iPhone 4S: dit vindt OMT ervan

33 reacties

De iPhone 4S werd lauw ontvangen na de aankondiging op Tim Cook’s eerste keynote op 4 oktober jongstleden. Was dit nu de nieuwe iPhone? Waar is de iPhone 5? Waarom geen nieuwe looks? Was een inwendig aangepaste iPhone 4 nu de killer-phone waarop de wereld wachtte?

OMT is in het bezit van de iPhone 3GS, de iPhone 4 én de iPhone 4S. Hoog tijd dus om de technische verschillen en onze praktische ervaringen op een rij te zetten om te bepalen of Apple op de goede weg is.

We zoomen hierbij in op de apparaat-specifieke vernieuwingen. iOS 5 functies komen niet aan de orde, omdat die op al onze toestellen werken.

Ingewanden
Kijken we naar de iPhone 4S, dan zien we nog steeds hetzelfde 3.5 inch scherm dat al sinds de eerste iPhone in de telefoon zit. De grote concurrent Google heeft met nieuwste model Nexus een 4.65 inch scherm en menigeen had gehoopt dat de iPhone 4S ook een groter scherm zou hebben. Niets is minder waar, Apple herhaalt met deze opvolger de truc die het eerder uithaalde met de 3G en 3GS; zelfde uiterlijk, andere ingewanden. De hoesjesmakers zaten fout dit jaar.

Waar de iPhone 4S ook niet afwijkt van haar voorganger is wat betreft werkgeheugen; 512MB is volgens Apple nog steeds genoeg om alle taken snel uit te voeren. Ook voor Siri, de intelligente personal assistant, blijkt 512MB genoeg. Eerdere speculaties dat Siri 1GB geheugen zou vereisen blijken ongegrond.

De iPhone 4S bevat de nieuwe A5 processor die ook in de iPad 2 zit. De chip is gebaseerd op de dual-core ARM Cortex-A9 en hoewel hij eigenlijk een snelheid heeft van 1Ghz heeft Apple hem om batterij te sparen afgeknepen tot 800Mhz. In het gebruik is de 4S duidelijk snappier ten opzichte van de iPhone 4. Apps reageren directer en je hoeft minder vaak te wachten. Vooral bij de veelgebruikte Appie-app zul je verschil merken: de app lijkt wel ontworpen voor de performance van de 4S.

iFixit heeft de iPhone 4S helemaal uit elkaar gehaald

De batterij heeft ook al geen revolutie doorgemaakt. Volgens Apple is de standby tijd iets achteruit gegaan, maar staat daar tegenover dat je weer langer kunt bellen. Uit verschillende reviews blijkt echter dat de batterij per saldo zelfs iets achteruit is gegaan. Volgens iLounge scoort de iPhone 4S slechter op de volgende gebieden: geluid en video afspelen, video-opnames maken en verbinding maken met het 3G netwerk. Bellen en videobellen via Facetime zouden de iPhone 4S weer beter afgaan.

Maar is er dan niets anders aan het uiterlijk van de iPhone 4S? Jazeker! Apple heeft van haar fouten geleerd en heeft het antennesysteem grondig aangepakt. Aan de buitenkant zien we hier de sporen van. De beruchte lijntjes die de verschillende antennes van elkaar scheiden zijn aangepast. Aan iedere zijkant vinden we nu twee lijntjes. Er wordt gewerkt met twee antennes, waarbij de telefoon steeds de antenne gebruikt met het beste signaal. De beruchte death grip die de basis vormde voor Antenna-gate is nu niet meer mogelijk. Daarnaast kunnen de antennes ook tegelijkertijd gebruikt worden, wat tot hogere datasnelheden kan leiden. Wij merken vooral dat de iPhone 4S sneller contact maakt met het netwerk. Erg handig als je regelmatig met Fyra tunnel in en tunnel uit rijdt.

