…en mijn tafelheer is Steve Jobs

36 reacties

OMT’s favoriete talkshow op een doordeweekse avond rond het 19:30-20:30 u tijdsslot is natuurlijk De Wereld Draait Door. Onder leiding van presentator Matthijs van Nieuwkerk en tafeldame Sylvana Simons besteedde het programma vorige week donderdag een hele uitzending aan Steve Jobs. Daarbij werd ook de fameuze Think Different-commercial getoond. Tijdens de uitzending werd de spot al geroemd, maar blijkbaar was dat niet genoeg. Vandaag startte het programma met een eigen initiatief: een Nederlandse versie van de campagne. Denk anders!

De muziek is nagespeeld, de tekst vertaald en ingesproken door Jeroen Krabbé en een ijverige redacteur is de kelders van het Instituut voor Beeld en Geluid ingedoken. Het eerste resultaat werd vandaag getoond. In de vernederlandste Think Different-commercial passeert een variëteit aan rebellen de revue: van Annie M.G. Schmidt tot Majoor Boshardt, van Karel Appel tot Pim Fortuyn. DWDD-kijkers mogen elke dag een andersdenkende BN’er wegstemmen en een nieuwe nomineren. Op vrijdag komt het eindresultaat.

Nu lijkt het ons een bijzondere keuze om juist de selectie van een groep andersdenkende individuen over te laten aan de grootst gemene deler. Desalniettemin blijft het een mooi initiatief waarmee het gedachtegoed van Steve Jobs ook in Nederland voortleeft.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  Emerson72

  Verschrikkelijk. Kunnen ze nou echt niets zelf? Treurig hoor.

 • Profielfoto
  Damio

  Ik vind het wel een mooie (en ook nog enigszins goede) “tribute”.

 • Profielfoto
  BoukeRegnerus

  Verschrikkelijk? Ik vind het helemaal niet verschrikkelijk… Het is toch juist iets nieuws, weliswaar is het oorspronkelijke idee natuurlijk van Apple maar ik vind het inderdaad ook een mooie tribute.

 • Profielfoto
  jaapmens

  het idee vind ik niet eens zo slecht maar het klinkt echt vreselijk in het nederlands.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Haha nouja veel mensen die erin voorkomen zijn niet bepaald mensen die Nederland hebben verder geholpen, vind ik, maar goed dat is persoonlijk:P.

 • Profielfoto
  tim.prove

  Doe mij eerlijk gezegd maar het origineel. Het is “lelijk” om de tekst zo letterlijk te vertalen.

 • Profielfoto
  donut

  Jammer dat je eerst moet overlijden voordat ze-terecht -aandacht aan je besteden.

 • Profielfoto
  niels

  Hans van Mierlo vergeten.. Gelukkig kunnen ze hem nog toevoegen!

 • Profielfoto
  The - DDD

  Mijn hemel, laat vooral de gemiddelde Nederlander kiezen…

  Ik zie het al voor me, dit filmpje met Andre van Duin, Jan Smit, Anne Frank, Geert Wilders, Marco Borsato en Marco van Basten…

  :D

 • Profielfoto
  TallManProd

  Dat meisje op het einde hadden ze wel even opnieuw kunnen filmen.

 • Profielfoto
  JoelCoster

  het idee is leuk, maar die tekst is inderdaad niet mooi, het klinkt gewoon niet natuurlijk

 • Profielfoto
  spacefreek

  Bart de Graaff, +1, eigenlijk bijna hetzelfde als Steve, doorzetter, ziekte, te jong gestorven, maar veel bereikt en er uitgehaald wat erin zat:smile:
  .
  Filmpje is minder, ‘like taking a crap on the Mona Lisa..’

 • Profielfoto
  1984

  Jammer dat je eerst moet overlijden voordat ze-terecht -aandacht aan je besteden.

  Tja…..

