik, nog steeds naar volle tevredenheid een iPhone 2G. Ja u leest het goed een iPhone 2G met daar het iOS 3.1 op. En noch steeds kan ik sneller en beter met dan ding overweg dan veel van mijn collega’s die een Blackberry van de zaak hebben. Ik bedoel maar. Stelletje verwende nesten, dat zijn we! En het is de schuld van Apple! Moeten wij iedere keer weer nieuwe spullen kopen, het is een complot.

  Laat ik het dan maar niet hebben over het feit dat de lang beloofde PowerBook G5 er ook nog steeds niet is:nerd:

 • Profielfoto
  Makkiej

  Mooi stuk, de eerste keer dat ik zon lap tekst helemaal weglees:smile: dat zegt al wat.

  Ben het ook met je eens, uiteraard zijn er hoopt iedereen op een iPhone5, met een nieuw uiterlijk, maar als de helft van vernieuwingen + een ander uiterlijk in de iPhone 5 had gezeten, was iedereen helemaal door het lint gegaan, nu hebben we een degelijke, misschien wel super update, maar geen ander uiterlijk, en dan gaan de mensen huilen en joelen etc.

  Dat er nu een 4s kwam ipv 5 staat allang in apple’s roadmap vast, dit is niet iets wat steve jobs anders had gedaan, heel de media heeft ons bijna een jaar gek gemaakt met geruchten, en we waren er zo zeker van (kijk al die hoesjes in china) en dan komt er dit, iets wat eigenlijk gewoon te verwachten was, want waarom weer een nieuw design, de iPhone4 ziet er super uit..

  Als ik eerlijk ben vind ik het prima zo, beter dit dan dat het een nieuw design is wat ik lelijk had gevonden.

  De keynote heb ik niets aan toe te voegen, duurde veel te lang voor er iets leuks kwam, veel te veel cijfers en grafiekjes, maar toen Siri kwam bijv. heb ik toch wel met open mond zitten kijken, en heerlijk genoten.

  komt allemaal goed:)

  Wat ik wel jammer vond is dat Steve niet aanwezig was, indd in die lege stoel, of even een zegje gedaan had over iCloud ofzo, zijn laatste kindje.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Moet je Lion hebben voor iCloud? Pfft.

 • Profielfoto
  Bubbles

  Die presentatie kan me gestolen worden al is het toch wel even wennen zonder SJ. Ik baal eigenlijk als een stekker… een (ok..stevige) upgrade van de iphone 4…de iphone 4S. Ik was bereid een 2e telefoon abonnement af te sluiten voor de iphone 5 aangezien mijn huidige contract nog doorloopt tot augustus 2012 en ik opgezadeld zit met zo’n bagger samsung galaxy s. Maar dat ga ik zeker niet doen voor deze iphone 4S ik zie tzt wel weer en hoop alsnog op de nieuwe iphone 5 rond die tijd.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik denk dat het vrijwel zeker is dat hetgeen nu gepresenteerd is, geheel voor rekening van Steve Jobs is. Ik denk dat er nog weinig uit de koker van Tim Cook is gekomen als we het ’t hebben over nieuwe producten. Daarvoor moeten we denk ik nog wel ff een jaar (of twee) wachten. Tim presenteerde Steve’s bedenksels. Ik denk dat Tim zich daar ook wel van bewust is en dat moet een erg vreemd gevoel geven.

 • Profielfoto
  MathiasB

  Niet vergeten dat dit de eerste keynote is van Tim Cook en dat Steve Jobs er op het einde van zijn carrière al wel wat presentaties had opzitten.

  BTW: Koen, zat jij zelf in de zaal?
  Want ik vind dat je Tim Cook er nogal hard door sleurt en je hebt wss de keynote alleen maar ergens anders gelezen… of in het beste geval een online videostream gevonden, wss vaak plat lag…

 • Profielfoto
  Gigs

  Ik vind SIRI g-e-n-i-a-a-l!!! En enkele seconde na het begin van de presentatie over SIRI – toen ze gingen vragen ‘Wat is het weer in bla bla.’ ‘En wat is zoveel dollar in euro’s?’ dacht ik: Wolfram Alfa!!! En verdomd… Even later idd: Wolfram Alfa!!!
  Google… Eat your heart out!!!
  Het integreren van Wolfram Alfa in deze hele belangrijke nieuwe feature kan het hele advertentie gedoe van Google en alle verzamelen van personal data van Google wel eens op de kop zetten.
  SIRI – en iCloud – s een COUP van Apple als eindbaas van het internet!

