Facebook voor iPad: daar is ‘tie dan

12 reacties

In de App Store is sinds vandaag versie 4.0 van de Facebook-app opgedoken, waarin naast de iPod touch en de iPhone eindelijk ook de iPad wordt ondersteund.

In een eerste snelle kennismaking concludeer ik dat ik de iPad-app prettiger vind werken dan de (vernieuwde) website van Facebook, terwijl app en website wel dichter naar elkaar toe zijn gekropen in uiterlijk en functioneren. In landscape-modus staan rechts naast het nieuwsoverzicht alle vrienden die online zijn en met wie je direct kunt chatten. Met één druk op een knop in de bovenbalk schuift het nieuwsoverzicht naar rechts en verschijnt links de navigatiekolom met je favorieten, groepen en toepassingen.

Op de iPad werkt dit zeer goed en vloeiend. Ook op de iPhone schuift met één druk op de knop de navigatiekolom in beeld, maar door het kleinere scherm verdwijnt het nieuwsoverzicht op een haar na helemaal, wat enigszins ten koste gaat van de overzichtelijkheid. De navigatiekolom heeft de functies overgenomen die in de oude app op het beginscherm stonden.

De meest gebruikte functies zijn op alle iOS devices altijd met één druk beschikbaar: status-update doorgeven, een foto of video uploaden en inchecken. Overige functies worden getoond in de context waar ze nodig zijn. Volgens Facebook is de zoekfunctie sterk verbeterd.

De enige mishap die ik zo snel kan ontdekken is dat in landscape-modus de verzendknop van het chatvenster te dicht op de backspaceknop van het toetsenbord zit, waardoor je regelmatig letters wist in plaats van het bericht verzend.

De iPad-versie van Facebook laat in iTunes en de App Store ook iets anders leuks zien: de bijdrage van de mensen van Made by Sofa. Het talent uit dit Amsterdamse bedrijf is begin juni overgenomen door Facebook. De screenshots komen van de iPad van Jorn van Dijk. We zijn benieuwd wat ze precies hebben bijgedragen.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  maconly

  dat facebook hyves en dat hersenloze twitter zijn de stomste programma’s op het geweldige internet.

 • Profielfoto
  f.zijlstra

  Dank voor deze geweldige toevoeging ‘maconly’. :thumbsup:

  Kan niet anders zeggen dat de app er goed uit ziet en klasse werkt; voor zover ik na er een paar keer er doorheen swipen erover kan oordelen… Ben nu de update voor iPhone binnen halen en de HTML5 web-app zo ’s bekijken (m.facebook.com) Zie ik nergens in het artikel terugkomen?!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Facebook is een geweldig medium om mensen bij elkaar te brengen.
  .
  Dat er veel hersenloos gewauwel op voorkomt, is niet te wijten aan Facebook, maar aan de mensheid in zijn algemeen.
  .
  Dankzij dat stomme Facebook heb ik een vriendinnetje her-ontmoet, waarmee het in 1989 (!) op een vervelende manier is uitgeraakt. Fantastisch toch dat je dat dan na 22 jaar nog samen kan herstellen?
  .
  Het is dus zo hersenloos als zijn gebruiker. Net als dit forum, en veel andere dingen op Internet.

 • Profielfoto
  Stoklos

  \\KarelWillem/

  \\o/

 • Profielfoto
  guru

  Dat er veel hersenloos gewauwel op voorkomt, is niet te wijten aan Facebook, maar aan de mensheid in zijn algemeen.(quote KarelWillem)

  dit had ik niet beter kunnen verwoorden ;-)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik gebruik de iPhone app van Facebook al vanaf het begin. Die vond ik altijd al erg handig. Alleen lastig dat je daar vanaf iemand’s profiel geen persoonlijke berichten kunt versturen, wat op de website wel kan. (Of doe ik iets verkeerd?). Is er ook voor de iPhone iets veranderd? Ik heb niks kunnen ontdekken. Of is deze nieuwe app echt alleen voor de iPad.
  @Maconly: zulke opmerkingen komen meestal alleen maar van mensen die nieuwe media niet gebruiken. Wie dat wel doet, kan er veel plezier mee hebben. En net als met alle andere dingen op internet: iedereen kan het gebruiken zoals je zelf wilt. Via Twitter geef ik mijn mening over nieuws of dingen die ik belangrijk vind. Via Facebook heb ik contact met musici die ik goed vind, van over de hele wereld en het is geweldig dat dat kan. PLUS dat ik vorig jaar binnen 24 uur een aantal goede vrienden terug vond die ik al 27 jaar niet had gezien. En…soms ben je wel’s benieuwd hoe het met een vroeger vriendinnetje gaat. Ik vond vorige week een vakantievriendinnetje uit 1975. Is dat niet prachtig? Vind ik wel.

  En nog even deze: wie hersenloos gewauwel vindt op Facebook etc heeft waarschijnlijk de verkeerde vrienden gekozen:grin:

 • Profielfoto
  McNismo

  100% eens met maconly!!

 • Profielfoto
  vizjuul

  De iPhone app blijft hangen bij startup screen sinds upgrade naar FB 4.0

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het duurde bij mij op de iPhone wel héél lang voordat er wat ging gebeuren.
  Maar uiteindelijk kwam het goed.

 • Profielfoto
  Ravaso

  De iPhone app blijft hangen bij startup screen sinds upgrade naar FB 4.0

  Bij mij deed hij dat ook..
  Opgelost door app te verwijderen en weer opnieuw te installeren..

 • Profielfoto
  kortlontje

  Bij mij bleef m’n iPhone eerst ook hangen. Na een notification deed hij het perfect.

  Vind het heel handig en mooi eruit zien. Zo zie je toch maar dat facebook zelf meteen een handige en makkelijke app uitbrengt, en dat de andere “vervangers” van facebook het meteen al een stuk slechter doen. Voor mijn gevoel tenminste.

  De verzendknop zit inderdaad dicht bij de backspace knop. Dat zal wel snel verholpen zijn.

  Ik ben er blij mee:D

 • Profielfoto
  kortlontje

  Oh en nog iets kleins wat mij persoonlijk altijd irriteert,
  wat ik nu ook weer zie..
  Is dat je sommige reacties niet kan “liken” (b.v. vanuit een notificatie). Als je de reacties op een andere manier laat weergeven dan kan je ze wel liken (b.v. via het prikbord)..

  Hoopte stiekem dat het met deze update weg zou zijn.