 • Profielfoto
  knekkie

  FacePalm

 • Profielfoto
  bca303

  Ik vind DWDD een aardig programma waar ik met enige regelmaat naar kijk, maar dit moeten ze niet doen. Net als die DWDD recordings niet. Een kunstje van iemand anders herhalen, maar dan op z’n Nederlands. Kan onmogelijk beter dan het origineel worden, dus nee dank u:thumbsdown:

 • Profielfoto
  Oppie

  Ziek 1984, jij bent echt ziek!

 • Profielfoto
  Emerson72

  Oh, Oppie. Waarom is dat ziek? Hij heeft wel gelijk. Niemand geeft een reet om dat soort bevolkingsgroepen. Hij zet het aardig in perspectief, vind ik.

 • Profielfoto
  Oppie

  Nee kerel, dit is het perspectief van de mediocratie; dit is het perspectief van het tegenovergestelde van alles wat in ‘Think Different’ wordt genoemd.
  .
  En het is ronduit beledigend voor eenieder die rouwt om een overledene.
  .
  Ja, ziek dus.
  .
  (En bovendien: spreek voor jezelf over dat ‘geen reet geven’; wat weet jij nou wie hier wel of geen ‘reet erom geeft’?!)

 • Profielfoto
  iep

  Ach, Oppie laat ook mensen doodbloedend achter dan dat ie hulp inschakelt. Althans, dat imago meet ie zich met die uitspraak nu aan. Het is gewoon een feit: er is meer aandacht voor de dood van Steve Jobs dan de problemen in o.a. Afrika. Dat heeft o.a. te maken met het niet willen weten van hele schrijnende zaken zoals de rechter foto en anderzijds met het niet eens weten dat het er is. Voor nieuwsprogramma’s is dat laatste ook niet echt nieuws meer. Die problematiek is al jaren zo. De frontman van Apple die overlijd daarentegen niet.
  .
  Kortom, denk voortaan eens na voor je reageert en zet dingen ook eens in z’n context. Zoals de foto laat zien zijn er veel ergere dingen in de wereld. Besteed je aandacht daar eens aan. Liever dat dan zo’n tenenkrommende knullige amateuristische Steve Jobs adoratie uitzending zoals die van vorige week. Ik zie dan ook liever dat ze de daad bij het woord voegen ipv dat men zo’n dom filmpje in elkaar gaat zetten. Uiteindelijk zijn het ook de daden waardoor Apple van bijna-failliet naar meer-geld-dan-de-USA ging.

 • Profielfoto
  Oppie

  Pfff, ik haak af.
  .
  Maar ik neem aan dat Iep (en 1984) nu per omgaande naar Afrika afreizen, om het anders te doen, en daar erg goed te gaan helpen.
  .
  Mannen, goede reis! Bye bye! :thumbsup:

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Goed idee. Slechte uitvoering.

 • Profielfoto
  koen

  Wie is dat op 0:19, Jan Cremer?

 • Profielfoto
  Ton Hendrickx

  Jobs’ essentie van “Think Different” zit ‘m nu juist in de taalfout. Grammaticaal gezien had daar “Think Differently” moeten staan. Daarom zou DWDD hun vertaling “Denk anders” ook moeten veranderen in “Denk ander”. Zo had Steve het liever gezien, denk ik.

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  Kunnen die Jobs geilers eindelijk eens stoppen met dat gejammer?

  A. je kende de man niet (al zou je dat wel heel graag willen)
  B. de man kende jou niet (geloof me, dat wilde hij ook niet)
  C. de enige link tussen consumenten en Dhr. Jobs was een puur economische: hij (zijn bedrijf!) maakt mooie spullen > jij koopt ze > einde transactie.

  Het is erg dat er iemand dood is, maar genoeg is genoeg! Wat er nu allemaal gebeurd doet afbreuk aan het imago van Dhr. Jobs, en niet onbelangrijk, die van Apple gebruikers (we staan inmiddels erg voor lul). Waar Microsoft zelf verantwoordelijk is voor het feit dat ze niet serieus genomen worden, zijn het bij Apple een deel van de gebruikers die hier voor zorgen… GET A LIFE!

