Nokia presenteert haar eigen iPhone killers met Windows Phone 7

61 reacties

Begin dit jaar tekenden Microsoft en Nokia een overeenkomst. De deal behelsde dat Nokia het mobiele besturingssysteem van Windows, Windows Phone genaamd, tot officiele OS zou bombarderen. Microsoft had naar verluid meer dan een miljard dollar voor deze deal over.

Inmiddels zijn we een half jaar verder en zijn vandaag de eerste twee Nokia modellen aan de wereld getoond met de laatste versie van Windows Phone. Maak kennis met de Lumia 710 en de Lumia 800. De laatste is het topmodel. Hij heeft een 8 megapixel camera, 16GB geheugen en een 1.4Ghz processor. 

De telefoons hebben spijtig genoeg geen camera aan de voorkant. En dat is op z’n minst vreemd te noemen aangezien Microsoft dit jaar ook Skype kocht voor de lieve som van ruim 8 miljard dollar. Skypen is voorlopig dus niet mogelijk op de Nokia Lumia. Bekijk het filmpje en geef je mening over deze potentiele iPhone killers van Nokia.

Reacties

61 reacties
 • Profielfoto
  DNibbeling

  Op zich wel aardige toestellen alleen ik zal niet switchen omdat ik een hele hoop met betaalde apps op mijn iPhone/iPad gebruik die je niet zomaar even aan de kant gooi om een nieuw besturingssysteem te gaan gebruiken…

 • Profielfoto
  Oldekamp

  “You can hold the phone pretty much any way you want to, and you’re always gonna get an amazing clear call.”

  Oei, dat deed even pijn. Killer? Nah..

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Een smartphone valt niet te beoordelen op een filmpje, maar enkel hands-on.

  Zo op het ‘fingerspitzengefühl’ zeg ik dat het allemaal wel mee zal vallen (iets met de koker van M$ en een wanhopig Nokia).

 • Profielfoto
  jgmkoster

  heel irritant dat maar 2/3 van het scherm daadwerkelijk wordt gebruikt, aangezien de rest wordt “gebruikt” om de volgende pagina weer te geven. Vind het verder niet bepaald overzichtelijke dat nieuwe OS.

 • Profielfoto
  diotav

  Nokia moet mij even uitleggen waarom er wel NFC en een front-facing camera in de N9 met Meego zit, maar niet in de Lumia 800 met Windows Phone. Zeker gezien Microsoft in de volgende update ‘Tango’ video-calling toevoegt.

 • Profielfoto
  J-vision

  Dit zijn naar mijn mening ook geen iPhone killers. Ik denk dat het potentie heeft om een marktaandeel van zowel Blackberry als Andriod gebruikers kan afsnoepen. Maar dan moet Nokia wel het idee aan de consument geven dat ze terug op de goede weg zijn.

 • Profielfoto
  Myke

  Vind hem niet lelijk! Mag van mij gerust HTC, Samsung, etc verslaan en de 2e Phone worden… (Als de iPhone maar op 1 blijft XD)

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Ik gebruik al sinds de lancering in november 2010 een Windows Phone-gebaseerde telefoon. Echt een geweldig systeem! Ik zou echt geen Android of iOS apparaten meer willen. Of ik een Nokia zou willen kopen is echter een ander verhaal… :sick:

 • Profielfoto
  diotav

  Wat overigens interessant is om toe te voegen aan het artikel is dat er geen plan B voor Nokia is. Ze gaan all-in op Windows Phone. Bron

 • Profielfoto
  CedricH

  Het toestel lijkt een beetje op een zwarte iPhone in een rode case :lol:. Voor de rest ziet het er wel goed uit en het lijkt inderdaad wel zeer snel te gaan. Ik blijf toch bij iPhone moet ik zeggen. Op deze demo ziet het er wel mooi uit maar ik vraag me af of het niet wat teveel eye-candy is.

  Btw daarnet tijdens de les iemand gezien met een HTC toestel en ik snap onmiddellijk waarop Apple hen een proces heeft aangedaan, dat virtueel toetsenbord lijkt als 2 druppels water op dat van de iPhone!

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Op deze demo ziet het er wel mooi uit maar ik vraag me af of het niet wat teveel eye-candy is.

