iPhone 4S; de bellende camera

33 reacties

Sommigen vonden bij de onthulling van de nieuwe iPhone 4S dat het niet veel meer was dan een iPhone 4 met een betere camera. Zelfs voor dergelijke sceptici blijkt de iPhone 4S nog voor verrassingen te kunnen zorgen. De 8 MP sensor in combinatie met een f/2.4 lens zorgen voor hele mooie plaatjes, zowel in foto als in video.

Zo nam fotografe Lisa Bettany haar iPhone 4S gisteren mee naar een zonovergoten Central Park in New York City. Het resultaat mag er zijn: prachtige foto’s met mooi licht en rijke kleuren. Videographer ‘Robino films’ heeft zijn iPhone 4S aan een vergelijkingstest onderworpen met de Canon 5D Mark II; een DSLR-camera die populair is bij indie-filmmakers. Ook dit resulteerde in beelden die je niet verwacht van een mobiele telefooncamera.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Tuvok

  Lekker geloofwaardig, laat me niet lachen. Een iPhone in vergelijk met een Canon 5D Mark II. Hahaha…dat neemt niemand met verstand van fotografie toch serieus.
  Hoe groot is de sensor van een iPhone?

 • Profielfoto
  wouwout

  Prachtige foto’s, ik neem aan niet bewerkt? Zo zien ze er wel uit.
  .
  De video vergelijking werkt op deze manier niet, pas bij native 1080p video (dus een video van 1920x1080p die je op die resolutie bekijkt) zie je goed de verschillen tussen de camera’s. Heb je de 1080p bronnen?
  De 2 vergeleken video’s zijn nu weer verkleind – om ze naast elkaar te zetten – waardoor kwaliteitsverschillen niet te zien zijn, zelfs als je Vimeo video op HD en fullscreen afspeelt.
  EDIT: ik zie verderop in de video wel volledig beeld per camera.
  .
  Zijn er ergens bronbestanden te downloaden van films van verschillende camera’s en de iphone? Ik ben namelijk wel benieuwd!
  .
  Neemt niet weg dat de camera van de iphone 4S prima is. Maar je kunt ook overdrijven.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Er is ook niemand die zegt dat je ze een op een kan vervangen, maar je moet toegeven dat het resultaat erg goed is voor een telefooncameraatje.

 • Profielfoto
  poing

  photoshop doet wonderen he;)

 • Profielfoto
  spacefreek

  The best camera is the one you have with you

  En ik heb m’n DSLR ook niet altijd bij me, maar binnenkort wel altijd een 1080p shooter:smile:

 • Profielfoto
  MathiasB

  Tot je met je iPhone op donkere plekken gaat trekken…

 • Profielfoto
  michiel112

  @MathiasB
  Heb jij die 4S al kunnen testen dan?

 • Profielfoto
  afcusto

  Het zijn echt prachtige foto’s

 • Profielfoto
  afcusto

  Het zijn echt prachtige foto’s

 • Profielfoto
  Arno

  Psst: da’s geen f/2.4 maar een f/1.4 lens;)

 • Profielfoto
  Demon Hunter

  Haha lekkere vergelijking ja: Full Frame vs tiny, tiny sensor en een EF F1.4 lens @F22(!) tegen een plastic F2.4 lensje…:sealed:

 • Profielfoto
  stel maar

  In de video zie je dat bij elektronische reclameborden het beeld niet goed wordt weergegeven op de iPhone, maar wel goed op de canon. (zie 0.50)
  Maar ze nemen toch allebei op in 1080p30 ?
  of komt dat door de cmos sensor?

 • Profielfoto
  ---

  Psst: da\’s geen f/2.4 maar een f/1.4 lens;)

  Pssst is het wel. Eerst lezen, dan commentaar:wink:

  LINK

 • Profielfoto
  MacTS

  Ik heb noch een iPhone noch een Canon 5D, maar mij valt wel op dat de white balance bij beiden verschillend is (te rode zweem bij de 4S).

 • Profielfoto
  Tuvok

  @Demon Hunter, precies dit is humor

 • Profielfoto
  @RoRoNL

  De bovenstaande foto’s zijn genomen met een iPhone 4S, in combinatie met de app Camera+ en filters daarvan. Eindresultaat is wel 100% bewerkt op de iphone zelf. Dit kun je lezen op de site, welk in het artikel genoemd wordt. http://campl.us/f7Kh

  Dit is natuurlijk puur een impressie van mogelijkheden van de verbeterde camera op de 4S. Niet meer en niet minder. Persoonlijk vind het het een indrukwekkend resultaat.

 • Profielfoto
  Aardbeihoofd

  Zou natuurlijk nog leuker zijn indien we een DOF (Depth of Field) resultaat konden zien, waarbij de voorgrond scherp is, en de achtergrond wazig.

  En er mag altijd een muziekje onder

 • Profielfoto
  @RoRoNL

  … maar mij valt wel op dat de white balance bij beiden verschillend is (te rode zweem bij de 4S).

  De rode zweem is dus het resultaat van de filterkeuze van Camera+, niet zoals de originele bronbestanden van de 4S. (Al zijn deze ook onbewerkt het aanzien waard.;)

 • Profielfoto
  Domtoren

  DOF (Depth of Field)

  Scherptediepte, noemen wij Nederlanders dat.

  Maar even serieus… ik vind die iPhone superhandig om altijd bij me te hebben en leuke kiekjes mee te maken. Maar als ik de foto’s vergelijk met die uit mijn Canon 40d en 50d, dan is dat echt een heel ander verhaal.

