Steve Jobs wilde Dropbox kopen voor 800 miljoen

36 reacties

In een tijd ver voor iCloud, toen Dropbox nog een jong en klein bedrijfje was, we hebben het over december 2009, liepen de twee oprichters het hoofdkwartier van Apple binnen. Ze hadden een afspraak met Steve Jobs. Nog voordat zij hun laptop konden openen voor een presentatie, nam hij het woord.

“I know what you do.”, zei Steve. Hierna ging hij verder met de opmerking dat Dropbox een ‘feature’ was, geen product. Oftewel, de functionaliteit van Dropbox zou pas betekenisvol zijn als het geintegreerd zou worden in een OS, zoals Mac OS X. Daar bleef het niet bij. De constatering werd vergezeld van een genereus aanbod. Hoezeer de oprichters van Dropbox ook Steve Jobs adoreerden, ze hielden voet bij stuk. Dropbox was niet te koop.

Steve reageerde met de mededeling dat Apple zich in Dropbox’ vaarwater zou gaan begeven. Er werd nog gepoogd een vervolgafspraak te maken, maar Jobs liet niet meer van zich horen. Totdat hij anderhalf jaar later, in juni 2011, zijn laatste keynote speech gaf en iCloud introduceerde. Nog geen directe Dropbox concurrent, maar wel een volledig geintegreerde synchronisatiedienst die Dropbox wakker schudde.

Lees het hele profiel van Dropbox met de volledige anekdotes over Steve Jobs op Forbes.com.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  fotografie999

  Ik zou waarschijnlijk hebben gezegd: ‘maak er een miljard van en we hebben een deal’ Maar ik vind het wel geweldig dat ze hebben geweigerd!

 • Profielfoto
  ewd

  Voorlopig is iCLoud een behoorlijke tegenvaller in vergelijking met mobile me..
  Nu al flink spijt dat ik “over” gegaan ben naar iCLoud

 • Profielfoto
  THX-1138

  iCloud, zoals ’t nu is, is juist de reden voor mij om nu alles definitief naar Dropbox over te hevelen.

 • Profielfoto
  Di May

  Vraagje ter verduidelijking : wat hield de ‘feature’ Dropbox in ?

 • Profielfoto
  THX-1138

  Een online “harde schijf” met veel ehhh “features”. Zie hier.

 • Profielfoto
  JJmac

  Daar heeft vroeger een heel stuk in de MacFan van gestaan.

 • Profielfoto
  wmaat

  Vind iCould maar een slechte imitatie van Dropbox… Die intergratie met Lion die onbreekt gaat het nekken…

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Zie ik nou een iPhone 4S op 2:27?:lol:

  Vast om de app op te testen o.i.d.

 • Profielfoto
  koen

  Mooi dat verhaal op Forbes over het ontstaan van DropBox.

 • Profielfoto
  Broer T.

  Vleugje off-topic: heb zojuist in mijn enthousiasme iCall met de terminal-code in dropbox geplaatst in de hoop dat het weer zou syncen met m’n iPad. (Gebeurt sinds upgrade naar iOS 5 niet meer. En heb de overstap naar Lion nog niet gemaakt.) Er synct echter helemaal niets!

  Kan iemand me helpen aan de code waarmee ik iCall weer terug in de Library kan zetten? Als het niet verbeterd laat ik alles nl. het liefst bij het oude.

  Dank!

  Robert

 • Profielfoto
  MacTS

  Ik zou waarschijnlijk hebben gezegd: \’maak er een miljard van en we hebben een deal\’

  Ze wisten dat het meer waard was dan 1 miljard.

  Dit toont ook maar weer eens de arrogantie van Jobs aan. Een bedrijf waar hij 800 mln. voor over had (die 1 miljard had hij ook wel betaald als ze hadden toegehapt) afdoen als een ‘feature’. Een oeroude inkooptruc om de prijs te drukken: wat je wil kopen betitelen als iets futiels.
  Ik verwacht de komende maanden nog wel meer van dit soort anekdotes.

 • Profielfoto
  joostwijnglas

  @MacTS

  Ik ben het wel met Jobs/fotografie999 eens. Natuurlijk wilde Apple Dropbox graag hebben, ‘It just works” is namelijk tot op zekere hoogte toepasbaar op Dropbox. Maar uiteindelijk wordt het waarschijnlijk moeilijk voor Dropbox, want Apple, Microsoft en Google gaan allemaal zorgen voor naadloze integratie met hun respectievelijke ecosystemen, en dan valt Dropbox buiten de boot.