  En jij gebruikt een iPhone met leuke hout tintjes, geborsteld aluminium en extreem veel glossy knopjes? *proest*:lol:
  Eerlijk gezegd lijkt WP meer op een Apple product als het gaat om minimalisme.

  heel irritant dat maar 2/3 van het scherm daadwerkelijk wordt gebruikt, aangezien de rest wordt “gebruikt” om de volgende pagina weer te geven. Vind het verder niet bepaald overzichtelijke dat nieuwe OS.

  Dat ligt aan de ontwikkelaar. Je kan kiezen voor een ‘pivot’-applicatie, waarbij een klein deel van de volgende pagina te zien is, of een ‘gewone’ app, die alleen een menu heeft. Heb je Windows Phone al eens gebruikt?

  Maar goed, wat voor reacties verwacht je op een Apple site?

 • Profielfoto
  nicow101

  Fantastisch, ik hoop echt dat het een succes wordt. Gezonde concurrentie, daar worden we allemaal beter van:cool:

 • Profielfoto
  zwattuh

  Ik dacht….wanneer haalt ie ‘m uit het rode doosje. Ik Kan niet warm worden van de vormgeving.

 • Profielfoto
  svenlaurens

  mac compatible?

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ziet er alvast stukken beter uit dan die plastic zooi van Samsung…:)

 • Profielfoto
  iPredict

  Ziet er erg goed uit. Ben altijd al positief geweest over Windows Phone, en dat in combinatie met het design van de Nokia N9 ziet er erg goed uit. Het enige waar ik bang voor ben (als ik de UI vergelijk met die van de iPhone) is dat de cool-factor iets te groot is en daarom ten koste gaan van de duidelijkheid en de “straight-forwardheid” van de UI van iOS…

 • Profielfoto
  BJVR

  mac compatible?

  Waarschijnlijk wel want ik zag onderlaatst in de Mac AppStore een Windows Phone app.
  http://itunes.apple.com/nl/app/windows-phone-7-connector/id415571499?mt=12

  En deze app ziet er erg iTunes achting (positief) uit, dus MS heeft zeker niet stil gezeten.
  Ik gun hun wel wat succes met dit product hoor, zeker omdat ze waarschijnlijk hard gewerkt hebben om een iPhone (killer) te maken die echt NIET op de iPhone lijkt.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Wel slim om op Windows over te stappen. De software van Nokia was zo bagger. Maar doe toch maar iOS:-) Dat is tenminste intuïtief.

 • Profielfoto
  Farahids

  Hahaha:) iPhone killer???!!!!! nO F*** way:) dat hopen ze, maar Apple zal toch nog een aantal jaren de marktleider blijven:D kijk om je heen bijna 3 op 10 Nederlanders heeft een iPhone 3g of 3gs of 4 vast:) dussss we love iPhone;) bovendien vind ik het nieuw toestel van Nokia als een baby toy uitzien hahaha Pink and Blue:) hahahahaha

 • Profielfoto
  Aerea

  Hebben! Ben benieuwd hoe hij in het echt gaat zijn!

 • Profielfoto
  Royco53

  Vindt dat glas maar niks, bij bepaalde lichtinval lijkt het net van plastic. Kleuren zijn ook vreselijk. Een beetje afgekeken van de iPod Shuffle,maar dan lelijker. Misschien dat het OS van MS voor sommige mensen goed zal werken, maar voor mij zeker niet. Zeker weten geen iPhone killer!!!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Voor zover ik het kan zien heeft deze telefoon geen hardwarematige “Home”-button. Bij m’n iPad en iPhone wil die nog wel ’s haperen. Bij deze foon zal je daar geen last van hebben. Zeker een pre.

 • Profielfoto
  JWB

  Aha, concurrentie is altijd goed…

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  Lijkt net een mock up zoals die verschenen van nieuwe modellen van de iPhone. Een gebaseerd op de ipod nano. Vergroot en uitgetrokken.

 • Profielfoto
  App69

  Nokia heeft nooit vermeld dat ze een iPhone killer willen maken.
  Ziet er mij een fijn toestel uit die niet zo lomp is als de iPhone. Is ook een van de redenen dat ik geen iPhone bezit. Lomp en lelijk.
  Idd jammer dat ie op Windows Mobile draait.
  En de reacties hier van sommigen; is het niet van Apple dan is het brol.
  Zielig.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Best mooi.
  Die achterzijde is dan wel weer zoals je verwacht van een Nokia.
  Dat is minder.
  .
  De glas-weerspiegeling ziet er i.d.d. wat vreemd uit. Is dat bol? Is dat plastic?
  .
  Maar hij is snel, en het besturingssysteem is strak.
  Dus zoveel valt er niet aan op te merken toch?
  Lijkt me een prima telefoon.