 • Profielfoto
  iSponge

  Bij Steve kostte het altijd enige moeite om juist het publiek stil te krijgen.. Cook heeft 20min nodig ze een beetje op te warmen.. Maargoed, het is zijn 1e keer, give the man a break… Vond alleen zijn stem wat vervelend om naar te luisteren, kwam misschien ook door de saaie cijfertjes die hij moest vertellen..
  .
  Better luck next time!

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Ik denk dat Siri een internetdienst is, en dus eigenlijk helemaal niet alleen op de iPhone 4S kan draaien, maar dat Apple het zo gekozen heeft zodat ze wel iets hebben om de nieuwe versie mee te verkopen. We zien het wel als de hacks uitkomen waarmee het ook op oudere modellen werkt.

  Ik vraag me wel af hoe het zit me de privacy, want de assistent moet dus wel in je kalender en je adresboek kunnen kijken.

 • Profielfoto
  IBram15

  Eerste keer, hij kan nog veel leren, maar voor een eerste keer maakt het niet uit.

 • Profielfoto
  peebeenl

  Tim is geen Steve. Een RDF was ver te zoeken, en toch probeerde hij het. Een Steve die zegt, we hoeven geen nieuw design voor de iPhone, we hebben het beste design al, is een teken om los te gaan. Als Tim hetzelfde zegt (en deed) is het een soort misplaatste arrogantie. Niettemin probeerde de heren (hebben ze geen dames?) het wel. Hetzelfde enthousiasme te brengen, mensen op de stoelen. De locatie, hoeveelheid mensen, en het niet proberen een eigen swung te geven brak ze denk ik op. Pak daarbij de features die niet mindblowing waren (on-the-surface) en het wordt wat mat.
  Maar terecht: Siri wordt killer; de iPhone is goed en nu verbeterd, Apple is still alive……..maar het sprankelt niet meer zo hard…….

 • Profielfoto
  roger767

  siri is echt dope, ik heb de keynote gezien en het is echt verbazingwekkend wat je ermee kan doen. Hopelijk komt deze app ook op de Mac.

 • Profielfoto
  michielrutjes

  Wat misschien ook gezegd mag worden is dat Phil er wat gezonder uitzag:P Hij compenseerde de kilo’s die Steve miste altijd ruimschoots, maar dat wordt minder. Wel grappig dat Scott in zijn presentatie over Siri gelijk weer lunch ging plannen met Phil. Genoeg voer voor een “Ondertussen in Cupertino”…

 • Profielfoto
  poing

  Tim is Tim mensen vergelijken is onzin hij doet het op zijn manier en die is prima.

 • Profielfoto
  McNismo

  Komt echt wel goed!
  Doe het hem maar eens na!

 • Profielfoto
  kerelvent

  Ik vind het wel verfrissend.

  Toen ik in 2006, 2007 of 2008 zei dat ik de keynote van Steve Jobs wilde volgen, keken veel mensen mij onbegrijpend aan.

  Ondertussen is Jobs een huiskamernaam geworden en hebben de meeste mensen een soort Willy Wonka-achtig beeld van de man.

  Vandaar dat ik het wel fijn vind dat er deze keer gewoon voor een inhoudelijke keynote is gekozen. Apple is overduidelijk koersvast, dat nieuwe design komt er vast nog wel maar het belangrijkste blijft toch het beste dat ze doen: software maken die zowel de hardware als de klant past als een handschoen.

  En trouwens: ik kan me hetzelfde chagrijn herinneren recht na Steve’s keynote waarin hij vooruit blikte op volgens mij Leopard. Toen bleef het ook stil in de zaal, de veranderingen leken te summier.
  Dat is wat mij betreft altijd de kracht van Apple geweest: een solide platform neerzetten, daar op doordouwen tot je bij een plafond komt en dan weer met een revolutie dat plafond doorbreken.

  Kennelijk is het design van de iPhone 4 gewoon het beste platform dat ze nu hebben.
  Bijkomend voordeel: grote kans dat Apple nu veel meer gretige klanten kan bedienen vanaf dag 1. Als je een bekend design gebruikt, heb je minder kans op vertragen.