  Trouwens, Dropbox werkt goed, maar je moet wel je documenten in een bepaalde map zetten, wat voor de organisatie niet heel fijn is. In die zin moeten we misschien wel meer verwachten van diensten als Bitcasa dan van Dropbox.

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  Wat kwamen die gasten überhaupt doen bij Apple, aangezien Dropbox niet te koop was?

 • Profielfoto
  Rolf

  denk toch dat ik meteen Ja zou hebben gezegd….;-)

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Dit toont ook maar weer eens de arrogantie van Jobs aan. Een bedrijf waar hij 800 mln. voor over had (die 1 miljard had hij ook wel betaald als ze hadden toegehapt) afdoen als een \’feature\’. Een oeroude inkooptruc om de prijs te drukken: wat je wil kopen betitelen als iets futiels.
  Ik verwacht de komende maanden nog wel meer van dit soort anekdotes.

  Zullen we nog maar een paar jaartjes afwachten wie gelijk had?

 • Profielfoto
  jappo

  @ hanky dussen

  Ze hadden een afspraak met Steve Jobs.

 • Profielfoto
  error

  Als Jobs/Apple met Dropbox van plan was wat ze nu van iCloud hebben gemaakt dan ben ik heel erg blij dat Dropbox niet op hun aanbod is ingegaan.

 • Profielfoto
  Zakske

  Niet meer dan terecht dat Dropbox het aanbod van Apple weigerde, in dit stadium zuigt alle iOnzin-in-de-lucht. Dropbox groeit snel, is winstgevend… en heeft op dit moment een marktwaarde van ongeveer $5 miljard.
  .
  Terecht dat ze die aalmoes van Jobs hebben afgewezen.

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  @jappo: lolbroek. Heb je ook een serieus antwoord?

 • Profielfoto
  bugboy

  @joostwijnglas: DropBox integreert goed in Windows, OS X en Linux. Juist dat ik niet vastzit aan een platform vind ik ideaal. Alle belangrijke documenten zijn op mijn Windows laptop, MacBook, iPhone en ook nog via het web te benaderen. De meerwaarde van iCloud zie ik nog niet. Ik houd het voorlopig liever op een combinatie van DropBox en Google apps.

 • Profielfoto
  MacBooky

  Maar goed, alle gekheid op een stokje : Dropbox is toch ook een feature .. een hele handige crossplatform cloudfeature ….. die op steeds meer manieren geïntegreerd wordt. Jobs had wel degelijk een punt.

  Ik vind het ook bijzonder dat iedereen denkt dat iCloud nu ‘af’ is. We zijn net begonnen en ik begrijp prima dat Apple niet wilde starten met het lanceren van een tweede dropbox … dat wordt ongetwijfeld later geïntegreerd als ‘iets nieuws’:nerd:

 • Profielfoto
  PaneVino

  Nou, mijn mening legt een bom onder de huidige reacties …

  Mijn idee is dat Dropbox zometeen een niche speler is in de vrije online-opslag-markt en dat had anders kunnen zijn als ze in waren gegaan op Job’s voorstel.

  Ik voorzie geen grote toekomst voor Dropbox. Met Apple waren ze big-time geworden, maar nu niet.

  Over een jaar zullen we zien of mijn idee stand houdt.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Voor mij heeft Dropbox iets teveel haken en ogen op beveiligingsgebied, dus ik gebruik het niet. iCloud gebruik ik nu enkel voor m’n agenda (na een update van Davical die alles in de soep liet lopen) en dat bevalt goed.

  Voeg me verder bij MacBooky, Jobs had zeker een punt over het ‘feature’ zijn van Dropbox, wanneer dit naadloos geïntegreerd zou zijn was het een veel betere tool. Nu krijg ik mailtjes met links naar dropbox waar bestanden staan die prima via de mail hadden gekund…

 • Profielfoto
  dirkuijt

  Mijn vraag:

  Hoeveel is Dropbox op dit moment waard?

 • Profielfoto
  Blixa

  Trouwens, Dropbox werkt goed, maar je moet wel je documenten in een bepaalde map zetten, wat voor de organisatie niet heel fijn is. In die zin moeten we misschien wel meer verwachten van diensten als Bitcasa dan van Dropbox.

  Door middel van het programma MacDropAny kun je elke map op je Mac laten synchroniseren met Dropbox. Hoef je niet telkens alles in de dropbox te zetten.

