iCloud en iOS 5 beschikbaar op 12 oktober

8 reacties

Niet alleen onthulde Apple vanavond de iPhone 4S, ook werd bekend gemaakt dat iCloud en iOS 5 op 12 oktober beschikbaar komen voor het grote publiek.

iCloud

iCloud is de nieuwe online opslag- en synchronisatiedienst van Apple dat het handmatig synchroniseren tussen je Mac en iPhone of iPad overbodig maakt. Het bewaart al je documenten en foto’s online en ‘pusht’ ze vervolgens naar al je Apple-apparaatjes. iCloud vervangt tevens het huidige MobileMe met Mail, Calendar, Contacts en Find my iPhone, die ook via een web-interface te benaderen zijn.

Voor muziekliefhebbers biedt iCloud ‘iTunes in the Cloud’, waarmee je eerder aangekochte muziek en apps uit de iTunes Store op elk gewenst moment opnieuw kunt downloaden. iTunes Match doet daar een schepje bovenop en scant je iTunes-bibliotheek naar muziek die je bijvoorbeeld ooit hebt geïmporteerd vanaf een cd om deze vervolgens beschikbaar te maken in de ‘cloud’ (256 kbps-kwaliteit).

Gebruik van iCloud is gratis voor mensen met iOS 5 en Mac OS X Lion en komt met een standaard opslagcapaciteit van 5 GB voor Mail, documenten en back-ups. Foto’s worden dus niet meegerekend. Voor een meerprijs kun je de opslagcapaciteit uitbreiden. Door iCloud gratis aan te bieden, hoopt Apple meer Macs, iPads en iPhones te verkopen.

iCloud gaat op 12 oktober live. iTunes Match zal eind oktober gelanceerd worden, vooralsnog alleen in de VS.

iOS 5

Met de introductie van de iPhone 4S kan een nieuwe versie van iOS natuurlijk niet uitblijven. Afgelopen zomer kregen we al een voorproefje. Apple belooft meer dan 500 nieuwe functies. De voornaamste zijn het nieuwe notificatie-systeem, het chatprogramma iMessage, Reminders, vergaande Twitter integratie en Newsstand voor al je abonnementen op tijdschriften op de iPad en iPhone.

Daarnaast is de camera applicatie verbeterd en kun je vanuit het lock-scherm foto’s maken. Andere verbeteringen zijn te vinden in Game Center en de mobiele web-browser Safari, dat uitgerust is met Reader en surfen met tabbladen op de iPad.

Ook introduceerde Apple vandaag de Cards app. Daarmee kun je op de iPhone of iPad een postkaart ontwerpen. Vervolgens zal Apple er zorg voor dragen dat het kaartje op het opgegeven adres wordt bezorgd. De app is gratis, maar het versturen kost $2,99 voor het binnenland en $4,99 voor verzending naar het buitenland (prijzen voor VS).

Met de nieuwe app ‘Find my Friends’ kun je op elk moment zien waar je vrienden zich bevinden. Daarvoor deelt de app (na toestemming) je lokatie. Ook is het mogelijk om je vrienden uit te nodigen om hun lokatie voor korte termijn te delen, bijvoorbeeld als je samen een dagje optrekt. Apple zorgt voor de nodige privacy controls, zodat je zelf in de hand hebt wie en wanneer jouw lokatie kan zien op zijn scherm.

iOS 5 is te downloaden vanaf 12 oktober voor de iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 2, iPad en iPod touch (derde en vierde generatie).

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  jobz

  mooi, ‘iTunes in the Cloud wordt een succes. Draait hopelijk ook op Sonos. iCloud wordt ook wel wat.
  Cards is niet interessant (voor die prij$).
  iOS5 lijkt me ook prima.
  bedankt Tim!

 • Profielfoto
  RuudBerg

  iOS5 GM?
  ff wachten nog en de laatste versie van iTunes nog http://www.limera1n.cc/2011/10/download-ios-5-gm-ipsw-iphone-ipod.html

 • Profielfoto
  FaKarto

  Yeahhhh iCloud!!!

 • Profielfoto

  ”iCloud is gratis voor gebruikers van iOS 5 en Lion.” Dat is natuurlijk erg welkom maar ben ik dan bij deze verplicht om over te stappen van SL naar Lion? Dat zou erg krom zijn aangezien mijn mobile me abonnement eigenlijk in mei 2012 verloopt. Is hier niet een bepaalde regeling voor? Met mij zullen er ongetwijfeld velen in dezelfde situatie zitten.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  @[email protected]: Er waren een tijdje geleden enige geruchten over 10.6.9 wat o.a. iCloud-ondersteuning met zich mee zou brengen.

  Ik weet niet of deze plannen nog steeds bestaan, maar wellicht horen we er later meer over. Apple laat waarschijnlijk wel de Lion-gebruikers voorgaan, om daarna Snow Leopard-gebruikers op te vrolijken met een update.

  Net als bijv. met de Internet Recovery-optie die onlangs nog aan bepaalde Macs cadeau is gedaan.

 • Profielfoto
  larrycroft

  iCloud eindelijk te gebruiken! laatste weekje wachten lukt ook nog wel.

 • Profielfoto
  keyboardboy

  Is er eigenlijk ook al duidelijk of er een nieuwe iOS voor de Apple TV 2g komt?

 • Profielfoto
  Gerrico

  iOS 5 is dus gewoon gratis te downloaden vanaf iTunes op 12 oktober?