 • Profielfoto
  youp.c

  @MoNdO GeNeRaToR
  Je kan ook gewoon, zoals bij google, op OS X <10.7 en Windows de web versie gebruiken waar al een mail-, agenda- en contact-applicatie is zijn ingebouwd.

 • Profielfoto
  stavos

  BTW: Koen, zat jij zelf in de zaal?
  Want ik vind dat je Tim Cook er nogal hard door sleurt en je hebt wss de keynote alleen maar ergens anders gelezen… of in het beste geval een online videostream gevonden, wss vaak plat lag…

  Of Koen heeft, net als vele anderen, gewoon de keynote online gezien nadat deze op de website van Apple was verschenen.:nerd:

 • Profielfoto
  Macosxachist

  De iPhone 4S stelde me niet teleur. Tim Cook ook niet. De nieuws… pardon geruchtensites daarentegen wel weer.:cool:

 • Profielfoto
  iPredict

  Meent iedereen het nou zo negatief te praten over de 4S?
  .
  Ik geloofde in de geruchten van 9to5mac dus ik ben ook niet achteraf teleurgesteld aangezien de geruchten stuk voor stuk waar bleken te zijn. Daarnaast kan Apple niet elk jaar (of, vooruit, 15 maanden) een iPhone4-like update uitbrengen.
  .
  Hadden we echt nu alweer een redesign met groter scherm verwacht? Of opladen dmv inductie? Volgens mij is niet iedereen even realistisch…

 • Profielfoto
  mm_wolf

  mooi geschreven!

 • Profielfoto
  Absrnd

  Ik vond de Keynote toch een beetje autodealer verkoop praat, het enthousiasme was er gewoon niet, alleen maar opdreunen van stats, pas bij Siri was het anders.
  .
  het is jammer dat de media zo door-gestampt heeft over de komende iPhone 5, en de grote veranderingen die zouden komen, en dan is de teleurstelling des te groter.
  .
  maar ik vind de 4S prima, ik wist bijna wel dat het een 4S zou worden.
  en alle nieuwe zaken zijn toch zeker zeer interessant.
  .
  wat in mijn gevoel een beetje over het hoofd wordt gezien, is de beeldstabilisatie voor video opnamen, dit is toch iets speciaals, en komt naar mijn mening alleen in de high end video camera’s voor.
  dit zal veel veranderen voor al die duizenden misselijk makende schuddende video’s op YouTube.
  en zal zeker door alle andere merken overgenomen worden, en gebruikt gaan worden om over op te scheppen met de specs.

 • Profielfoto
  rcheduke

  Ik begrijp niet waarom iedereen persé een nieuw toestel wil. Als je de iPhone 1, de 3G en de 3GS naast elkaar legt zal je weinig verschil zien (omdat de onderzijde van alu naar plastiek veranderd werd betekend nog niet een revolutie…) de iPhone 4 is eigelijk maar het 2de model, waarom dan nu al veranderen? Het grote verschil met de andere introducties lijkt mij dat nu de volledige iOS al lang op voorhand werd vrijgegeven, dat was denk ik het grootste gebrek op dit event…
  en de iPod, daar is inderdaad weinig aan vernieuwd, kunnen ze nu echt geen 128Gb in dat toestel duwen?

 • Profielfoto
  McNismo

  Mooi gezegd van kerelvent!!

  “Dat is wat mij betreft altijd de kracht van Apple geweest: een solide platform neerzetten, daar op doordouwen tot je bij een plafond komt en dan weer met een revolutie dat plafond doorbreken”

 • Profielfoto
  wouwout

  Je schrijft: Revolutionair, het eerste mobiele OS dat zonder computer gebruikt kan worden.
  Android heeft geen computer nodig, niet om de telefoon te activeren en bij oa de nexus lijn en HTC gaan updates al ruim een jaar over the air.
  .
  Ook hier geen revolutie. Helaas (ik ben nog steeds teleurgesteld).