 • Profielfoto
  chatsmit

  Mijn ervaring tot nu toe:
  – iOS Stabiel, maar wordt saai
  – Android, blijft interessant maar wordt op den duur instabieler
  – Oude ms besturingssystemen, idem als XP en dergelijke: onlogisch en lelijk

  Dit nieuwe MS systeem ziet er lekker minimalistisch uit, daar houd ik wel van, maar ik ben erg benieuwd hoe de tel blijft werken na het installeren van 100den apps (die er niet zijn?)… De tijd zou het leren.

  Ik denk wel dat er een grote doelgroep is voor deze systemen, de zakelijke/ondernemende noobs, vanwege het office pakket en synchronisatie met Windows.

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Ziet er mooi uit, windows phone vind ik ook wel een gaaf besturingssysteem, maar het ziet er allemaal ook wel duur uit ):

 • Profielfoto
  W0utR

  Ziet er best een mooi toestel uit, em Windos Phone 7 is een zeer mooi OS, zit mooi in elkaar en alles gaat heel vlot.

  Ik ben gewoon te gewend geraakt aan mijn iPhone om over te stappen, wat een beetje jammer is

 • Profielfoto
  gipsman

  Als het Windows OS echt handig werkt èn als er een Office-pakket in
  zit, dan is dit zeker een potentiële iphonekiller.
  Office is grote afwezige op iPhone en vooral op iPad.

 • Profielfoto
  ro_me

  Op zich wel aardige toestellen alleen ik zal niet switchen omdat ik een hele hoop met betaalde apps op mijn iPhone/iPad gebruik die je niet zomaar even aan de kant gooi om een nieuw besturingssysteem te gaan gebruiken…

  Dat is ook precies de bedoeling van Apple. Jij moet je leven lang je geld aan hun gaan afdragen, niet omdat ze de beste producten maken, maar omdat je gevangen bent in hun eco-systeem.

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Het ziet er uit als een fantastische telefoon. Ben altijd fan van Nokia geweest, maar sinds ze op Symbian zijn overgestapt zijn ze volgens velen de verkeerde weg ingestapt. Windows Phone 7 is echt een prima mobile OS en maakt deze telefoon denk ik een zeer goed product. Een groot nadeel: het zal niet echt lekker werken in het Apple landschap hier thuis :-).

 • Profielfoto
  Laiven

  Die gast lijkt wel heel erg op Jony Ive en het lijkt mij de volgende Zune!

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  ’t lijken wel van die speelgoedtelefoontjes voor kinderen..

  Vind ik niet echt een combinatie met WP7 wat zonder apps juist niet interessant is voor kinderen maar denk ik meer voor zakelijk gebruik (office).

  ”Ziet er mij een fijn toestel uit die niet zo lomp is als de iPhone. Is ook een van de redenen dat ik geen iPhone bezit. Lomp en lelijk.
  Idd jammer dat ie op Windows Mobile draait.”
  De iPhone lomp? Lelijk moet je zelf weten maar lomp? x)
  Ik denk eerder dat jij lomp bent met je Windows Mobile..

 • Profielfoto
  plonserd

  Op zich wel aardige toestellen alleen ik zal niet switchen omdat ik een hele hoop met betaalde apps op mijn iPhone/iPad gebruik die je niet zomaar even aan de kant gooi om een nieuw besturingssysteem te gaan gebruiken…

  Dat is ook precies de bedoeling van Apple. Jij moet je leven lang je geld aan hun gaan afdragen, niet omdat ze de beste producten maken, maar omdat je gevangen bent in hun eco-systeem.

  Precies, heb ik me eigelijk al lang beklaagd bij m’n iPhone. Had de eerste iPhone, en nu een 3GS, en de volgende wordt zonder twijfel wéér een iPhone. Waarschijnlijk de 4s.

  Heb zelf ook al wat kunnen rondprutsen met een Windows Phone, zit echt enorm knap in elkaar en is heerlijk om mee te werken. Echter de sterkte van de iPhone zit ‘m in de vele apps die nu onmisbaar (lijken te) zijn. Veel grote bedrijven en ontwikkelaars brengen hun apps enkel uit voor iOS (ik ben muzikant en ben verslaafd aan veel van de muziekapps voor iOS), en dat is voor mij een grote reden om bij een iPhone te blijven. Ook dingen zoals Instagram, Hipstamatic,..