  De mogelijkheden die ik met de Canon’s heb om belichting in te stellen (diafragma, sluitertijd of beiden) heb ik op een iphone niet. De kwaliteit van de lenzen is niet te vergelijken en dat mag je ook niet verwachten voor een iPhone lensje van een paar euro tegenover objectieven van honderden (of duizenden) euros.

 • Profielfoto
  Djmichel

  Ik vind het eerder een mooie vergelijking om aan te tonen hoe snel het met de techniek gaat. Als je met een telefoon al zulke mooie plaatjes kan maken…

  Natuurlijk haalt hij het niet bij de EOS met al zijn verwisselbare lenzen, maar het is wel mooi om te zien wat het allemaal kan.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Ik zou nog graag en steadicam willen maar is duur ook voor de iphone je kan ook zelf iets knutselen.
  Zie dit Australisch filmpje is:
  video shot on the iPhone 4s

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg
 • Profielfoto
  iDuck

  De beeld kwaliteit vind ik bizar goed voor een telefoon.:wink:

 • Profielfoto
  diotav

  Ik ben ook zeer impressed!

 • Profielfoto
  Tjerker

  Het is niet zo gek dat het video van de iPhone zo dicht in de buurt komt van Canon. Op die heerlijke (beperkte) scherptediepte na zal het elkaar niet veel ontlopen omdat het videosignaal van de Canon’s een snel geript (deel) beeld van de sensor is. ProLost heeft een vermakelijk voorbeeld gemaakt tussen foto & video: klik!

  Over het verschil tussen foto en video (bij Canon):

  One image was hastily yanked off a sensor (skipping entire rows of pixels) and then compressed to H.264 in realtime; the other was captured as raw 5.6K bayer data, decoded slowly to RGB by an engine optimized for quality, then downsampled to HD using every 5.6K pixel to build a 1920×1080 image with as much detail as appropriate for a true HD image.

  Bron: Prolost

 • Profielfoto
  Arno

  Pssst is het wel. Eerst lezen, dan commentaar:wink:
  LINK

  Oké, je hebt gelijk. Maar de lens op de foto is wél een 1.4, hebben we eigenlijk allebei een beetje gelijk;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Bij grote digitale cams is het video-gedeelte ook een beetje een ondergeschoven kindje, omdat de klant het blijkbaar wil. En als TV man zeg ik over de video: je moet het inderdaad groot op een monitor bekijken om het verschil echt te kunnen zien.
  De foto’s zijn inderdaad mooi, maar pas op de originele grootte (en die overstijgt fors het totale beeldscherm van je computer – zelfs bij een 27″ scherm – kan je iets zeggen over verschil in kwaliteit. Bovendien maakt vooral een goede fotograaf goede foto’s en niet een goed fototoestel. Het gaat om licht en om compositie.
  Maar natuurlijk: prima dat er nu een 8Mp in de iPhone 4s zit. dat is altijd handig, want je hebt ‘m altijd bij je. Maar voor écht goede foto’s heb je toch een grote DLRS nodig (een Nikon zou ik zeggen en géén Canon:grin:).
  Als ik goede foto’s wil op zakformaat, neem ik m’n kleine Nikon Coolpix S8000 mee, uitstekend klein cameraatje met 14Mp, 10x zoom en prima lens van groothoek tot tele, voor zo’n €150-€160 euro. Maar eh…fijn dat de cam verbeterd is…maar het is nog lang geen bellende camera….:crazy:

 • Profielfoto
  plonserd

  Dat de iPhone zelfs al akelig dicht in de buurt kan komen van een dure DSLR vindk gewoon geweldig. Er zijn zeker en vast beperkingen, maar voor een camera met ingebouwde ipod, internet communicator, en telefoon mag je niet klagen..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Echt…maak jezelf niks wijs: de iPhone komt echt niet in de buurt van een echte DLRS, maak van beide maar ’s een full format print, dan zie je enorme verschillen.
  PS: die Twin towers zien er toch nog steeds patent uit!

 • Profielfoto
  wouwout

  Leuk, al die vergelijkingen. Hier een vrij degelijke vergelijking van smartphone camera’s, zowel foto als video, maar ook geluid en verschillende lichtomstandigheden.
  iPhone 4S komt er redelijk goed uit, maar de Galaxys S2 scoort hoger:
  http://www.pcworld.com/article/241955-2/smartphone_camera_battle_iphone_4s_vs_the_android_elite.html

 • Profielfoto
  Sunshine

  Bij goeie belichtingsomstandigheden is de iPhone best ok, maar zodra dat niet zo is kun je er eigenlijk niet veel mee. Hij is leuk voor vakantiekiekjes en ik heb met mijn iPhone 4 afgelopen zomer hele leuke foto’s gemaakt van een alleszins acceptabele kwaliteit (voor vakantiefotoos) en het is superieur dat je die ’s avonds gelijk even op de mail zet voor het thuisfront. Maar mee dan kiekjes (hoewel soms hele mooie) maak je er niet mee.

  Toch moet ik eerlijkheidshalve wel zeggen dat ik liever een dagje met een iPhone op zak loop dan met een DLRS met toebehoren.

 • Profielfoto
  Laurensblom

  ik vind de kleuren van de iphone-foto’s erg lelijk en onnatuurlijk.

 • Profielfoto
  aukem

  photoshop doet wonderen he;)

  Let hier op ja!