Passages voorspellen sappige Steve Jobs bio

20 reacties

Daags voor de uitkomst van de officiële biografie van Steve Jobs zijn er nu al een aantal interessante fragmenten van het boek openbaar gemaakt. Hieruit valt op te maken dat auteur Walter Isaacson veel interessante details over Steve’s leven en de geschiedenis van Apple los heeft weten te krijgen.

Zo blijkt dat Steve een persoonlijke vendetta voerde tegen Android. Bill Gates had volgens hem eens wat harddrugs moeten nemen toen ie nog jong was en Obama vond ie te links in zijn opvattingen al wou hij de President nog wel helpen met zijn volgende campagne. Ook verklapte Steve tegenover Isaacson waar de naam Apple vandaan kwam én blijkt hij een luxueus jacht ontworpen te hebben dat op dit moment gebouwd wordt… in Nederland!

Steve Jobs sprak openlijk met Isaacson over zijn haat voor Android. Volgens hem was dat een schaamteloze kopie van Apple’s iOS. Toen er in 2010 een HTC-telefoon uitkwam met functies die wel erg aan de iPhone deden denken ontplofte Steve bijna van woede. Volgens hem was Android pure diefstal. Hij zei bereid te zijn al zijn geld en al zijn energie (tot z’n laatste adem) in het vernietigen van Android te stoppen. Het onderonsje tussen Steve en Google’s CEO op een terras in Palo Alto in 2010 (zie OMT’s Tour de Touristique II) blijkt in het teken van deze strijd te hebben gestaan. Steve wees elke vorm van financiële tegemoetkoming van de hand. “I’m willing to go Thermonuclear war on this.” zo zou hij gezegd hebben.

Ook over zijn frenemy Bill Gates was Steve weinig complimenteus in zijn gesprekken met Isaacson. In het boek noemt hij hem een fantasieloze man die nooit zelf iets uitgevonden heeft maar enkel andermans ideeën gekopieerd heeft. Daarom zou hij zich beter op zijn plek voelen als filantroop dan als CEO van een groot technologiebedrijf. Volgens Steve zou Bill Gates wat breder zijn gaan denken als hij in zijn jonge jaren eens wat geestverruimende middelen had geprobeerd of eens een Indiase spirituele tempel had bezocht.

Over Apple’s hoofdontwerper Jonathan Ive spreekt Steve Jobs in hele andere woorden. Jony was zijn ‘spirituele partner’ in het bedrijf. Naast Steve zelf had hij van alle Vice-Presidents het meeste macht. Niemand binnen Apple kon (en kan) Ive vertellen wat hij moet doen. Steve zou dit persoonlijk zo geregeld hebben.

De biografie staat nog vol met andere wetenswaardigheden. Zo kwam Steve zelf op de naam Apple nadat hij een tijdje op een Appelboerderij had gewerkt en begonnen was met een fruit-dieet. De naam kwam hem leuk, vrolijk en niet intimiderend over. Ook verklapt Steve iets in het boek dat OMT al een half jaar geleden te horen kreeg, maar toen niet serieus nam: hij ontwierp zijn eigen superjacht en liet het bouwen in Nederland. Het ontwerp is minimalistisch met veel glas. Momenteel ligt het schip in aanbouw bij scheepsbouwer De Vries in Aalsmeer.

Afgaand op deze en andere fragmenten belooft de biografie een boek te worden dat liefhebbers van Steve Jobs en Apple zullen verslinden. Aanstaande maandag ligt het in de winkels en kan het in de iBooks-store gekocht worden.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  THX-1138

  Thermonulcear = thermonuclear
  Jonathan Ice = Jonathan Ive
  Is het nu Isacson of Isaacson ??

  :lol:

 • Profielfoto
  bram91

  Erg interessant allemaal deze verhalen die nu naar buiten komen!

  Ik ben trouwens ook wel erg benieuwd naar een foto van dat jacht.
  Misschien leuk voor een OMT video podcast??;-)

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ik vind dat Bram91 een goed idee heeft voor een volgende podcast…

 • Profielfoto
  koen

  Ik kan niet wachten, de doos met Kleenex staat al klaar!:evil:

 • Profielfoto
  The - DDD

  Via de Kindle store is dit boek veeeeeeel goedkoper te krijgen.

 • Profielfoto
  BJVR

  Mij lijkt het sterk hoor, dat van het Jacht. Kom op waarom zou hij een bootje komen bouwen in Nederland. Ga toch weg, als hij een boot laat maken dan dient Nederland waarschijnlijk als ondergrond voor het helikopter-deck op het schip.

  En op hoeveel mensen werken daar..
  Als daar een Apple design-achtig schip gebouwd zou worden (voor een klant) dan hoeven die werknemers niet lang na te denken om een link te leggen tussen het iPhone design en het schip.

  Natuurlijk weten de meeste werknemers niet wie de eigenaren zijn maar dit valt gewoon niet te missen of er werken veel blinden mensen bij dat bedrijf.
  En dan nog we zitten hier in Nederland wij hebben die status niet van alles geheim houden zoals op het hoofdkantoor van Apple , alles lekt hier altijd uit.