 • Profielfoto
  bezoetdebie

  Wat Apple net heeft gedaan is juist geniaal. Ze hebben de hype even wat “gedimd”. Vergeet niet dat er heel wat speelt op het juridische front en dat ze nu juist even wat minder “spotlight” willen hebben. De iPhone S4 is wat dat betreft ook een juiste keuze (ook gezien de trend; 3G, 3GS, 4 en nu 4S). Geloof maar dat ze heel wat marketingsessies hebben gehad in Cupertino, ” hoe gaan we dit brengen, na het tijdperk Steve?”. Ik vind het goede keuze, klein houden, bescheiden (alhoewel de nr 1 op de keynote wel erg vaak verscheen), klein zaaltje en een even minder opvallende productrelease in de 4S. Tim moet zijn weg nu gaan vinden en ik voorspel dat ze volgend jaar wel groot gaan uitpakken….eerst even rust in de tent (valt niet mee om Steve te vervangen).
  En vergeet inderdaad niet ons als verwend publiek, we schreeuwen wat we willen en worden te vaak beloond daarvoor. Je kunt overigens ook betogen dat al die zogenaamde “analysten” er met hun voorspellingen ver naast zaten. Daar hoor ik niemand over.
  Overigens ik ga wel van de 3GS naar de 4S, omdat ik Apple producten nog steeds briljant vind en ik uitga van wat een apparaat kan en niet van wat het allemaal niet kan.

 • Profielfoto
  bonoman

  Goede vraag ‘MoNdO GeNeRaToR‘. Moet je Lion hebben om straks gebruik te kunnen maken van iCloud?

 • Profielfoto
  BigAL

  Ik vind de 4s wel teleur stellen. En Siri, ach vergelijkbare diensten bij andere OS bestaan al. Maar goed, na OSX Lion konden wij ook wel verwachten dat ook dit een beta versie zou zijn…

 • Profielfoto
  michiel112

  De teleurstelling is niet veel anders dan bij de introductie van de eerste iPhone hoor:
  http://www.onemorething.nl/2007/01/keynote-verslag-in-san-francisco/
  http://www.geenstijl.tv/2007/01/rutger_en_de_applezeloten.html

 • Profielfoto
  bram91

  Mooi artikel Koen! Ben het helemaal met je eens.

  Vond Tim Cook helemaal niet sterk in zijn presentatie. Hij liet inderdaad te veel stiltes vallen en deed te rustig aan. Het enthousiasme straalde er totaal niet van af.

  Phil Schiller daarentegen vond ik dan wel weer erg goed presenteren. Vol met enthousiasme! Maar ook Scott Forstall was prima om naar te kijken en luisteren.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Goed artikel en beschrijft ook goed de gevoelens van de Apple-fans. En somt fraai de zegeningen op die we over ons heen hebben gekregen. Probleem was vooral dat we iCloud en iOS allemaal al wisten. En dat aan het uiterlijk van de iPhone 4s blijkbaar helemaal niets veranderd is. Al was het achterkantje maar van aluminium geweest of zoiets. Dan heb je toch een ‘nieuw’ apparaat. Nu voelen mensen zich toch wat gegeneerd als ze steeds aan iedereen uit moeten leggen dat ze de iPhone 4s hebben en niet de iPhone 4. Of gaat Siri dat iik zeggen? Is dit de iPhone 4 Siri? Nee het is de 4s.
  Ik moet het filmpje van de Keynote nog bekijken. Heb demo van Siri dus nog niet gezien. Misschien wordt ik overtuigd, maar ik ben erg sceptisch en ben bang dat het gewoon niet goed werkt. Zoals de voorganger VoiceOver gewoon helemaal voor spek en bonen een paar jaar lang in de iPhone heeft gezeten zonder dat je er iets me kon! Maar ik laat me graag overtuigen….en vooral tijdens het autorijden is het ideaal. In de trein iets minder gezellig. Voor jezelf wel….maar voor anderen…:ftim: Het is wél een slecht teken dat Steve’s stoel leeg was. Dat zou kunnen duiden op ernstige ontwikkelingen in zijn gezondheid, anders had hij er minstens bij kunnen zitten. Dat zou ook vertrouwen hebben gewekt. Als hij gekund had, zou hij het gedaan hebben volgens mij!

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Verschrikkelijk, geen iPhone 5, drama.
  Dit is niet het einde van Apple, maar ook einde van het bestaan op deze aardkloot, WE GAAN ER AAN!!!!
  .
  .
  De iPhone 4 ziet er ook gaaf uit, van het weekend even kijken naar de 4S bij de KPN, en kijken hoe snel ik hem kan hebben, ben mijn Nokia nu wel zat.

 • Profielfoto
  jaapmens

  De iphone stelde me zeker niet teleur (ik heb er trouwens toch geen geld voor).
  In mijn indruk probeerde Cook te veel op Jobs lijken en ging hij daar de mist in.
  maar toch niet slecht voor een 1e keer?