Er is geen aparte CDMA-versie meer van de iPhone. In plaats hiervan werkt dit toestel nu op alle netwerken. Voor Amerikaanse Verizon-klanten betekent dit dat ze met een prepaid GSM-sim met hun eigen toestel overal kunnen bellen. Voor ons Nederlanders betekent het helaas niet dat we nu ook kunnen roamen op het CDMA-netwerk van Verizon in de Verenigde Staten. De term ‘world phone’ is voor ons dus geen extra verkoopargument.

Tot slot nog een opmerking over het kompas. Bij onze tests bleek dat Apple het richtingsgevoel van de iPhone 4S heeft verbeterd ten opzicht van de iPhone 4. Google Maps leidde ons direct in de goede richting terwijl de iPhone 4 nogal eens in de war was en graag gekalibreerd wilde worden door jezelf voor gek te zetten met achtjes draaien. Kortom, een welkome verbetering.

Camera
De iPhone 4S is de eerste smartphone met een video-camera met optische stabilisatie. Apple heeft daarvoor niet een nieuw component hoeven toevoegen, maar gebruikt de gyroscoop die al in de iPhone zat. De oplossing is simpel, het effect is verbluffend. Daar waar de iPhone 4 zonder geïmproviseerd statief snel schokkerige opnames opleverde, kun je met de 4S mooie stabiele opnames maken die van statief lijken te komen. Daarbij komt ook dat nieuwe lenzen en een grotere sensor ervoor zorgen dat de iPhone 4S 1080p met 30 frames per seconde kan opnemen, waar de iPhone 4 genoegen moest nemen met 720p en de iPhone 3GS met 480p.

iPhoneclub heeft voor hun iPhone 4S review een mooie splitscreen video gemaakt waarin je goed de verschillen kunt zien tussen de iPhone 4 en de iPhone 4S.

[jwplayer mediaid=”29813″]

Ook maakt de iPhone 4S beduidend betere foto’s dan de iPhone 4. Gezichtsherkenning zorgt voor een betere focus en belichting, de snellere A5 processor zorgt ervoor dat je bijna non-stop foto’s achter elkaar kan maken en het nieuwe lenzenstelsel met een extra lens zorgt voor een veel betere lichtsterkte en een beter contrast. De sensor van de camera ging van 5 naar 8 megapixel. Met deze nieuwe hardware maakt de iPhone 4S het leven nog moeilijker voor de fabrikanten van compactcamera’s en met de optische stabilisatie doet de iPhone zelfs een moedige poging om dSLR-fabrikanten het leven zuur te maken.

Een extra lens en een grotere lens-opening zorgt voor mooiere foto's met weinig licht

Siri
Siri is de killer feature van de iPhone 4S. Het is een persoonlijke assistent zoals Apple dat 24 jaar geleden al voor zich zag met de Knowledge Navigator. Een assistent die je in normale taal kunt aanspreken en die met je mee denkt. Dat is precies wat Siri is. Waar je je bij andere spraakgestuurde applicaties moet houden aan speciale commando’s, is Siri in staat je te begrijpen.

Siri heeft toegang tot bijna alle data op je iPhone: adressen, muziek, agenda mail, sms’jes, etc. Daarnaast kan Siri putten uit de databases van Yelp (restaurants) en Wolfram Alpha. Zo kun je vragen of je morgen een paraplu moet meenemen. Siri snapt dan dat je wilt weten wat voor weer het morgen wordt. Maar naast het opvragen van gegevens kan Siri ook nadenken. Vraag je hem een vergadering te plannen, dan kan het zomaar zijn dat Siri opmerkt dat je op dat moment al een afspraak hebt staan. “Plan hem een uur later” is dan voor Siri genoeg om de afspraak een uurtje later in te plannen. Siri beschikt daarnaast ook over een lerend vermogen. Hoe vaker je hem gebruikt, hoe beter hij je begrijpt. Al snel snapt hij wie je bedoelt met “Mam” en “Thuis” weet hij ook al snel te vinden.

