iPod is vandaag 10 jaar geworden

15 reacties

De iPod is jarig! Vandaag, 23 oktober is het 10 jaar geleden dat Steve Jobs de eerste iPod aankondigde. Deze muziekdrager paste in je zak en kon 1000 nummers opslaan. In die tijd was dat uniek. De iPod veranderde dan ook de manier waarop mensen naar muziek luisterden: niet meer alleen thuis, maar ook onderweg kon je genieten van je hele muziekcollectie.

In tien jaar tijd is de iPod veel veranderd. Het uiterlijk van de originele iPod is eigenlijk alleen nog terug te zien in de iPod Classic, die nu een opslagcapaciteit heeft die 32 keer zo groot is als de eerste iPod. En hoewel de iPod-lijn in het verleden nog frequent werd vernieuwd, kregen de iPod’s dit jaar geen noemenswaardige updates, behalve dan de nieuwe klokjes op de iPod Nano.

Cult of Mac zette de geschiedenis van de iPod op een rij in een fraaie infographic:

Geniet mee van de aankondiging van de iPod in 2001:

[jwplayer mediaid=”29612″]

Wat is jullie eerste herinnering aan de iPod?

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  SunKeeper

  Net op tijd, over 5 minuten is het alweer 24 oktober…[/pestmodus]:crazy:

 • Profielfoto
  defecto

  M’n eerste herinnering? Dat een vriend naar school kwam met een glimmend blok van vele honderden guldens waar 1000 nummers op konden staan.

  Ik vond het belachelijk om daar zoveel geld voor te betalen, met m’n discman en cd-mapje kon ik net zoveel meenemen voor veel minder geld…:P

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Toen de eerste iPod uitkwam liep ik nog rond met mijn Discman en mijn bundeltje zelfgebrande CD’s.. (kom, mijn vader brandde ze voor mij ;))
  .
  Daarna had ik een Zen nano plus. Ik vond iPods toen al mooi maar had er gewoon geen geld voor.
  Mijn eerste iPod was een iPod nano van de 3e generatie.
  Dan ben ik overgestapt op een iPod touch (64GB), nu de iPhone. Ik wil in de toekomst (?) nog een Classic om al mijn muziek op te bewaren.
  .
  iCongratulations voor een top product dat de muziekwereld veranderde!:)

 • Profielfoto
  louis1993

  vandaar dat er iets was over ipod op discovery channel ik zag pas dat het erop was bij het laaste kwartier.”ipod revolution” .

 • Profielfoto
  iDeMi

  Een jaar of 6 geleden was ik gedetacheerd bij de landmacht waar een collega altijd muziek aan staan tijdens het testen van onze software in de daarvoor speciaal opgezette ruimte. Hij had zo’n dikke witte iPod met een schijf van 40 GB (als ik me niet vergis) erin aangesloten op een versterker. De ervaring die ik toen op deed over de capaciteit en gebruiks gemak van de iPod was waanzinnig. De draaiende beweging voor het op en neer navigeren in een lijst was wel een van de meest fantastische functies van de iPod. De snelheid, eenvoud, duidelijkheid, kleuren en informatie op het scherm. Gewoon weg een goed doordacht staaltje techniek.

 • Profielfoto
  GT1988

  eerste iPod was een 20GB 4G in 2004 uit mn hoofd. Geen seconde spijt van gehad en kon er elke ochtend van genieten tijdens mn krantenwijken destijds.

 • Profielfoto
  klonic

  De eerste gebeurtenis van 2004 en van 2005 zijn het zelfde, in beide jaren werd op 6 jan de ipod mini geintroduceerd. Lekkere infographic. Ik heb overigens nooit een ipod gehad, heb er ook nooit een gewiod, vond het relatief te duur.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  iPod mini ftw!

 • Profielfoto
  iDuck

  Eerste iPod was een Shuffle 512MB uit 2005. Geweldige geluidskwaliteit uit dat dingetje trouwens en… hij wordt nog steeds gebruikt:smile: naast een 160GB Classic.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Eerste iPod was een iPod nano 2GB maar liefst, in 2005. Een jaar later stond er een 17″ iMac voor mn neus.

 • Profielfoto
  HJR

  mijn ipod history:
  – 10gb derde generatie ipod
  – 4gb ipod mini
  – ipod nano eerste generatie 4gb
  – ipod video 20gb
  – ipod nano tweede generatie 8gb (heb ik nog steeds)
  – ipod classic 80gb
  – iphone 8gb
  – iphone 3g 16gb
  – ipod derde generatie 16 gb
  – iphone 4 32gb
  – ipod classic 160gb (voor in de auto)
  – iphone 4s 16gb (wordt verwacht):)

 • Profielfoto
  Ernste

  De iPod veranderde dan ook de manier waarop mensen naar muziek luisterden: niet meer alleen thuis, maar ook onderweg kon je genieten van je hele muziekcollectie.

  Klinkt leuk, maar onderweg naar muziek luisteren kon al sinds 1979 (!) dank zij de Walkman met casettebandjes, gelanceerd door Sony. Daarna kwamen de draagbare CD-spelers, hierboven al genoemd.

  OK, op de iPods met genoeg opslagcapaciteit kun je inderdaad je hele collectie meenemen. Het feit dat je op de iPod veel meer muziek kunt meenemen, zonder met koffers met CD’s of cassettebandjes te slepen is niet revolutionair, wel heel gemakkelijk.

 • Profielfoto
  mvdenberg

  De iPod had vanaf het begin meteen een goede start: waar andere mp3 spelers een capaciteit hadden van 64Mb (genoeg voor maarliefst 1 muziekcd in slechte kwalitiet) beschikte de iPod meteen al over een paar Gbyte.
  Ik dacht 10 jaar geleden dat de iPod nooit zou winnen van de minidisk;gezien de kwaliteit daarvan.
  Inmiddels heb ik ook diverse iPods gehad: iPod mini en video. Nu in het bezit van een classic waar alles in lossless mee gaat (omdat de muziek in iTunes ook lossless is). Verder nog een iPhone. Mijn vrouw heeft een nano en een shuffle.

 • Profielfoto
  iPrincess

  De iPod nano 2e generatie 4gb in het blauw, wat had ik daar een boel kranten voor bezorgd! Eindelijk een doosje om heul veul muziek op te zetten.

  Helaas is dat ding na een dikke 5 jaar niet meer in dienst, en inmiddels vervangen door een Touch en een iPhone. Maar op het verlanglijstje staat nog altijd de huidige generatie iPod Classic :heart:.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  (…) maar ook onderweg kon je genieten van je hele muziekcollectie.
  .
  Klinkt leuk, maar onderweg naar muziek luisteren kon al sinds 1979 (!) dank zij de Walkman met casettebandjes, gelanceerd door Sony. Daarna kwamen de draagbare CD-spelers, hierboven al genoemd.

  lezen! je HELE muziekcollectie!
  iPod was een revolutionair product en heeft Apple de boost gegeven die ’t op dat moment nodig had. Ook de onwaarschijnlijk lange batterijduur (in vergelijking met bijv een draagbare CD speler) was een revolutie. Lees de patenten er maar op na zou ik zeggen:)