 • Profielfoto
  Erwal

  op 28/10 ga ik mijn iPhone 4 lekker oppoetsen zodat ‘ie weer als nieuw eruit ziet en dan ga ik heel stoer roepen dat ik een nieuwe heb. Maak ik toch gewoon indruk bij mijn jaloerse vrienden.
  Kortom hetzelfde effect als wanneer je een nieuw modelletje zou hebben gekocht, maar dan gewoon gratis. Mooie service van Apple :thumbsup:

 • Profielfoto
  frankiecount

  goed artikel. Toch kun je beter zeggen dat je SJ mist ipv dat Tim Cook tegenviel.
  Het is toch wennen voor iedereen lijkt me. Ben wel enthousiast over de inhoud en benieuwd of ICloud ook echt gaat werken zonder teveel problemen. Als ze dat lukt dan wordt de Apple consument met meerdere apparaten zo verwend dat ze zich niet meer realiseren wat het PC tijdperk inhield. Ik geloof in hun visie van Post PC age en denk dat Siri ook best leuk kan worden, omdat het al geïntegreerd is met de basis apps.Terug te komen op de belangrijkste worden van Tim Cook “Our innovations in hardware, software and services come together in a breathtaking experience for the user that is new and compelling” Nou als deze CEO dit waarmaakt, dan mag je best een paar keer warmdraaien met presentaties.
  Voor de critici (en feature-fuckers op dit forum), de eerste Ipad was volgens vele een net niet apparaat (geen Ipod en geen laptop). Steve zei, je moet er gewoon mee spelen om het te kunnen begrijpen. Nou, al die critici hebben inmiddels een Ipad aangeschaft denk ik

 • Profielfoto
  frankiecount

  In het artikel staat dat Phil Schiller de favoriet is van OMT. Begrijp daar vrij weinig van. De man ziet er een beetje uitgeblust uit, dik, pukkels. Hij houdt altijd een marketing verhaaltje over prijzen en over de concurrentie en mocht deze keer de 4s aankondigen en dat kwam er vrij beroerd en terughoudend uit, alsof het teleurgestelde publiek tomaten zou gaan gooien, omdat het geen Iphone 5 was.
  Wordt tijd dat ze eens een mooie krachtige vrouw op het podium zetten voor dat marketing verhaal. Phil is namelijk heel goed vervangbaar

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik vind Phil Schiller juist teleurstellend. Hij zat er niet lekker in en dat had hij zelf ook door. Het was niet zo heel boeiend allemaal.
  Tja, een iPhone 5… huidige design is toch goed? Je kunt niet elk jaar revolutionair zijn.

 • Profielfoto
  koen

  Natuurlijk was die lege stoel voor Steve Jobs, anders zouden ze er niet zo prominent op hebben ingezoomd. En het feit dat hij er niet bij was kan of duiden op het feit dat hij de aandacht niet van Cook wilde afhouden, of dat hij nu werkelijk heel erg ziek is. Dat zou dan ook het geremde enthousiasme van Cook et al. kunnen verklaren.

 • Profielfoto
  Jojo890

  Aaaah… helemaal vergeten om te komen. Tim Cook had voor mijn een stoel gereserveerd :P!

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Ben het helemaal met je eens;) Ik vind de iPhone 4S echt briljant en Siri vooral! Soms zat ik ook me echt af te vragen wat er wel niet allemaal gebeurde. Lange stiltes. Hoop niet dat de keynotes voortaan zo zijn. Dan lijken ze op een ‘normale’ presentatie en de keynotes van Apple waren altijd zo gaaf!

 • Profielfoto
  wildsseb

  Als apple een goede opvolger van de iPhone 4 had aangekondigd was dit artikel overbodig geweest, dan had niemand het over de prestaties van Tim gehad, Dan had ie in een clowns pak op z’n kop over het podium kunnen rennen.

  Enige positieve is Siri, verder is het gewoon een iPhone 4..

 • Profielfoto
  Welloe

  Ik vond Scott Forstall zelf ook de beste presentator, heb het altijd al een hele sympathieke vent gevonden.