Een paar Siri-voorbeelden

De kracht van Siri begint natuurlijk met het begrijpen van wat je zegt; de mogelijkheid om je uitgesproken woorden om te zetten in tekst. Hiervoor maakt Siri gebruik van Nuance, een speech to text programma dat al langer bestaat. Deze techniek zorgt ervoor dat je op je iPhone 4S overal met je stem teksten kunt dicteren. Of het nou een sms’je is, een mailtje of een zoekopdracht in Google. Overal waar het toetsenbord verschijnt, vind je ook een dictatieknopje.

Op dit moment is Siri nog in bèta en werkt het alleen in het Engels, Frans en Duits. Apple heeft al wel beloofd dat begin 2012 ook andere talen zullen worden ondersteund. We hebben Siri anderhalve week getest door Engels te praten en zelfs dan blijkt de kracht van Siri. Simpele taken uitvoeren kan op een iPhone veel tijd kosten. Een reminder instellen voor als je arriveert op je werk kost maar liefst 2 swipes, 13 kliks en het invoeren van een tekst. Met Siri volsta je door te zeggen: “Remind me to call dad when I arrive at work”. Klaar. Het dicteren van mailtjes is ook een timesaver, ware het niet dat je moeder toch liever iets van zoonlief hoort in de Nederlandse taal.

OMT en Greg Shapiro van Boom Chicago hebben Siri al eerder aan een test onderworpen:

[jwplayer mediaid=”29830″]

Conclusie
De iPhone 4S is net een iPhone 4, maar dan anders. De snellere processor en de betere camera voegen wel degelijk iets toe. Het werkt allemaal net wat vlotter en de compactcamera kan definitief thuisblijven. Zodra Siri ook de Nederlandse taal machtig is wordt het nog leuker. Tot die tijd is Siri vooral een speeltje om vrienden mee te impressen maar geen argument om het toestel te kopen.

Maar wat als je nu al een iPhone 4 hebt die nog prima werkt? Zijn de nieuwe ingewanden van de iPhone 4S dan de dure upgrade waard? Het antwoord is, tenzij je een enorme gadget-freak bent die altijd het nieuwste van het nieuwste moet hebben, ‘nee’. De meeste nieuwe features zitten in het nieuwe iOS 5 en dat werkt ook prima op de iPhone 4 en zelfs op de langzamere iPhone 3GS.

Wanneer je overstapt van een iPhone 3G of 3GS naar een iPhone 4S, dan weet je niet wat je meemaakt. Het retina-scherm, de soepele en vlotte werking van de A5 processor, de veel betere camera en het strakkere ontwerp. Alles is beter op een iPhone 4S. De enige uitzonderingen zijn de 5 gram extra gewicht in je broekzak, de pasvorm zonder afgeronde hoekjes en de kwetsbaarheid van het glas.

Een van de onverwachte genoegens die we zelf ondervonden met de iPhone 4S is dat we met de 64GB aan opslag niet meer hoeven te selecteren in onze muziekcollectie. Alles past erop. Het gevoel bracht herinneringen terug van 10 jaar geleden. Ook toen paste al onze songs (800 maar liefst) op één apparaat, de eerste iPod.

Apple heeft met de iPhone 4S iets heel slims gedaan. iPhone 3G en 3GS bezitters zullen de 4S willen hebben, omdat de verschillen met hun huidige iPhone gigantisch zijn en iPhone 4 bezitters hebben niet gevoel de boot te missen. Zij kunnen zich gratis een extra jaar cool voelen, omdat niemand ziet dat ze niet het laatste model iPhone bezitten. Met 4 miljoen verkochte exemplaren in de eerste paar dagen lijkt het erop dat Apple op het goede spoor zit.

Heb je besloten dat je toe bent aan een nieuwe iPhone 4S? Bestudeer dan onze telco-vergelijking voor de beste provider in jouw specifieke situatie!

 

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  . Tot die tijd is Siri vooral een speeltje om vrienden mee te impressen maar geen argument om het toestel te kopen

  De auteur van dit artikel heeft geen rijbewijs zeker ? Siri is handig voor in de auto !
  Hoef ik niet meer op mijn scherm continu te kijken.