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Met Office en Outlook is dit -in de zwarte versie dan :slant:- zeker voor de zakelijke markt aantrekkelijk. Ik denk dat dit potentie heeft. Wat niet wil zeggen dat ik de 100-en euro’s aan Apps die ik op mijn iPhone heb aan de kant doe natuurlijk. Ik kan het niet helpen, maar voor mij persoonlijk is ‘iets met Windows’ toch wel een minpunt…

 • Profielfoto
  robinm

  Het design van de 800 is best wel strak.. Al deed die me wel meteen denken aan de oude iPod Nano. (op de wijze waarop het scherm is geplaatst na)

 • Profielfoto
  Renko

  Ziet er gaaf uit. Het lijkt me leuk om er eens mee te spelen. Ik heb net een iPhone 4S gekocht dus voor mij wordt het hem even niet :D.

 • Profielfoto
  Zakske

  Nokia moet mij even uitleggen waarom er wel NFC en een front-facing camera in de N9 met Meego zit, maar niet in de Lumia 800 met Windows Phone.

  Wegens tijdgebrek… geen grap.

 • Profielfoto
  JelleSE

  Heb kort met een WP7 telefoon gespeeld en het heeft absoluut potentieel. Alles ging zeer vloeiend waar ik me op een Android telefoon nog wel eens aan erger dat het wat hakt. Desalniettemin heb ik een 4S in bestelling want die integreert nou eenmaal beter met de rest van mijn digitale produkten:)

 • Profielfoto
  Italdesign

  Ziet er prima uit. Software lijkt het goed te doen in dit korte stukje en nu maar hopen dat het een succes wordt.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ok , Lumia , de naam van de telefoon betekent hoertje in hetspaans :crazy:

 • Profielfoto
  Niels

  Lijkt een prima model, maar ik blijf me storen aan die enorme dikke gekleurde rand om het scherm.
  .
  Verder lijkt me het OS iets minder gebruiksvriendelijk, maar dat moet ik eerst zelf maar eens uitproberen. In de winkel uiteraard, want ben zelf veel te gek op mijn iPhone.

 • Profielfoto
  Falc

  Erg krampachtige berichtgeving zonder ook maar enigszins onderzoek te doen. Zelfs als je de keynote gezien hebt dan kon je vertellen dat Nokia denkt aandeel weg te snoepen van Android en vrijwel niet van Apple/iOS.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Niet verkeerd, maar absoluut geen iPhone killer. Dat kan iedereen wel steeds roepen. Als je nagaat dat de nieuwe iPhone 4S maar 99 euro duurder is dan dit ding, dan zal elke verstandige koper gaan voor de iPhone.

  Overigens was er m.i. weinig mis met het oude besturingssysteem van Nokia. Mijn jongste zoon heeft al meer dan 2 jaar de Music Express van Nokia, nummer weet ik niet precies. Hij heeft allerlei iPhone-achtige apps, die hij gratis kan downloaden en kan met een snoertje zijn beeldscherm volledig op een TV-scherm krijgen, zodat hij via TV levensgroot kan internetten en gamen. En dat dus al 2,5 jaar geleden. De geluidskwaliteit ook veel beter dan iPhone, ook harder en stereo. Was helemaal niet verkeerd! Wanneer gaat Apple ’s wat aan het geluid van de iPhone doen?!!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  PS: ik vind het wel heel vermakelijk om gisteravond weer ’s op TV te zien hoe elke grote telefoonmaatschappij een nerd op het podium zet die krampachtig probeert Steve Jobs te imiteren met z’n presentatie:grin:

 • Profielfoto
  adsum

  quote

  Daar zit de uitschuifbare antenne in verborgen….:grin:

 • Profielfoto
  adsum

  Ik bedoel “in die enorme dikke gekleurde rand om het scherm”.

 • Profielfoto
  iHam

  Ik vrees dat het er nu in het promotiefilmpje fantastisch uitziet. Het is snel makkelijk te gebruiken enz. Dan denk je “ik wil hem hebben”, je hebt hem. En dan blijkt het allemaal niet zo goed te werken en als je het vergelijkt met het filmpje, is er niets van de beloftes waar.

 • Profielfoto
  javga

  Hij is rood (of blauw). Daar stopt de vernieuwing.

 • Profielfoto
  hokkie

  Will it blend?