  Dus conclusie:
  2 miljoen leden op OMT er moet vast wel iemand zijn die weer iemand kent die binnen dat bedrijf werkt in de buurt van het kopieerapparaat:-D

  Eerst zien dan geloven!

 • Profielfoto
  Flesh

  Toch spijtig voor Steve dat hij niet meer heeft kunnen genieten van zijn welverdiende jacht.

 • Profielfoto
  nielsb

  Er worden veel boten in Nederland gemaakt, die over de hele wereld worden verkocht en ja ook van bekende mensen. Dus waarom niet Steve Jobs?

 • Profielfoto
  Webbiker

  Via de Kindle store is dit boek veeeeeeel goedkoper te krijgen.

  Dat is toch vloeken in de kerk? Ik download hem gewoon in de iTMS Book Store en ga hem lezen op mijn iPad 2 (met Remembering Steve Wallpaper).:lol:

 • Profielfoto
  Jor1

  @BJVR
  Wat een ‘vreemde’ reactie? Waarom zou dat niet kunnen in Nederland. Wij zijn de beste in de wereld in het bouwen van superjachten. Feadship is een fantastisch innovatief bedrijf met zeer toegewijde medewerkers die heus heel prima hun mond kunnen houden over hun opdrachtgever. Link tussen een telefoon en een Jacht? Ik hoop niet dat jij Architekt bent:?

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Super vette verhalen! Ik kijk uit naar de biografie:)!

  Ik had ook op Nu.nl begrepen dat hij negen maanden nog geen behandeling had gehad, in verband met behandeling via alternatieve geneeswijzen……

 • Profielfoto
  Thomasjwz

  Dat jacht is niet heel nieuw voor mij, ik heb OMT een tijdje geleden nog een mailtje gestuurd over heet feit dat dat jacht in Aalsmeer werdt gebouwd maar heb nooit reactie erop gekregen.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Die Jobs was geniaal, maar respect tegen andere producten/merken had hij niet dus. Was al eerder bekend maar dat het zo erg was wist ik niet.

 • Profielfoto
  Zakske

  De New York Times heeft het boek al in haar bezit, en heeft een aantal korte stukjes gepubliceerd.
  .
  Mijn conclusie; die gast was zo gek als een deur. :ftim:

 • Profielfoto
  Sponsch

  Ik heb de Nederlandse versie al in mijn bezit en ben al lekker aan het lezen. De mevrouw in de boekwinkel had hem in de doos achter en ik mocht er vandaag eentje meenemen. Gelukkig geen verlengstuk van die slecht vertaalde previews van Nu.nl.

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Ik snap niet waarom die gast zo wordt opgehemeld, hij was gewoon een lul. Oké, hij heeft een aantal mooie dingen bedacht, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor Gates, al wordt hij vaak met de nek aangekeken.
  Dit is een mooi voorbeeld van hoe het zie:

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  En ja, natuurlijk is dit overdreven, maar ik vind gewoon dat het feit dat je een apple-fan bent, je nog niet Jobs hoeft te idealiseren omdat hij daar CEO is, en een paar leuke dingetjes heeft ontworpen (ook niet alles, wie heeft bijv de iPhone ontworpen? Ive toch?).

 • Profielfoto
  beammeup

  Tja. ‘Opinions are like assholes. Everybody’s got one’.

  Voor mij staat Bill Gates synoniem voor het verkopen van lelijk gemaakte software die niet goed getest is. Ik kan me echt geen enkel fatsoenlijk Windows product voor de geest halen,.. maar ik vind het fijn dat Bill Gates in jou een vriend heeft.

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Het feit dat Microsoft idioot hard gefaald heeft met o.a. Windows 2000, NT en Vista wil niet zeggen dat 98, XP en 7 geen goede producten zijn. Alles heeft zijn ups en downs.

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben totaal niet tegen Apple. Integendeel, Apple heeft een aantal topproducten! Die producten maken Steve alleen geen beter mens. Hij heeft inzicht voor marketing en hij is geweldig in het geven van keynotes, verder is het gewoon een mens.

 • Profielfoto
  imperial

  @bvjr

  Wij maken de de beste en duurste superyachts ter wereld.
  Als je de beste yacht wil kom je naar nederland.
  Wij weten intern idd meestal allang al wie de eigenaar is maar mogen dit absoluut niet delen met niemand.

  Neem van mij aan dat het een heel mooi schip wordt.
  Er gaan geruchten dat de bouw waarschijnlijk niet door gaat omdat er geen geld is.
  Ik kan je vertellen dat dat niet correct is.
  Het schip wordt gewoon af gebouwd.
  Wees maar geduldig,in de zomer of winter van 2012 zal je meer weten.

  Aangezien het al bekend is dat wij een schip bouwen voor Steve jobs denk ik dat ik geen probleem is dat ik dat hier bevestig.
  Kan zo een reactie

  BJVR op 21 oktober 2011
  Mij lijkt het sterk hoor, dat van het Jacht. Kom op waarom zou hij een bootje komen bouwen in Nederland. Ga toch weg, als hij een boot laat maken dan dient Nederland waarschijnlijk als ondergrond voor het helikopter-deck op het schip

  als trotse medewerker alleen niet over mn kant laten gaan.