Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 13 oktober 2011

Donkere iCloud boven North Carolina

Dat het aantal Apple-gebruikers de afgelopen paar jaar gigantisch is gestegen, zullen ze bij Apple gemerkt hebben de laatste uren. De introductie gisteravond van iCloud, vergezeld van een hele stapel updates voor iOS, Mac OS X en diverse programma’s heeft gezorgd voor de nodige problemen.

Gebruikers moesten vaak lang wachten totdat programma’s gedownload waren en het installeren ging dikwijls gepaard met errors. Volgens bronnen van de Engelse krant The Guardian nam het internetverkeer in Engeland met 1/5 toe toen iOS 5 uitkwam en het downloaden begon. Het internet had het even zwaar, maar Apple had het nog veel zwaarder. Waarschijnlijk kwam er rook uit de servers in het gloednieuwe – speciaal voor iCloud ingerichte – datacenter in North Carolina.

De errors die gebruikers ondervinden hebben vaak te maken met het verifiëren van hard- en software en Apple-ID’s op activatie-servers van Apple. Wanneer een server niet snel genoeg reageert, dan stopt de installer ermee. Een tweede installatie-poging werkt meestal wel.

Apple's nieuwe datacenter in North Carolina

Ook iCloud zelf heeft het zo nu en dan moeilijk. Dit resulteert in het korte tijd niet beschikbaar zijn van Mail, de Apple ID services en het niet in één keer kunnen activeren van iClouddiensten als Back to my Mac. In hele lichte mate doet het denken aan de problemen die ontstonden bij de introductie van MobileMe. Een introductie waarvan Steve in z’n laatste keynote bij de introductie van iCloud aangaf dat het niet tot Apple’s finest hours behoorde. Doordat het aantal Apple-gebruikers is gegroeid én iCloud in de basis een gratis dienst is, is de schaal van iCloud echter heel veel groter dan MobileMe.

Een geruststellende gedachte is dat dit misschien wel de laatste keer is voor Apple dat er een zo massale software-update wordt uitgebracht, omdat zowel Mac OS X Lion als iOS nu gebruik kunnen maken van delta-updates. Hierbij hoeven alleen de gewijzigde bestanden gedownload te worden, wat enorm kan schelen in het dataverkeer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Donkere iCloud boven North Carolina
Sluiten