  (Voor zover hij overkomt in Keynotes dan)

 • Profielfoto
  iFlorens

  Mooi stuk!
  Ik had eerlijk gezegd niet echt meer gerekend op een iPhone 5. Ze hadden er wel een hele lange tijd voor nodig maar dat Siri is ook wel bijzonder. Het is een geweldige dienst, maar ik vraag me af hoe erg je het gaat gebruiken. Misschien pas na een tijdje, maar ik denk dat het nog wel even duurt voordat het echt in je ritme komt. We zijn het natuurlijk niet gewend om tegen onze mobiel te praten. Dus hoe goed het ook werkt, ik denk dat het niet gelijk doorbreekt..

 • Profielfoto
  Nielskorte

  Oke Steve was TOP in presenteren, maar ik vind dat Tim het ook ontzettend goed gedaan heeft!

 • Profielfoto
  iMC

  Gelukkig nog iemand die de buitenkant niet belangrijker vindt dan de binnenkant. Ik vind mijn 3GS nog steeds mooier dan de 4 (en nu de 4S), maar ook ik vind Siri revolutionair. Het eerste waar ik aan moest denken was Star Trek.:lol:

  Bovendien had ik gehoopt dat de camera beter zou zijn.

  Als deze iPhone anders uit had gezien en ze hadden hem iPhone 5 genoemd, was dan wel iedereen gelukkig geweest.

  Of ik de 4S aanschaf hangt van een aantal dingen af, o.a.hoeveel iPhone ervoor wil hebben. Zoals altijd wacht ik gewoon af, m’n oudje is nog goed genoeg.

 • Profielfoto
  Schmrtzzz

  Ik praat al jaren tegen al mijn apparaten en ze reageren nooit. Ik verwacht niet dat dat verandert met Siri. Gaat dat echt Nederlands begrijpen en mijn stem leren ontleden? Geloof er niks van.
  Verder is de 4S voor mij de iPhone die ik vorig jaar had willen hebben. Een antenne die het wel goed doet, een snellere processor, 64 Gieg geheugen, een betere batterij. Komt nog eens bij dat ik de 4 nog steeds spuuglelijk vind en slecht in de hand liggen. Kortom: Apple gaat dus echt maar eens in de twee jaar de iPhone fatsoenlijk updaten. Dat is prima, maar dan pas ik mijn ritme ook daarop aan. Ik zat te wachten op de iPhone 5 en ik blijf dus wachten op de iPhone 5.

 • Profielfoto
  ernst.

  @Koen schreef :………Het is echter wel een harde gewaarwording om mezelf als oudgediende in het Apple-fanwereldje te betrappen op m’n horloge te kijken tijdens een keynote. …

  Poeh poeh,als jij jezelf al als oudgediende ziet en dus al het nodige hebt meegemaakt dan vraag ik mij af waarom je niet als een ‘oudgediende’ een wijs besluit hebt genomen door iets zinvollers te gaan doen dan alleen maar naar een scherm te staren. Met ‘oudgediende’ neem ik aan dat je bedoelt dat ook jij tot de eerste generatie echte Apple diehards behoort die in 1984 hun eerste Macintosh 128K met printer kochten en bijbehorende katoenen tas met regenboog logo?:D

  Oh wacht…toen was je net geboren….;) oudgedienden…juist ja…

 • Profielfoto
  Kajtjo

  Prachtig artikel!

  Ik wijs al jaren naar mijn scherm met een pannetje trouwens.:)

 • Profielfoto
  vooblez

  is er niets losgelaten over nieuwe macbook pro’s?

 • Profielfoto
  650419

  Het was anders, maar zeker niet minder ! Tim Cook is m.i. de juiste man op de juiste plaats en heeft uitstekende mensen en talent om zich heen. Steve is als ” founder” nou eenmaal niet te vervangen, maar kon, gelet zijn tanende gezondheid niet langer de CEO zijn. Apple rules !!!

 • Profielfoto
  TommyNova

  Goed stuk!!

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Koen

  Zeer goed geschreven weer. Complimenten zijn op zijn plaats en gemeend!

 • Profielfoto
  essiw

  @ernst
  Ik kan in ieder geval zeggen dat ik heel men leven een mac heb gehad en ook nooit zonder ben geweest (ben 20 en altijd thuis al macs), helaas nooit dat mooie tijdperk mee kunnen maken met die katoenen tassen maar die andere macs waren ook wel uniek:)

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Teleurgesteld? Nee waarom? Mij 3GS is echt nog prima. Waarom iOS 5 er nu niet al is die logica ontgaat mij.
  Ik wil up to date agenda zonder kabeltje. En afspraken met iemand uitnodigen rechtstreeks vanaf de iPhone.