 • Profielfoto
  RobbieB

  Grappig, had het filmpje met Greg Shapiro nog niet gezien, maar het laat goed zien hoe Siri ‘in de praktijk’ werkt. Zijn show is ook goed BTW!

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Apple doet het goed, net als met de 3GS.
  Waar samsung om de 2 maanden een nieuwe phone uitbrengt.
  Doet Apple het 1 jaar met 1 model, of eigenlijk 2 jaar.

 • Profielfoto
  McShamus

  Optische stabilisatie? Ik betwijfel het. Ik denk eerder aan algoritmes zoals die voorkomen in iMovie en FCPX…

 • Profielfoto
  michiel112

  Impressen? Te veel met Siri gespeeld?;)
  @McShamus, hij maakt gebruik van de gyroscoop…

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Leuk artikel Jan David ! … en trouwens opvallend dat de spellingspolitie weinig te zeuren kan hebben bij de laatste paar OMT posts:) Ook deze is bijna helemaal ok. Ja waarom begin ik er dan over? Omdat het prettig is dat er blijkbaar geluisterd wordt naar commentaar. Het leest prettig weg. Over het filmpje: Het is opvallend dat de effecten van de “rolling schutter” aanzienlijk minder lijken bij de 4S.

 • Profielfoto
  Tov

  @ In.XSOcam: helaas…. “Apple heeft belooft” klopt volgens mij niet helemaal…:wink:

 • Profielfoto
  Tov

  Goed artikel trouwens. Ik heb nu een 3GS en wil eigenlijk wel overstappen. Wat zou de levertijd zijn via de Apple Store?Er staat nog steeds 1-2 weken, maar vanaf vandaag is de 4S toch beschikbaar?

 • Profielfoto
  Renko

  @McShamus
  Ik meen dat de accelerometer of gyroscoop wordt tbv de beeld stabilisatie. En ik moet zeggen, dat werkt best goed.

 • Profielfoto
  ro_me

  iPhone 4s, dSLR concurrent? kun je handmatig ISO aanpassen? Sluitertijd? Diafragma? Heeft de iPhone 4s een sensor net zo groot als van de eerste de beste budget dSLR? Optische zoom?
  De camera is van de 4s is crap vergeleken met een goede compact (zoals bv de s95) en al helemaal in vergelijk met een dSLR.

 • Profielfoto
  Bart01

  iPhone 4s, dSLR concurrent? kun je handmatig ISO aanpassen? Sluitertijd? Diafragma? Heeft de iPhone 4s een sensor net zo groot als van de eerste de beste budget dSLR? Optische zoom?
  De camera is van de 4s is crap vergeleken met een goede compact (zoals bv de s95) en al helemaal in vergelijk met een dSLR.

  Het is dan ook een telefoon..

 • Profielfoto
  Artell

  iPhone 4s, dSLR concurrent?

  Hier (Klik) worden ze vergeleken. En als je niet weet welke camera gebruikt wordt ziet het er toch best heel aardig uit…

  Ga ik nu weer lekker met mijn 5D MkII verder… :sarcastic:

 • Profielfoto
  Ro_Datsun

  Ik gebruik de Pentax K-5 en Lumix LX5.. Aan beide kan hij niet tippen.. Het geeft niet, want het is een telefoon..:)

 • Profielfoto
  ro_me

  iPhone 4s, dSLR concurrent?

  Hier (Klik) worden ze vergeleken. En als je niet weet welke camera gebruikt wordt ziet het er toch best heel aardig uit…

  Ga ik nu weer lekker met mijn 5D MkII verder… :sarcastic:

  Het ziet er heel mooi uit! Maar wel bij voldoende licht, stilstaand onderwerp. Buiten dat zal de camera van de 4s behoorlijk beperkt zijn. De reviewer van hier boven doet het voorkomen als of de camera wel kan tippen een een beetje compact / goedkope dSLR.

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Voornaamste reden om niet de iPhone 5 uit te brengen is omdat ze van de iPhone 4 véél meer verkocht hebben dan de iPhone 3GS. Echter, deze mensen komen volgend jaar pas uit hun huidige abonnement. Nu komen de mensen met de 3GS uit hun abonnement en die kunnen mooi overstappen op de 4S.