 • Profielfoto
  Buzz

  Eén Dropbox map vind ik voor de organisatie juist wel heel fijn. In je Dropbox map maak je natuurlijk weer submapjes voor al je projecten en soorten gegevens. Alles wat je niet wil synchroniseren laat je vervolgens buiten je Dropbox map staan. En de veelgebruikte Dropbox submapjes zet je natuurlijk in de sidebar van de Finder.

  Maar voor elk wat wils.

  iCloud gaat er van uit dat je je bestanden als gebruiker juist helemaal niet meer zelf in mappen hoeft te organiseren. Dat is een heel andere filosofie. Een Dropbox (of iDisk) gedeelte in iCloud zie ik daarom ook niet zo snel verschijnen. Op de iPhone en iPad werkt de nieuwe filosofie al wel, omdat het daar vanaf het begin al zo is opgezet. iCloud is daar zonder meer een verbetering. Maar op de Mac en PC zal het wat meer tijd en werk kosten, van de kant van Apple, developers en gebruikers, om de werkwijze aan te passen zodat het een verbetering wordt ten opzichte van de oude situatie.

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik hou wel van Dropbox zoals het nu is, zowel voor backup als voor het doorsturen van bestanden, zowel voor OSX-gebruikers, als Windowsgebruikers, iOS, Android, Windows Mobile 7,..

  Ik denk dat ze die openheid ook gewoon wilden bewaren, om zoveel mogelijk gebruikers te bereiken..

 • Profielfoto
  Zakske

  Mijn vraag: hoeveel is Dropbox op dit moment waard?

  Ongeveer $5 miljard.

 • Profielfoto
  Type-R

  De dagen van Dropbox zijn geteld. Het was vernieuwend wat ze hadden, maar de concurrentie gaat niet veel langer achter blijven.

 • Profielfoto
  Djmichel

  offtopic:
  Ik heb hiervoor nog niks in ‘de cloud’ gehad en ben nieuw met iCloud. Dus ik heb nog niet echt vergelijkingen materiaal.

  iCloud valt me nog niet tegen, maar voor de mensen hier die Dropbox gebruiken… wat is nou een voordeel om mij over de streep te trekken?

  ontopic:
  Je leest in het artikel dat de heren Steve adoreerde.:) dan zou ik ondanks het feit dat ik niks zou verkopen ook wel op audiëntie komen:P Met een huidige marktwaarde van 5 miljard hebben ze het toch aardig kunnen inschatten. Aan de andere kant is 400 miljoen per persoon wel voldoende om van te leven voorlopig;) dus voor het geld hoefde ze het niet te doen.

 • Profielfoto
  Zakske

  De dagen van Dropbox zijn geteld.

  Dropbox heeft toevallig gisteren $250 miljoen opgehaald bij investeerders, ondanks het feit dat ze dat geld eigenlijk niet nodig hebben. Het bedrijf is immers al lange tijd winstgevend.

 • Profielfoto
  Afroman

  Er zijn geen goede (gratis en betaalde) alternatieve voor dropbox dus de dagen zijn echt niet geteld. En ze zijn lekker bij de tijd met ondersteuning voor oude en nieuwe OS’en en apps voor diverse platforms.

 • Profielfoto
  Type-R

  De dagen van Dropbox zijn geteld.

  Dropbox heeft toevallig gisteren $250 miljoen opgehaald bij investeerders, ondanks het feit dat ze dat geld eigenlijk niet nodig hebben. Het bedrijf is immers al lange tijd winstgevend.

  Dat is zeker een mooie winst. Maar die winst gaat een keer ophouden. De USP van Dropbox is maar tijdelijk houdbaar, ik vraag me af of ze die 800m gaan evenaren.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Bright heeft op hun site de diverse online backupdiensten is naast elkaar gelegd.

 • Profielfoto
  Rnowed

  Wat kwamen die gasten überhaupt doen bij Apple, aangezien Dropbox niet te koop was?

  Praten kan altijd, toch? Over wat voor ‘samenwerking’ dan ook.

 • Profielfoto
  robminnaert

  heb grote broer van dropbox gevonden. http://www.box.net geeft je gratis 5Gb account, lifetime upgrade naar 50Gb als je inlogt via iOS device, integratie met GoogleDocs, sharing, collaboration, alles erop en eraan. Wel nog geen local sync op computer, maar da’s op komst