 • Profielfoto
  janau

  Soms lijkt het alsof degenen die het over de iPhone 5 hebben al precies weten hoe dat apparaat eruit zou moeten zien. En als die iPhone niet verschijnt zijn ze teleurgesteld. OK, ontwikkeling en vooruitgang moeten er nu eenmaal zijn. Maar deze 4 GS had voor mij gerust ook 5 mogen heten. Er zitten (naar mijn smaak!) genoeg nieuwe elementen in verwerkt.

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Scott doet het goed, hij gaat op termijn de grote man worden.
  Hoe hij met veel enthousiasme zn presentaties doet, geweldig!
  van mij mag hij nu al Cook opvolgen!

 • Profielfoto
  womke

  Nu weten we waarom er weinig enthousiasme en een lege stoel op de keynote was.

 • Profielfoto
  RobbieB

  @Womke, idd.

  Ik vraag me af hoe erg op de hoogte ze waren van de situatie van Steve op dat moment, maar ik kan me voorstellen dat ze wisten dat het niet goed ging. Ik snap nu de teneergeslagen houding van sommige sprekers (Eddy Cue, Tim Cook) ook goed.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Ik had al een voorgevoel dat het niet goed ging met hem voor ik dit las. De keynote had al een droevige indruk omdat ik een gebroken Tim hoorde. Droevig nieuws, Steve Jobs heeft de wereld veranderd.

 • Profielfoto
  Reind

  Tegelijkertijd zit er ook een échte revolutionaire functie in iOS 5. Het is het eerste mobiele OS dat volledig gebruikt kan worden zonder tussenkomst van een computer

  Naast mijn collectie iPhones (en alle andere Apple devices hier in huis) van de afgelopen jaren ligt er hier ook nog een HTC smartphone draaiend op Android en die heeft nog nooit aan de pc gehangen hoeven te worden om hem te kunnen gebruiken. Updates bijvoorbeeld komen gewoon OTA binnen.

  Lijkt mij een bewering die niet echt klopt dus.

 • Profielfoto
  Electr0n

  Ik denk dat ze al wisten hoe het met Steve ging.
  En dat het daarom wat moeizamer enzo was.
  Is moeilijk hoor, doorgaan omdat Apple door moet gaan.
  Maar wel een goeie vriend, collega en leider die het moeilijk had.

 • Profielfoto
  JTD

  Misschien kan de redactie op het einde even een aanpassing plaatsen na het horen van het overlijden van Steve Jobs.
  Zoals ik het artikel nu lees, vind ik dat er weinig inlevingsvermogen inzit.

  Ik kan me voorstellen, niet wetende dat de voormalige CEO op dat moment op zijn sterfbed ligt, dat je als kijker naar de keynote kijkt en denkt: wat een matte boel. (toch de strekking van het artikel)

  Maar met de wijsheid die we nu hebben zou dat artikel toch heel anders geschreven kunnen worden.

  Het is een prima stuk, niks aan veranderen, maar misschien een kleine toevoeging voor wat betreft het overlijden van Steve.

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Zelfs al zou Steve niet overleden zijn, dan nog vind ik dit artikel pure stemmingmakerij. Zo van “goed, maar toch niet goed”. Een beetje opvulling en toch maar iets willen zeggen om interessant over te komen en er staan ook zware fouten in.

  De iPhone is idd niet de enige smartphone die zonder computer kan geäctiveerd worden. Het is eigenlijk de laatste die het nu wel kan.

  Een iPhone 4s ligt geheel in de lijn der verwachtingen (3G, 3Gs).

  Ik heb de keynote gisteren eens half bekeken (voor ik nog maar enig weet had van Steve zijn overlijden) en vond dat Tim Cook het helemaal niet slecht deed.

  Ik vind het nogal goedkoop om mensen direct af te breken. Ja, Steve is (was) een visionair en een grote spreker. Maar om nu al direct te zeggen dat Tim Cook een teleurstelling is? Het was verdorie zijn eerste keynote. Oordeel over een jaar of zo en niet nu.

 • Profielfoto
  Macnido

  Achteraf heel mooi en symbolisch die lege stoel.

  Respect Steve.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Helemaal eens met jtd. Kom op moderators!

 • Profielfoto
  SvS

  Eens met jtd en mika_janssens.