  Verder top apparaat. Ik heb nog niet zoveel met die HTCs en Samsungs met megagroot scherm. ‘Vroerger’ noemde je dat een koelkast. Doe mij maar een slanke gsm met een iPad erbij.

 • Profielfoto
  J-P-H

  Maar mijn muziekbibliotheek gaat echt niet passen of ik moet er een thunderboltschijf aan vast tapen:nerd:

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @ In.XSOcam: helaas…. “Apple heeft belooft” klopt volgens mij niet helemaal…:wink:

  Positief blijven Tov, ik zei toch ook ‘bijna’ !:lol:

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Jan David, je schreef :

  “Plan hem een uur later”

  Maar in het echt zei je het dan toch in het Engels neem ik aan ? of begreep Siri dit in het Nederlands ?

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @In.XSOcam: Siri luistert uiteraard alleen naar Engels, Duits en Frans. Ik kom overigens geen ‘heeft belooft’ tegen in het artikel:-)

 • Profielfoto
  macjonge

  Hier JDH:
  Op dit moment is Siri nog in bèta en werkt het alleen in het Engels, Frans en Duits. Apple heeft al wel belooft dat begin 2012 ook andere talen zullen worden ondersteund. We hebben Siri anderhalve week getest door Engels te praten en zelfs dan blijkt de kracht van Siri.

 • Profielfoto
  superduc

  Voordeel is dat ik mijn iPhone altijd bij me heb en mijn DSLR zelden
  Dat maakt een iPhone een beter camera

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Ik kom overigens geen \’heeft belooft\’ tegen in het artikel:-)

  Hahah , sneaky !

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Voordeel is dat ik mijn iPhone altijd bij me heb en mijn DSLR zelden
  Dat maakt een iPhone een beter camera

  Niet waar. Dat maakt de iphone makkelijker in gebruik maar geen betere camera.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Verder top apparaat. Ik heb nog niet zoveel met die HTCs en Samsungs met megagroot scherm. \’Vroerger\’ noemde je dat een koelkast. Doe mij maar een slanke gsm met een iPad erbij.

  Totdat de iphone 5 net zo groot scherm zal hebben. Dan vind je het opeens wel erg makkelijk zo “megagroot” scherm..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Leuk dat de cam meer Megapixels heeft en ook de filmpjes in Full HD kunnen.
  Maar de iPhone 4S kan nog lang niet op tegen mijn compacte Nikon Coolpix S8000 – 14 Mp en heel veel mogelijkheden. En zeker niet tegen DSLR camera’s. Hoewel ik wat de filmpjes betreft niet zelf een vergelijk heb kunnen maken. Maar ik ga als 3Gs-er wél de overstap maken naar de 4S, hoewel ik op mijn klompen aanvoel dat ik volgend jaar enorm ga balen als een volledig vernieuwde iPhone 5 met groter scherm uitkomt….. Maar dan probeer ik m’n 4S te verkopen of aan één van m’n kinderen te geven.
  @Dutch-American: volgens meeste berichten zal scherm iPhone 5 groter worden, maar binnen de contouren van huidige iPhoneformaat.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  @ MacAan Zee dus dezelfde formaat van de iphone 4 maar een groter scherm? Lijkt me erg interessant. Zo kunnen we best wel wat meer scherm gebruiken. Vind 4.3 inch te groot maar 4 inch zou ideaal zijn.

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Ja, lijkt me een geweldig apparaat. Heb al een iPhone 4 dus ik moet nog effe.

  Maar ik vind het ook wel logisch dat er uiterlijk niks veranderd is: de iPhone 4 ziet er nog helemaal niet gedateerd uit ofzo. Ook prettig: er hoeven geen 100.000 nieuwe accesoires te komen.