 • Profielfoto
  iFlorens

  Ik wil hier nou niet de Apple Fanboy gaan uithangen, maar ik vind hem een beetje op 1 van de oudere generatie’s iPod Nano’s lijken, maar dan met een groot touchscreen en iets andere verhoudingen. Maar een beetje die hoeken. Verder vind ik het besturingssysteem een beetje TE simplistisch en een beetje onlogisch. Dat je de tekst bij het scrollen door de pagina”s op een gegeven moment niet meer goed ziet, een beetje dat Android achtergrond idee, dan weer wel heel erg leuk:P

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Er wordt helemaal niet gezegd door Nokia dat deze phone een iphone killer word. Dus dommen en sensatie titel om bepaalde reacties uit telokken. Overigens werkt windows phone 7.5 erg goed en soepel.

  @ iFlorens. Wat is er met een simpel systeem? Dat heeft Apple ook. En wat is er zo onlogisch aan volgens jouw? Alle bekende website waaronder de apple fanboys van arstechnica vinden het een uitstekende systeem. Ik heb er mee gewerkt en Apple kan er nog wat van leren.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Niet verkeerd, maar absoluut geen iPhone killer. Dat kan iedereen wel steeds roepen.

  De enige die steeds iphone killer roept zijn de media, niet de bedrijven. Lucas wou gewoon even met een sensatie kop wat flinke anti windows reacties uitlokken.

 • Profielfoto
  BigAL

  Tja, ik zou voor de n9 gaan, maar goed, ik hou er niet zo van mij op eco systemen vast te pinnen. Die lumia 800 ziet er gewoon goed uit. Gewoon een ander verfrissend ontwerp tov andere iphone lookalikes.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Hoewel ik voor microsoft heb gewerkt, erger ik me steeds meer aan hun overname drang op de markt. Skype, Yahoo, Nokia zal wel snel volgen. Alles mooi en aardig – het blijft imitatie. Komt hier het huis niet in. Rommel. Heb liever een Fisher Price Phone.;)

 • Profielfoto
  iFlorens

  Er wordt helemaal niet gezegd door Nokia dat deze phone een iphone killer word. Dus dommen en sensatie titel om bepaalde reacties uit telokken. Overigens werkt windows phone 7.5 erg goed en soepel.

  @ iFlorens. Wat is er met een simpel systeem? Dat heeft Apple ook. En wat is er zo onlogisch aan volgens jouw? Alle bekende website waaronder de apple fanboys van arstechnica vinden het een uitstekende systeem. Ik heb er mee gewerkt en Apple kan er nog wat van leren.

  Ik vind het er een beetje onlogisch uitzien, heb het niet aangeraakt natuurlijk. Dan bedoel ik dat je zomaar random even naar de zijkant lijkt te vegen zonder dat je weet wat daar te zien is, en op een ander moment is opeens weer 1/3 van de pagina, wat de volgende pagina is. Dat vind ik een beetje vaag. En Apple is natuurlijk simplistisch, maar die heeft nog echte app figuurtjes en sommige leuke effectjes en andere details, ik vind die vierkantjes er een beetje te paint achting uit ziet:P Maar vind het er wel super smooth uit zien, dat wel. Dusja, dat dus:P

 • Profielfoto
  Heijtink

  Op zich wel aardige toestellen alleen ik zal niet switchen omdat ik een hele hoop met betaalde apps op mijn iPhone/iPad gebruik die je niet zomaar even aan de kant gooi om een nieuw besturingssysteem te gaan gebruiken…

  Dat is ook precies de bedoeling van Apple. Jij moet je leven lang je geld aan hun gaan afdragen, niet omdat ze de beste producten maken, maar omdat je gevangen bent in hun eco-systeem.

  Ja want Google en MS geven je geld weer terug als je switcht naar een ander OS, toch? Wat Apple heeft wilt iedereen. Alleen kunnen/willen ze dat niet zeggen. Zo werkt het met elke OS. Toen mensen om mij heen overgingen naar Mac moesten ze wel eerst even slikken van het bedrag wat ze moesten betalen voor alle programma’s die ze al hadden gekocht voor windows. BTW als je switcht ben je het geld niet kwijt. Je hebt er namelijk al die tijd wel gebruik van kunnen maken, dus die beredenering gaat niet helemaal op.

 • Profielfoto
  maconly

  knap van nokia om weer met een net niet product te komen.

 • Profielfoto
  NTG

  Ik ben aan het overwegen dit toestel te kopen. Dat meen ik.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Ik heb zelf sinds kort een Nokia:P