 • Profielfoto
  ikbenergenspuntnu

  Steve bracht de keynote met emotie,

  dat deed Tim nu ook……..

  hij dacht namelijk aan Steve, die er met geen mogelijkheid bij kon zijn.

  i Phone for Steve but got Tim on the line ___________________:cry:

 • Profielfoto
  Needler

  Ik zie waarschijnlijk spoken. Maar Tim Cook lijkt bij het afsluiten van de Keynote (1:35:35) behoorlijk emotioneel. Hij slikt, zijn stem slaat over en hij pauzeert even.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat als…..Steve al dood was vóór de keynote op dinsdag 4 oktober en Tim Cook c.s. dat al wisten…?! Het is een staaltje complotdenken hoor. Maar het zou in de lijn van Steve hebben gelegen om zelfs de berichtgeving van zijn dood uit te stellen om daarmee niet alle media-aandacht van de Keynote af te halen. Want dan was het nergens anders meer over gegaan dan Steve’s dood.
  Misschien is het niet zo, maar het zou zomaar kunnen. In elk geval zullen Tim Cook en zijn naaste mannen vlak daarvoor afscheid van Steve hebben genomen.
  Dan sta je niet breed lachend op het podium.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Geef Tim een kans en kat hem nu niet over de de manier van presenteren. Tim wist dat Steve op sterven na dood was en moet dan ‘enthousiast’ nieuwe Apple producten presenteren. Steve was uniek en Apple zal op termijn anders worden.

 • Profielfoto
  Needler

  Ik ben benieuwd naar de eerstvolgende keynote. Hoe zal men stilstaan bij het overlijden?

 • Profielfoto
  WvB22

  @macaanzee dat idee ging ook al een beetje in mij om. Ik denk het niet maar Jobs was een perfectionist tot het eind. Ik sluit het zeker niet uit.

  Ik vond de keynote ook al zo mat en de stoel met reserved was me ook al opgevallen. Nu valt alles op zijn plek. “connecting the dots”.

 • Profielfoto
  macharrie

  Als Steve het tot na z’n dood allemaal heeft kunnen regiseren dan zou dat wel heel apart zijn. Maar wat maakt het ook allemaal uit…we hebben een achtse wereldwonder verloren! En ik vrees dat in onze generatie niemand meer op het niveau van hem zal komen hoeveel respect we ook hebben voor Tim. Niemand hoeft ‘m te benijden, maar een ding is zeker hij zal het niet alleen doen, want zoals Steve ook al zei: het totaal is groter dan de som der individuen.

  R.I.P. Steve, you’ll be missed for sure!

 • Profielfoto
  koen

  @macharrie: volgens mij bedoel je het andersom. :thumbsup:

 • Profielfoto
  Huigie

  Tim moet lekker achter de schermen Steve vervangen. Voor de presentaties kan Apple beter een jongere “meer-Apple kop” inzetten zoals bijv. Ive.

 • Profielfoto
  macharrie

  @macharrie: volgens mij bedoel je het andersom. :thumbsup:

  je hebt helemaal gelijk (tnx, en inmiddels aangepast)! Ik was gewoon even echt in de war…:innocent:

 • Profielfoto
  tiny

  Goed stuk Koen:smile:

 • Profielfoto
  Mark_Otte

  Het executive team van Apple wat die avond op de bune stond wist al dat Jobs op sterven lag en dat het elk moment kon gebeuren. Ga jij er maar eens aan staan terwijl je weet dat een van je beste vrienden en collega dood ligt te gaan. Ik vermoed ook dat dit de reden was dat Schiller bijna iets vergat te melden en het nog snel kon corrigeren en inderdaad de reden dat Cook het ook even zwaar had.

  Ik durf zelfs zo ver te gaan dat Jobs nog heeft gevochten voor zijn leven om die Keynote te kunnen zien. En ik denk dat dat nog best een reële stelling is.

  Hou alsjeblieft op met Cook af te kraken op hoe hij het de eerste keer als CEO deed. Met wat hij wist op dat moment weet ik niet eens zeker of ik het wel allemaal zo goed zou doen.

 • Profielfoto
  maconly

  dit stuk moet maar verwijderd worden.

 • Profielfoto

  teleur gesteld ?
  dit doen ze elke keer net zo als 3G 3GS
  dit zag ik al an komen wan niet echt een verrassing
  het zelfde met de ipod touch 2g en 3g het zelfde uiterlijk
  en de 4g en de wit/zwart 4g het zelfde