  Maar de camera is wel een opsteker. De foto’s op de Apple site zijn indrukwekkend en het filmpje van iPhoneclub zegt alles. De beste camera is de camera die je altijd bij je hebt…

 • Profielfoto
  puchelaar

  Aan iedereen die piept over de camera in vergelijking met compacts en dslr’s; ik ben semi-professioneel fotograaf (of professionaliserende amateur), en zal, als ik weet dat ik ga fotograferen, altijd kiezen voor mijn Nikon D300 of Fuji X100. De kwaliteit is beter, de instelmogelijkheden uitgebreider, etc.

  Maar eenieder zou bekend moeten zijn met het adagium ‘de beste camera is de camera die je bij je hebt’. En met de 4S heb ik altijd een camera bij me die in vrijwel alle gevallen (in ieder geval meer gevallen dan voorheen met mijn 3GS) goed genoeg is. En in die zin is het zeker een concurrent voor compactcamera’s, want die nam ik nooit mee en koop ik dus niet (meer), en toch ook voor mijn dslr. Die neem ik namelijk een stuk minder snel mee op bijv. een lange wandeling waar ik hoop op mooie fotogelegenheden.

  Je kan van alles vinden van de bewerking, maar voor mij is de kwaliteit ruim voldoende… (zw/w omzetting en verkleining in Aperture)

 • Profielfoto
  N3RD

  . Tot die tijd is Siri vooral een speeltje om vrienden mee te impressen maar geen argument om het toestel te kopen

  De auteur van dit artikel heeft geen rijbewijs zeker ? Siri is handig voor in de auto !
  Hoef ik niet meer op mijn scherm continu te kijken.

  Was ook mijn eerste gedachte toen ik over Siri las en filmpjes had gezien. Echter, bij mijn huidige telefoon heb ik de spraaklabels opgenomen met de motor aan en gaspedaal ietsje ingedrukt. Hoe zal Siri werken via carkit?

  Wat betreft de camera: voor mij ideaal. Ik ben geen fotogenie, ik tril altijd iets, maar moet soms foto’s maken om te tekenen projecten vast te leggen. De iPhone is dan ideaal!

 • Profielfoto
  maconly

  Ik heb een Canon 50d met de beste lenzen , dit jaar in Londen met m’n gewone Iphone 4 alle foto’s gemaakt en ik was al onder de indruk .

  Natuurlijk is een dslr beter maar de verschillen worden minder en het is wel relax om m’n zware tas met onhandige camera en lenzen thuis te laten .

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  . Tot die tijd is Siri vooral een speeltje om vrienden mee te impressen maar geen argument om het toestel te kopen

  De auteur van dit artikel heeft geen rijbewijs zeker ? Siri is handig voor in de auto !
  Hoef ik niet meer op mijn scherm continu te kijken.

  Wat wil je nou nog in de auto wat Android-toestellen niet kunnen?
  Als je zo nodig wilt bellen heb je ,neem ik aan, een ingebouwde carkit (anders wil je het echt niet zo graag, die dingen kosten namelijk bijna niks), navigatie zit er bij mij ook in (bij elke fatsoenlijke auto ondertussen toch wel?).

  Misschien dat jij de behoefte hebt om timers te zetten onder het autorijden.. zou kunnen natuurlijk maar dan moet je nog steeds die home-knop indrukken.

  Ik ben wel benieuwd wat je verder nog wilt onder het autorijden eigenlijk:)

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik snap niet dat Siri niet werkt op de iPad2. Daar zit toch de zelfde processor in!
  Stelletje apple ratten…. ze willen natuurlijk dat je perse een nieuwe telefoon koopt om met dit leukigheidje te spelen. Ja, leuk, …maar na een week is de lol ervan af en gebruik je het niet meer.

 • Profielfoto
  Morfling

  Paar dagen geleden terug van 2 weken biztrip/vakantie China/Taiwan. In plaats van mijn Nikon D80 (foto) en me Panasonic Lumix Compact (video) mee te nemen, schiet ik gewoon lekker op mijn iPhone 4 en vanaf volgende week met me 4S. Scheelt me lekker met bagagegewicht en foto’s zien er prima uit.

  Zoals puchelaar zei: ‘de beste camera is de camera die je bij je hebt’.