  @OMT: kunnen jullie niet een soort RTL Boulevard hoekje maken op de website voor dit soort ‘nieuws’? Maak van de rest van de website desnoods een betaalde website. Ik betaal graag € 10,00 per maand om alleen relevant nieuws te kunnen lezen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Beetje tegenstrijdig om een filmpje te maken met “denk anders” en het idee van filmpje te kopieeren….

 • Profielfoto
  spacefreek

  Jobs\’ essentie van “Think Different” zit \’m nu juist in de taalfout. Grammaticaal gezien had daar “Think Differently” moeten staan. Daarom zou DWDD hun vertaling “Denk anders” ook moeten veranderen in “Denk ander”. Zo had Steve het liever gezien, denk ik.

  Je slaat de plank wel flink mis zeg, think different is prima engels, bijvoorbeeld in gebod- of adviesvorm.. En of je nu ‘different’ of ‘differently’ vertaald, er zal nooit ‘ander’ uitkomen, dat richt zich ten slotte op andere(n) en niet op anderS..

 • Profielfoto
  javga

  Jules Deelder?

 • Profielfoto
  Ton Hendrickx

  @spacefreek Ja, de boekenplank. Daar staat de Engelse grammatica, naast iCon, de ongeautoriseerde biografie van Jobs. Mijn vorige bijdrage was ook vrolijker bedoeld dan je roeptoeter-reactie die er op volgde.

 • Profielfoto
  sedikit

  Dit soort filmpjes past helemaal in die merkwaardige rage van “het beste, de grootste, de indrukwekkendste enz, van de wereld, Nederland enz”, waarbij “het volk”, de vox populi, met z’n als almachtig beoordeelde kennis van zaken (zie de eveneens onomkoombare straatinterviews, luister naar “standpunt.nl”)) het voor het zeggen schijnt te moeten hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een man als Willem Ruis(een quizmaster!) wèl in het lijstje voorkomt, en Willem Drees(waar we de AOW aan te danken hebben) niet. Er zijn meer tenenkrommende voorbeelden. Zo vind ik het op één lijn stellen van Steve Jobs met Albert Einstein en Marten Luther King ook nogal een pijnlijke zelfoverschatting. Een maatschappij krijgt wat het verdient: Brood & Spelen….
  Overigens, volledig eens met de mening hierboven van SanderMichelsen

 • Profielfoto
  polansky

  Pim Fortuyn en Theo van Gogh zijn nou niet echt bepaald voorbeelden van mensen die Nederland in een positieve zin hebben verandert.
  .
  Voor mij zijn deze twee juist eerder het toonbeeld van verloedering en afbraak.
  Beide een veel te grote bek. Net als Wilders konden ze goed schelden en overal tegenaan trappen, maar hun denkwijze is in in ieder geval dubieus te noemen.
  .
  Maar Drees die de fundering heeft gelegd van onze welzijnsstaat wordt in zijn geheel niet genoemd.
  .
  Maar ach, het is de tijdsgeest. Nederland heeft met de PVV ook gekozen voor populisme, onbeschoftheid en teloorgang boven trots, respect en saamhorigheid.
  .
  Dit is dus een heel slecht aftreksel van DWDD van een oorspronkelijk geniaal filmpje.

 • Profielfoto
  THX-1138

  “Death of one man is tragedy. Death of millions is just statistics” ~ Stalin

 • Profielfoto
  vanhyfte.johnny

  Toch wel jammer dat ze de tekst letterlijk vertalen. Het idee is goed maar de uitwerking niet echt ‘think different’ te noemen.

 • Profielfoto
  jobz

  Dwdd is doen alsof je anders bent in je warme inner circle. Het jatten van andermans idee (prima overigens en aardig gedaan hoor door de stagiaire) is wat anders dan anders denken. Wat anders: wat zijn er al veel dood uit het filmpje. Je wordt oud.:neutral:

 • Profielfoto
  Maverick9898

  “Death of one man is tragedy. Death of millions is just statistics” ~ Stalin

  Dat kwam Stalin natuurlijk wel goed uit;).

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  Kon het toch niet laten…

 • Profielfoto
  mmars

  DWDD? Daar kijk je toch niet naar.